Τα προβλήματα με την παραγωγή των εμβολίων στη δύση
Και στον Καναδά εξαπλώνεται το τρίτο κύμα
H εικόνα της πανδημίας σήμερα στον κόσμο
Η εικόνα την ίδια ώρα χθες
Πάσχα των Καθολικών με περιοριστικά μέτρα, οι εκστρατείες εμβολιασμού επιταχύνονται
Εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο περνούν σήμερα την Κυριακή του Πάσχα των Καθολικών υπό υγειονομικούς περιορισμούς για δεύτερη φορά από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ εκστρατείες εμβολιασμού επιταχύνονται, όπως στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου περισσότεροι από 100 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν κάνει πλέον τουλάχιστον μία δόση εμβολίου.
Στην Ευρώπη, την ήπειρο που πλήττεται από ένα τρίτο κύμα της Covid-19, ολόκληρη η Ιταλία έχει χαρακτηριστεί «κόκκινη» ζώνη, με υψηλό κίνδυνο μετάδοσης και τους αυστηρότερους περιορισμούς για τις γιορτές του Πάσχα, που αποτελούν συνήθως ευκαιρία για οικογενειακές συγκεντρώσεις.
«Δεν έχουμε εστιατόρια, δεν έχουμε τουρίστες, δεν έχουμε κανέναν», διαμαρτύρεται μπροστά στη στίβα του από αγκινάρες ένας πωλητής της αγοράς του Κάμπο ντέι Φιόρι, στο κέντρο της Ρώμης. Όχι μακριά από εκεί, στην πλατεία Ναβόνα, που συνήθως είναι γεμάτη κόσμο αυτή την εποχή του χρόνου, μόνο μερικοί άνθρωποι έχουν βγάλει βόλτα τον σκύλο τους ή περνούν με ποδήλατο. Οι Ιταλοί μπορούσαν ωστόσο να φύγουν από τη χώρα και ορισμένοι ετοιμάζονταν να αναχωρήσουν για διακοπές στο εξωερικό.
«Βρίσκω πως είναι παράλογο να μπορούμε να ταξιδέψουμε στην Ευρώπη και όχι στην Ιταλία, με όλες τις προφυλάξεις που έχουμε πάρει, τα τεστ και της άδειες που μας ζητάνε», έλεγε η Τίνα Επιφάνι, μια 46χρονη γυναίκα που έφευγε για τα Κανάρια νησιά από το αεροδρόμιο του Μιλάνου. Ο πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος θα απευθύνει σήμερα την ευλογία «Urbi et Orbi» (στην πόλη της Ρώμης και στην οικουμένη), χοροστάτησε προχθές, Μεγάλη Παρασκευή των Καθολικών, για δεύτερη φορά στην παπική θητεία του στην Ακολουθία του Δρόμου του Σταυρού σε μια πλατεία του Αγίου Πέτρου χωρίς κοινό.
– Οι μετακινήσεις είναι ανεκτές στη Γαλλία – Στη Γαλλία, πριν από ένα λοκντάουν που θα ισχύσει για ένα μήνα, οι αρχές επιτρέπουν μέχρι το βράδυ της Δευτέρας τις μετακινήσεις μεταξύ περιφερειών, επιτρέποντας σε όσους μπορούν να πάνε εξοχή και τα παιδιά στους παππούδες και τις γιαγιάδες τους. Η υπόλοιπη Ευρώπη πολλαπλασιάζει τα μέτρα προσπαθώντας να περιορίσει τη μετάδοση του ιού, ιδιαίτερα με τα ταξίδια: η Γερμανία ενισχύει έτσι για μία ή δύο εβδομάδες τους ελέγχους στα χερσαία σύνορά της. Ενώ η χώρα συζητάει μια σκληρυνση των μέτρων καθώς αντιμετωπίζει έξαρση των μολύνσεων, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν χθες, Σάββατο, στη Στουτγάρδη, οι περισσότεροι χωρίς μάσκα, για να ζητήσουν «το τέλος της δικτατορίας της Covid». «Τα μέτρα είναι υπερβολικά», υποστήριξε η Έβελιν μια διαδηλώτρια η οποία «δεν πιστεύει» τους επίσημους αριθμούς για τα κρουσματα. – Έρημο το ιερό της Λούρδης
– Στη Μέση Ανατολή, ο Λίβανος βρίσκεται σε πλήρες λοκντάουν από χθες, Σάββατο, μέχρι το πρωί της Τρίτης για να αποφευχθεί μια νέα αύξηση των κρουσμάτων σ’ αυτή τη χώρα των έξι εκατομμυρίων κατοίκων. Αντίθετα στην Ιερουσαλήμ, όπου τα περιοριστικά μέτρα έχουν αρθεί, οι χριστιανοί αισθάνονται ότι «ξαναζούν»: εκατοντάδες πιστοί γέμισαν τους δρόμους της Παλιάς Πόλης με την ευκαιρία της Μεγάλης Παρασκευής των Καθολικών. «Είναι τόσο, μα τόσο καλύτερα από πέρυσι», λέει η Ανζέλ Περνεσιτά, μια οικιακή βοηθός που ζει εδώ και πάνω από 10 χρόνια στο Ισραήλ και το 2020 παρακολούθησε τις πασχαλινές λειτουργίες από το Ίντερνετ. Το μεγάλο ιερό της Παναγίας της Λούρδης στη Γαλλία ήταν αντίθετα σχεδόν άδειο: χθες, Μεγάλο Σάββατο των Καθολικών, περίπου 500 προσκυνητές βρίσκονταν στις αλέες που οδηγούν στη θαυματουργή σπηλιά όπου, σύμφωνα με την καθολική παράδοση, η Παρθένος Μαρία εμφανίσθηκε το 1858. Στον Καναδά, που χθες πέρασε το όριο του ενός εκατομμυρίου κρουσμάτων του κορονοϊού, επαρχίες ενίσχυσαν της τελευταίες ημέρες τους περιορισμούς για να αντιμετωπίσουν ένα τρίτο κύμα. Και στη λατινική Αμερική, όπου η κατάσταση είναι ανησυχητική με περισσότερα από 25 εκατομμύρια καταγεγραμμένα κρούσματα Covid-19, χώρες ενίσχυσαν επίσης τα περιοριστικά μέτρα. Η Χιλή, το 90% του πληθυσμού της οποίας βρίσκεται και πάλι σε λοκντάουν εδώ και σχεδόν μία εβδομάδα, ανακοίνωσε την Πέμπτη πως κλείνει τα σύνορά της για όλο τον Απρίλιο. Η Βολιβία τα έκλεισε για τουλάχιστον μία εβδομάδα μαζί με τη Βραζιλία, ενώ το Περού βρίσκεται και πάλι σε λοκντάουν για το σαββατοκύριακο του Πάσχα. Στη Βραζιλία, όπου η επιδημία μοιάζει ανεξέλεγκτη, η πόλη του Ρίο ντε Ζανέιρο ανακοίνωσε προχθές, Παρασκευή, ότι παρατείνει ορισμένους περιορισμούς.
Από τα τέλη Δεκεμβρίου 2019, η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή συνολικά σε τουλάχιστον 2.829.051 ανθρώπους στο κόσμο , σύμφωνα με σημερινό απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου. – Εμβολιασμός ρεκόρ στο Μπουτάν
– Στην Ασία, το Μπουτάν εμβολιάζει με ρυθμό ρεκόρ τον πληθυσμό του, που είναι μικρότερος από ένα εκατομμύριο κατοίκους και το 60% αυτών έχουν ήδη λάβει τουλάχιστον μία δόση. Μέσα σε μια εβδομάδα, αυτό το μικρό βασίλειο των Ιμαλαΐων χορήγησε τον ίδιο αριθμό δόσεων εμβολίων, σε σύγκριση με τον αριθμό των κατοίκων, με όσες είχε χορηγήσει μέσα σ’ ενάμιση μήνα το Ισραήλ, η χώρα που έχει προχωρήσει περισσότερο στον κόσμο σ’ αυτό τον τομέα. Η Γουινέα-Μπισάου, μια από τις πιο φτωχές χώρες στον κόσμο, άρχισε χθες, Σάββατο, τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 με το εμβόλιο της AstraZeneca, από το οποίο υπάρχουν στο στάδιο αυτό διαθέσιμες 12.000 δόσεις για έναν πληθυσμό περίπου δύο εκατομμυρίων κατοίκων.
Η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο τόσο σε αριθμό νεκρών όσο και σε αριθμό κρουσμάτων, οι Ηνωμένες Πολιτέιες, πέρασαν προχθές, Παρασκευή, το όριο των 100 εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου. Ήταν μια ευκαιρία για τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να χαιρετίσει μια πνοή «ελπίδας», ζητώντας παράλληλα από τους πολίτες να μην σταματήσουν τις προφυλάξεις. Όμως έχουν δημιουργηθεί ερωτήματα σχετικά με τις μερικές φορές θανατηφόρες θρομβώσεις, για τις οποίες εικάζεται ότι μπορεί να αποτελούν παρενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca.
Ο βρετανικός οργανισμός φαρμάκων (MHRA) ανακοίνωσε χθες, Σάββατο, πως επτά άνθρωποι, που είχαν εμβολιασθεί με το σουηδο-βρετανικό εμβόλιο, κατέληξαν εξαιτίας αιματικών θρόμβων στο Ηνωμένο Βασίλειο, από συνολικά 30 περιπτώσεις που έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι τώρα. Οι αριθμοί αυτοί πρέπει ωστόσο να αναχθούν σε ένα σύνολο άνω των 18 εκατομμυρίων δόσεων αυτού του εμβολίου που έχουν ήδη χορηγηθεί. Όσο για το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, που προωθείται από το Κρεμλίνο και αποτελεί αντικείμενο συζητήσεων για την ενδεχόμενη αδειοδότησή του μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό είδε την εικόνα του να πλήττεται λίγο με την ανακοίνωση που έκανε προχθές, Παρασκευή, ο πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρντο Φερνάντες, ο οποίος έκανε γνωστό ότι διαγνώσθηκε θετικός, παρόλο που είχε κάνει δύο δόσεις του εν λόγω εμβολίου τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.
NYT: Η κυβέρνηση Μπάιντεν διακόπτει την παραγωγή του εμβολίου της AstraZeneca σε εργοστάσιο της Βαλτιμόρης
Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν διέκοψε την παραγωγή του εμβολίου της αγγλοσουηδικής φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca για τον νέο κορωνοϊό στο εργοστάσιο της Βαλτιμόρης, όπου καταστράφηκαν από λάθος 15 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson, ζητώντας παράλληλα από την τελευταία να αναλάβει την πλήρη διεύθυνση του εργοστασίου, όπως έγραψε η εφημερίδα New York Times.
Η J&J ανέφερε σε ανακοίνωσή της πως «αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη» όσον αφορά την παραγωγή της δραστικής ουσίας του εμβολίου της «στην εγκατάσταση Emergent BioSolutions Inc». Δεν διευκρίνισε ωστόσο, εάν θα αναλάβει πλήρως τη διεύθυνση του εργοστασίου. Η εταιρεία δεν απάντησε όταν το πρακτορείο ειδήσεων Reuters της ζήτησε να το διευκρινίσει.
Υπενθυμίζεται ότι υπάλληλοι στο εργοστάσιο που παρασκευάζουν εμβόλια για την J&J και την AstraZeneca μπέρδεψαν κατά λάθος τα συστατικά των εμβολίων, όπως ανέφεραν οι New York Times, προσθέτοντας ότι οι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι απέδωσαν το περιστατικό σε ανθρώπινο λάθος.
Σύμφωνα με τους Times της Νέας Υόρκης, η AstraZeneca ανέφερε ότι θα συνεργαστεί με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για να βρεθεί άλλη εγκατάσταση που θα παράγει το εμβόλιό της. Η εταιρεία δεν απάντησε ωστόσο, όταν το Reuters της ζήτησε να σχολιάσει την απόφαση.
Η κίνηση του υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ σημαίνει πως το εργοστάσιο Emergent BioSolutions πλέον θα κατασκευάζει αποκλειστικά το εμβόλιο της Johnson & Johnson, το οποίο χορηγείται σε μία δόση. Σκοπός είναι να αποφευχθούν συγχύσεις στο μέλλον όπως αυτή που οδήγησε στην καταστροφή των 15 εκατ. δόσεων, έγραψε η εφημερίδα, η οποία επικαλέστηκε δύο κορυφαία στελέχη των ομοσπονδιακών υπηρεσιών υγείας.
Αυτή την εβδομάδα, ο σύμβουλος της προεδρίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού Δρ. Άντονι Φάουτσι, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να μην χρειαστούν το εμβόλιο της AstraZeneca για τον νέο κορωνοϊό, ακόμη κι αν εξασφαλίσει έγκριση από τον αρμόδιο εποπτικό φορέα.
Με ποιο τρόπο Ρωσία και Κίνα βοηθούν την Αμερική
Το Πεκίνο και η Μόσχα γεμίζουν το κενό των εμβολίων που δημιούργησαν οι πλούσιες δυτικές χώρες.
Κάθε χρόνο οι χώρες της Δύσης ερίζουν σχετικά με την πρόσβαση στην προμήθεια εμβολίων, η Κίνα και η Ρωσία φροντίζουν να προσφέρουν τα δικά τους.
Η χορήγηση εκατομμυρίων δόσεων ως δωρεά ή σε πολύ φθηνή τιμή – σε χώρες χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος – προκάλεσε σκεπτικισμό σε ηγέτες της Δύσης, αρκετοί από τους οποίους εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων αλλά και τα κίνητρα πίσω από την κίνηση αυτή. Κατά την άποψή τους, τα κινεζικά και ρωσικά εμβόλια στερούνται διαφάνειας σχετικά με τα δεδομένα αποτελεσματικότητάς τους και χρησιμοποιούνται ως μοχλοί ήπιας δύναμης για την ενίσχυση του γοήτρου των χωρών προέλευσής τους.
Ισχυρίζονται πως, βασικά, η Κίνα και η Ρωσία χρησιμοποιούν τα εμβόλιά τους προκειμένου να ισχυροποιήσουν την παρουσία τους σε χώρες όπου επιθυμούν να αυξήσουν την επιρροή τους ως μέρος «του πολέμου επιρροής των εμβολίων».
Όλα αυτά είναι αδιαμφισβήτητα αληθή. Αν όμως βρισκόμαστε «σε πόλεμο», οι ΗΠΑ και η Ευρώπη είναι εμφατικά απούσες, δίνοντας προτεραιότητα στην ικανοποίηση των δικών τους αναγκών. Αυτή η εστίαση στο εσωτερικό τους, σε συνδυασμό με τον εθνικισμό των εμβολίων που κατέληξε στην – σχεδόν αποκλειστική – χρήση των εμβολίων από πλούσιες χώρες, προκάλεσε την δημιουργία κενού στην προμήθεια εμβολίων στις υπόλοιπες χώρες, που Κίνα και Ρωσία, έσπευσαν να γεμίσουν. Αν και αυτό δεν αρέσει στους ηγέτες της Δύσης, στην ουσία παραπονιούνται για ένα πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την δικιά τους βοήθεια και παραδόξως, προσπαθούν να υποσκάψουν τα συμφέροντα τους, γιατί στην πραγματικότητα, τα κινεζικά και ρωσικά εμβόλια βοηθούν τις Δυτικές χώρες.
Πριν από την πανδημία, καμία από τις δυο αυτές χώρες δεν ήταν γνωστή για τις επιδόσεις της στην παραγωγή εμβολίων. Με την εξάπλωση, όμως, της πανδημίας έσπευσαν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία. Για την Κίνα, ήταν μια ευκαιρία να ξαναγράψει το σενάριο που θα την καθιέρωνε ως την χώρα που πρόσφερε λύσεις στο πρόβλημα της πανδημίας – και όχι ως αυτήν από όπου ξεκίνησε. Η Ρωσία είδε, εν τω μεταξύ, την ευκαιρία προβολής των επιτευγμάτων της επιστήμης και της τεχνολογίας της.
Σύμφωνα με την Airfinity, μια εταιρεία ανάλυσης επιστημονικών δεδομένων με έδρα το Λονδίνο που διερευνά την παγκόσμια παραγωγή εμβολίων, η Κίνα παρήγαγε μέχρι στιγμής, πάνω από 225 εκατ. δόσεις, οι μισές από τις οποίες διατέθηκαν στο εξωτερικό και η Ρωσία, 14 εκατ, εκ των οποίων 31% πήγαν εκτός χώρας.
Οι ΗΠΑ, με σχεδόν το ¼ της παγκόσμιας παραγωγής εμβολίων, δεν επέτρεψαν παρά μόνο σε ένα ελάχιστο ποσοστό, χορήγηση εμβολίων εκτός συνόρων. Από τις 164 εκατ. δόσεις, μόνο 4 εκατ. δόσεων εμβολίου της Astra / Zeneca, έχουν δεσμευτεί για χορήγηση στον Καναδά και το Μεξικό. Πέραν του Ατλαντικού, Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν αναλωθεί στην προσπάθεια κάλυψης της εσωτερικής ζήτησης. Έχουν συμμετάσχει βέβαια, με δις δολάρια, σε πολυμερή προσπάθεια που στοχεύει στην εξισορρόπηση της διανομής των εμβολίων παγκοσμίως, η οποία όμως εξασφαλίζει την κάλυψη των πληθυσμών σε ποσοστό μόνο 20% – τεράστια απόσταση από το επίπεδο ανοσίας της αγέλης.
Στο σημείο αυτό είναι που μπαίνουν στο παιχνίδι Κίνα και Ρωσία. Η πρώτη, με παροχή δόσεων σε 49 και η δεύτερη σε 22 χώρες της Ασίας, Αφρικής και Λ. Αμερικής. Η Βραζιλία, που για άλλη μια φορά είναι το επίκεντρο της πανδημίας, προχώρησε σε συμφωνίες για την προμήθεια εκατ. δόσεων κινεζικών και ρωσικών εμβολίων και η Βενεζουέλα έχει εναποθέσει τις ελπίδες σε αυτά τα εμβόλια, αποκλειστικά. Στην Μέση Ανατολή, ακόμη και στρατηγικοί συνεργάτες της Δύσης όπως η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν, έκαναν το ίδιο.
Για τους περισσότερους αναλυτές, οι αποφάσεις αυτών των χωρών δεν είναι πολιτικές αλλά θέμα δημόσιας υγείας. Ο πρόεδρος της Τσεχίας, Milos Zeman, που εδώ και αρκετό καιρό επιδιώκει στενότερες σχέσεις με Κίνα και Ρωσία, δήλωσε πως η απόφαση του να στραφεί για βοήθεια στις χώρες αυτές δεν είναι πολιτική αλλά έχει να κάνει με την κατάσταση της πανδημίας στη χώρα που έχει καταγράψει το υψηλότερο ποσοστό θανάτων κατά κεφαλή, στον κόσμο.
«Στον πόλεμο με έναν αόρατο εχθρό, πρέπει να κάνεις οτιδήποτε μπορείς για να τον σταματήσεις. Πιστεύω ακράδαντα ότι αποδεχόμενος εμβόλια από Κίνα και Ρωσία δεν διακινδυνεύω την ανεξαρτησία της χώρας μου ή κάτι παρόμοιο. Για όνομα του Θεού, είναι business deal και τίποτα παραπάνω», πρόσθεσε.
Η Κίνα και η Ρωσία δεν είναι οι μόνες χώρες που έχουν εμπλακεί στην διπλωματία των εμβολίων. Η Ινδία, και σε μικρότερο βαθμό το Ισραήλ, προχώρησαν σε εξαγωγή εμβολίων προς άλλες χώρες – σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν το προφίλ καλής θέλησης τους και να διευρύνουν τα διπλωματικά ερείσματα τους. Η κυρία διαφορά είναι βέβαια, ότι οι δυο αυτές χώρες δεν είναι αντίπαλοι της Δύσης, ούτε χρησιμοποιούν εμβόλια μη εγκεκριμένα από τις υγειονομικές υπηρεσίες των Δυτικών χωρών. Η Δύση πρόκειται να ωφεληθεί από τις κινήσεις της Ινδίας και του Ισραήλ αλλά και από αυτές της Κίνας και Ρωσίας.
Η διανομή ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων σε παγκόσμια βάση είναι ζωτικής σημασίας για τον τελική αντιμετώπιση της κρίσης, ανεξάρτητα από την προέλευση τους. Γεφυρώνοντας το χάσμα της προμήθειας, χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία αλλά και η Ινδία και το Ισραήλ, συμβάλλουν αποτελεσματικά σε αυτόν τον σκοπό.
Τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι οι πρακτικές Κίνας και Ρωσίας είναι αψεγάδιαστες. Η δικαιολογημένη κριτική που έχουν δεχθεί, από Δυτικούς ηγέτες έχει να κάνει με την έλλειψη διαφάνειας, τις επιθετικές στρατηγικές πωλήσεων και τις προσπάθειες αμφισβήτησης της αποτελεσματικότητας εμβολίων άλλων χωρών. Οι χώρες της Δύσης όμως, δεν έχουν προσφέρει άλλες εναλλακτικές. Οι ΗΠΑ και η Βρετανία που έχουν πετύχει γρήγορη και αποτελεσματική διάθεση των εμβολίων στις χώρες τους, έχουν δεσμευτεί για χορηγία δόσεων, μόνον μετά την κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού τους. Και ο πρόεδρος Macron πρότεινε την διάθεση ποσοστού 10% δόσεων εμβολίων της Ε.Ε σε τρίτες χώρες που όμως φαντάζει ανέφικτη, εν όψει των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ένωση στην προμήθεια και διάθεση εμβολίων στο εσωτερικό της.
Χώρες όπως η Ουγγαρία και η Σλοβακία έχουν στραφεί για βοήθεια, στην Κίνα και την Ρωσία, παρά το γεγονός ότι τα εμβόλια τους δεν έχουν ακόμη εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) και η έφοδος του τρίτου κύματος της πανδημίας, αναγκάζει ακόμη και χώρες όπως η Γερμανία και η Ιταλία να συζητήσουν το ίδιο.
Η διπλωματία των εμβολίων Κίνας και Ρωσίας δεν καθοδηγείται από αλτρουισμό. Αλλά ποια χώρα το κάνει;
Αν το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-5, είναι αποτελεσματικό σε ποσοστό 91% (όπως δημοσιεύθηκε στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό The Lancet) και το Κινεζικό της κρατικής Sinopharm κατά 79% (όπως υποστηρίζεται από τους κατασκευαστές του), τότε δεν είναι λογικό το ερώτημα, το αν αυτά τα εμβόλια είναι καλύτερα από το τίποτα;
Ο Michael McFaul, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Μόσχα, υποστηρίζει ότι οι ισχυρισμοί και οι αμφιβολίες των δυτικών σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων αυτών, είναι υπερβολικοί. «Υπερεκτιμούμε, σε μεγάλο βαθμό, τα πλεονεκτήματα που προσδοκούμε να αποκομίσουμε, παίζοντας γεωπολιτικά παιχνίδια σε περίοδο πανδημίας», δηλώνει ο MacFaul. «Επιπρόσθετα, δεν μας κάνει καλό να ισχυριζόμαστε ότι η Κίνα και η Ρωσία υποσκάπτουν, με τα εμβόλια τους, τα συμφέροντα μας αν δεν έχουμε τίποτα καλύτερο να προσφέρουμε», συμπληρώνει ο ίδιος.
Οι Δυτικές χώρες εξακολουθούν να έχουν την επιλογή της άσκησης διπλωματίας μέσω των εμβολίων. Σε πρόσφατη διαδικτυακή σύσκεψη, οι ηγέτες των ΗΠΑ, Ιαπωνίας, Ινδίας και Αυστραλίας συμφώνησαν να συνεργαστούν στην παραγωγή 1 δις δόσεων του εμβολίου της Johnson & Johnson μέχρι το τέλος του 2022, σε μια εμφανή προσπάθεια αντιπερισπασμού στην κίνηση παροχής εμβολίων της Κίνας στην περιοχή του Ινδό – Ειρηνικού.
Αλλά χώρες που βρίσκονται σε απόγνωση για απόκτηση εμβολίων είναι απίθανο να αποφασίσουν να περιμένουν για τόσο καιρό. Ούτε είναι υποχρεωτικά προς το συμφέρον του Κόσμου, να το κάνουν. Είναι γεγονός, κατοχυρωμένο επιστημονικά, πως η πανδημία δεν πρόκειται να ελεγχθεί αν δεν ελεγχθεί παντού – κάτι που θα μπορέσει να επιτευχθεί μόνο μέσω μαζικών εμβολιασμών σε όλες τις χώρες.
Με τους υπάρχοντες περιορισμούς στην παραγωγή και παροχή εμβολίων, είναι προς το συμφέρον όλων να βρεθούν τρόποι εμβολιασμού με ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια, όλων των ανθρώπων, ανεξάρτητα από το που και από ποιον έχουν παραχθεί. Από την άποψη αυτή η Δύση θα πρέπει να αναγνωρίσει την προσπάθεια της Κίνας και Ρωσίας, ανεξάρτητα από τα κίνητρα τους, γιατί στο κάτω – κάτω είναι προς το συμφέρον της.
«Όσο περισσότεροι άνθρωποι εμβολιάζονται τόσο το καλύτερο για την υγεία των Αμερικανών», λέει ο McFaul. «Είναι τόσο απλό», καταλήγει.
Kαναδάς: Συνολικά πάνω από 1 εκατ. κρούσματα και 23.000 νεκροί από την πανδημία
Στον Καναδά ξεπεράστηκε χθες Σάββατο το όριο του ενός εκατομμυρίου κρουσμάτων του SARS-CoV-2, όπως μετέδωσαν καναδικά τηλεοπτικά δίκτυα καθώς η χώρα της βόρειας Αμερικής βρίσκεται αντιμέτωπη με τρίτο κύμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, που υποχρέωσε τις κυβερνήσεις σε πολλές χώρες να επιβάλλουν αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα τις τελευταίες ημέρες.
Με λίγο περισσότερα από 2.000 κρούσματα που ανακοινώθηκαν στη Βρετανική Κολομβία (δυτικά) το βράδυ του Σαββάτου, ο Καναδάς ξεπέρασε μόλις το όριο αυτό από την εκδήλωση της πανδημίας. Πάνω από 23.000 ασθενείς συνολικά έχουν υποκύψει εξαιτίας του COVID-19 ως αυτό το στάδιο.
Το τρίτο κύμα αποδίδεται κυρίως στα παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορωνοϊού, που χαρακτηρίζονται πολύ πιο μολυσματικά.
Για να επιβραδύνει την εξάπλωση του ιού το Οντάριο, η επαρχία που πλήττεται περισσότερο από την πανδημία – έχει καταγράψει μέχρι εδώ πάνω από το ένα τρίτο των κρουσμάτων – ενίσχυσε από χθες Σάββατο τα περιοριστικά μέτρα για τέσσερις εβδομάδες.
Τα σχολεία μένουν ανοιχτά και δεν δόθηκε εντολή στους κατοίκους της επαρχίας να μείνουν σπίτι, αλλά τα εμπορικά καταστήματα που δεν θεωρείται απόλυτα αναγκαίο να συνεχίσουν τη λειτουργία τους θα υποδέχονται το 25% της κανονικής πελατείας τους. Γυμναστήρια και κομμωτήρια δόθηκε εντολή να κλείσουν.
Το Κεμπέκ, η επαρχία που υφίσταται το δεύτερο βαρύτερο χτύπημα από την πανδημία, επέβαλλε περιορισμό σε αρκετές περιοχές, ενώ διατήρησε την απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας που εφαρμόζει από τις αρχές Ιανουαρίου, μέτρο άνευ προηγουμένου στον Καναδά σε κλίμακα επαρχίας από την επιδημία της ισπανικής γρίπης, πριν από έναν αιώνα και πλέον.
Το τρίτο κύμα πλήττει τη χώρα ενώ η εκστρατεία εμβολιασμού δυσκολεύεται να απογειωθεί. Ο Καναδάς έγινε τον Δεκέμβριο μια από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που ξεκίνησε μαζική ανοσοποίηση του πληθυσμού, όμως η εκστρατεία επιβράδυνε στις αρχές του 2021 εξαιτίας των καθυστερήσεων στις παραδόσεις δόσεων εμβολίων των Pfizer/BioNTech και Moderna, που εισάγονται από την Ευρώπη. Εξάλλου, οι αρχές πρόσφατα περιόρισαν το εύρος αξιοποίησης του εμβολίου της AstraZeneca, που πλέον χορηγείται μόνο σε όσους είναι άνω των 55 ετών.
Μέχρι χθες το 14,6% του πληθυσμού του Καναδά είχε λάβει τουλάχιστον τη μία δόση του εμβολίου του, σύμφωνα με τον ιστότοπο COVID-19 Tracker Canada.
Το Μεξικό ανακοίνωσε 1.838 νέα κρούσματα κορωνοϊού και 157 θανάτους
Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε το Σάββατο ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 1.838 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ ακόμη 157 ασθενείς με COVID-19 υπέκυψαν.
Κατά τα επίσημα δεδομένα, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού έχει πλέον φθάσει τους 204.011 νεκρούς επί συνόλου 2.249.195 μολύνσεων στη χώρα των 126 εκατομμυρίων κατοίκων.
Όμως ο τρίτος βαρύτερος απολογισμός στον κόσμο είναι αναμφίβολα υποτιμημένος. Την περασμένη Κυριακή, το μεξικανικό υπουργείο Υγείας έδωσε στη δημοσιότητα νεότερα στοιχεία όσον αφορά την πλεονάζουσα θνητότητα στη χώρα, κατά τα οποία οι θάνατοι εξαιτίας του COVID-19 είναι κατά τουλάχιστον 60% περισσότεροι απ’ ό,τι ανακοινώνεται επίσημα, που σημαίνει ότι στην πραγματικότητα ήδη ξεπερνούν τις 300.000.
Πάνω από 43.500 κρούσματα κορωνοϊού σε 24 ώρες κατέγραψε η Βραζιλία
Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε το Σάββατο ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν άλλοι 1.987 ασθενείς με COVID-19, ενώ επιβεβαιώθηκαν ακόμη 43.515 κρούσματα του SARS-CoV-2.
Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στο μεγαλύτερο κράτος της Λατινικής Αμερικής έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 330.193 νεκρούς επί συνόλου 12.953.597 μολύνσεων, κατά τα επίσημα δεδομένα, που πολλοί επιστήμονες θεωρούν υποτιμημένα.
Η Βραζιλία, η οποία πλέον βιώνει τη χειρότερη φάση της πανδημίας, καταγράφει το τελευταίο διάστημα τον υψηλότερο αριθμό θανάτων εξαιτίας του COVID-19 σε όλο τον κόσμο σε ημερήσια βάση.
Γερμανία: Πάνω από 12.000 κρούσματα Covid-19 σε 24 ώρες και 68 θάνατοι
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 12.196 τις τελευταίες 24 ώρες, φθάνοντας τα 2.885.386, όπως δείχνουν τα δεδομένα που δημοσιοποίησε σήμερα Κυριακή το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.
Παράλληλα, άλλοι 68 ασθενείς με COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού να φθάνει συνολικά τους 76.963 νεκρούς, κατά την ίδια πηγή.
Σε χαλάρωση των περιορισμών και ανάκτηση πολλών από τις ελευθερίες τους μπορούν να ελπίζουν όσοι εμβολιάζονται κατά της Covid-19, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν.
«Όποιος έχει εμβολιαστεί πλήρως θα μπορούσε να αντιμετωπίζεται σαν να έχει αρνητικό τεστ για τον κορονοϊό».
Γαλλία: Το τρίτο lockdown θα μειώσει την ανάπτυξη το 2021
Τα νέα περιοριστικά μέτρα για να ανακοπεί η εξάπλωση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού ωθούν τη γαλλική κυβέρνηση να μειώσει κατά μία εκατοστιαία μονάδα, στο 5%, την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της Γαλλίας το 2021, δηλώνει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα.
«Το κλείσιμο των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και 150.000 εμπορικών καταστημάτων ήταν απολύτως απαραίτητο για να επιβραδυνθεί η αναπαραγωγή του ιού. Όμως τα μέτρα αυτά θα έχουν αντίκτυπο στη γαλλική οικονομία. Πρόκειται έτσι να αναθεωρήσουμε την πρόβλεψή μας για την ανάπτυξη από το 6% στο 5% για το 2021», εξηγεί ο κ. Λεμέρ στο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας Le Journal du dimanche που κυκλοφορεί.
Το 2020, το γαλλικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 8,2%.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά εκτίμησε την Πέμπτη ότι τα περιοριστικά μέτρα που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα «δεν αναμένεται να οδηγήσουν σε μεγάλη αναθεώρηση της πρόβλεψης» του γαλλικού κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος, που κάνει λόγο για ανάπτυξη 5,5% του ΑΕΠ φέτος, αν η εφαρμογή τους δεν διαρκέσει πέρα από «τις αρχές του Μαΐου».
Το συνολικό κόστος των επιδομάτων και άλλων ενισχύσεων που χορηγεί το γαλλικό κράτος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 11 δισεκ. ευρώ τον Απρίλιο, θυμίζει ο Μπρουνό Λεμέρ στη JDD, προσθέτοντας ότι «η προεδρική υπόσχεση “ό,τι κι αν κοστίσει” θα τηρηθεί». Η πολιτική στήριξης θα συνεχιστεί «για τόσο διαρκέσει η υγειονομική κρίση», υπογραμμίζει.
Το τέλος της στήριξης από το δημόσιο θα είναι προοδευτικό, ενώ «σε ορισμένους τομείς που υφίστανται πλήγμα διαρκείας, όπως ο αεροναυτικός, η στήριξη θα συνεχιστεί», συμπληρώνει ο υπουργός.
«Όμως θέλω να καθησυχάσω τους Γάλλους: δεν δυσκολευόμαστε να εκδίδουμε χρέος στις αγορές, με πολύ χαμηλά επιτόκια. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει επιβεβαιώσει τη συνέχιση της νομισματικής πολιτικής της για τη στήριξη της οικονομίας», συνεχίζει.
Επαναλαμβάνει ότι το νέο δημόσιο χρέος θα πρέπει να αποπληρωθεί μετά την κρίση, κάτι ωστόσο που θεωρεί απόλυτα εφικτό χάρη «στην ισχυρή ανάπτυξη» που προβλέπει και «την καλύτερη διαχείριση των δημοσίων λειτουργικών δαπανών και τη συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων – ξεκινώντας από αυτή των συντάξεων».
Προτού δεσμευθεί ότι θα υπάρξει νέο σχέδιο για να ανακάμψει η οικονομία, ο κ. Λεμέρ θέλει να «συνεχίσει να εκταμιεύει με ταχύτητα τα 100 δισεκ. ευρώ»του προγράμματος που ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο, τα μισά από τα οποία αναμένεται να έχουν δαπανηθεί μέχρι το τέλος του 2021.
Ο γάλλος υπουργός Οικονομίας εξάλλου στηλιτεύει για ακόμη μια φορά την βραδύτητα ορισμένων χωρών στη διαδικασία επικύρωσης του ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης, που θα διαθέτει κεφάλαια 750 δισεκ. ευρώ.
«Η Γαλλία έπρεπε να λάβει 5 δισεκ. τον Ιούλιο. Αλίμονο, είναι ελάχιστα πιθανό πως θα λάβουμε το ποσό αυτό τη συγκεκριμένη ημερομηνία», σημειώνει.
H Συρία θα παραλάβει εμβόλια κατά του Covid-19 από Κίνα και Ρωσία
Ο πρωθυπουργός της Συρίας, Χουσέιν Άρνους, ανακοίνωσε ότι η χώρα θα παραλάβει εντός των επόμενων ημερών ποσότητες δόσεων εμβολίων για τον νέο κορωνοϊό από την Κίνα και τη Ρωσία, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.
Τα εμβόλια θα χορηγηθούν βάσει ενός «σαφούς συστήματος», μετέδωσε το πρακτορείο, επικαλούμενο τον πρωθυπουργό, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Επισήμως, στους τομείς της Συρίας που ελέγχονται από τη Δαμασκό – τα δύο τρίτα της εμπόλεμης χώρας – έχουν καταγραφεί 19.000 κρούσματα και πάνω από 1.200 θάνατοι εξαιτίας του COVID-19. Όμως ο απολογισμός αυτός αμφισβητείται από γιατρούς και τον ΟΗΕ, που επισημαίνουν ότι γίνονται ελάχιστα διαγνωστικά τεστ.
Πηγές: ΑΠΕ/The Atlantic