Top

Θα βγάλουμε ή όχι τις μάσκες; Σε δύο στρατόπεδα οι ειδικοί

Στο επίκεντρο και οι μεταλλάξεις.

Parallaxi
θα-βγάλουμε-ή-όχι-τις-μάσκες-σε-δύο-στρ-771762
Parallaxi

Σχετικά με το αν τις επόμενες εβδομάδες θα είναι σε θέση οι εμβολιασμένοι να κυκλοφορούν χωρίς μάσκες στους εξωτερικούς χώρους, περιστρέφεται η συζήτηση των ειδικών, με τον Α. Βατόπουλο να τάσσεται υπέρ του συγκεκριμένου μέτρου, αλλά την Α. Λινού να έχει διαφορετική άποψη.

Βατόπουλος: Έως τις αρχές του 2022 θα αντιμετωπίζουμε τον κορονοϊό σαν γρίπη

Στις επόμενες εβδομάδες θα βγάλουμε τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους τόνισε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής των Ειδικών.

Ωστόσο, συστήνει την χρήση της μάσκας όπου υπάρχει συνωστισμός.

«Έως τις αρχές του 2022 τον κορoναϊό θα τον αντιμετωπίζουμε σαν γρίπη», είπε μεταξύ άλλων ο καθηγητής, στον ΣΚΑΙ. Παράλληλα επεσήμανε ότι τα καλά νέα είναι πως φέτος έχουμε τους εμβολιασμούς που προχωράνε, καθώς και πιο πολλές διαγνωστικές δυνατότητες που είναι πιο εύκολες από πέρυσι (self test, rapid test), ενώ τα κακά νέα είναι οι παραλλαγές του ιού που τον καθιστούν πιο μεταδοτικό.

Σημείωσε δε πως οι εμβολιασμένοι είναι καλυμμένοι σε αυτές, ωστόσο επικρατεί φόβος στο γεγονός ότι μέσα από την δημιουργία μεταλλάξεων μπορεί να δημιουργηθούν μεταλλάξεις ανθεκτικές στα εμβόλια όπως γίνεται με τα μικρόβια στα αντιβιοτικά.

Εξήγησε ότι αν μέχρι το φθινόπωρο το τείχος ανοσίας φτάσει το 70-80% ίσως οι μεταλλάξεις να μην «βρουν χώρο» για να επικρατήσουν.

Ωστόσο, ανέφερε πως ακόμα είναι θεωρητικός ο κίνδυνος και πως σε μια τέτοια περίπτωση ίσως θα πρέπει να τροποποιηθούν τα εμβόλια.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως το τέταρτο κύμα του κορονοϊού θα αφορά τους ανεμβολίαστους και πως το χειμώνα θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων αλλά ο ίδιος θεωρεί ότι θα είναι μικρή και διαχειρίσιμη.

Λινού: Να μην βγάλουμε τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους – «Πολύ μεταδοτική» η μετάλλαξη Δέλτα

Για το ενδεχόμενο ενός τέταρτου κύματος κοροναϊού και την σημασία του εμβολιασμού για την πορεία της πανδημίας στην χώρα μίλησε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού.

Για την συζήτηση που έχει ξεκινήσει, και σε κάποιες χώρες εφαρμόζεται η αλλαγή της δεύτερης δόσης του εμβολίου της AstraZeneca, η κ. Λινού ανέφερε πως δεν υπάρχει ένδειξη ότι υπάρχουν παρενέργειες, ωστόσο όπως είπε «δεν ξέρουμε την αποτελεσματικότητα» και πρόσθεσε ότι επιστήμονες εξετάζουν τώρα αυτό το θέμα.

Ωστόσο, επισήμανε την σημαντικότητα του να εμβολιαστούν όλοι και πρόσθεσε από εκεί και πέρα είναι θετικό το γεγονός να μπορούμε να μειώσουμε τις πιθανότητες παρενεργειών από τα εμβόλια και σε αυτό το πλαίσιο δόθηκε η οδηγία το εμβόλιο της AstraZeneca να γίνεται μόνο από άτομα άνω των 60 ετών.

Η κ. Λινού είπε πως δεν θεωρεί δεδομένο ότι θα υπάρξει τέταρτο κύμα πανδημίας, ωστόσο, τόνισε ότι αυτό θα αφορά κυρίως ανεμβολίαστους, ενώ οι εμβολιασμένοι αν νοσήσουν θα έχουν ήπια συμπτώματα.

Σχετικά με τις μεταλλάξεις και συγκεκριμένα για την μετάλλαξη τύπου «Δέλτα» η κ. Λινού είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ότι την πιάνουν τα εμβόλια αλλά δεν προστατεύονται όσοι έχουν κάνει μόνο την μια δόση AstraZeneca , ενώ επανέλαβε ότι «πρέπει να πείσουμε όλους τους ανθρώπους να εμβολιαστούν»

Σημείωσε ακόμα ότι η μετάλλαξη Δέλτα είναι «πολύ μεταδοτική» και πρόσθεσε ότι «αν μπει στην Ελλάδα θα έχουμε πρόβλημα αν δεν έχουμε εμβολιαστεί».

Τέλος, για την συζήτηση σχετικά με το να βγουν οι μάσκες στους εξωτερικούς χώρους η κ. Λινού προτείνει «να μην βγάλουν τις μάσκες οι εμβολιασμένοι στους εξωτερικούς χώρους», καθώς όπως είπε ο ιός ακόμα μεταδίδεται και τόνισε ότι «δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο τα εμβόλια καλύπτουν τις νέες μεταλλάξεις».

AstraZeneca: Ποιοι δικαιούνται να αλλάξουν σκεύασμα στη δεύτερη δόση

Με τον γνωστό τρόπο, δηλαδή μέσω των κωδικών Taxisnet, και εφόσον διαθέτουν έγκυρη ιατρική βεβαίωση μπορούν πλέον οι πολίτες που έχουν κάνει ήδη μιοα δόση του εμβολίου της AstraZeneca να αλλάζουν τη δεύτερη δόση, με εκείνο της Pfizer ή της Moderna.

Ποιες ασθένειες δικαιολογούν αλλαγή της δεύτερης δόσης

Στο embolio.gov.gr αναρτήθηκε λίστα με τις ασθένειες για τις οποίες δικαιολογείται, έπειτα από ιατρική γνωμάτευση, αλλαγή της δεύτερης δόσης για όσους έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca:

I74 Αρτηριακή εμβολή και θρόμβωση

I74.0 Εμβολή και θρόμβωση της κοιλιακής αορτής

I74.1 Εμβολή και θρόμβωση άλλων και μη καθορισμένων τμημάτων της αορτής

I74.2 Εμβολή και θρόμβωση αρτηριών των άνω άκρων

I74.3 Εμβολή και θρόμβωση αρτηριών των κάτω άκρων

I74.4 Εμβολή και θρόμβωση μη καθορισμένων αρτηριών των άκρων, μη καθορισμένη

I74.5 Εμβολή και θρόμβωση λαγόνιας αρτηρίας

I74.8 Εμβολή και θρόμβωση άλλων αρτηριών

I74.9 Εμβολή και θρόμβωση μη καθορισμένης αρτηρίας

I80 Φλεβίτιδα και θρομβοφλεβίτιδα

I80.0 Φλεβίτιδα και θρομβοφλεβίτιδα των επιφανειακών αγγείων των κάτω άκρων

I80.1 Φλεβίτιδα και θρομβοφλεβίτιδα της μηριαίας φλέβας

I80.2 Φλεβίτιδα και θρομβοφλεβίτιδα άλλων εν τω βάθει αγγείων των κάτω άκρων

I80.3 Φλεβίτιδα και θρομβοφλεβίτιδα των κάτω άκρων μη καθορισμένη

I80.8 Φλεβίτιδα και θρομβοφλεβίτιδα άλλων εντοπίσεων

I80.9 Φλεβίτιδα και θρομβοφλεβίτιδα μη καθορισμένης εντόπισης

I81 Θρόμβωση πυλαίας φλέβας

I82 Άλλη φλεβική εμβολή και θρόμβωση

I82.0 Σύνδρομο Budd-Chiari

I82.1 Μεταναστευτική θρομβοφλεβίτιδα

I82.2 Εμβολή και θρόμβωση της κοίλης φλέβας

I82.3 Εμβολή και θρόμβωση της νεφρικής φλέβας

I82.8 Εμβολή και θρόμβωση άλλων καθορισμένων φλεβών

I82.9 Εμβολή και θρόμβωση μη καθορισμένης φλέβας

I26 Πνευμονική εμβολή

I26.0 Πνευμονική εμβολή με αναφορά σε οξεία πνευμονική καρδιά

I26.9 Πνευμονική εμβολή χωρίς αναφορά σε οξεία πνευμονική καρδιά

Σημειώνεται πως όσοι είχαν προγραμματισμένο ραντεβού πρώτης δόσης του AstraZeneca, ηλικίας κάτω των 60 ετών, έλαβαν ενημερωτικό SMS για την απόφαση της επιτροπής και τη σύσταση, για τις περιπτώσεις που ενδείκνυται αλλαγή σκευάσματος για τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Η νεότερη σύσταση για το εμβόλιο AstraZeneca

Μετά την αλλαγή της απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, το σκεύασμα της AstraZeneca δεν συστήνεται να χορηγείται σε πολίτες κάτω των 60 ετών. Η εφαρμογή της απόφασης αυτής αφορά κυρίως όσους πρόκειται να κάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου.

Παράλληλα, οι υγειονομικές αρχές διευκρίνισαν πως όσοι ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα κάτω των 60 ετών, αλλά έχουν ήδη κάνει τη πρώτη δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca, θα συνεχίσουν με το ίδιο σκεύασμα και κατά τη δεύτερη δόση.

Μοναδική εξαίρεση στην παραπάνω συνθήκη, αναφορικά πάντα με τη δεύτερη δόση, είναι να συντρέχουν ιατρικοί λόγοι για τους οποίους κάποιος πρέπει να αλλάξει το εμβόλιο.

Στην ιστοσελίδα για το πρόγραμμα εμβολιασμού περιλαμβάνεται η λίστα με τους κωδικούς ασθενειών, με βάση τον ICD-10, που συνιστούν ικανή αιτία για την αλλαγή της δεύτερης δόσης.

Τι είναι η λίστα ICD-10

ICD-10 αποκαλείται η δέκατη αναθεώρηση της Διεθνούς Στατιστικής Ταξινόμησης των Νόσων και των Σχετικών Προβλημάτων Υγείας, η πιο πρόσφατη μιας σειράς που καθιερώθηκε το 1893 ως Ταξινόμηση Bertillon ή Διεθνής Κατάλογος των Αιτιών θανάτου.

Ως ταξινόμηση των νόσων ορίζεται ένα σύστημα κατηγοριών στο οποίο καταγράφονται οι νοσολογικές οντότητες, σύμφωνα με καθιερωμένα κριτήρια.

Η στατιστική ταξινόμηση των νόσων περιλαμβάνει ολόκληρο το φάσμα των νοσολογικών καταστάσεων μέσα σε έναν ικανό αριθμό κατηγοριών.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα