ΒΙΝΤΕΟ – Φωτιά Εύβοια: «Πώς να ζήσουμε εδώ;» – Μαρτυρίες που συγκλονίζουν

«Δεν υπάρχει μέλλον, δεν υπάρχει αύριο» λέει ο πρόεδρος της κοινότητας Λίμνης - Ραγίζει καρδιές ένας 19χρονος από το Πευκί.

Parallaxi
βιντεο-φωτιά-εύβοια-πώς-να-ζήσουμε-798349
Parallaxi

Είναι 19 χρονών και βλέπει την περιοχή που γεννήθηκε και έζησε μέχρι τώρα να αφανίζεται από την πύρινη λαίλαπα.

Από το χωριό του, το Αγριοβότανο, που γλίτωσε από τη φωτιά, πήγε να βοηθήσει στην κατάσβεση στο Πευκί και με ένα συγκλονιστικό, λακωνικό τρόπο, περιέγραψε το μέγεθος της καταστροφής στη Βόρεια Εύβοια.

Οταν ο δημοσιογράφος του Open τον ρώτησε πώς αισθάνεται, απάντησε αφοπλιστικά: «Πως να αισθάνομαι; Καίγονται οι περιουσίες μας, έχουμε μεγαλώσει εδώ στο χωριό από μικρά παιδιά, θέλουμε να ζήσουμε εδώ, αλλά δεν μας δίνεται η ευκαιρία να ζήσουμε εδώ».

«Πώς να ζήσουμε;» διερωτήθηκε και συνέχισε: «Εμείς ασχολούμαστε με ξύλα, αγροτικές δουλειές. Πώς να ζήσουμε; Αυτά τα πράγματα θα γίνουν μετά από 30-40 χρόνια, θα είμαι 60 χρονών».

Αναγκαστικά, όπως είπε, θα πρέπει να βρει μία άλλη λύση, ίσως να μετακομίσει και στην Αθήνα ώστε να βρει μία άλλη επαγγελματική πορεία.

«Αναγκαστικά πρέπει να βρω μία άλλη λύση. Να φύγω, να πάω στην Αθήνα. Να βρω μία άλλη δουλειά. Να βρω μία λύση» είπε.

«Η Πυροσβεστική ήταν ανύπαρκτη – Δεν υπάρχει μέλλον» – Τι λέει ο πρόεδρος της Κοινότητας Λίμνης

«Η Πυροσβεστική ήταν ανύπαρκτη», ξέσπασε ο Γιάννης Τριανταφύλλου, Πρόεδρος της Κοινότητας Λίμνης, και δήλωσε πως δεν υπάρχει πια μέλλον για τους νέους στη Βόρεια Εύβοια.

«Προσπαθούμε να βοηθήσουμε όλα τα χωριά. Τρέχαμε πανικόβλητοι, δεν ξέραμε ποιον να πρωτοβοηθήσουμε… Τώρα θα κάνουμε καταγραφή των σπιτιών που είχαν καταστραφεί. Μείναμε πίσω να σώσουμε την περιουσία μας. Δεν περιγράφεται με λόγια αυτά που ζήσαμε», είπε ο Γιάννης Τριανταφύλλου, Πρόεδρος της Κοινότητας Λίμνης.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, στη Λίμνη έχουν καεί γύρω στα 7 με 8 σπίτια.

«Δεν υπάρχει μέλλον. Δεν υπάρχει αύριο. Τι θα πεις σε αυτόν που καλλιεργεί ρητίνη;», αναρωτήθηκε ο κ. Τριανταφύλλου. Θα ερημώσει η περιοχή, τόνισε, γιατί οι περισσότεροι κάτοικοι είναι αγρότες και η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη.

«Αυτό που πρέπει να ακουστεί είναι ότι η Πυροσβεστική ήταν ανύπαρκτη. Ότι έγινε, το έκαναν οι εθελοντές. Μία απαξίωση. Ήταν άσχετοι, δεν ήξεραν την ιδιαιτερότητα του κάθε μέρους. Υπάρχει μερίδιο ευθύνης και στην κυβέρνηση, και στην Πυροσβεστική, και στην Πολιτική Προστασία. Νιώθουμε ότι είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας!», ξέσπασε. «Είναι διπλά ανίκανοι, κάηκε και η Βαρυμπόμπη, και η Βόρεια Εύβοια».

«Μας εγκατέλειψαν στο έλεος της φωτιάς»

Τις δύσκολες στιγμές που πέρασε στη διάρκεια της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Εύβοια, περιέγραψε στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega κάτοικος της Αγίας Άννας. Η κ. Μαρία Σταμέλου αναφέρθηκε στον πύρινο εφιάλτη που έζησε η ίδια και η οικογένειά της, με τη φωτιά να κατακαίει ολοσχερώς το εξοχικό της.

«Είμαστε σε κατάσταση σύγχυσης, όλα έγιναν από τη μία στιγμή στην άλλη. Ήταν εκεί το παιδί μου και η μητέρα μου. Έφυγαν. Βοήθησαν οι άνθρωποι που είχαν βάρκες και το Λιμενικό. Νιώθουμε μεγάλη απογοήτευση, μας εγκατέλειψαν στο έλεος της φωτιάς. Πήραμε εντολή εκκένωσης και φύγαμε όλοι για παραλία, περιμέναμε τις βάρκες για να μας πάνε στο Μαντούδι. Έμεινε πίσω κόσμος, και όποιοι έμειναν έσωσαν και τα σπίτια τους. Εμάς κάηκε ολοσχερώς το σπίτι μας. Πήγαμε εχτές, και δεν υπάρχει τίποτα από το σπίτι μας. Για εμάς ήταν το εξοχικό μας. Τα κοσμήματα και τις οικογενειακές μας φωτογραφίες πήραμε και τίποτα άλλο. Σκεφτόμουν ότι καίγεται το σπίτι μου, τι να πάρω. Στο δικό μου χωριό δεν υπήρχε ούτε αεροπλάνο, ούτε επίγειες δυνάμεις. Ό,τι έκανε ο κόσμος από μόνος του. Έγινε πολύ γρήγορα το κακό», περιέγραψε η κ. Σταμέλου.

«Κατεβήκαμε στην παραλία πολύς κόσμος και περιμέναμε να έρθουν βάρκες να μας πάρουν. Υπάρχει μεγάλη απογοήτευση. Ακούμε τόσο καιρό για την ατομική ευθύνη για τον κοροναϊό. Υπακούσαμε, τηρήσαμε τα μέτρα, εμβολιαστήκαμε. Τώρα η κυβέρνηση δεν έπρεπε να δείξει ευθύνη, παρά να πάρουμε πάλι εμείς το βάρος; Έπρεπε να μας στείλουν αεροπλάνα, δεν μπορούμε να εξηγήσουμε για ποιο λόγο δεν μας έστειλαν αεροπλάνα. Έλεγαν ότι επιχειρούν 10 αεροσκάφη, και υπήρχε μόνο ένα Σινούκ», συνέχισε η ίδια.

«Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα για την περιοχή. Πρέπει να γίνει αποκατάσταση και στήριξη της περιοχής. Δεν υπάρχει αντικείμενο εργασίας για τους ανθρώπους εκεί. Πάνε οι μελισσοκόμοι, οι ρετσινάδες, οι τουριστικές επιχειρήσεις. Και έχουμε και το φόβο για τις πλημμύρες. Πρέπει να έχουν καεί γύρω στα 10-15 σπίτια στο χωριό μας, και οι ελαιώνες, τα πάντα, δεν υπάρχει τίποτα», κατέληξε η κ. Σταμέλου.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα