To σχέδιο των εμβολιασμών – Έκτακτη τηλεδιάσκεψη για τα μέτρα των Χριστουγέννων

Αναλυτικά όλες οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού στη χώρα μας

Parallaxi
to-σχέδιο-των-εμβολιασμών-έκτακτη-τηλ-680074
Parallaxi

Το πλήρες σχέδιο με τον κωδικό «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση. Σε αυτό, περιγράφεται με λεπτομέρειες ο τρόπος με τον οποίο θα φτάσουν τα εμβόλια στην Ελλάδα, θα διανεμηθούν στα κέντρα εμβολιασμού και θα γίνει ο εμβολιασμός του πληθυσμού, αλλά και θα κλειστούν τα ραντεβού. Υπολογίζεται ότι ο μαζικός εμβολιασμός θα ξεκινήσει μετά το Φεβρουάριο.

Πώς θα κλείνονται τα ραντεβού

Οι πολίτες θα μπορούν με εύκολο τρόπο να ελέγξουν σε ποια ομάδα προτεραιότητας ανήκουν είτε διαδικτυακά στη διεύθυνση emvolio.gov.gr είτε με SMS στο 13034. Εντός του Ιανουαρίου, με τον ίδιο τρόπο ή εναλλακτικά με επισκέψεις σε ΚΕΠ και φαρμακεία, οι πολίτες θα μπορούν να προγραμματίζουν το ραντεβού για τον εμβολιασμό. Θα λαμβάνουν ένα μοναδικό QR code ανάλογα με τον τρόπο που κλείστηκε το ραντεβού, ενώ ταυτόχρονα θα προγραμματίζεται και ο επαναληπτικός εμβολιασμός.

Θα λαμβάνουν, επίσης, mail και SMS υπενθύμισης τρεις μέρες πριν από το προγραμματισμένο ραντεβού και οδηγίες προετοιμασίας. Για τον εμβολιασμό, με την προσέλευσή τους στα κέντρα, οι πολίτες θα πρέπει να έχουν το QR code και ταυτότητα ή διαβατήριο για την ταυτοποίησή τους. Θα συμπληρώνουν, επίσης, ειδικό ερωτηματολόγιο για ν’ αξιολογείται η κλινική εικόνα τους από τους ιατρούς πριν εμβολιαστούν.

Ποια και πόσα εμβόλια θα παραληφθούν

Τα 25 εκατ. δόσεις των εμβολίων που πρόκειται να παραλάβει η Ελλάδα αναλύονται ως εξής, ανάλογα με την εταιρεία και την προμήθεια σε κεντρικό επίπεδο από την ΕΕ:

Pfizer/BioNTech 4,7 εκατ. δόσεις

AstraZeneca/Oxford 7,1 εκατ. δόσεις

Johnson & Johnson 4,7 εκατ. δόσεις

Sanofi / GSK 4,7 εκατ. δόσεις

Moderna 1,8 εκατ. δόσεις

Curevac 5,3 εκατ. δόσεις

Σημειώνεται ότι το εμβόλιο της Johnson & Johnson αφορά μία και όχι δύο δόσεις, όπως τα εμβόλια των άλλων εταιρειών.

Μητσοτάκης από Γιαννιτσά: Ο εμβολιασμός η πιο σύνθετη άσκηση που οργάνωσε η χώρα

«Ήρθα να σας πω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ για την τεράστια προσπάθεια, την οποία έχετε καταβάλει. Ξέρω ότι το νοσοκομείο έχει δοκιμαστεί πολύ. Αντέξαμε όμως και θα εξακολουθούμε να αντέχουμε. Θέλω να ξέρετε ότι έχετε την αμέριστη στήριξή μου σε όλο τον αγώνα, τον οποίο δίνετε». Αυτό ήταν το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στους εργαζόμενους του νοσοκομείου Γιαννιτσών το οποίο επισκέφθηκε το πρωί της Τετάρτης, 23 Δεκεμβρίου.

Στα Γιαννιτσά ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε και το Κέντρο Υγείας, ενώ το πρωί βρέθηκε κοντά στα παιδιά στο Ορφανοτροφείο Θηλέων «Η Μέλισσα» στη Θεσσαλονίκη. Στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών, ο πρωθυπουργός συνομίλησε με τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και τη διοίκηση για την κατάσταση που επικρατεί στο Νομό και τους ευχαρίστησε για τον αγώνα που δίνουν κόντρα στον κορονοϊό. Ξέρουμε ότι ειδικά η Πέλλα χτυπήθηκε πολύ από το δεύτερο κύμα της πανδημίας και ότι το νοσοκομείο έφτασε στα όρια των αντοχών του. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να το υποστηρίξουμε -το ξέρετε καλά- και σε ανθρώπινο δυναμικό και θέλω να ευχαριστήσω και τους γιατρούς και τους εθελοντές οι οποίοι προσφέρθηκαν να έρθουν να στηρίξουν το νοσοκομείο».

Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα, σημείωσε ότι «τα κρούσματα σε όλη τη βόρεια Ελλάδα μειώνονται σταθερά αλλά βέβαια έχουμε και τις μέρες των γιορτών μπροστά μας, οπότε πρέπει και εσείς σε τοπικό επίπεδο να περάσετε το μήνυμα ότι αυτές τις μέρες θα τις περάσουμε πολύ στενά, οικογενειακά, για να μπει το ‘21 στην κυριολεξία με το δεξί και να μην ξαναβρεθούμε αντιμέτωποι με καταστάσεις που θα μας δοκιμάσουν και θα μας πιέσουν πάρα πολύ».

«Ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει, καλώς εχόντων των πραγμάτων, στις 27 Δεκεμβρίου. Θα εμβολιαστώ και εγώ από τους πρώτους και μετά θα έχουμε μια σταθερή ροή. Πρώτα απ΄όλα να εμβολιαστείτε εσείς και να περάσετε το μήνυμα ότι οι υγειονομικοί, ειδικά οι υγειονομικοί της πρώτης γραμμής, έχουν μια ευθύνη απέναντι στον εαυτό τους και απέναντι σε αυτούς που φροντίζουν να είναι οι πρώτοι οι οποίοι θα δώσουν το καλό παράδειγμα και θα εμβολιαστούν. Δεν εκτιμώ -θέλω να το τονίσω, γιατί ακούω διαφορά- ότι θα υπάρξει ουσιαστική αντίδραση στον εμβολιασμό. Εμείς έχουμε πει από την πρώτη στιγμή ότι ο εμβολιασμός θα είναι προαιρετικός για όλες τις κατηγορίες των εργαζόμενων. Αλλά εσείς πρέπει να δώσετε πρώτες και πρώτοι το καλό παράδειγμα, οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία. Δεν αμφιβάλλω γι’ αυτό, οπότε και πάλι ένα μεγάλο ευχαριστώ» τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη για εφαρμογή των μέτρων τα Χριστούγεννα

Σαρηγιάννης: 30% αύξηση των κρουσμάτων το Μάρτιο με ανοιχτά σχολεία τον Γενάρη

Κατά τουλάχιστον 30% αύξηση θα παρουσιάσει μέχρι το τέλος του Μαρτίου ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα, σε περίπτωση που τα σχολεία ανοίξουν την 7η Ιανουαρίου, σύμφωνα με τον καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής, επικεφαλής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής και επικεφαλής του Κέντρου για το Εκθεσίωμα και την Υγεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένη Σαρηγιάννη.

Για το λόγο αυτό ο ίδιος τονίζει στο ethnos.gr την αναγκαιότητα, με βάση τη σημερινή επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η χώρα, να παραταθεί το μέτρο των κλειστών δημοτικών σχολείων μέχρι τις 20 ή ακόμα και έως τις 30 Ιανουαρίου. Αναφορικά με το ποια από τις δύο ημερομηνίες θα επιλεγεί, ο κ. Σαρηγιάννης υποστηρίζει ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά της κοινωνίας κατά τη διάρκεια των γιορτών και από το αν και κατά πόσο θα επιβαρυνθεί από αυτές το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας.

«Θα ήταν πιο σοφό το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων να πάει πιο πίσω από την 7η Ιανουαρίου. Δεν είμαστε ακόμα σε αρκετά καλό βαθμό αποκλιμάκωσης αυτού του κύματος της πανδημίας του κορονοϊού και θα παίξει το ρόλο της η κοινωνικότητα γονέων και μαθητών. Αν το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων πάει στις 20 ή στις 30 Ιανουαρίου, θα έχουμε σημαντική αποκλιμάκωση, η πληρότητα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας θα βρίσκεται κάτω από το 60% και θα έχουμε λιγότερα από 500 κρούσματα την ημέρα. Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά και θα μπορούμε να μιλάμε για άνοιγμα των σχολείων με μέτρα. Είναι διαφορετικό να ανοίξουμε με μικρότερη διασπορά και διαφορετικό να ανοίξουμε με μεγάλο επιπολασμό του ιού. Θα είναι διαφορετικό το αποτέλεσμα και το ποσοστό ασφάλειας σε κάθε περίπτωση. Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα έχουν προχωρήσει και οι εμβολιασμοί», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Σαρηγιάννης.

Σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των Γυμνασίων και Λυκείων, ο καθηγητής του ΑΠΘ το τοποθετεί το νωρίτερο μέσα στο Φεβρουάριο. «Οι έφηβοι έχουν εντονότερη κοινωνικότητα, η οποία δεν είναι εύκολο να τιθασευτεί, ούτε να ελεγχθεί. Αν προχωρήσει καλά το πρόγραμμα των εμβολιασμών, θα μπορέσουμε να ανοίξουμε τα Γυμνάσια και τα Λύκεια μέσα στο Φεβρουάριο», λέει ο κ. Σαρηγιάννης.

Παράταση του lockdown στην αγορά

Για παράταση του lockdown μετά τις 7 Ιανουαρίου και στην αγορά κάνει λόγο ο κ. Σαρηγιάννης. Όπως υποστηρίζει, ο συγκεκριμένος κλάδος της οικονομίας δεν πρέπει να ανοίξει νωρίτερα από τις 20 Ιανουαρίου, ίσως ακόμα και το Φεβρουάριο σε περιοχές με εντονότερο επιδημιολογικό φορτίο.

«Όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα γίνουν οι εμβολιασμοί. Δεν υπάρχει το ίδιο μέτρο διασποράς σε ολόκληρη τη χώρα. Θα είναι πιο έξυπνο οι εμβολιασμοί να γίνουν με στόχευση. Να στοχευθούν οι περιοχές με εντονότερο επιδημιολογικό φορτίο, να ληφθεί υπόψη η κατανομή του πληθυσμού, δηλαδή το ποσοστό της ευπάθειας των πολιτών, αλλά και η δυναμικότητα της διασποράς. Να μην κοιτάμε μόνο το πότε ανοίγουν ή κλείνουν τα καταστήματα, αλλά το πού ανοίγουν ή κλείνουν. Για παράδειγμα, μπορεί να μην είναι σωστό να ανοίξουν τα καταστήματα νωρίτερα από το Φεβρουάριο στην Κοζάνη ή στην Ξάνθη, περιοχές με έντονο επιδημιολογικό φορτίο. Αν αυτό δουλέψει, θα είναι πολύ χρήσιμο», σημειώνει ο κ. Σαρηγιάννης.

Γιαμαρέλλου: Να κάνουμε με εμπιστοσύνη το εμβόλιο

Ορόσημο οι γιορτές

Κατά τον καθηγητή του ΑΠΘ, εκτός του ότι πρέπει να τηρηθούν με απόλυτη αυστηρότητα τα μέτρα κατά την περίοδο των γιορτών, οι πολίτες θα πρέπει να λειτουργήσουν με απόλυτη συνείδηση ότι είναι αναγκαίο να προσέξουμε, για να μην κάνουμε κακό στους άλλους, σε αυτούς που αγαπάμε.

«Βρισκόμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης αυτού του κύματος της επιδημίας, η οποία, αν προσέξουμε κατά τη διάρκεια των γιορτών, θα μας δώσει υγειονομικό χώρο, ώστε να έχουμε ανοιχτές δραστηριότητες, με διαχειρίσιμο κίνδυνο. Είναι πολύ κακό να νιώσει ο κόσμος ότι επειδή έχουμε αποκλιμάκωση, έλα μωρέ…», υπογραμμίζει ο κ. Σαρηγιάννης.

Γώγος για εμβόλιο: Οι πιθανότητες για επιπλοκές είναι όσες να πέσει αεροπλάνο

Για την ασφάλεια των εμβολίων του κορονοϊού μίλησε την Τετάρτη ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.

Ο κ. Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι «η πιθανότητα να πάθουμε κάτι σοβαρό από τα εμβόλια είναι όση και να πέσει ένα αεροπλάνο και να σκοτωθούμε σε μια πτήση». Σημείωσε, μάλιστα, ότι ο κίνδυνος από τον ιό είναι χιλιαπλάσιος απ’ ό,τι να πάθουμε κάτι από το εμβόλιο.

«Για το εμβόλιο του κορονοϊού οι μόνες κατηγορίες που δεν έχουμε μελέτες ικανές για να συστήσουμε τον εμβολιασμό είναι τα παιδιά και οι έγκυες. Από κει και πέρα τίθενται τα εξής θέματα: Οι ανοσοκατεσταλμένοι που έχουν χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα είναι αυτοί που πρέπει να εμβολιαστούν, ωστόσο δεν υπάρχουν πολλά δεδομένα για την ικανότητα του εμβολίου να κάνει έντονη ανοσία σε αυτούς, αλλά θα κάνει κάποια ανοσία. Δεν υπάρχει πάντως κανένα δεδομένο ότι δεν πρέπει να εμβολιαστούν», δήλωσε ο κ. Γώγος.

Εμβόλιο και αλλεργίες

Σχετικά με τις αλλεργίες, ο κ. Γώγος ανέφερε πως υπάρχει οδηγία ότι δεν πρέπει να εμβολιαστούν αυτοί που έχουν εμφανίσει εντονότατες αλλεργικές αντιδράσεις, οι οποίες τους έχουν οδηγήσει στο νοσοκομείο ή χρειάστηκε να κάνουν ενέσεις κορτιζόνης και αδρεναλίνης για να τις ξεπεράσουν. Αναφορικά με τον στόχο που που έχει θέσει η Πολιτεία για τον εμβολιασμό που αγγίζει το 60%-70% του πληθυσμού, ο καθηγητής Παθολογίας επισήμανε ότι είναι εφικτός, ωστόσο απαιτεί πολύ μεγάλη προσπάθεια. «Αυτή τη στιγμή, απ’ ό,τι έχω αντιληφθεί τόσο από τα γκάλοπ όσο και από τα νοσοκομεία, ένα ποσοστό κάτω από 50% δηλώνει πρόθυμο να εμβολιαστεί. Με την κατάλληλη ενημέρωση, αυτό το ποσοστό του πληθυσμού και φυσικά των υγειονομικών πιστεύω ότι θα αυξηθεί. Ελπίζω να φτάσουμε το 60% που είναι η βάση για να ξεκινήσουμε και μακάρι να αγγίξουμε και το 70%, γιατί μάλλον αυτό θα είναι το απαραίτητο νούμερο», δήλωσε.

Σε ό,τι αφορά στην επιφυλακτικότητα των υγειονομικών για το εμβόλιο, ανέφερε ότι δεν τον εκπλήσσει, καθώς κάτι αντίστοιχο συνέβαινε τόσα χρόνια με το εμβόλιο για τη γρίπη. «Η συμμόρφωση και η συμμετοχή των υγειονομικών δεν ήταν η προσδοκώμενη, ήταν ακόμα και κάτω από 20%. Ωστόσο, με τα χρόνια η συμμετοχή αυξήθηκε, αφού διαπιστώθηκε η ασφάλεια και η αναγκαιότητα του εμβολιασμού. Επομένως, το ποσοστό αυτό που κυμαίνεται από 40% – 60% ανά νοσοκομείο είναι ένα ικανοποιητικό ποσοστό γι’ αυτή τη φάση που βρισκόμαστε», σημείωσε. Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι οι υγειονομικοί πρέπει να εμβολιαστούν όλοι. «Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε την πανδημία στα μεγάλα νοσοκομεία και στα μικρά και στα Κέντρα Υγείαςαν δεν εμβολιαστούμε. Πρέπει να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, αλλά να προστατεύσουμε και τους ασθενείς μας. Είναι καθήκον μας να εμβολιαστούμε», επισήμανε.

Πάντως, ο κ. Γώγος τόνισε ότι είναι μεγάλη ανάγκη να ανοίξουν τα σχολεία και στο πλαίσιο αυτό «θα εξετάσουμε τα δεδομένα για να δούμε αν μπορεί να γίνει στις 7-8 Ιανουαρίου».

Μαζάνης: Τον Σεπτέμβριο ίσως έχουμε εμβόλιο για τα παιδιά

Βασιλακόπουλος: Μόλις 8 περιστατικά αναφυλαξίας σε σύνολο 2 εκατ. εμβολιασμών

Ελάχιστες είναι οι σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις στο εμβόλιο του κορονοϊού, όπως δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας κι Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Συγκεκριμένα στους 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς που έχουν γίνει μέχρι στιγμής παγκοσμίως, έχουν παρατηρηθεί μόλις 8 σοβαρές αναφυλακτικές αντιδράσεις και αυτές έχουν αντιμετωπιστεί,  ανέφερε στον ΣΚΑΪ 100.3

Τόνισε δε ότι η ελληνική αλλεργιολογική εταιρεία, αλλά και όλοι οι αντίστοιχοι οργανισμοί άλλων χωρών έχουν εκδώσει οδηγίες για το εμβόλιο και περιγράφουν τις περιπτώσεις όπου ενδέχεται να παρουσιαστεί αναφυλαξία.

Εξήγησε μάλιστα ότι για αυτό το λόγο οι εμβολιασμοί δε γίνονται σε φαρμακεία, ώστε να μπορεί να αντιμετωπιστεί περίπτωση αναφυλαξίας, εάν παρουσιαστεί.

Γεωργιάδης για λιανεμπόριο: Τις πρώτες ημέρες του 2021 η απόφαση για το άνοιγμα

Την πρώτη εβδομάδα του νέου έτους θα συνεδριάσει η επιτροπή των λοιμοξιωλόγων αναφορικά με το ενδεχόμενο να ανοίξει το λιανεμπόριο. Όπως επισήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 «αν συνεχίσουμε να πηγαίνουμε καλά, εκεί που οι λοιμωξιολόγοι θα μας πουν ότι αυτές οι περιοχές είναι καθαρές από τον ιό, θα ανοίξουμε».

«Την πρώτη εβδομάδα του νέου έτους θα μετρήσουμε τα δεδομένα για το άνοιγμα του λιανεμπορίου», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, αναφέροντας ότι «δεν έχουμε μιλήσει καθόλου για την εστίαση γιατί υπάρχει “φρένο” από τους λοιμωξιολόγους».

Ο Αδωνις Γεωργιάδης αποκάλυψε ότι την Τετάρτη θα γίνει τηλεδιάσκεψη για τα χιονοδρομικά κέντρα, τα οποία, όπως είπε «έχουν πάθει πολύ μεγάλη ζημία». Τόνισε ότι δεν υπάρχει απόφαση για παράταση του lockdown προς το παρόν και επεσήμανε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι «τα χρέη είναι σε αναστολή. Όταν τελειώσει η πανδημία θα δούμε τον λογαριασμό και τότε θα ανοίξει η συζήτηση για τα μέτρα». Σε ό,τι έχει να κάνει με το click away ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως δόθηκε η δυνατότητα και για τηλεφωνικές παραγγελίες, εκτός από τις ηλεκτρονικές, «για να βοηθήσουμε τα μικρότερα και συνοικιακά μαγαζιά, αφού τα μαγαζιά είναι κλειστά λόγω του κορονοϊού».

Εξαδάκτυλος: Αναμένουμε διασπορά του ιού τις γιορτές

Αυστηροποίηση των ελέγχων ενόψει εορτών

Τηλεδιάσκεψη για την αυστηρή τήρηση των περιοριστικών μέτρων για τον έλεγχο της πανδημίας του κορονοϊού τις μέρες των γιορτών πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη. Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θόδωρος Λιβάνιος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Μιχάλης Καραμαλάκης, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Άγγελος Μπίνης, ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού, Θανάσης Κοντογεώργης.

Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης συζητήθηκε το σχέδιο που θα εφαρμοστεί τις επόμενες μέρες, ειδικά για τις βραδινές ώρες που ισχύει απαγόρευση της κυκλοφορίας και η αυστηροποίηση των ελέγχων σε κάθε επίπεδο από τις αρμόδιες Αρχές, προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά του κορονοϊού μέσω του συγχρωτισμού.

Πώς πρέπει να κάνουμε ρεβεγιόν – Οδηγίες για επισκέπτες και οικοδεσπότες

Οδηγίες για μεγαλύτερη ασφάλεια, δημοσιεύει το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) σχετικά με την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το CDC τονίζει ότι, τα ταξίδια μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα εξάπλωσης της λοίμωξης κορονοϊού, και συνεχίζει να συστήνει την αναβολή των ταξιδιών και τη διαμονή στο σπίτι, καθώς αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και τους άλλους.

Αυτές οι ερωτήσεις μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφασίσετε τι είναι καλύτερο για εσάς και την οικογένειά σας.

  • Έχει  κάποιος στο νοικοκυριό σας ή κάποιος που σας επισκέπτεται αυξημένο κίνδυνο να νοσήσει σοβαρά από  COVID-19;
  • Τα κρούσματα είναι υψηλά ή αυξάνονται  στην κοινότητά σας ή στον προορισμό σας; Όσο περισσότερα είναι τα κρούσματα  στην κοινότητά σας ή στον προορισμό σας, τόσο πιθανότερο είναι να μολυνθείτε και να μεταδώσετε τον SARS-CoV-2 ως αποτέλεσμα του ταξιδιού σας από το ένα μέρος στο άλλο. Ελέγξτε τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της χώρας  για τον αριθμό των κρουσμάτων ανά περιοχή.
  • Τα νοσοκομεία στην κοινότητά σας ή στον προορισμό σας νοσηλεύουν πολλούς ασθενείς με COVID-19; Για να το μάθετε, ελέγξτε τους ιστότοπους του δημοσίου και του τοπικού τμήματος δημόσιας υγείας.
  • Υπάρχουν ταξιδιωτικοί περιορισμοί στην κοινότητά σας ή στον προορισμό σας; Ελέγξτε τις πολιτειακές και τοπικές απαιτήσεις πριν ταξιδέψετε.
  • Κατά τη διάρκεια των 14 ημερών πριν από το ταξίδι σας,  εσείς ή αυτοί που επισκέπτεστε έχουν στενή επαφή με άτομα με τα οποία δεν ζουν μαζί;
  • Τα σχέδιά σας περιλαμβάνουν ταξίδια με λεωφορείο, τρένο ή αεροπλάνο, κάτι που μπορεί να κάνει δύσκολη τη διατήρηση απόστασης των 2 μέτρων;
  • Ταξιδεύετε με άτομα που δεν ζουν μαζί σας;

Εάν η απάντηση σε οποιαδήποτε από αυτές τις ερωτήσεις είναι «ναι», θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να κάνετε άλλα σχέδια, όπως η ψηφιακή συγκέντρωση ή η καθυστέρηση/αναβολή του ταξιδιού σας.

Εάν οι απαντήσεις σας είναι «όχι» και αποφασίσετε να ταξιδέψετε, φροντίστε να ακολουθήσετε αυτά τα βήματα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας για να προστατέψετε τον εαυτό σας και τους άλλους από τον ιό:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα