Βόρεια Ελλάδα: Μεγάλη δεξαμενή κρουσμάτων, χαμηλά οι εμβολιασμοί – Τα ποσοστά
Τι δείχνει δημοσκόπηση για τον αριθμό των Ελλήνων που δεν θα εμβολιαστούν.
Με το βλέμμα στην προσπάθεια για αύξηση των ποσοστών του εμβολιασμού κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, κυβέρνηση και ειδικοί, μιας και αναμένεται αύξηση κρουσμάτων το επόμενο διάστημα.
Γι αυτό άλλωστε το υπουργείο Υγείας είναι σε συναγερμό ώστε αν χρειασθεί να ανοίξουν κι άλλες κλίνες covid και ΜΕΘ ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, στην περίπτωση που συνεχισθεί η πίεση στα νοσοκομεία.
Προς ώρας πάντως η εμβολιαστική κάλυψη αγγίζει στη επικράτεια το 66,67% ενώ έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 6.055.656 ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί.
Στη Βόρεια Ελλάδα πάντως όπου συνεχίζεται το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, η εμβολιαστική κάλυψη στις περιοχές με τα αλλεπάλληλα κρούσματα, είναι περιορισμένη.
Χαρακτηριστικό είναι ότι περίπου 3 στους 10 άνω των 65-70 ετών σε όλη τη χώρα είναι ανεμβολίαστοι.
Σε ότι αφορά στις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, η εμβολιαστική κάλυψη μέχρι στιγμής έχει ως εξής:
Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης: Ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί 52,01 % Δράμα: Ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί 42,09% Έβρος: Ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί 49,68% Καβάλα: Ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί 49,26% Σέρρες: Ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί 40,11% Κιλκίς: Ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί 43,02% Πέλλα: Ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί 46,85% Φλώρινα: Ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί 49,64%
Βατόπουλος: Τι συμβαίνει με τη Βόρεια Ελλάδα
Καμπανάκι για την πορεία του κορονοιού στην Βόρεια Ελλάδα «έκρουσε» καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
Στην Βόρεια Ελλάδα, γενικά υπάρχει κάποιο θέμα, εξήγησε μεταξύ άλλων αναφέροντας πως και τα ποσοστά των εμβολιασμών είναι μικρότερα και η επιδημιολογική εικόνα διαφέρει, αφού καταγράφονται περισσότερα κρούσματα.
«Η δεξαμενή κρουσμάτων είναι μεγαλύτερη».
«Δεν είναι κάποια έκπληξη αυτό που συμβαίνει, όπως έχουμε πει η πανδημία εξελίσσεται σε κύματα» είπε εξηγώντας πως πότε παρατηρούμε τα κρούσματα να αυξάνονται και πότε να μειώνονται, ανέφερε.
«Το στοίχημα είναι το επόμενο κύμα να είναι όσο το δυνατόν μικρότερο» τόνισε προσθέτοντας πως ακόμη δεν έχουμε δει τις περσινές αυξήσεις και ελπίζουμε να μην τα δούμε.
Παράλληλα, εκτίμησε πως δεδομένου ότι τα σχολεία έχουν ανοίξει μόλις εδώ και 2 εβδομάδες δεν είμαστε ακόμη σε θέση να κρίνουμε την μεγαλύτερη εικόνα όσον αφορά την πορεία του κορονοιού στην σχολική κοινότητα.
«Παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά» τόνισε συνοψίζοντας πως αναμφισβήτητα το να είναι ελεγχόμενη η επιδημιολογική εικόνα εντός των σχολικών τάξεων αποτελεί ένα στοίχημα και θα απασχολεί τους ειδικούς, ειδικά το επόμενο διάστημα όποτε και ο καιρός θα κρυώσει.
«Δεν μπορώ να πω εάν θα γίνουν παρελάσεις ή όχι θα το δούμε αυτό, νομίζω ότι θα πρέπει να είμαστε όσο το δυνατόν πιο προσεκτικοί» είπε.
Όσον αφορά την διενέργεια εμβολιασμών, ο καθηγητής Μικροβιολογίας εκτίμησε πως υπάρχει περιθώρια αυτοί να αυξηθούν, με τον κόσμο να πείθεται περαιτέρω επ’ αυτού.
«Η αίσθηση μου είναι ότι σιγά-σιγά πείθεται. Κάτι η ταλαιπωρία με τα rapid test και τις απαγορεύσεις, κάτι το γεγονός ότι οι εμβολιασθέντες δεν παθαίνουν τίποτα, κάτι ότι πλέον έχουν γίνει δισεκατομμύρια εμβολιασμοί ανά τον πλανήτη χωρίς πρόβλημα, νομίζω ότι ο κόσμος σιγά- σιγά ξεθαρεύει».
Δημοσκόπηση PULSE για ΣΚΑΪ: Πόσοι πολίτες δεν θα εμβολιαστούν –Τι θα γίνει με το τείχος ανοσίας
Περίπου 2 εκατ. πολίτες δεν έχουν κάνει το εμβόλιο ακόμα και είναι, μάλιστα, αμφίβολο το αν θα το κάνουν τελικά, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της PULSE για τον ΣΚΑΪ.
Αν και οι ειδικοί προειδοποιούν ότι με τη μετάλλαξη Δέλτα, η επιλογή είναι: εμβόλιο ή κορονοϊός, κάποιοι επιμένουν ότι δεν θα κάνουν το εμβόλιο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, από όσους απάντησαν ότι ακόμα δεν έχουν κάνει καμιά δόση, το 53% λέει ότι δεν θα εμβολιαστεί ποτέ και το 23% αρκετά αργότερα, ενώ μόνο το 9% λέει ότι θα εμβολιαστεί το συντομότερο δυνατόν και το 13% μετά από 2-3 μήνες.
Πώς μεταφράζονται οι απαντήσεις των ανεμβολίαστων σε αριθμούς πολιτών;
Μέχρι στιγμής, επί των 9 εκατομμυρίων ενηλίκων στη χωρά μας, έχουν κάνει έστω μια δόση εμβολίου περίπου 6.400.000, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία και μένουν 2.600.000 πολίτες άνω των 18 που δεν έχουν εμβολιαστεί.
Με μια σχετική ανάγωγη – με την επιφύλαξη του περιθωρίου μικρής απόκλισης – το 53% των ανεμβολίαστων, που δηλώνει ότι δεν θα κάνει ποτέ το εμβόλιο, αντιστοιχεί σε 1.378.000 πολίτες. Το 23% που λέει ότι θα εμβολιαστεί αρκετά αργότερα, αντιστοιχεί σε 598.000 ενηλίκους. Τέλος, 1.976.000 πολίτες εμφανίζονται απολυτά ή σχετικά αρνητικοί στον εμβολιασμό τους.
Επομένως, πάντα με βάση τη σχετική αναγωγή, μόνο 624.000 πολίτες άνω των 18 θα κάνουν άμεσα ή το αργότερο ως το τέλος του χρόνου το εμβόλιο.
Η αναγωγή γίνεται, με τον αστερίσκο ενός ποσοστού περίπου 10% των πολιτών που έχουν νοσήσει έστω ασυμπτωματικά, και ένα σημαντικό ποσοστό αυτής της κατηγορίας να έχει εμβολιαστεί.
Ο Γιώργος Αράπογλου γενικός διευθυντής της εταιρείας ερευνών PULSE, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε πως «με αυτά τα δεδομένα, αθροίζοντας τα 6.400.000 εμβολιασμένων και τους 624.000 που λένε ότι θα εμβολιαστούν, φτάνουμε στην πιθανή οροφή των 7 εκατομμυρίων ενηλίκων που θα έχουν εμβολιαστεί πριν από τα Χριστούγεννα.
Το κρίσιμο ερώτημα είναι: Αν στα 7 εκατομμύρια προσθέσουμε, όσους εφήβους εμβολιαστούν και τους νοσήσαντες, φτάνουμε στο επιθυμητό τείχος ανοσίας; Και αν ναι, πότε;
Όπως είπε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, με 7 εκατ. εμβολιασμένους δεν φτάνουμε το επιθυμητό τείχος ανοσίας.
«Αν αποφασίσουμε να χτίσουμε το τείχος ανοσίας, θυσιάζοντας εκατοντάδες Έλληνες, με τη φυσική νόσηση, δυστυχώς θα έχουμε ακολουθήσει τον λάθος δρόμο», επεσήμανε ο καθηγητής.
Βασίλης Λεβέντης – Αγωνία για την κατάσταση της υγείας του – Τι ανησυχεί τους γιατρούς
Αγωνία επικρατεί για τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, ο οποίος παραμένει διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Ευαγγελισμός με κοροναϊό.
Στο ιατρικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε την Κυριακή αναφέρεται πως η κατάστασή του κρίνεται κρίσιμη. Στέλεχος του κόμματος, όμως, σε δήλωσή του στο MEGA σημείωσε πως είναι σε σταθερή κατάσταση.
«Το Σάββατο 25/9/2021 διεκομίσθη με συμπτώματα COVID-19 στο ΓΝΑ Ευαγγελισμός, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης. Εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου όπου και διασωληνώθηκε. Χορηγείται η δέουσα φαρμακευτική αγωγή και η κατάστασή του χαρακτηρίζεται κρίσιμη» σημειωνόταν στο πρώτο ιατρικό ανακοινωθέν από τον Ευαγγελισμό.
«Ο Βασίλης Λεβέντης δίνει μια μεγάλη, κρίσιμη μάχη. Ελπίζουμε να τα καταφέρει. Τα πράγματα όμως είναι αρκετά δύσκολα» ανέφερε χθες o διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Ευαγγελισμού, Γιώργος Μπουλμπασάκος και τόνισε πως οι επόμενες δύο μέρες θα είναι κρίσιμες για την πορεία της υγείας του.
Τι ανησυχεί τους γιατρούς
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Λεβέντης έχει διαγνωστεί με σοβαρής μορφής πνευμονία και ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η ηλικία του – είναι 70 ετών – αλλά και το ότι έχει υποκείμενα προβλήματα υγείας.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων φαίνεται ότι δεν έχει κάνει το εμβόλιο κατά του κοροναϊού, ωστόσο δεν έχουν γίνει γνωστοί οι λόγοι.
ΠΗΓΕΣ: ethnos.gr / skai.gr / in.gr