Top

ΒΙΝΤΕΟ: Χρυσός Ολυμπιονίκης με ρεκόρ ο Στέφανος Ντούσκος

«Για όλους στην Ελλάδα το χρυσό μετάλλιο» δήλωσε ο κωπηλάτης από τα Γιάννενα μετά την τεράστια επιτυχία του - Στον τελικό η Κορακάκη.

Parallaxi
βιντεο-χρυσός-ολυμπιονίκης-με-ρεκόρ-ο-793525
Parallaxi

Ο Στέφανος Ντούσκος είναι ο Ολυμπιονίκης του απλού σκιφ στους 32ους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο Γιαννιώτης σκιφίστας χάρισε το πρώτο μετάλλιο στην Ελλάδα στο Τόκιο και μάλιστα χρυσό, το οποίο είναι και το πρώτο χρυσό μετάλλιο της ελληνικής κωπηλασίας σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Με χρόνο 6:40.45 και μία απίστευτη κούρσα, ο Ντούσκος έκανε και Ολυμπιακό ρεκόρ, καταρρίπτοντας αυτό του Μάχε Ντρίσντεϊλ (6:41.34) από τους Ολυμπιακούς του Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016. Αυτό είναι το 4ο Ολυμπιακό μετάλλιο της ελληνικής κωπηλασίας στην Ιστορία και το 3ο στην ελληνική κωπηλασία ανδρών.

Στη δεύτερη συμμετοχή του σε Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς στο Ρίο ντε Τζανέιρο ήταν 6ος στην τετράκωπος ελαφρών βαρών άνευ πηδαλιούχου με τους Σπύρο Γιάνναρο, Γιάννη Πέτρου και Παναγιώτη Μαγδανή, ο Ντούσκος χάρισε στην ελληνική κωπηλασία το μοναδικό Ολυμπιακό μετάλλιο που έλλειπε από τη… συλλογή της.

Στον τελικό, ο 24χρονος Στέφανος Ντούσκος πέρασε πρώτος στα 1.000 μέτρα και έκτοτε δεν έχασε την πρωτοπορεία κωπηλατώντας σταθερά προς το… ψηλότερο σκαλί του βάθρου σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο «ασημένιος» Κγιέτιλ Μπορτς από τη Νορβηγία χρειάστηκε περισσότερο από ένα δευτερόλεπτο εν συγκρίσει με τον Έλληνα σκιφίστα για να περάσει ως δεύτερος τη γραμμή του φίνις (6:41.66), ενώ το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε ο Κροάτης Νταμίρ Μαρτίν (6:42.58).

«Για όλους στην Ελλάδα το χρυσό μετάλλιο»

Ο Ολυμπιονίκης του απλού σκιφ της κωπηλασίας στους 32ους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο Στέφανος Ντούσκος χάρισε στην ελληνική κωπηλασία το 4ο Ολυμπιακό μετάλλιο στην Ιστορία και το πρώτο χρυσό! Ο 24χρονος Γιαννιώτης σκιφίστας δεν μπορούσε να πιστέψει αυτό που είχε πετύχει, λίγα λεπτά μετά την απίστευτη κούρσα του στον τελικό, μιλώντας στην κάμερα της ΕΡΤ.

«Δεν μπορώ να το πιστέψω! Δεν το πιστεύω! Αλήθεια… δεν το πιστεύω! Η καλύτερη κούρσα της καριέρας μου. Με βοήθησε ο καιρός. Ένιωθα πολύ καλά στην κούρσα. Ο προπονητής μου είπε πως θα είμαι μέσα στα μετάλλια, πριν πάρω θέση στη γραμμή της εκκίνησης. Έκανα μια αλλαγή μέσα στην κούρσα, στα 1.000 μέτρα και δεν πίστευα ότι θα αντέξω. Στα τελευταία 500 μέτρα έλεγα Θεέ μου βοήθησέ με. Κράτα λίγο ακόμη. Στα 100 τελευταία μέτρα, είπα… δεν το χάνω! Για όλους αυτούς που με βλέπουν στην Ελλάδα ένα μεγάλο ευχαριστώ! Ευχαριστώ τους γονείς μου, την κοπέλα μου, τον δις Ολυμπιονίκη Βασίλη Πολύμερο, όλους τους ανθρώπους στην Ομοσπονδία και την εθνική, τον τεχνικό σύμβουλο της ΕΚΟΦΝΣ, Τζιάνι Ποστιλιόνε που με βοήθησε και έφτασα εδώ που έφτασα, τον γιατρό μου και γιατρό της εθνικής Γιάννη Χρηστογιάννη και τον χορηγό μου,» ήταν οι πρώτες δηλώσεις του Στέφανου Ντούσκου μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στους 32ους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

 Ποιος είναι

Γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου 1997 και είναι αθλητής του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων. Μάλιστα, οι Ολυμπιακοί της Ιαπωνίας ήταν οι δεύτερη συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς στα 19 ετών του συμμετείχε στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Εκεί έγινε για πρώτη φορά Ολυμπιονίκης, όταν κατέλαβε την 6η θέση στην τετράκωπο ελαφρών βαρών άνευ πηδαλιούχου με τους Σπύρο Γιάνναρο, Γιάννη Πέτρου και Παναγιώτη Μαγδανή.

Μάλιστα, στο Ρίο ήταν και η πρώτη φορά στην ιστορία της ελληνικής κωπηλασίας που συμμετείχε ελληνικό πλήρωμα στην τετράκωπο ελαφρών βαρών των ανδρών. Λίγο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ο Στέφανος Ντούσκος κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στη δίκωπο άνευ πηδαλιούχου μαζί με τον Γιάννη Πέτρου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανδρών/γυναικών, κάτω των 23ων και Μη Ολυμπιακών Αγωνισμάτων του Ρότερνταμ.

Κατέκτησε ακόμη το 2018, δύο μετάλλια, ένα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Μπρέστ της Λευκορωσίας και ένα στους Μεσογειακούς Αγώνες. Ο Στέφανος Ντούσκος μαζί με τον Χρήστο Στεργιάκα κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο διπλό σκιφ στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κωπηλασίας U23 και στους Μεσογειακούς Αγώνες της Ταραγόνα, πάλι με συναθλητή τον Χρήστο Στεργιάκα, ο Στέφανος Ντούσκος κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο διπλό σκιφ. Το 2019 πήρε το ασημένιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Σαρασότα U23 στο απλό σκιφ.

Το 2020, ο Στέφανος Ντούσκος ήταν 5ος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ενω πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο πήρε μετά το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε στο σκιφ στην Ευρωπαϊκή Προ-ολυμπιακη ρεγκάτα στο Βαρέζε, στις 8 Απριλίου 2021.

Προκρίθηκε στον τελικό η Κορακάκη

Την πρόκρισή της στον τελικό των 25μ. σπορ πιστόλι, πανηγύρισε η Αννα Κορακάκη. Η Ελληνίδα, δις Ολυμπιονίκης, πραγματοποίησε πολύ καλή εμφάνιση στον τρίτο προκριματικό γύρο του rapid και με επίδοση 584/600 rapid, κατέλαβε την 6η θέση (οι 8 πρώτες προκρίθηκαν στον τελικό, που θα αρχίσει στις 8 π.μ. ώρα Ελλάδας).

Στις βολές ταχείας, η Κορακάκη είχε 97/100 στην πρώτη σειρά, 95/100 στη δεύτερη και 98/100 στην τρίτη.

Υπενθυμίζεται ότι η Κορακάκη συνεχίζει την προσπάθεια υπεράσπισης του χρυσού μεταλλίου που κατέκτησε στο αγώνισμα το 2016, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο Ντε Τζανέιρο.

Η Σπανουδάκη αποκλείσθηκε από τον ημιτελικό των 100μ.

Η Ραφαέλα Σπανουδάκη αποκλείσθηκε από τον ημιτελικό των 100 μέτρων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Η Ελληνίδα σπρίντερ, έτρεξε στην 5η προκριματική σειρά και από την δεύτερη διαδρομή, που θεωρείται από τις χειρότερες στην «κούρσα της μίας ανάσας».

Η Σπανουδάκη, τερμάτισε 5η με επίδοση 11:45 και έμεινε εκτός συνέχειας στην κορυφαία διοργάνωση, καταλαμβάνοντας την 35η θέση στην τελική κατάταξη, ανάμεσα στις 54 αθλήτριες που έλαβαν μέρος στο αγώνισμα.

Την πρώτη θέση στην σειρά της Σπανουδάκη, πήρε με 10.84 η Τζαμαϊκανή Σέλι Αν Φρέϊζερ Πράις, η οποία είναι το φαβορί για το χρυσό μετάλλιο. Ωστόσο, την καλύτερη επίδοση των προκριματικών, σημείωσε η Ζοζέ Μαρί Ταλού από την Ακτή Ελεφαντοστού, η οποία με 10.78 κατέρριψε το ρεκόρ Αφρικής.

Χωρίς να «φορτσάρει» ενόψει ημιτελικών, η συμπατριώτισσα της Φρέϊζερ Πράϊς, Ελέϊν Τόμπσον, τερμάτισε σε 10.82. Αυτές οι τρεις, είναι τα φαβορί για τις τρεις θέσεις του βάθρου, ενώ οι άλλες τρεις αθλήτριες, οι οποίες «κατέβηκαν» τα 11 δευτερόλεπτα και -εκτός απροόπτου- μπορούν να διεκδικήσουν μαζί με τις προαναφερθείσες, ένα μετάλλιο, είναι οι Ελβετίδες, Αϊλα Ντελ Πόντε (10.91) και Μουζίνγκα Καμπούντζι (10.95), καθώς και η Βρετανή, Ντάριλ Νέϊτα (10.96).

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα