Top

Τα self tests στα σχολεία, η διαφωνία Τσιόδρα και τα δύο σενάρια για Πάσχα

Ξεκινάει η διάθεση των self tests - Ποιοι κλάδοι ακολουθούν - Νέο αρνητικό ρεκόρ εισαγωγών στα νοσοκομεία

Parallaxi
τα-self-tests-στα-σχολεία-η-διαφωνία-τσιόδρα-κα-717565
Parallaxi

Το «πράσινο φως» για την επαναλειτουργία των λυκείων από την προσεχή Δευτέρα 12 Απριλίου, με μέτρα και υποχρεωτικά self test δύο φορές την εβδομάδα για μαθητές και εκπαιδευτικούς, έδωσε χθες η επιτροπή εμπειρογνωμόνων στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η οποία είχε καταθέσει πλήρες σχέδιο για την ομαλή, απρόσκοπτη και ασφαλή επάνοδο των μαθητών στις φυσικές τους τάξεις, με προτεραιότητα την Γ’ λυκείου, λόγω Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Η απόφαση της επιτροπής ελήφθη πάντως κατά πλειοψηφία με ψήφους 18 έναντι 9 καθώς ορισμένα μέλη της εξέφρασαν επιφυλάξεις για το άνοιγμα σχολικών μονάδων παράλληλα με το λιανεμπόριο και την ανησυχία τους για την αύξηση της κινητικότητας και τον κατά συνέπεια κίνδυνο περαιτέρω διάδοσης του ιού.

Μάλιστα ένας εξ αυτών που μειοψήφησαν ήταν ο εμβληματικός καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για τους κινδύνους που μπορεί να κρύβει μία τέτοια απόφαση, καθώς και για το γεγονός της αυξανόμενης πίεσης στο σύστημα υγείας ενώ ακόμα δεν είναι γνωστές οι επιπτώσεις που θα έχει στον αριθμό των κρουσμάτων το άνοιγμα των καταστημάτων από προχθές, Δευτέρα.

Σε ό,τι αφορά στην επαναλειτουργία και των άλλων βαθμίδων η υπουργός είπε ότι προς το παρόν δεν έχει συζητηθεί το άνοιγμα των γυμνασίων λέγοντας ότι: «Αυτήν τη στιγμή, η μόνη απόφαση αφορά την επαναλειτουργία των Λυκείων .Στο επόμενο διάστημα, θα εξετάσουμε το άνοιγμα των υπόλοιπων βαθμίδων».

Επιστροφή με self test

Από τη Δευτέρα 12 Απριλίου, μαθητές Λυκείου και εκπαιδευτικοί θα προσέρχονται στα σχολικά συγκροτήματα με αρνητικό self test, το οποίο θα αποδεικνύεται μέσω ειδικής φόρμας, που θα συμπληρώνεται στο self-testing.gov.gr, το οποίο «άνοιξε» χθες , ενώ θα είναι λειτουργικά διαθέσιμο από την Κυριακή. Η διάθεση των self test θα ξεκινήσει από σήμερα από τα φαρμακεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και από την Παρασκευή από τα φαρμακεία στην υπόλοιπη επικράτεια.

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί θα υποβάλλονται δύο φορές την εβδομάδα σε self test, τα οποία θα λαμβάνουν δωρεάν από τα φαρμακεία με την επίδειξη του ΑΜΚΑ τους.

Οι μαθητές θα πρέπει κάθε Δευτέρα και Πέμπτη να παρουσιάζουν σχολική κάρτα με δήλωση αρνητικού τεστ. Η σχολική κάρτα θα εκδίδεται από την πλατφόρμα self-testing.gov.gr, η οποία ήδη βρίσκεται σε λειτουργία, ενώ θα παρέχεται η δυνατότητα και χειρόγραφης δήλωσης.

Σε περίπτωση θετικού τεστ, ο μαθητής ή ο εκπαιδευτικός δεν θα προσέρχονται στις σχολικές μονάδες. Θα υποβάλλονται σε δωρεάν μοριακό τεστ μέσω των δημοσίων μονάδων και αναλόγως του αποτελέσματος, θα πράττουν. Τα μέτρα προστασίας σε αυτές καθ’ αυτές τις σχολικές μονάδες θα είναι αυστηρά και θα εφαρμόζονται δίχως την παραμικρή παρέκκλιση.

Όπως ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας «η δια ζώσης επαναλειτουργία των Λυκείων θα γίνει από τη Δευτέρα, τηρουμένων όλων των μέτρων, όπως η μάσκα, τα διαφορετικά διαλείμματα, οι σταθερές ομάδες σε αθλήματα, ο αερισμός των αιθουσών, τα ειδικότερα μέτρα για τα ειδικά μαθήματα.

Προστίθεται επίσης, η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού τεστ δύο φορές την εβδομάδα για κάθε μαθητή. Τα τεστ θα είναι απαραίτητα για την προσέλευση των μαθητών στις αίθουσες κάθε Δευτέρα και Πέμπτη. Τα τεστ θα δίνονται με τον ΑΜΚΑ του κάθε μαθητή από τα φαρμακεία». Η διαδικασία και τα βήματα θα είναι τα εξής:

Γονείς, κηδεμόνες και εκπαιδευτικοί, θα παραλαμβάνουν δωρεάν τα τεστ. Από αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και από την Παρασκευή στην υπόλοιπη Ελλάδα. Από Δευτέρα θα λαμβάνουν και το δεύτερο τεστ από τα φαρμακεία. Τα τεστ συστήνεται να γίνονται ένα 24ωρο πριν. Τα αποτελέσματα θα δηλώνονται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Αν το τεστ είναι αρνητικό, θα εκδίδεται σχολική κάρτα, την οποία θα επιδεικνύουν οι μαθητές στους καθηγητές κάθε Δευτέρα και Πέμπτη. Θα υπάρχει δυνατότητα και χειρόγραφης δήλωσης. Αν είναι θετικό, τότε θα δηλώνεται στο σύστημα και οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν αίτηση για μοριακό τεστ, δωρεάν, σε δημόσιες δομές.

Πως γίνεται το self-testing

Το self-testing είναι μία διαδικασία εύκολη και απλή, μία διαδικασία που χρησιμοποιείται και σε άλλες χώρες για τη λειτουργία των σχολείων. Τα βήματα είναι τα εξής:

1. Γονείς, κηδεμόνες, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα παραλαμβάνουν δωρεάν το self-test, μαζί με ενημερωτικό υλικό από το φαρμακείο, χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ τους. Το πρώτο τεστ μπορούν να το παραλάβουν μαθητές και εκπαιδευτικοί Λυκείου από αύριο σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη και από την Παρασκευή στην υπόλοιπη χώρα. Από την ερχόμενη Δευτέρα θα μπορούν να παραλάβουν και το 2ο τεστ.

2. Οι μαθητές/οι εκπαιδευτικοί θα κάνουν τα self-tests στο σπίτι τους. Συστήνεται το τεστ να γίνεται το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ. Άρα το πρώτο τεστ θα μπορεί να γίνει την Κυριακή το βράδυ ή την Δευτέρα το πρωί.

3. Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα δηλώνουν το αποτέλεσμα του self-test μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr, στην οποία θα εισέρχονται με τους κωδικούς taxisnet, καταχωρώντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self-test.

4. Αν το self-test είναι αρνητικό:

1. Για τους μαθητές, θα εκδίδεται σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr. Οι μαθητές θα φέρουν τη σχολική κάρτα μαζί τους όλη την εβδομάδα και θα την επιδεικνύουν στους εκπαιδευτικούς την πρώτη ώρα της Δευτέρας και της Πέμπτης. 2. Για τους εκπαιδευτικούς, θα εκδίδεται η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr. 3. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να γράφουν μια χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα/ τη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.

Μετά τα σχολεία η αγορά – Με τεστ στη δουλειά οι εργαζόμενοι

Η σειρά των εργαζομένων για να κάνουν self test έρχεται μετά τη διάθεση σε μαθητές και εκπαιδευτικούς στα Λύκεια, καθώς το άνοιγμα σχολείων για τις συγκεκριμένες τάξεις θα γίνει την Δευτέρα 12 Απριλίου. Όπως είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εντός των επόμενων 10 ημερών θα είναι δυνατή η διάθεση self test στον γενικό πληθυσμό, πέραν των μαθητών και εκπαιδευτικών.

Σε συνέντευξή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι όπως εκτιμά ο ίδιος «εντός 10 ημερών θα μπορούμε να ανοίξουμε τη διάθεσή τους στον υπόλοιπο πληθυσμό». Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε σε προτεραιότητα τη διάθεση self test για τους εργαζόμενους και άφησε να εννοηθεί ότι δεν αφορά κάποιους συγκεκριμένους κλάδους εργαζομένων αλλά η παρέμβαση θα είναι οριζόντια. Κατά μία εκτίμηση, η κυβέρνηση ποντάρει στα self test για το άνοιγμα δραστηριοτήτων πέρα από το λιανεμπόριο, που άνοιξε υπό όρους σε αρκετές περιοχές στη χώρα. Έμφαση θα δοθεί στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα ιδίως στους εξής 5 κλάδους:

λιανεμπορίου τουρισμού μεταποίησης επισιτισμού μεταφορών

Οι εργαζόμενοι σε αυτούς τους κλάδους θα κληθούν να δηλώνουν εάν βγήκε θετικό ή αρνητικό το αποτέλεσμα self-test, σύμφωνα με οδηγίες όπως και στα σχολεία.

Δύο σενάρια για τις μετακινήσεις το Πάσχα

Με το βλέμμα στραμμένο στα νούμερα βρίσκονται οι Αρχές, προκειμένου να αποφασιστεί το επόμενο διάστημα αν θα επιτραπούν οι μετακινήσεις κατά τη διάρκεια του Πάσχα. Η μετακίνηση εκτός νομού και η μετάβαση στα χωριά είναι άλλωστε ο ευσεβής πόθος των περισσότερων πολιτών, οι οποίοι έχουν κουραστεί από τα παρατεταμένα μέτρα και τα lockdown που έχουν επιβληθεί για την καταπολέμηση του κορονοϊού εδώ και έναν χρόνο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μίνας Καραμήτρου και του OPEN TV, οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν μετά τις 15 Απριλίου. Οι επιτελείς εξετάζουν όλα τα σενάρια και προβληματίζονται για το τι μπορεί να γίνει ώστε να μην διακινδυνεύσει η υγεία του κόσμου.

Ετσι, 2 είναι τα βασικότερα ενδεχόμενα τα οποία φαίνεται πως υπάρχουν στο τραπέζι αυτή την ώρα. Το ένα από αυτά είναι να επιτραπεί η μετακίνηση εκτός νομού σε όσους μπορούν να αποδείξουν πως πηγαίνουν στα εξοχικά τους μέσω του Ε9. Η άλλη περίπτωση που εξετάζεται είναι να επιτραπεί η μετακίνηση σε άτομα που έχουν κάνει και τις 2 δόσεις του εμβολίου, έχουν χαρτί που να το αποδεικνύει και έχει περάσει και το ασφαλές διάστημα που απαιτείται μετά την δεύτερη δόση.

Οπως και να ‘χει, ακόμα κι αν αποφασιστεί η μετακίνηση εκτός νομού κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ο περιορισμός των ατόμων στο εσωτερικό των σπιτιών θα εξακολουθήσει να ισχύει και έλεγχοι θα γίνονται το διάστημα των γιορτών.

Νέο «μαύρο» ρεκόρ εισαγωγών στο ΕΣΥ

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση ο πόλεμος με τον κορονοϊό μέσα στα νοσοκομεία. Ακόμη ένα δύσκολο 24ωρο προστέθηκε στις δύσκολες ημέρες και νύχτες των υγειονομικών εργαζομένων που υποδέχθηκαν χθες 670 ασθενείς – αριθμός ρεκόρ στις εισαγωγές όλης της περιόδου της επιδημίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το protothema.gr, από το βράδυ της περασμένης Τρίτης ως χθες το βράδυ, εισήχθησαν 670 ασθενείς στα νοσηλευτικά ιδρύματα, με τους 323 από αυτούς στην Αττική.

Συνολικά, οι νοσηλευόμενοι με λοίμωξη covid-19 ανέρχονται στους 5.486, με τους 4.261 να βρίσκονται σε απλές κλίνες και τους 1.225 σε Μονάδες (ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, θαλάμους αρνητικής πίεσης). Οι διασωληνωμένοι είναι 749, με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) να καταγγέλλει ότι τουλάχιστον 66 ασθενείς βρίσκονται με μηχανική υποστήριξη αναπνοής εκτός Μονάδων. Πριν από έναν μήνα οι νοσηλευόμενοι ήταν 3.758 – έχουν αυξηθεί κατά 35%.

Το φράγμα των 600 εισαγωγών έχει «σπάσει» άλλες δύο φορές, στις 31 Μαρτίου και την 1η Απριλίου. Είχαν καταγραφεί αντιστοίχως 628 και 635 εισαγωγές σε νοσοκομεία, με τους ειδικούς να αποδίδουν τις αυξημένες νοσηλείες στο τριήμερο της Αποκριάς στα μέσα Μαρτίου καθώς τότε δημιουργήθηκε μια πολύ ισχυρή και μακρά αλυσίδα μεταδόσεων σε πολλές περιοχές της επικράτειας, λόγω των συναθροίσεων που κρυφά ή φανερά έλαβαν χώρα.

Το χθεσινό αρνητικό ρεκόρ των 670 εισαγωγών παραπέμπει στις μεταδόσεις και τις μολύνσεις που συνέβησαν προ 15νθημέρου, δηλαδή στις 24 με 25 Μαρτίου, καθώς η χρονική απόσταση ανάμεσα στη μόλυνση και τη σοβαρή νόσηση είναι σύμφωνα με τους ειδικούς περίπου δύο εβδομάδες. Φαίνεται πλέον εκ του αποτελέσματος πως η έκρηξη των εισαγωγών, όχι μόνο στην Αττική, αλλά σε πολλές περιοχές της χώρας, συσχετίζεται με την κινητικότητα εκείνου του εορταστικού διήμερου.

Στην Αττική οι νοσηλευόμενοι ανέρχονται σε 2.508, με τους 401 να είναι διασωληνωμένοι. Με το σύστημα υγείας του λεκανοπεδίου να βρίσκεται στο «κόκκινο», θεωρείται βέβαιον ότι το νοσοκομείο «Κωνσταντοπούλειο-Αγία Όλγα» θα ακολουθήσει το «Θριάσιο» ως το επόμενο νοσηλευτικό ίδρυμα για την υποδοχή και τη νοσηλεία μόνο για περιστατικά covid-19. Υπενθυμίζεται ότι το Θριάσιο θα διαθέσει συνολικά 180 απλές κλίνες και άλλες 33 κλίνες ΜΕΘ για τις ανάγκες της επιδημίας.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας μπορούν να παραχωρηθούν άλλες 43 κλίνες ΜΕΘ covid στα νοσοκομεία «Γεννηματάς», «Ευαγγελισμός», Λαϊκό, Ιπποκράτειο, Ογκολογικό «Άγιοι Ανάργυροι», και «Ελπίς». Αυτές θα αναπτυχθούν ως πολυδύναμες ΜΕΘ κυρίως στα χειρουργεία των νοσοκομείων ενώ στο «Γεννηματάς» θα παραχωρηθεί και η καρδιολογική κλινική.

Η αγωνία κορυφώνεται τις τελευταίες ημέρες και για τη Δυτική Μακεδονία, ιδίως για Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Πέλλα, γεγονός που επισημάνθηκε από τον υπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια, κατά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου για την επιδημιολογική πορεία της χώρας. Στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 398 νέα κρούσματα και στην Πέλλα, που έγινε ειδική αναφορά από τον υπουργό, άλλα 74 κρούσματα. Για τις περιοχές αυτές μίλησε προχθές και ο καθηγητής Παθολογίας- Λοιμωξιολογίας, κ. Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην Ακαδημία Αθηνών, τονίζοντας πως μόνο η Δυτική Μακεδονία μετρά περισσότερα από 1.000 ενεργά κρούσματα, και πως καταγράφηκε αύξηση κατά 46% στον εβδομαδιαίο αριθμό κρουσμάτων, γεγονός που χαρακτηρίζει την αύξηση ως εκθετική και συνεπώς ιδιαίτερα απειλητική για τη δημόσια υγεία αλλά και το ΕΣΥ.

Είναι ενδεικτικό ότι στο Μαμάτσειο νοσοκομείο Κοζάνης νοσηλεύονταν ήδη 54 ασθενείς και χθες έγιναν 7 νέες εισαγωγές. Άλλοι 55 είναι οι νοσηλευόμενοι στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο Πτολεμαϊδας, με τους 5 να εισάγονται το περασμένο 24ωρο. Στο νοσοκομείο Γιαννιτσών Πέλλας νοσηλεύονταν χθες 44 ασθενείς και έγιναν άλλες 11 εισαγωγές, ενώ σε εκείνο της Έδεσσας οι νοσηλευόμενοι ήταν 32 και έγιναν 5 νέες εισαγωγές.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για την οριακή κατάσταση νοσοκομείων και ιατρονοσηλευτικού προσωπικού στη Βόρεια Ελλάδα, ο αναπληρωτής Υπουργός υγείας, κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος επισκέφθηκε χθες και προχθές τις «κόκκινες» αυτές περιοχές, αναφέρθηκε στη συνάντηση με τους προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων Θεσσαλονίκης και Κοζάνης και το επερχόμενο κάλεσμα για συνδρομή από ιδιώτες ιατρούς σε «Αθήνα, Θεσσαλονίκη και όπου αλλού χρειαστεί», υπονοώντας μια ενδεχόμενη νέα επίταξη σε περίπτωση περιορισμένης ξανά ανταπόκρισης.

Συνολικά, στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας νοσηλεύονται 1.338 ασθενείς με λοίμωξη covid-19, από τους οποίους οι 187 διασωληνωμένοι. Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς βρίσκονται στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Στα νοσοκομεία της λοιπής ηπειρωτικής χώρας οι ασθενείς είναι 872, με τους 270 να νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της Αχαϊας. Τέλος, σταθερά υψηλή παραμένει η κυκλοφορία του κορωνοϊού στην Κρήτη, με τους νοσηλευόμενους να έχουν φτάσει τους 156, σημειώνοντας αύξηση μέσα σε έναν μήνα κατά 60%.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ / ethnos.gr / in.gr / protothema.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα