Top

Tο 27,5% των νέων διαγνώσεων αφορά σε παιδιά και εφήβους κάτω των 17 ετών

Από τώρα και έως τα μέσα Οκτωβρίου θα αρχίσει να διαμορφώνεται πιο ξεκάθαρα η πραγματική εικόνα της πανδημίας ενόψει του χειμώνα.

Parallaxi
tο-275-των-νέων-διαγνώσεων-αφορά-σε-παιδιά-814622
Parallaxi
εικόνα: sooc Αγιασμός στο 87ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης παρουσία της Υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, Θεσσαλονίκη, 13 Σεπτεμβρίου 2021.

Σε δύο μέτωπα εξελίσσεται πλέον η μάχη κατά του κορονοιού, στο εμβολιαστικό με στόχο τη μέγιστη θωράκιση του πληθυσμού και στο διαγνωστικό με εκατοντάδες χιλιάδες ελέγχους (testing) στους ανεμβολίαστους πολίτες και με ζητούμενο τον έγκαιρο εντοπισμό και την απομόνωση των ασυμπτωματικών θετικών φορέων του ιού.

Μέχρι χθες 5.870.484 πολίτες είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Η διαδικασία για τη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης, που ξεκίνησε χθες για την κατηγορία των ανοσοκατασταλμένων (εκτιμώνται σε περίπου 285.00 ασθενείς) θα ενταθεί το επόμενο διάστημα. Οι ειδικοί της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σε πρώτη φάση έκριναν ότι είναι αναγκαίος ο επαναληπτικός εμβολιασμός, εκτός από τους ανοσοκατεσταλμένους, στους διαμένοντες στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ) και στους πολίτες ηλικίας άνω των 60 χρόνων.

Κατά τη χθεσινή τους συνεδρίαση οι επιστήμονες συνεχίζοντας την κατάρτιση της προτεραιοποίησης των ομάδων πληθυσμού που χρειάζονται την αναμνηστική δόση οριστικοποίησαν και την ένταξη των υγειονομικών εργαζομένων. Οι ειδικοί εισηγούνται προς τις αρμόδιες κυβερνητικές αρχές -οι οποίες ξεδιπλώνουν στη συνέχεια το επιχειρησιακό σχέδιο- να προχωρήσει άμεσα ο επαναληπτικός εμβολιασμός των υγειονομικών αφενός διότι είναι σημαντικά εκτεθειμένοι σε σύγκριση με άλλες ομάδες πληθυσμού στον κορoνοίο, αφετέρου γιατί για μεγάλο αριθμό υγειονομικών έχει συμπληρωθεί το διάστημα των 6-8 μηνών από τον εμβολιασμό και συνεπώς της υψηλής προστασίας που είχαν έναντι του κορoνοιού. Επιπλέον, η αναμνηστική δόση στους υγειονομικούς θα ενισχύσει το τείχος ανοσίας και ενόψει της δύσκολης χειμερινής περιόδου που αναμένεται να υψωθεί και πάλι ένα ακόμη κύμα κορoνοιού.

Ρεκόρ ελέγχων

Ως μια ιδιαίτερη και κρίσιμη φάση για την αναχαίτιση της επιδημίας περιγράφουν οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων την περίοδο στην οποία εισήλθε η χώρα από την περασμένη Δευτέρα οπότε ξεκίνησε ο εντατικός έλεγχος με μοριακή μέθοδο, με τεστ αντιγόνου (rapid test) αλλά και με αυτοδιαγνωστικά τεστ για τον έγκαιρο εντοπισμό θετικών φορέων κορoνοιού στην κοινότητα, μεταξύ ανεμβολίαστων πολιτών.

Οι εκατοντάδες χιλιάδες διαγνωστικοί έλεγχοι που ανακοινώθηκαν στο χθεσινό επιδημιολογικό δελτίο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) – 348.038 έλεγχοι από τους οποίους οι 330.210 αφορούν rapid test- σηματοδοτούν την έναρξη αυτής της περιόδου όπου το διαγνωστικό μέτωπο ενισχύεται και ο κορονοιός επιχειρείται να ελεγχθεί με testing.

Ήδη έχει τονιστεί ο ρόλος που θα παίξουν τα σχολεία, καθώς τα κρούσματα σε ανηλίκους έχουν ήδη εκτοξευθεί μέσα στον Σεπτέμβριο, φτάνοντας τις 6.000 τις πρώτες δύο εβδομάδες, πριν καν την επιστροφή των μαθητών στα θρανία. Χθες μάλιστα, το 27,5% επί του συνόλου των νέων διαγνώσεων αφορούσε σε παιδιά και εφήβους κάτω των 17 ετών (805 κρούσματα).

Τζανάκης: Πιθανόν να μολυνθούν 50.000 παιδιά

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για τον κοροναϊό, καθώς τα ανεμβολίαστα παιδιά είναι εκτεθειμένα στη νόσο, σύμφωνα με τον Νίκο Τζανάκη, Καθηγητή Πνευμονολογίας και Άλκη Βατόπουλο, Καθηγητή Μικροβιολογίας.

«Έχουμε 730.000 με 750.000 παιδιά από 12 έως 18 ετών. Υποθέτουμε ότι το 25% θα έρθει σε επαφή με τον ιό. Εάν το 1/4 μολυνθεί, καταλαβαίνετε ότι θα έχουμε 30.000 με 50.000 παιδιά με νόσο. Επομένως, θα έχουμε 300 με 500 παιδιά στα νοσοκομεία. Δεν θέλω να τρομάξω κανένα, αλλά οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν αυτούς τους αριθμούς» είπε ο κ. Τζανάκης.

Ο κ. Τζανάκης τόνισε πως δεν θα νοσήσουν σοβαρά και πιθανότατα δεν θα μολυνθούν καν όσα παιδιά έχουν εμβολιαστεί. Τα παιδιά λειτουργούν καλύτερα ανοσοποιητικά εάν είναι εμβολιασμένα.

«Το εμβόλιο προστατεύει τα παιδιά, δεν ξέρουμε τις παρενέργειες της νόσου σε μεγαλύτερες ηλικίες. Η έννοια της συλλογικής ανοσίας που ελπίζαμε στην αρχή της πανδημίας δεν μπορεί να υπάρξει, αλλά ο μαζικός εμβολιασμός θα περιορίσει το ιικό φορτίο» δήλωσε ο κ. Βατόπουλος.

Τόνισε μάλιστα ότι τα εμβόλια mRNA έχουν λιγότερες παρενέργειες, σχεδόν μηδενικές. Σε περίπτωση αλλεργίας, υπάρχουν οδηγίες ώστε να αντιμετωπιστεί.

«Έχουμε τρεις θανάτους σε πολύ μικρά παιδιά, 30 θανάτους για άτομα κάτω των 39 ετών. Σε παιδί 15 χρονών βάλαμε απινιδωτή μετά από κορωνοϊό. Συμπονούμε και συμπάσχουμε με τους γονείς. Θα πρέπει να πούμε όμως ότι σε δύο μέρες δεν μπορώ να φανταστώ μία αντίδραση στον οργανισμό που να σχετίζεται με το εμβόλιο. Η μυοκαρδίτιδα μπορεί άνετα να τεκμηριωθεί από την ιατροδικαστική εξέταση. Η θρόμβωση επίσης δεν μπορεί αν σηματοδοτηθεί μέσα σε δύο ημέρες. Σε αυτό το θάνατο δεν μπορώ να φανταστώ κάποιο μηχανισμό που να σχετίζεται με το εμβόλιο», συμπλήρωσε ο κ. Τζανάκης.

Υπάρχουν κλινικές μελέτες που εξετάζουν τον εμβολιασμό μικρών παιδιών, κάτω των 12 ετών.

Oι δύο άξονες για την ασφάλεια της σχολικής κοινότητας

Τον «κώδωνα» του κινδύνου έκρουσε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, σχετικά με την μετάδοση του κοροναϊού από τα παιδιά μέσα στον επόμενο μήνα καθώς μέχρι πρότινος, βρίσκονταν σε εξωτερικούς χώρους λόγω των καλοκαιρινών διακοπών.

«Aυτό που φοβόμαστε είναι διασπορά στη διάρκεια της εκπαίδευσης, δηλαδή όσο τα παιδιά πηγαίνουν σχολείο» ανέφερε στο Open η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, σχολιάζοντας το άνοιγμα των σχολείων.

Tόνισε ότι το προηγούμενο διάστημα τα παιδιά βρίσκονταν κυρίως σε εξωτερικό χώρο λόγω διακοπών και καλοκαιριού, ενώ πλέον δεν θα ισχύει αυτό. «Είναι στοίχημα το τι θα συμβεί τις επόμενες εβδομάδες. Φοβάμαι ότι δεν θα είναι τα ίδια πράγματα στα μέσα Οκτωβρίου. Οι γονείς να ενθαρρύνουν τα παιδιά να φορούν συνέχεια τις μάσκες, οι χώροι να αερίζονται. Διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος. Το ποσοστό των παιδιών που θα αρχίσουν να μεταδίδουν τη νόσο θα είναι πολύ μεγαλύτερο απ’ ότι τώρα».

«Ελπίζω ότι δεν θα κλείσουν τα σχολεία, αλλά υπό τον όρο ότι θα αυξηθούν τα μέσα προστασίας, όπως η μάσκα και στη γυμναστική. Να πείσουμε ότι τα ανοιχτά παράθυρα είναι υγεία» υποστήριξε.

Θεμιστοκλέους: Μας ανησυχεί η αύξηση κρουσμάτων

«Περιμένουμε μια αύξηση των κρουσμάτων με το άνοιγμα των σχολείων. Αυτή τη στιγμή κλείνουμε δύο – τρεις μήνες με όλες τις κοινωνικές δραστηριότητες να είναι ανοιχτές και βλέπουμε ότι τα κρούσματα είναι ελεγχόμενα» δήλωσε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, σημειώνοντας πως υπάρχει ωστόσο ανησυχία για τις μολύνσεις.

Μιλώντας στην ΕΡΤ είπε ότι ο στόχος του επιχειρησιακού σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας δεν είναι τόσο τα παιδιά, αλλά η οικογένεια, οι γονείς και ο παιδίατρος, τον οποίο συμβουλεύονται.

«Όσοι παιδίατροι θέλουν, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, μπορούν να ενταχθούν και να πραγματοποιούν και οι ίδιοι εμβολιασμούς. Γίνονται όλες οι ενέργειες για να πειστούν».

Όπως παραδέχθηκε ο κ. Θεμιστοκλέους το ποσοστό εμβολιασμού στα παιδιά είναι όντως μικρό και πιο πίσω από το γενικό πληθυσμό. Τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε μια αύξηση σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. Ήδη έχουν εμβολιαστεί 140.000 παιδιά ηλικίας 12-17 ετών.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε για τα νέα υγειονομικά μέτρα που ισχύουν στα σχολεία, για να δουλέψει ένα σύστημα πρέπει να ακολουθούνται οι κανόνες που δίνονται από τους επιστήμονες.

ΠΗΓΕΣ: ΕΡΤ / MEGA / protothema.gr / in.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα