Top

Το «όχι» Μητσοτάκη για ενδεχόμενο lockdown και η επιστροφή Τσιόδρα

Οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από το μέτωπο της πανδημίας στη χώρα.

Parallaxi
το-όχι-μητσοτάκη-για-ενδεχόμενο-lockdown-κα-751452
Parallaxi
Πηγή: primeminister.gr

«Φρένο» στο ενδεχόμενο επιβολής καθολικού lockdown έβαλε ο Κ. Μητσοτάκης με την τοποθέτηση του στο υπουργικό συμβούλιο.

«Ο Οκτώβριος του 2021 δεν έχει σχέση με τον περασμένο Οκτώβριο. Αν δει κανείς τα αναλυτικά στοιχεία καταλαβαίνει ότι ακόμα και εκεί που υπάρχει πίεση απέχουμε πολύ – κυρίως σε ότι αφορά την πίεση του ΕΣΥ- από αυτά που είχαμε παλιότερα.

Δεν υπάρχει περίπτωση lockdown. Την Τετάρτη θα υπάρξουν ανακοινώσεις από τον Υπουργό Υγείας Θ. Πλεύρη για τον ΕΟΔΥ αλλά και για το πλαίσιο λειτουργίας με στόχο να εκπέμπουμε πολύ καθαρά μηνύματα σε σχέση κυρίως με τους εμβολιασμένους».

Η επιστροφή Τσιόδρα

Νέα επιστημονική επιτροπή για την πανδημία που στόχο έχει να ενισχύσει την ακαδημαϊκή «οχύρωση» της χώρας μας ενόψει της χειμερινής περιόδου, συγκροτεί η Ιατρική Σχολή Αθηνών. Και μάλιστα επιστρατεύει 50 αναγνωρισμένους καθηγητές από όλες τις ειδικότητες που σχετίζονται με το θέμα (λοιμωξιολόγους, πνευμονολόγους, εντατικολόγους, επιδημιολόγους, μικροβιολόγους, ανοσολόγους, παιδιάτρους). Επικεφαλής της νέας επιτροπής, σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση της διοίκησης της Σχολής, θα είναι ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ενώ συντονιστές των επιστημονικών κατευθύνσεων ανά κατηγορία βρίσκονται και άλλα «πρόσωπα κλειδιά» στη διαχείριση της πανδημίας όπως οι καθηγήτριες Αναστασία Κοτανίδου, Παγώνα Λάγιου και Αντωνία Κουτσούκου.

«Θα συνεχίσουμε την προσφορά μας στην αντιμετώπιση της πανδημίας και μέσα από την νέα αυτή ακαδημαϊκή επιτροπή» δηλώνει σχετικά στο «Βήμα» ο ίδιος ο κ. Τσιόδρας. «Οι Ιατρικές σχολές της χώρας πρωτοστάτησαν στην αντιμετώπιση της πανδημίας και η Ιατρική Σχολή Αθήνας στήριξε το εθνικό σύστημα υγείας με μοναδικό τρόπο μέχρι σήμερα, όπως και συνεχίζει να κάνει» αναφέρει.

H «Επιτροπή για θέματα Δημόσιας Υγείας» που δημιουργείται θα συνεργάζεται, όποτε της ζητηθεί, με τα αρμόδια υπουργεία υποβοηθώντας το έργο όλων των θεσμικών οργάνων της πολιτείας στη μάχη αντιμετώπισης της πανδημίας τους μήνες που θα ακολουθήσουν.

Βορίδης: Κανονικά η παρέλαση στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή όλων

Όπως είναι φυσικό, η «Επιτροπή για θέματα Δημόσιας Υγείας» που δημιουργείται, θα αποτελεί ένα αυστηρά ακαδημαϊκό όργανο που πρόκειται να γνωμοδοτεί σε ερωτήματα της Ιατρικής Σχολής και του πανεπιστημίου, να επεξεργάζεται ερευνητικά θέματα και συμμετοχή της Ιατρικής Σχολής σε κλινικές μελέτες, να εισηγείται κοινά πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση των ασθενών με Covid, να οργανώνει εκπαιδευτικές δράσεις προς τους φοιτητές και την κοινότητα, δράσεις ενημέρωσης προς το κοινό, εθελοντικές συμβουλευτικές δράσεις σχετιζόμενες με την δημόσια υγεία και την πανδημία. Επιπλέον, θα συνεργάζεται, όποτε της ζητηθεί, με τα αρμόδια υπουργεία υποβοηθώντας το έργο όλων των θεσμικών οργάνων της Πολιτείας στη μάχη αντιμετώπισης της πανδημίας τους μήνες που θα ακολουθήσουν, οι οποίοι μπορεί και να αποτελέσουν το νέο μεγάλο «στοίχημα» για τη χώρα μας.

Πάντως στον προβληματισμό των προηγούμενων ημερών για την διαχείριση των περιστατικών covid 19 σε πανεπιστημιακές κλινικές, οι εκπρόσωποι της Ιατρικής Σχολής δηλώνουν στο «Βήμα» ότι οι πανεπιστημιακές κλινικές «συνεχίζουν και νοσηλεύουν εκατοντάδες ασθενείς με covid-19». Όπως αναφέρουν μάλιστα: «Μέχρι να κερδηθεί η μάχη κατά της πανδημίας, όλες οι Covid πανεπιστημιακές κλινικές, πνευμονολογικές, ΜΕΘ, παθολογικές, παιδιατρικές, ποτέ δεν σταμάτησαν, ούτε θα σταματήσουν να νοσηλεύουν ασθενείς με Covid, όπως αναφέρθηκε τις προηγούμενες ημέρες. Ωστόσο, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μην υποβαθμιστεί η θεραπεία και άλλων σοβαρών ασθενειών όπως χειρουργικών, ογκολογικών, ορθοπεδικών, καρδιολογικών, οι οποίες συνεχίζουν να υπάρχουν και να απειλούν την υγεία των μη- Covid ασθενών. Για τον λόγο αυτό, αλλά και για λόγους εκπαίδευσης των εκατοντάδων φοιτητών Ιατρικής, οι ΜΗ Cοvid πανεπιστημιακές κλινικές, κυρίως χειρουργικές, οφείλουν να συνεχίσουν να θεραπεύουν ασθενείς με σπάνια νοσήματα που χρειάζονται εξειδικευμένες θεραπείες και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν αλλού».

Σεισμός στην Κρήτη – Κρούσματα κορονοϊού στον καταυλισμό

Στους ελέγχους που διενεργούν κλιμάκια του ΕΟΔΥ στους σεισμόπληκτους της Κρήτης που διαμένουν σε σκηνές, εντόπισε ήδη τρία κρούσματα. Ανάμεσα σε αυτούς που νοσούν είναι και δύο ανήλικοι.

Συγκεκριμένα τα κρούσματα εντοπίστηκαν στους πληγέντες στον Δήμο Μινώα Πεδιάδας και σύμφωνα με πληροφορίες του Cretapost.gr, πρόκειται για έναν 26χρονο και δύο εφήβους 12 και 15 ετών, μέλη της ίδια οικογένειας που διέμεναν σε σκηνή στην περιοχή της Ζήντας, του Δήμου Μινώα.

Μέσα στη σκηνή διέμεναν συνολικά 12 άτομα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν τα άτομα αυτά δεν ήθελαν να μετακινηθούν από τον χώρο της σκηνής και στο σημείο μετέβη η Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, κ. Λένα Μπορμπουδάκη ώστε να τους πείσει να μεταβούν σε ξενοδοχείο Covid του Ηρακλείου.

Τελικά τα 12 άτομα μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ την ώρα που οι έλεγχοι του ΕΟΔΥ, συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού στους καταυλισμούς των σεισμόπληκτων.

Σύγκλητος ΕΚΠΑ – Πώς πρέπει να λειτουργήσουν τα τμήματα εν μέσω πανδημίας – Τι προτείνει

Ανακοίνωση εξέδωσε η Σύγκλητος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία συνεδρίασε την περασμένη Πέμπτη (30/9) σχετικά με το ζήτημα της επανόδου στην δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία μετά την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ (4406/24-9-2021) και τα προβλήματα που ανακύπτουν λόγω των ειδικών συνθηκών που εξακολουθούν να ισχύουν.

Μετά το πέρας των εργασιών της εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η Σύγκλητος χαιρετίζει την απόφαση για επάνοδο στην κανονικότητα, με τη διενέργεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας με φυσική παρουσία των συμμετεχόντων. Το σώμα είχε ήδη πριν από τη λήξη του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους επισημάνει την ανάγκη επιστροφής στην δια ζώσης εκπαίδευση με την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους. Η Σύγκλητος χαιρετίζει, επίσης, την αποφασιστικότητα των φοιτητών του ΕΚΠΑ να επιστρέψουν στον φυσικό τους χώρο, το Πανεπιστήμιο, η οποία δηλώνεται σαφώς από το ήδη υψηλό ποσοστό του εμβολιασμού και η οποία αποτελεί και την καλύτερη εγγύηση για την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων προστασίας.

Η Σύγκλητος θεωρεί ότι η εκπαίδευση με φυσική παρουσία των συμμετεχόντων είναι πλέον η μοναδική οδός, σύμφωνα και με το ισχύον νομικό πλαίσιο που διέπει την προπτυχιακή εκπαιδευτική διαδικασία.

Για το λόγο αυτό επισημαίνει τα προβλήματα και τις δυσκολίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν αμέσως, είτε από το Ίδρυμα είτε από την Πολιτεία, ώστε να διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή προστασία της υγείας των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας και η απρόσκοπτη συνέχιση της δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Ως σημαντικότερα προβλήματα θεωρούνται τα εξής:

Ο συνωστισμός και οι πιθανές συνέπειες που μπορεί να επιφέρει, ιδιαίτερα σε υποχρεωτικά μαθήματα με μεγάλο φοιτητικό ακροατήριο

Η έκθεση σε ενδεχόμενο κίνδυνο ατόμων (φοιτητών/καθηγητών) που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες

Η υποστελέχωση του Ιδρύματος σε εκπαιδευτικό και λοιπό προσωπικό

Οι ανάγκες για συνεχή καθαρισμό και απολύμανση των εκπαιδευτικών χώρων του Ιδρύματος

Με στόχο τον περιορισμό των ως άνω κινδύνων, η Σύγκλητος προτείνει:

Ολοκλήρωση του εμβολιασμού έναντι του SARS-CoV-2 στο σύνολο της Πανεπιστημιακής Κοινότητας του ΕΚΠΑ με ιδιαίτερη έμφαση στους πρωτοετείς φοιτητές

Απαρέγκλιτη εφαρμογή των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας, η πιστή τήρηση των προϋποθέσεων συμμετοχής στην εκπαιδευτική διαδικασία μέσω της κατοχής των απαραίτητων ανά περίπτωση πιστοποιητικών/βεβαιώσεων, καθώς και η εφαρμογή επιμέρους μέτρων από κάθε ακαδημαϊκή μονάδα ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες της (π.χ. δημιουργία περισσοτέρων τμημάτων ανά μάθημα όπου αυτό είναι εφικτό)

Άμεση λειτουργία των τεσσάρων εμβολιαστικών κέντρων που το ΕΚΠΑ έχει ήδη από καιρού ζητήσει. Λήψη ειδικότερων μέτρων για το διδακτικό και λοιπό προσωπικό και τους φοιτητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όπως ανά περίπτωση μέριμνα για: α) ανάθεση διδακτικού έργου προς μικρές ομάδες φοιτητών όταν και όπου είναι αυτό εφικτό, β) ανάθεση του διδακτικού έργου που απευθύνεται σε μεγάλα ακροατήρια σε διδακτικό προσωπικό, που δεν ανήκει σε ευπαθείς ομάδες, γ) παροχή υποστήριξης στις εργασίες που συνεπάγονται επαφή με μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες, δ) παρεμβάσεις στους χώρους διδασκαλίας, οι οποίες περιορίζουν τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού (π.χ. τοποθέτηση προστατευτικών plexiglass)και ε) ανάπτυξη μεθόδων για την εξατομικευμένη υποστήριξη φοιτητών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Αναζήτηση πρόσθετων κονδυλίων και πόρων για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών που έχει δημιουργήσει η πανδημία, όπως δαπάνες καθαριότητας ή απολύμανσης των χώρων του Ιδρύματος στους οποίους διεξάγεται η εκπαιδευτική, ερευνητική και διοικητική λειτουργία, πρόσληψη έκτακτου διδακτικού και λοιπού προσωπικού για την εφαρμογή των ανά περίπτωση αναγκαίων μέτρων.

Η Σύγκλητος, τέλος, δηλώνει με έμφαση ότι την κρίσιμη αυτή στιγμή της επανόδου στην κανονικότητα, υπό συνθήκες που ακόμη δεν είναι κανονικές, εκτός από την ακαδημαϊκή υπευθυνότητα που σε κάθε περίπτωση χαρακτηρίζει τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας του ΕΚΠΑ, απαιτείται και πλήρης σύμπνοια των μελών της, καθώς και συντονισμένη δράση εκ μέρους όλων των παραγόντων της ακαδημαϊκής ζωής–εκάστου αναλόγως προς το μέρος της ευθύνης που του αντιστοιχεί, προκειμένου να εξασφαλισθεί η όσο το δυνατό ασφαλέστερη λειτουργία του Ιδρύματος σε συνθήκες διά ζώσης εκπαίδευσης.

Επιπλέον, με αφορμή δημοσιεύματα του ημερήσιου τύπου, τα οποία εμπλέκουν και το ΕΚΠΑ σε σχέδια συγχώνευσης ή κατάργησης Τμημάτων, η Σύγκλητος συζήτησε και αυτό το θέμα και ανακοινώνει ότι τα εν λόγω δημοσιεύματα στερούνται οιασδήποτε σχέσης προς την αλήθεια. Η πολιτική του ΕΚΠΑ είναι πολιτική ανάπτυξης, η οποία διαχρονικά συμβαδίζει με τις υπάρχουσες ή ανακύπτουσες ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και της χώρας, και όχι πολιτική συρρίκνωσης.»

Παναγιωτόπουλος: Rapid test στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων

«Στις Ένοπλες Δυνάμεις διενεργούνται rapid test από τις υγειονομικές υπηρεσίες των μονάδων, όποτε αυτό κρίνεται αναγκαίο, δηλαδή για περιπτώσεις που αφορούν σε κρούσματα και σε στενές επαφές, επιστροφή από άδεια». Αυτό τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης και Θανάσης Παφίλης με θέμα «Δωρεάν διενέργεια Rapid Test στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων».

Επίσης, ο υπουργός ανέφερε ότι τα rapid test διενεργούνται «ανάλογα με τα ισχύοντα επιδημιολογικά δεδομένα και τις απορρέουσες από αυτά επιταγές του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ, με τα οποία το υπουργείο Εθνικής Άμυνας συνεργάζεται στενά και εναρμονίζεται, ώστε να διασφαλίζεται η υγεία και συνακόλουθα το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων».

Πλεύρης: Περισσότερες ελευθερίες για πλήρως εμβολιασμένους – Περιμένουμε νέο κύμα

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ / ΒΗΜΑ / cretapost.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα