Top

Τι συνέβη με τις νεραντζιές στην Αγίας Σοφίας

Οι εικόνες που προκάλεσαν εντύπωση σε κατοίκους και περαστικούς και η εξήγηση.

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
τι-συνέβη-με-τις-νεραντζιές-στην-αγίας-853913
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Εντύπωση προκάλεσαν σε αρκετούς κατοίκους της περιοχής, αλλά και σε περαστικούς, οι εικόνες με τα πεσμένα κλαδιά των νεραντζιών που υπάρχουν επί της Αγίας Σοφίας.

Η parallaxi επικοινώνησε με τον Σωκράτη Δημητριάδη, αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Βιώσιμης Κινητικότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης ο οποίος σχολίασε σχετικά με το θέμα:

«Αυτοί που δεν είναι γεωπόνοι καλό θα ήταν να μην εκφέρουν άποψη. Και εγώ είμαι αντιδήμαρχος στη συγκεκριμένη αντιδημαρχία, αλλά ακούω πάντα τους γεωπόνους. Πρόκειται για ένα σήκωμα το οποίο έγινε στις νεραντζιές και θα υπάρξει και κλάδεψη από την πάνω μεριά στην κόμη. Είναι περίοδος κλαδευτικής το ξέρουν όλοι. Αυτό γίνεται για να μπορέσουν τα δέντρα να δυναμώσουν, να δώσουν ακόμα περισσότερο φύλλωμα την άνοιξη. Όταν ο γεωπόνος λέει να κλαδέψουμε, εμείς κλαδεύουμε. Επίσης, είχαν φτάσει πολύ χαμηλά. Είχαν κατέβει στο 1,40 και γι’ αυτό τα σηκώσαμε ψηλά».

Τη δική του εξήγηση για το θέμα έδωσε ο γεωπόνος, Νίκος Μυσιρλής:

«Υπάρχει γενικώς ένας κανόνας. Κανένα δέντρο δεν κλαδεύεται όταν κυκλοφορούν οι χυμοί του. Αυτό στα εσπεριδοειδή είναι λίγο ανάποδο. Σχεδόν όλα τα δέντρα τα φυλλοβόλα τα κλαδεύεις τέτοια εποχή. Τα εσπεριδοειδή όχι. Ποτέ ειδικά όταν είναι σε ανθοφορία. Δεν είναι εκτός πραγματικότητας και επειδή έχουμε τέτοιες καιρικές συνθήκες να υπάρχει ανθοφορία. Εάν ισχύει αυτό, τότε έχουν κάνει ζημιά. Οι χυμοί στα εσπεριδοειδή αρχίζουν να τρέχουν τον Σεπτέμβριο όταν σταματάνε οι χυμοί στα άλλα δέντρα. Σκεφτείτε για παράδειγμα τα πορτοκάλια που είναι χειμερινά φρούτα. Συνήθως τέτοια εποχή κυκλοφορούν χυμοί. Βέβαια, επειδή δεν είναι καρποφόρα κανονικά και έχουν εγκλιματιστεί σε ένα περιβάλλον τελείως διαφορετικό από το δικό τους, μπορεί και να μην είναι τελείως λάθος. Θέλει όμως αυτοψία. Εάν υπάρχει λουλούδι, είναι ξεκάθαρα λάθος».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα