Τέλος του έτους οι εγκρίσεις των εμβολίων – Ποιοι θα εμβολιασθούν κατά προτεραιότητα;
Οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας σε όλο τον κόσμο.
Μέχρι τέλος του έτους και αρχές του επόμενου οι εγκρίσεις των εμβολίων
Μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου θα ολοκληρώσει την αξιολόγηση του υποψήφιου εμβολίου της Pfizer κατά της Covid-19 ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), αν τα δεδομένα είναι επαρκή, όπως ανακοίνωσε σήμερα.
Ο EMA ανακοίνωσε επίσης πως έχει λάβει αίτηση για άδεια διάθεσης στην αγορά του υποψήφιου εμβολίου της Moderna Inc κατά της Covid-19 και πως, αν τα δεδομένα είναι επαρκή, θα ολοκληρώσει την αξιολόγησή του για το εμβόλιο αυτό μέχρι τις 12 Ιανουαρίου.
https://parallaximag.gr/epikairotita/sygklonizei-eikona-giatrou-pou-parigorei-stin-agkalia-tou-astheni-me-covid
Αυστρία: Τα πρώτα βήματα ανοίγματος εξετάζει απόψε η κυβέρνηση
Τα πρώτα βήματα ανοίγματος στην Αυστρία, μετά την λήξη του δεύτερου lockdown, την ερχόμενη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, τα οποία, λόγω του συνεχιζόμενου υψηλού αριθμού νέων μολύνσεων νέου κορονοϊού, αναμένεται να είναι “πολύ μικρά”, εξετάζει απόψε η αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και των Πράσινων. Η όποια “χαλάρωση” των μέτρων του δεύτερου lockdown — που, όπως είχε προαναγγείλει ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ήδη πριν από μία εβδομάδα, θα αφορά κατά πρώτον τα σχολεία και το λιανεμπόριο — θα αποφασιστεί στην αυριανή εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Βιέννη και στη συνέχεια, το μεσημέρι, θα παρουσιαστεί στον Τύπο.
Δεν είναι ακόμη γνωστές οι λεπτομέρειες ως προς την μορφή με την οποία θα επαναληφθεί η διδασκαλία με φυσική παρουσία και υπάρχουν συζητήσεις για μάσκες στην τάξη, για διεξαγωγή των μαθημάτων σε βάρδιες και σε μικρότερες ομάδες, εν μέρει σε εξωτερικούς χώρους έξω από τα σχολεία, ενώ το σίγουρο είναι ότι μέσα στο ερχόμενο Σαββατοκύριακο καλούνται σε γρήγορα τεστ κορονοϊού και οι 200.000 εκπαιδευτικοί και παιδαγωγοί των παιδικών σταθμών σε όλη τη χώρα.
Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, τα καταστήματα θα μπορούν επίσης να ανοίξουν από τις 7 Δεκεμβρίου, αν και με περιορισμούς στον αριθμό των ατόμων στους χώρους τους και εδώ , όπως αναφέρεται σχετικά, δεν υπάρχει σχεδόν καμία εναλλακτική στο άνοιγμα, καθώς, διαφορετικά το εγχώριο εμπόριο θα χάσει ολόκληρη τη χριστουγεννιάτικη δραστηριότητα, επειδή οι διαδικτυακές αγορές γίνονται σε μεγάλο βαθμό από αμερικανικούς ομίλους.
Εστίαση και πολιτιστικά ιδρύματα ενδέχεται να παραμείνουν κλειστά, όπως επίσης θα πρέπει να περιμένουν ακόμη οι αθλητικές εγκαταστάσεις, αλλά στο εγγύς μέλλον αναμένεται να είναι δυνατός και πάλι περισσότερος αθλητισμός, ειδικά εάν πραγματοποιείται στο ύπαιθρο και ως ατομικό άθλημα, όπως είχε ανακοινώσει πρόσφατα ο Αυστριακός καγκελάριος.
Αυτό μπορεί να αφορά το σκι, για το οποίο γίνονται τελευταία έντονες συζητήσεις, και ένας πιθανός συμβιβασμός εδώ θα ήταν να ανοίξουν οι πίστες του σκι μόνο για τους ημερήσιους επισκέπτες. Σε κάθε περίπτωση, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πραγματοποίησε χθες, Δευτέρα, το βράδυ τηλεδιάσκεψη για το θέμα αυτό, με τους κυβερνήτες των εννέα αυστριακών ομόσπονδων κρατιδίων, που, σύμφωνα με πληροφορίες από την Καγκελαρία στη Βιέννη, ήταν πολύ εποικοδομητική και σε καλή διάθεση.
Στην αποψινή συζήτηση για τα ενδεχόμενα πρώτα βήματα “ανοίγματος” από την 7η Δεκεμβρίου. εκτός από τον καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς και τον αντικαγκελάριο και αρχηγό των Πράσινων Βέρνερ Κόγκλερ, θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Υγείας, Οικονομικών και Τουρισμού. Στο μεταξύ, σε σημερινές δηλώσεις της η Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ, η αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αυστριακής αντιπολίτευσης, του Σοσιαλδημοκρατικού – το οποίο ηγούνταν όλων των αυστριακών κυβερνήσεων από το 1970 μέχρι το 2017, με εξαίρεση το διάστημα 2000 έως 2006 — προειδοποίησε για μία βεβιασμένη άρση των μέτρων μετά την λήξη του δεύτερου lockdown στη χώρα.
“Οποιαδήποτε χαλάρωση πρέπει να είναι σταδιακή, ελεγχόμενη και, πάνω απ ‘όλα, προσεκτική”, τόνισε η Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ –η οποία είναι η ίδια διακεκριμένη γιατρός και είχε διατελέσει υπουργός Υγείας στην τελευταία κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών και Λαϊκού Κόμματος — προειδοποιώντας ότι δεν θα πρέπει να επαναληφθούν τα λάθη της κυβέρνησης μετά την άρση του πρώτου lockdown την περασμένη άνοιξη. Όπως παρατήρησε η αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, αποφασιστικός παράγοντας είναι ένα χαμηλό επίπεδο νέων μολύνσεων να διατηρηθεί σταθερό, κάτι που επιτυγχάνεται μέσω των μέτρων, αλλά “όχι για μόνο λίγες ημέρες, όχι μόνο μέχρι τα Χριστούγεννα, αλλά για τις επόμενες εβδομάδες και μήνες”, επειδή μόνο τότε μπορεί να αποτραπεί ένα τρίτο lockdown.
Η Κομισιόν θα εγκρίνει τα εμβόλια λίγες ημέρες μετά την γνωμοδότηση του EMA
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δώσει την τελική έγκριση για την κυκλοφορία των εμβολίων κατά της Covid-19 λίγες ημέρες αφού ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) δώσει την έγκρισή του, δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν. Ο EMA ανακοίνωσε νωρίτερα ότι θα αποφασίσει για την έγκριση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech στις 29 Δεκεμβρίου και θα ακολουθήσει στις 12 Ιανουαρίου το εμβόλιο της Moderna. Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, ο EMA εισηγείται την αδειοδότηση ενός φαρμάκου ή εμβολίου και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκδίδει άδεια κυκλοφορίας με βάση των γνωμοδότηση της ρυθμιστικής αρχής.
Αυξάνονται οι θάνατοι σε Αγγλία, Ουαλία αλλά με χαμηλότερο ρυθμό
Η βρετανική κυβέρνηση δεν προγραμματίζει να εισαγάγει ένα σύστημα λειτουργίας του εμβολίου ως διαβατηρίου
Η βρετανική κυβέρνηση δεν προγραμματίζει να εισαγάγει ένα σύστημα λειτουργίας του εμβολίου ως διαβατηρίου, βάσει του οποίου αυτοί που δεν θα έχουν κάνει το εμβόλιο κατά της COVID-19 δεν θα μπορούν να πάνε στην παμπ ή να παρακολουθήσουν εκδηλώσεις, δήλωσε ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Μάικλ Γκόουβ.
“Σίγουρα δεν σχεδιάζω να εισαγάγω (οποιοδήποτε σύστημα) εμβολίων-διαβατηρίων και δεν ξέρω κανέναν άλλον στην κυβέρνηση (που να σχεδιάζει κάτι τέτοιο)”, δήλωσε ο Γκόουβ σήμερα στο δίκτυο Sky News. Ο υπουργός που είναι αρμόδιος για τα εμβόλια Νάντχιμ Ζαντχάουι είχε δηλώσει χθες, Δευτέρα, ότι αναμένει πως αυτοί που αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού πιθανόν να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο να τους αρνούνται την είσοδο σε εστιατόρια, μπαρ, κινηματογράφους και αθλητικές εγκαταστάσεις.
Ερωτηθείς σχετικά με αυτό, ο Γκόουβ απάντησε ότι δεν πιστεύει ότι ο κόσμος θα χρειάζεται ένα εμβόλιο-διαβατήριο για να πάει στην παμπ, στο θέατρο ή σε αθλητικές εκδηλώσεις. “Το πιο σημαντικό που πρέπει να κάνουμε είναι να εξασφαλίσουμε ότι θα εμβολιάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους”, κατέληξε.
Ποιοι θα εμβολιασθούν κατά προτεραιότητα; Η συζήτηση στις ΗΠΑ τροφοδοτεί την παγκόσμια συζήτηση για την εκστρατεία εμβολιασμού
Η λίστα των πληθυσμιακών ομάδων που θα εμβολιασθούν κατά προτεραιότητα κατά της Covid-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχει αποφασισθεί, αλλά ήδη οι απόψεις των ειδικών διαφέρουν από τις επιλογές άλλων χωρών, κυρίως ως προς τους εργαζόμενους των νευραλγικών τομέων της οικονομίας.
Σε κάθε περίπτωση, όπως συνέβη και με την στρατηγική αντιμετώπισης της επιδημίας στις ΗΠΑ, δεν θα υπάρξουν ενιαίοι κανόνες: με κίνδυνο δημιουργίας σύγχυσης, όπως και κατά την εκστρατεία εμβολιασμού κατά της γρίπης H1N1 το 2009, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα κάνει συστάσεις και θα αφήσει σε κάθε πολιτεία την ελευθερία να επιλέξει τον τρόπο διανομής των εμβολίων και τις προτεραιότητες μεταξύ των ομάδων των ηλικιωμένων, του υγειονομικού προσωπικού, των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ…
Ομάδες κορυφαίων ειδικών έχουν ήδη διατυπώσει τις απόψεις τους, μερικές φορές αντικρουόμενες, αναδεικνύοντας τις εντάσεις που προκαλεί η συζήτηση: ο εμβολιασμός θα πρέπει να προστατεύσει τους πλέον ευάλωτους και ταυτόχρονα να διευκολύνει την αναγέννηση της κοινωνίας.
Ως προς αυτό το σημείο, με ποιον τρόπο δηλαδή, θα επανεκκινήσει ταχύτερα η οικονομία, αναμένεται να υπάρξουν διαφορές μεταξύ πολιτειών.
Η Ανώτατη Αρχή Υγείας της Γαλλίας, για παράδειγμα, προτείνει η αρχή της εκστρατείας εμβολιασμού να γίνει από τους φιλοξενούμενους των οίκων ευγηρίας και ορισμένους εργαζόμενους σε αυτούς, να ακολουθήσουν οι ηλικιωμένοι και το υγειονομικό προσωπικό, στην συνέχεια οι άνω των 50 ετών, στην συνέχεια άτομα το επάγγελμα των οποίων ευνοεί την μετάδοση, ευάλωτες ομάδες και , εν τέλει ο υπόλοιπος πληθυσμός.
Η στρατηγική αυτή προσεγγίζει τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και έχει υιοθετηθεί από πολλές πλούσιες χώρες, σύμφωνα με τον Σάαντ Ομερ, διευθυντή του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Yale.
Στις ΗΠΑ, σε πολυσέλιδη έκθεσή τους, οι Εθνικές Ακαδημίες Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής δίνουν προτεραιότητα το υγειονομικό προσωπικό “στην πρώτη γραμμή της πανδημίας” και τα πληρώματα των ασθενοφόρων, μαζί με τους αστυνομικούς, του πυροσβέστες, ομάδες που είναι πολύ εκτεθειμένες στον ιό.
Ακολουθούν οι άνθρωποι με δύο ή περισσότερες παθολογικές καταστάσεις (καρκίνος, διαβήτης τύπου 2 , παχυσαρκία) ανεξαρτήτως ηλικίας και τα 2 εκατομμύρια των ανθρώπων των οίκων ευγηρίας.
Τα γρανάζια της οικονομίας
Στην συνέχεια, οι αμερικανοί ειδικοί στηρίζονται στο επαγγελματικό, και όχι στο ηλικιακό, κριτήριο και δίνουν προτεραιότητα στους εργαζόμενους στους κρίσιμους τομείς που κινούν τα γρανάζια της Αμερικής: εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στην αλυσίδα των τροφίμων, από τα σφαγεία μέχρι τα σούπερ μάρκετ, εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, φαρμακοποιοί, δυνάμεις ασφαλείας, ταχυδρόμους…
Αλλωστε, οι ομάδες που επλήγησαν περισσότερο από την επιδημία είναι οι εργαζόμενοι σε θέσεις προσωρινής απασχόλησης, προερχόμενοι συχνά από τις κοινότητες των μαύρων και των ισπανόφωνων, μία αδικία που οι ειδικοί θα ήθελαν να επανορθώσουν.
Μετά αυτές τις δεκάδες εκατομμύρια των ανθρώπων που θα μπορούσαν να εμβολιασθούν κατά προτεραιότητα έρχονται τα άτομα που πάσχουν από ένα νόσημα, οι άστεγοι και οι άνω των 65 χωρίς υποκείμενο νόσημα…Ακολουθούν οι νέοι ενήλικες και κυρίως οι φοιτητές, που διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να νοσήσουν, αλλά έχει αποδειχθεί ότι είναι μεγάλοι μεταδότες.
Όλα αυτά δεν αποτελούν παρά προτάσεις. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψη Νοσημάτων των ΗΠΑ περιμένει την γνώμη της δικής του επιτροπής των ειδικών, η οποία θα ψηφίσει αύριο επί του θέματος. Αυτή επιτροπή έχει προϊδεάσει ότι θα δώσει προτεραιότητα στο υγειονομικό προσωπικό και τους εργαζόμενους σε νευραλγικούς τομείς της οικονομίας, διότι εκεί το εμβόλιο θα έχει “πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα”: δεν είναι μόνο σημαντικά γρανάζια της επιδημιολογικής απόκρισης και της οικονομίας, αλλά έρχονται σε επαφή με μεγάλο αριθμό ανθρώπων.
Στην πράξη, όλα αυτά τα ηθικού, επιδημιολογικού και οικονομικού χαρακτήρα κριτήρια μπορεί να αγνοηθούν στην αρχική κούρσα προς τα εμβόλια. Υπάρχουν συγκεκριμένα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν: αν επιλεγούν κατά προτεραιότητα οι οίκοι ευγηρίας και τα νοσοκομεία, με ποιον τρόπο οι φαρμακοποιοί και οι γιατροί θα μπορούν να πιστοποιήσουν ότι ένας πελάτης ανήκει στην ομάδα των εργαζομένων σε νευραλγικούς τομείς της οικονομίας ή ότι πάσχει από δύο νοσήματα;
Εξάλλου, η κυβέρνηση Τραμπ έχει δηλώσει ότι δεν θα δεσμευθεί από την άποψη ενός οργανισμού υγείας και ότι οι οίκοι ευγηρίας θα λάβουν τα εμβόλια των BioNTech/Pfizer ήδη στα μέσα του Δεκεμβρίου αν δοθεί το πράσινο φως της αμερικανικής ρυθμιστικής αρχής, όποια και αν είναι η άποψη των ειδικών. Αλλωστε, η αλυσίδα διανομής είναι ήδη έτοιμη.
ΟΗΕ: Η πανδημία του κορονοϊού αύξησε κατά 40% όσους έχουν ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια
Η περιφέρεια της Μαδρίτης εγκαινιάζει ένα νοσοκομείο κατά της COVID-19
Η Ισπανία είναι από τις χώρες της Ευρώπης που έχουν πληγεί βαρύτατα από την πανδημία της Covid-19, έχοντας καθημερινά χιλιάδες μολύνσεις και νεκρούς. Την ήδη άσχημη κατάσταση επιβάρυνει και το κακό της υγειονομικό σύστημα. Γι΄ αυτό το λόγο ακριβώς εγκαινιάστηκε λοιπόν ένα νέο νοσοκομείο.
Η περιφέρεια της Μαδρίτης εγκαινίασε λοιπόν σήμερα ένα νοσοκομείο για τη νοσηλεία ασθενών με COVID-19, η κατασκευή του οποίου κόστισε 100 εκατ. ευρώ, ενώ τα συνδικάτα λένε πως η έλλειψη εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης αυξάνει τα ερωτήματα για το πώς θα στελεχωθεί αυτό.
Το κόστος του νεότευκτου νοσοκομείου, που ήταν το διπλάσιο εκείνου που είχε αρχικά ανακοινωθεί, και η έλλειψη υγειονομικού προσωπικού στην Ισπανία έχουν επικριθεί από πολιτικούς της αντιπολίτευσης και συνδικάτα.
Φθάνοντας στο νοσοκομείο για τα εγκαίνια, η πρόεδρος της περιφέρειας Ισαμπέλ Ντίαθ Αγιούσο συνάντησε δεκάδες υγειονομικούς που διαδήλωναν κρατώντας πανό που έγραφαν “Νοσοκομεία των πολιτικών” και “Αρκετά”.
Το νέο νοσοκομείο, που θα ονομαστεί Isabel Zendal προς τιμήν μιας νοσοκόμας η οποία ηγήθηκε τον 19ο αιώνα των πρώιμων εμβολιαστικών εκστρατειών, κατασκευάστηκε μέσα σε μόλις τρεις μήνες κοντά στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης. Η τελική δυναμικότητά του θα είναι 1.056 κλίνες, στις οποίες περιλαμβάνονται και 48 κρεβάτια εντατικής θεραπείας, ανέφερε η περιφερειακή αρχή.
Αρχικά θα ανοίξει μια πτέρυγα με 240 κλίνες, περιλαμβανομένης μιας μονάδας εντατικής θεραπείας. Η πτέρυγα αυτή θα απαιτήσει 669 εργαζομένους, μεταξύ των οποίων νοσηλευτές, γιατρούς και τεχνικούς.
«Οι προσλήψεις θα ξεκινήσουν σταδιακά ανάλογα με τις υγειονομικές ανάγκες», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η περιφέρεια της Μαδρίτης, χωρίς να επεκταθεί.
Συνδικάτα εκφράζουν φόβους πως, με τους υγειονομικούς να εργάζονται στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους σε μια χώρα που έχει πληγεί σκληρά από τον νέο κορονοϊό, και με πολλά νοσοκομεία να υποφέρουν από ελλείψεις προσωπικού, το νέο νοσοκομείο θα προσπαθήσει να πάρει εργαζομένους από άλλα νοσοκομειακά ιδρύματα.
«Τίποτα δεν θα λυθεί», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η ένωση νοσηλευτών SATSE, χαρακηρίζοντας την κατασκευή του νέου νοσοκομείου ματαιόδοξο σχέδιο. «Μάλλον, υπάρχουσες μονάδες θα αποδυναμωθούν καθώς θα πρέπει να λειτουργήσουν χωρίς τους επαγγελματίες νοσηλευτές που χρειάζονται», πρόσθεσε.
Η Ισπανία έχει καταγράψει τουλάχιστον 1,6 εκατομμύριο περιστατικά του νέου κορονοϊού, τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό στη Δυτική Ευρώπη, και περισσότερους από 45.000 θανάτους.
Πηγή: ΑΠΕ, vradini.gr
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ