ΒΙΝΤΕΟ: Το «χρυσό» άλμα του Τεντόγλου και η εντυπωσιακή Εθνική πόλο

Ο Μίλτος Τεντόγλου συγκλόνισε όλη την Ελλάδα με το έκτο και τελευταίο άλμα του στον τελικό του μήκους.

Parallaxi
βιντεο-το-χρυσό-άλμα-του-τεντόγλου-κ-794848
Parallaxi

Ο Μίλτος Τεντόγλου συγκλόνισε όλη την Ελλάδα με το έκτο και τελευταίο άλμα του στον τελικό του μήκους, που του χάρισε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και μετά τον αγώνα του έμοιαζε να μην… πιστεύει κι ο ίδιος το πώς εξελίχθηκε η σειρά των αλμάτων.

Ο 23χρονος πρωταθλητής από τα Γρεβενά τόνισε πως τα πρώτα πέντε άλματά του «ήταν χάλια», όμως στο τέλος έκανε αυτό που έπρεπε για να τερματίσει στην πρώτη θέση, συμπληρώνοντας πως ήταν «τυχερός».

«Δεν το περίμενα να κερδίσω, ειδικά έτσι όπως εξελίχθηκε ο αγώνας. Ημουν τυχερός σήμερα, αλλά και άτυχος μαζί, γιατί δεν έκανα καθόλου καλά άλματα στην αρχή. Δεν ξέρω γιατί ήταν έτσι οι πρώτες πέντε προσπάθειές μου. Ήταν… χάλια. Δεν ξέρω τι έπαθα. Σαν να είχαν αγχωθεί, δεν ξέρω…. Στο τέλος έκανα ακριβώς την ίδια επίδοση με τον πρώτο. Σήμερα ο Χουάν Μιγκέλ Ετσεβερία ήταν καλύτερα από μένα, νιώθω λίγο κάπως που κέρδισα. Νιώθω τυχερός.

Απλά προσπάθησα να κάνω ένα απλό αλματάκι. Στις προηγούμενες προσπάθειες προσπαθούσα μάλλον πολύ, σκεφτόμουν περίεργα, δεν μπορούσα να το βρω. Έτρεξα νορμάλ, έκανα ένα αλματάκι κι έγινε» τόνισε αρχικά ο Έλληνας πρωταθλητής και χρυσός Ολυμπιονίκης στην κάμερα της ΕΡΤ και πρόσθεσε για τη συζήτηση που είχε με τον Γκρεγκ Ράδερφορντ: «Μου είπε πολλά μπράβο, ότι ήταν καταπληκτικό άλμα και χειροκροτούσε για μένα».

Στο τέλος, ο Τεντόγλου δήλωσε… άγνοια για την ώρα της απονομής των μεταλλίων. «Το απόγευμα είναι; Τι ώρα; Δεν νιώθω τίποτα αυτή την στιγμή» είπε χαμογελώντας, μετά τον σπουδαίο αγώνα του.

Πανηγυρικά στα προημιτελικά η Εθνική πόλο

Πανηγυρικά εξασφάλισε η εθνική υδατοσφαίρισης των ανδρών την πρώτη θέση στον Α΄ όμιλο του Ολυμπιακού τουρνουά του Τόκιο. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα επικράτησε ευκολότερα του αναμενομένου των ΗΠΑ με 14-5 και ολοκλήρωσε την πρώτη φάση των Αγώνων με τέσσερις νίκες και μία ισοπαλία, αφήνοντας πίσω της Ιταλία και Ουγγαρία.

Η κατάταξη στον όμιλο, βέβαια, δεν έχει καμία ουσιαστική σημασία, καθώς τα πάντα θα κριθούν στον προημιτελικό της Τετάρτης (4/8). Εκεί, η εθνική θα αντιμετωπίσει τον ηττημένο του αγώνα μεταξύ Σερβίας και Μαυροβουνίου, που θα γίνει σήμερα στις 8 π.μ.

Δύο μακρινά σουτ του Σκουμπάκη και του Φουντούλη έδωσαν γρήγορο προβάδισμα στην ελληνική ομάδα, η οποία με πολύ αποτελεσματική άμυνα είχε τον έλεγχο του αγώνα και ξέφυγε 4-1 στο τέλος της πρώτης περιόδου και 6-2 στη δεύτερη. Οι Αμερικανοί, οι οποίοι ήταν αδιάφοροι βαθμολογικά (καθώς ήταν οριστικά τέταρτοι πριν τα σημερινά ματς), κατάφεραν να εκμεταλλευθούν την χαλάρωση και τα λάθη των διεθνών και μείωσαν σε 6-4 με τους Ομπερτ και Ιρβινγκ, στις αρχές του τρίτου οκταλέπτου, αλλά δύο συνεχόμενα γκολ του Ντίνου Γενηδουνιά (το πρώτο με πέναλτι που κέρδισε ο Μουρίκης) αποκατέστησαν γρήγορα τη διαφορά. Το υπόλοιπο του παιχνιδιού εξελίχθηκε σε… ελληνικό πάρτι, με Γενηδουνιά και Φουντούλη να «βομβαρδίζουν» (πέντε και τέσσερα γκολ αντίστοιχα) και την άμυνα να είναι αδιαπέραστη (2/14 οι ΗΠΑ σε παίκτη παραπάνω, 0/8 στο β΄ ημίχρονο!).

Το συγκρότημα του Θοδωρή Βλάχου ολοκλήρωσε αήττητο την παρουσία του στη φάση των ομίλων, έδειξε ότι μπορεί να κοντράρει οποιονδήποτε αντίπαλο και κέρδισε αυτοπεποίθηση, όμως το… κοντέρ μηδενίζει πλέον και το ματς της Τετάρτης (4/8) είναι αυτό που καθορίζει την πορεία της ομάδας στη διοργάνωση. Νίκη σημαίνει πρόκριση στην τετράδα (για δεύτερη φορά στην ιστορία του ελληνικού πόλο) και διεκδίκηση μεταλλίου, ενδεχόμενη ήττα θα καταχωρήσει το Τόκιο ως ακόμη μία χαμένη ευκαιρία

Τα οκτάλεπτα: 4-1, 2-2, 5-2, 3-0

Οι συνθέσεις:

ΕΛΛΑΔΑ (Θοδωρής Βλάχος): Ζερδεβας, Γενηδουνιάς 5, Σκουμπάκης 1, Καπότσης, Φουντούλης 4, Παπαναστασίου, Δερβίσης, Αργυρόπουλος 2, Μουρίκης, Κολόμβος 1, Γκιουβέτσης, Βλαχόπουλος 1

ΗΠΑ (Ντέγιαν Ουντόβισιτς): Χούπερ, Βάβιτς, Ομπερτ 2, Ντάουμπε, Τσούπιντο, Χάλοκ, Γούντχεντ, Μπόουεν 1, Στίβενσον 1, Σμιθ, Ιρβινγκ 1, Χόλαντ

Προκρίθηκε στα ημιτελικά με τον 22ο καλύτερο χρόνο η Σπανουδάκη

Στη δεύτερη προκριματική σειρά των 200μ. γυναικών, η Ελληνίδα πρωταθλήτρια τερμάτισε στην 5η θέση με 23.16, όμως κατάφερε να μπει στους ημιτελικούς, καθώς είχε συνολικά τον 22ο καλύτερο χρόνο των προκριματικών. Στη σειρά της Σπανουδάκη κυριάρχησε η Τζαμαϊκανή Σέλι-Αν Φρέιζερ-Πράις με 22.22, ενώ το καλύτερο χρόνο όλων των προκριματικών κατέγραψε η Κριστίν Εμπομά από τη Ναμίμπια με 22.11.

Αποκλεισμός για Αναστασάκη, Φραντζεσκάκη

Ο Χρήστος Φραντζεσκάκης δεν κατάφερε να προκριθεί στον τελικό της σφυροβολίας των Ανδρών, στην πρώτη συμμετοχή του σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο 21χρονος Έλληνας πρωταθλητής, που μετείχε στο α΄ προκριματικό γκρουπ, είχε καλύτερη ρίψη στα 72 μέτρα και 19 εκατοστά με την πρώτη προσπάθεια και κατετάγη 13ος.

Το μίνιμουμ όριο πρόκρισης έχει οριστεί στα 77,50 μέτρα κι αν δεν καταφέρει να το φτάσει κανένας, τότε στον τελικό προκρίνονται οι 12 καλύτερες βολές.

Από τον όμιλο του Φραντζεσκάκη το όριο υπερέβησαν μόνοι οι Κεντέν Μπιγκό (Γαλλία, 78,73μ.) και Μιχάιλο Κόχαν (Ουκρανία, 78,36μ.).

Στις δηλώσεις του στην κάμερα της δημόσιας τηλεόρασης, μετά την ολοκλήρωση της προσπάθειάς του, ο Χανιώτης ρίπτης υπογράμμισε ότι έκανε το ταξίδι στο Τόκιο με στόχο «να πάω τελικό, όχι για να στενοχωριέμαι… Νομίζω ότι τα μέτρα στα οποία θα “κλείσει” ο τελικός είναι στις δυνατότητές μου, αλλά δεν βγήκε».

Μετά τον Χρήστο Φραντζεσκάκη, ούτε ο Μιχάλης Αναστασάκης κατάφερε να προκριθεί στον τελικό της σφυροβολίας των Ανδρών.

Ο Έλληνας πρωταθλητής, που μετείχε στο β΄ προκριματικό γκρουπ, είχε καλύτερη βολή στα 73 μέτρα και 52 εκατοστά στην πρώτη προσπάθεια και κατετάγη 10ος στο γκρουπ του.

Το μίνιμουμ όριο πρόκρισης έχει οριστεί στα 77,50 μέτρα κι αν δεν καταφέρει να το φτάσει κανένας, τότε στον τελικό προκρίνονται οι 12 καλύτερες βολές.

Από τον όμιλο του Αναστασάκη το όριο υπερέβησαν οι Πολ Νοβίτσκι (Πολωνία, 79,78μ.), Ρούντι Γουίνκλερ (ΗΠΑ, 78,81) και Έιβιντ Χένρικσεν (Νορβηγία, 78,79).

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα