Το προφίλ των εμβολιασμένων που νοσηλεύονται – Τα συμπεράσματα έρευνας
Πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια σε νεφροπαθείς σε αιμοκάθαρση;
Πάνω, η εικόνα της πανδημίας στον κόσμο το πρωί της Τετάρτης 24/11, κάτω, η κατάσταση το πρωί της Τρίτης 23/11.
Παρόλο που ο εμβολιασμός έναντι του κορονοϊού προστατεύει από τη βαριά νόσο COVID-19, είναι γνωστό ότι η ανοσία και κατά συνέπεια ο βαθμός προστασίας φθίνει με την πάροδο του χρόνου, ειδικά για τους πιο ηλικιωμένους.
Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα.
Ενδιαφέροντα στοιχεία παρουσιάζει μια πρόσφατη μελέτη από τη Νορβηγία σε μορφή προ-δημοσίευσης. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από μια εθνική βάση προοπτικής καταγραφής των νοσηλευόμενων ασθενών με COVID-19 στη Νορβηγία μεταξύ 1ηςΦεβρουαρίου και 30ης Σεπτεμβρίου 2021.
Από αυτούς που νοσηλεύονταν, οι πλήρως εμβολιασμένοι ήταν σημαντικά μεγαλύτεροι, με διάμεση ηλικία 77 έτη, ενώ οι ανεμβολίαστοι είχαν διάμεση ηλικία ίση με 51 έτη.
Αντίστοιχα, όσοι εμβολιάστηκαν είχαν ήδη σε μεγαλύτερη συχνότητα προδιαθεσικούς παράγοντες βαρύτερης νόσησης, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα (60,7% έναντι 27,3%), καρκίνο (12,6% έναντι 2,8%) και χρόνια αναπνευστικά νοσήματα (19,7% έναντι 5,3%).
Οι εμβολιασμένοι ασθενείς είχαν σημαντική μικρότερη διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο καθώς και σημαντικά μικρότερη πιθανότητα εισαγωγής σε μονάδα εντατικής θεραπείας συγκριτικά με τους μη εμβολιασμένους νοσηλευόμενους.
Επιπρόσθετα, αξίζει να σημειωθεί ότι η τρίτη δόση του εμβολίου επιφέρει σημαντική και ταχεία, λόγω της πρότερης ανοσολογικής μνήμης, αύξηση των αντισωμάτων και συγχρόνως αποτρέπει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό και την πιθανότητα λοίμωξης έπειτα από έκθεση στον ιό, και τη σοβαρή νόσηση.
Σύμφωνα με μελέτη από το Ισραήλ, άτομα που έχουν λάβει την τρίτη δόση έχουν, ανάλογα με την ηλικιακή τους ομάδα, 8 έως 10 φορές λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν σε σχέση με όσους έχουν λάβει τις δύο δόσεις και 20 έως 25 φορές λιγότερες πιθανότητες από τους ανεμβολίαστους. Παρόμοια είναι τα ποσοστά και για τις πιθανότητες σοβαρής νόσησης και την ανάγκη νοσηλείας λόγω COVID-19.
Σύμφωνα με στοιχεία των Κέντρων Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ, η COVID-19 είναι τρεις φορές συχνότερη στους ανεμβολίαστους, ενώ οι εισαγωγές στο νοσοκομείο είναι δύο φορές περισσότερες και οι θάνατοι είναι 7 φορές περισσότεροι σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.
Μειωμένη η αποτελεσματικότητα των εμβολίων Covid-19 στους νεφροπαθείς σε αιμοκάθαρση
Οι νεφροπαθείς που κάνουν αιμοκάθαρση έχουν ανεπαρκή και καθυστερημένη ανοσιακή απόκριση, τόσο σε επίπεδο αντισωμάτων όσο και κυτταρικής ανοσίας μετά από τον εμβολιασμό τους κατά του κορονοϊού, σύμφωνα με μία νέα βελγική επιστημονική μελέτη, η οποία αναδεικνύει τη σημασία μίας ενισχυτικής δόσης σε αυτούς τους ασθενείς.
Τα ποσοστά θανάτων από Covid-19 είναι μεγαλύτερα στους ασθενείς με σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια που χρειάζονται αιμοκάθαρση, γι’ αυτό ο εμβολιασμός τους αποτελεί υψηλή προτεραιότητα. Από την άλλη πλευρά, όμως, όπως δείχνει και η νέα πολυκεντρική έρευνα, αυτοί οι ασθενείς συνήθως δεν ανταποκρίνονται στον επιθυμητό βαθμό στον εμβολιασμό.
Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό JASN της Αμερικανικής Εταιρείας Νεφρολογίας, μελέτησαν 543 ασθενείς σε αιμοκάθαρση και 75 χωρίς νεφρική δυσλειτουργία, οι οποίοι είχαν όλοι εμβολιαστεί είτε με Pfizer/BioNTech είτε με Moderna (δύο δόσεις).
Διαπιστώθηκε ότι, συγκριτικά, η ανοσιακή απόκριση των νεφροπαθών ήταν σημαντικά ισχυρότερη στο εμβόλιο της Moderna από ό,τι σε εκείνο των Pfizer/BioNTech, πιθανώς λόγω της μεγαλύτερης mRNA δόσης που υπάρχει στο πρώτο σε σχέση με το δεύτερο. Οι εμβολιασμένοι με Moderna, σύμφωνα με τους ερευνητές, έχουν σημαντικά μεγαλύτερη πιθανότητα να αποκτήσουν το απαιτούμενο επίπεδο αντισωμάτων που θα αποτρέψει μία λοίμωξη Covid-19.
«Αυτές οι διαφορές στην ανοσιακή απόκριση μπορεί να μεταφραστούν σε διαφορές στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων στους ευπαθείς πληθυσμούς μακροπρόθεσμα, όταν η προστατευτική ανοσία φθίνει, καθώς και στη μάχη κατά της παραλλαγής Δέλτα», δήλωσε η επικεφαλής Βελγίδα ερευνήτρια δρ Αν Ντε Βριζ του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Γάνδης.
Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τη μελέτη, οι ασθενείς σε αιμοκάθαρση που είχαν προηγουμένως μολυνθεί από κορονοϊό, δεν έπαιρναν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, είχαν υψηλότερα επίπεδα λεμφοκυττάρων και έκαναν αιμοκάθαρση για λιγότερο χρόνο, είχαν καλύτερη ανοσιακή απόκριση, με περισσότερα αντισώματα και καλύτερη κυτταρική ανοσία.
«Πιστεύουμε ότι ένα εμβόλιο υψηλής δόσης μπορεί να συνιστά βάσιμη στρατηγική για να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα των εμβολίων Covid-19 στους ασθενείς σε αιμοδιάλυση. Οι πιο ευάλωτοι ασθενείς -εκείνοι που χρησιμοποιούν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, έχουν χαμηλό ορό λευκωματίνης, χαμηλό αριθμό λεμφοκυττάρων, δεν έχουν ανταποκριθεί στα εμβόλια κατά της ηπατίτιδας Β ή κάνουν για καιρό αιμοδιάλυση- είναι καλοί υποψήφιοι για μία τρίτη δόση εμβολίου», ανέφεραν οι ερευνητές.
Νέα Ζηλανδία-κορονοϊός: Τα σύνορα ανοίγουν για ξένους ταξιδιώτες από την 30η Απριλίου
Η Νέα Ζηλανδία θα κρατήσει κλειστά τα σύνορα της για τους περισσότερους ξένους ταξιδιώτες και για ακόμη ένα πεντάμηνο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.
Οι περιορισμοί στα σύνορα εφαρμόζονται από τον Μάρτιο του 2020, όταν η πανδημία COVID-19 έπληξε αρχικά τη χώρα.
Παράλληλα με την γεωγραφική απομόνωσή της, η αναφερόμενη χώρα του Νότιου Ειρηνικού εφάρμοσε μερικούς από τους πιο σκληρούς περιορισμούς για την πανδημία μεταξύ των χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), περιορίζοντας την εξάπλωση της πανδημίας και βοηθώντας την οικονομία να ανακάμψει ταχύτερα, σε σύγκριση με τα υπόλοιπα μέλη του αναφερόμενου οργανισμού.
Ωστόσο το ξέσπασμα της παραλλαγής Δέλτα με υψηλή μεταδοτικότητα νωρίτερα μέσα στη χρονιά, επέβαλε μία αλλαγή στη στρατηγική αυτή, με τη μεγαλύτερη πόλη, το Όκλαντ, να ανοίγει τώρα σταδιακά τις δραστηριότητές της, καθώς τα ποσοστά εμβολιασμού αυξάνονται.
Οι πλήρως εμβολιασμένοι ξένοι ταξιδιώτες θα επιτραπεί να εισέρχονται στη χώρα από την 30η Απριλίου 2022 και μετά, με τη διαδικασία χαλάρωσης των περιορισμών να επαναπροσδιορίζεται ανάλογα με το χρόνο, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Κρις Χίπκινς, αρμόδιος υπουργός για την αντιμετώπιση της πανδημίας, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Οι πλήρως εμβολιασμένοι Νεοζηλανδοί και όσοι έχουν βίζα παραμονής στη γειτονική Αυστραλία μπορούν να ταξιδέψουν στη Νέα Ζηλανδία από την 16η Ιανουαρίου, ενώ οι εμβολιασμένοι Νεοζηλανδοί και όσοι έχουν βίζα παραμονής και κατάγονται από άλλες χώρες, θα μπορούν να ταξιδεύουν στην αναφερόμενη χώρα από τις 13 Φεβρουαρίου.
«Μία προσέγγιση κατά στάδια στην επανένωσή μας με τον κόσμο, είναι η πιο ασφαλής προσέγγιση, προκειμένου να διασφαλιστεί η προσεκτική διαχείριση του κινδύνου» είπε ο Χίπκινς.
«Ο τρόπος αυτός, μειώνει τις πιθανές επιπτώσεις σε ευάλωτες κοινότητες, αλλά και στο σύστημα υγείας της Νέας Ζηλανδίας.
Οι ταξιδιώτες δεν θα απαιτείται πλέον να παραμένουν σε κρατικές υποδομές καραντίνας, σύμφωνα με τον Χίπκινς, αλλά θα εφαρμόζονται άλλα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων ενός αρνητικού τεστ πριν από την αναχώρηση, της απόδειξης ολοκλήρωσης του εμβολιασμού, αλλά και ενός διαγνωστικού τεστ για την COVID-19 με την άφιξη.
Τσεχία: Νέο αρνητικό ρεκόρ
Το υπουργείο Υγείας της Τσεχίας ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 25.864 κρούσματα του SARS-CoV-2 επί συνόλου 110.700 τεστ, ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί στη χώρα των 10,7 εκατομμυρίων κατοίκων αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορονοϊού στην επικράτειά της.
Πρόκειται για την τρίτη φορά μέσα στον Νοέμβριο που καταγράφεται ρεκόρ μολύνσεων.
Ο δείκτης επίπτωσης έχει φθάσει τα 1.061 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες επτά ημέρες. Έσπασε το φράγμα των χιλίων το Σάββατο για πρώτη φορά.
Στα νοσοκομεία νοσηλεύονται 5.652 ασθενείς με την COVID-19, οι 799 σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση.
Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην Τσεχία έχει φθάσει από τον Μάρτιο του 2020 τους 32.408 νεκρούς επί συνόλου 2 και πλέον εκατομμυρίων μολύνσεων. Μέχρι στιγμής στον Νοέμβριο έχουν υποκύψει εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 1.545 ασθενείς, 67 ημερησίως κατά μέσον όρο.
Σχεδόν 6,3 εκατομμύρια κάτοικοι της Τσεχίας –το 58% του πληθυσμού– έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της COVID-19· ο αριθμός των αναμνηστικών δόσεων που έχουν χορηγηθεί είναι κάπου 675.000.
Βρετανία: 165 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, σχεδόν 42.500 κρούσματα του νέου κορονοϊού σε 24 ώρες
Οι υγειονομικές αρχές της Βρετανίας ανακοίνωσαν χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 42.484 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν 165 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19.
Η πανδημία του νέου κορονοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε 144.137 ανθρώπους επί συνόλου 9.932.408 μολύνσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο απολογισμός των θυμάτων περιλαμβάνει μόνο όσους απεβίωσαν σε χρονικό διάστημα 28 ημερών αφότου διαγνώστηκε πως μολύνθηκαν από τον ιό.
Στα νοσοκομεία της Βρετανίας νοσηλεύονταν χθες 8.088 ασθενείς με την COVID-19.
Εξάλλου στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας (Office for National Statistics, ONS) τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες υπέδειξαν ότι οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 σε εβδομαδιαία βάση ξεπέρασαν πρόσφατα το όριο των 1.000, για πρώτη φορά σε οκτώ μήνες: ανήλθαν σε 1.020 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε τη 12η Νοεμβρίου (+500 σε σχέση με την προηγούμενη).
Τα περισσότερα περιοριστικά μέτρα έχουν αρθεί από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, με την επίκληση της προόδου της εκστρατείας ανοσοποίησης. Πάνω από το 88% των πολιτών ηλικίας άνω των 12 ετών έχει λάβει πρώτη δόση εμβολίου για την COVID-19, ενώ πάνω από το 80% έχει εμβολιαστεί πλήρως, κατά τα πιο πρόσφατα δεδομένα. Συνεχίζεται η χορήγηση αναμνηστικών δόσεων, που ξεπέρασε το 27% του πληθυσμού-στόχου.
Τουρκία: Πάνω από 28.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού
Το υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 28.170 κρούσματα του SARS-CoV-2 έπειτα από 365.412 τεστ, με τις καταγεγραμμένες μολύνσεις να φθάνουν τις 8.624.580.
Οι θάνατοι άλλων 208 ασθενών εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων στους 75.443 νεκρούς μέχρι χθες από την 11η Μαρτίου 2020, όταν εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορονοϊού στην τουρκική επικράτεια.
Αφότου άρχισε εκστρατεία ανοσοποίησης του πληθυσμού τη 14η Ιανουαρίου, έχουν ανοσοποιηθεί πλήρως πάνω από 50,14 εκατομμύρια άνθρωποι, πάνω από το 60% του πληθυσμού της χώρας (83+ εκατ.), ενώ 56,09 εκατ. έχουν λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ