«Βουλιάζουν» τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης – Προς παράταση το lockdown
Προς κορύφωση οι αριθμοί τις επόμενες ημέρες - Τι λένε οι ειδικοί για την περίπτωση της Θεσσαλονίκης
Απομακρύνεται μια και καλή, όπως όλα δείχνουν, το ενδεχόμενο άρσης του lockdown στις 30 Νοεμβρίου, καθώς η διασπορά του κορονοϊού στην κοινότητα και ο αριθμός μεταδοτικότητας παραμένουν εξαιρετικά υψηλά.
Όπως όλα δείχνουν λοιπόν, το lockdown διάρκειας τριών εβδομάδων που είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, θα πάρει παράταση, για τουλάχιστον μια με δύο εβδομάδες.
Βέβαια, σημειώνεται ότι όλα θα κριθούν από την εβδομάδα που διανύουμε. Αυτό δήλωσαν και εχθές ο Γκίκας Μαγιορκίνης με την Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον φονικό, όταν αμφότεροι έκαναν λόγο για δύσκολη εβδομάδα. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου αν όλα πάνε καλά την επόμενη εβδομάδα, ίσως έχουμε λόγο να χαμογελάμε.
Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι αυτό δεν θα είναι αρκετό για να αρθεί η καραντίνα στο τέλος του μήνα που διανύουμε. Σύμφωνα, δε, με το ρεπορτάζ του MEGA από την κυβέρνηση επισημαίνουν ότι στις 30 Νοεμβρίου δεν είναι εφικτό να ανοίξει η χώρα, συνεπώς το lockdown θα συνεχιστεί είτε μέχρι τις 7 είτε μέχρι τις 14 του Δεκέμβρη.
Παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες κυμαίνονται σε αριθμούς αρκετά χαμηλούς, τα στοιχεία δείχνουν και πάλι εκθετική αύξηση, κάτι που θα αποτυπωθεί στα κρούσματα των επόμενων ημερών, που θα υπάρξει κορύφωση στους αριθμούς και πίεση στο σύστημα υγείας.
Πώς θα γίνει η άρση του lockdown
Στόχος του Μαξίμου, όταν το επιτρέψει η πανδημία, είναι να ανοίξουν πρώτα τα σχολεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, ενώ έπειτα θα ακολουθήσει το λιανεμπόριο.
Από εδώ και πέρα, στόχος είναι να σχεδιαστούν τα επόμενα βήματα με προσοχή, ενώ είναι βέβαιο πως τα φετινά Χριστούγεννα δε θα μοιάζουν με αυτά των προηγούμενων ετών.
Όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη, οι αρχές είχαν εντοπίσει ότι τα πάρτι οδήγησαν στη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων, με κυβερνητικές πηγές να τονίζουν ότι είχαν ειδοποιηθεί οι τοπικές αρχές και η αυτοδιοίκηση.
Θεσσαλονίκη: 2.150 ασθενείς με Covid-19 στα νοσοκομεία
Στην πιο δύσκολη εβδομάδα της υγειονομικής μάχης με τον κορωνοϊό έχει εισέλθει η Θεσσαλονίκη. Καθώς το επιδημικό κύμα που χτύπησε τη βόρεια Ελλάδα, και κυρίως την καρδιά της, τη Θεσσαλονίκη, τείνει να κορυφωθεί, αφήνει πίσω του χιλιάδες ανθρώπους θετικούς στον κορωνοϊό και περίπου 2.150 νοσηλευόμενους στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης, το 50% των ασθενών με λοίμωξη Covid-19 που νοσηλεύονται στο ΕΣΥ.
Στην ίδια κορύφωση βρίσκεται η αγωνία όλων των αρμοδίων για τη διαχείριση της κρίσιμης υγειονομικής κατάστασης, που έχουν πλέον στο τραπέζι εφικτά εναλλακτικά σχέδια για την περίθαλψη των εκατοντάδων ασθενών που αναμένεται να φτάσουν στα υπερπλήρη νοσοκομεία τις επόμενες ημέρες. Υπενθυμίζεται ότι στη Θεσσαλονίκη έχουν εγκαταστήσει το “στρατηγείο” τους οι επικεφαλής του ΕΚΑΒ, ο πρόεδρος κ. Νίκος Παπαευσταθίου και ο διευθυντής ιατρικών υπηρεσιών, κ. Πύρρος Δημήτρης, καθώς και ο γενικός γραμματέας Υγείας, κ. Ιωάννης Κωτσιόπουλος. Από το τέλος Οκτωβρίου και σύμφωνα με το σχέδιο που υλοποίησαν, χιλιάδες κλίνες του ΕΣΥ παραχωρήθηκαν για τις ανάγκες της επιδημίας και της νοσηλείας ασθενών με κορωνοιό ενώ για τις ανάγκες των λοιπών ασθενών αξιοποιήθηκαν οι ιδιωτικές κλινικές της πόλης.
Κατά πληροφορίες, η μετατροπή του Βελλιδείου σε υγειονομική δομή έχει απορριφθεί και με δεδομένη την πληρότητα των υγειονομικών σχηματισμών της πόλης και της ευρύτερης περιοχής πλέον προκρίνονται οι αεροδιακομιδές ασθενών με C130 προς την Αττική αλλά και οι διακομιδές με επίγεια μέσα επίσης προς νοσοκομεία της Θεσσαλίας και της Αττικής. Ήδη οι επικεφαλής των ΜΕΘ έχουν κληθεί να αξιολογήσουν ποιοι ασθενείς είναι αιμοδυναμικά σταθεροί και μπορούν να διακομιστούν σε άλλη ΜΕΘ νοσοκομείου ώστε να ξεκινήσουν άμεσα διακομιδές με τον πιο πρόσφορο και ασφαλή για τους ασθενείς τρόπο.
Χθες η Θεσσαλονίκη μπήκε στον επιδημιολογικό χάρτη με 595 κρούσματα, αριθμός που θεωρείται ότι θα παραμείνει σε αυτό το επίπεδο για τις επόμενες δέκα ημέρες, με βάση τις εκτιμήσεις των ειδικών ότι έχει αρχίσει η σταθεροποίηση της καμπύλης. Ωστόσο, ο αριθμός των ασθενών με σοβαρή νόσο εκτιμάται ότι θα κινείται συνεχώς ανοδικά το επόμενο 15νθήμερο, καθώς πρόκειται για τους ασθενεις που “άφησε” πίσω του το δυνατό κύμα της επιδημίας των προηγούμενων δύο εβδομάδων.
Το περασμένο 24ωρο τουλάχιστον 122 νέοι ασθενείς εισήχθησαν στα εφημερεύοντα νοσοκομεία της Θεςςαλονίκης, σε απλές κλινικές Covid-19 και σε ΜΕΘ, ενώ οι διασωληνώσεις των βαρέως ασθενών ακολουθούν μια επικίνδυνη για το σύστημα υγείας εκθετική αύξηση. Χθες άλλοι 16 ασθενείς διασωληνώθηκαν, εντός κι εκτός ΜΕΘ, προστιθέμενοι στους 225 ασθενείς που είναι ήδη διασωληνωμένοι και παλεύουν με τον κορωνοϊό και τις επιπλοκές του.
Πρόκειται για έναν τεράστιο αριθμό, που έχει πιέσει δραματικά τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης αλλά και των όμορων πόλεων που έχουν επιστρατευτεί σε αυτην την υγειονομική μάχη, όπως πχ της Χαλκιδικής, της Καβάλας και της Κατερίνης. Ουσιαστικά η Θεσσαλονίκη έχει υπερκαλύψει τις κλίνες ΜΕΘ που διαθέτει και αναπτύσσει συνεχώς νέες κλίνες, πολυδύναμες με φορητό εξοπλισμό, σε άλλους διαθέσιμους χώρους των νοσοκομείων.
Ενδεικτικά, νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 41 ασθενείς στο Παπαγεωργίου, 37 στο ΑΧΕΠΑ, 33 στο Παπανικολάου, 24 στο Ιπποκράτειο, 7 στον Άγιο Παύλο, 8 στον Άγιο Δημήτριο, 12 στο 424 στρατιωτικό νοςοκομειο. Μεγάλο φορτίο σηκώνουν και τα περιφερειακά νοσοκομεία όπως των Σερρών (12 διασωληνωμένοι), Καβάλας (8), Ξάνθης (7), Χαλκιδικής (6), Βέροιας (12).
Πέτσας: Με ανοιχτά καταστήματα τα Χριστούγεννα
Για… παράταση του lockdown, μίλησε έμμεσα στο MEGA, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
«Στις προθέσεις του Μαξίμου είναι στις 30 Νοεμβρίου να αρθούν κάποια μέτρα του lockdown, με τους μαθητές να είναι οι πρώτοι που θα επιστρέψουν στα σχολεία. Ακολούθως θα ανοίξει το λιανεμπόριο, ενώ τελευταία στη λίστα είναι η εστίαση» είπε.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι την εβδομάδα που διανύουμε περιμένουμε σταθεροποίηση των κρουσμάτων, ενώ από την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσει η πτώση
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η υποχώρηση θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να κάνει έναν πρώτο σχεδιασμό για την άρση των περιοριστικών μέτρων.
Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι σε περίπτωση που υπάρχει αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, σταδιακά θα υπάρξει επιστροφή στην κανονικότητα, πάντα με περιορισμούς, αλλά όχι στη βάση του lockdown. Μάλιστα, επεσήμανε πως τα καταστήματα αναμένεται, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, να ανοίξουν μετά το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου.
Σημαντικός παράγοντας προς αυτή την κατεύθυνση είναι να «τηρούμε όλοι τα μέτρα».
«Σκοπός δεν είναι να μείνουμε πάντα κλεισμένοι αλλά να επιστέψουμε στην κανονική ζωή».
Στο προσκήνιο και πάλι το lockdown «ακορντεόν»
Μάλιστα, όπως έχει αναφερθεί στο παρελθόν, οι επιστήμονες φαίνεται να καταλήγουν στη λύση του lockdown «ακορντεόν», με το οποίο -εφόσον εφαρμοστεί- θα μάθουμε να ζούμε έως και το πρώτο εξάμηνο του 2021.
Μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου αναμένεται να έχουν ανοίξει σχολεία, λιανεμπόριο και εστίαση σταδιακά.
Αν και οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μέχρι τότε τα νέα θα είναι καλά, μόλις περάσουν οι γιορτές, αν και εφόσον χρειαστεί, ίσως οδηγηθούμε σε νέο lockdown από τις 10 Ιανουάριου μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου.
Πιθανότατα, λένε οι ειδικοί, να χρειαστεί καραντίνα και από τις αρχές Μαρτίου μέχρι τον Απρίλιο.
Από τις αρχές Απριλίου το lockdown φαίνεται ότι τελειώνει οριστικά.
Η άνοδος της θερμοκρασίας και το γεγονός ότι μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί, αναμένεται να αποτελέσουν «κλειδιά» για να ανοίξει η πόρτα και να μην κλείσει ποτέ ξανά με καμία καραντίνα.
Στόχος είναι το Πάσχα του 2021 να έχει εμβολιαστεί ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού της χώρας, ίσως και το 50% και να έχουμε αρχίσει τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.
Ζέρβας: «Είμαστε στο βαθύ κόκκινο»
Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη και τα επόμενα βήματα ώστε να περιοριστεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας βρέθηκαν στο επίκεντρο ειδικής σύσκεψης του δημοτικού συμβουλίου της πόλης που πραγματοποιήθηκε απόψε μέσω τηλεδιάσκεψης.
Η ειδική συνεδρίαση έγινε ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες αλλά και οι δημοτικοί σύμβουλοι για την πορεία της πανδημίας από επιστημονικούς και υγειονομικούς φορείς. «Είμαστε στο βαθύ κόκκινο. Δίνουμε αγώνα με τον κορονοϊό. Οι επόμενες δέκα μέρες θα είναι εξαιρετικά δύσκολες. Να είμαστε ενωμένοι», είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, στη διάρκεια της τοποθέτησής του.
Λαμβάνοντας το λόγο λίγα λεπτά πριν τα μεσάνυχτα, ο κ.Ζέρβας και αμέσως μετά την ενημέρωση από τους υγειονομικούς φορείς έκανε μία αναδρομή στο πώς εξελίχθηκε ο κορονοϊός στην πόλη, από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος έως και σήμερα, αλλά και στις οικονομικές συνέπειες. «Μπορούμε να αθροίσουμε πολλές αιτίες. Συνθήκες θερινής χαλάρωσης, επιστροφή φοιτητών στην πόλη, οι παραθεριστές των γύρω περιοχών, άνοιγμα των σχολείων, αύξηση της χρήσης των δημόσιων συγκοινωνιών και η ενεργοποίηση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της πόλης που είναι βασισμένη σε μεγάλο βαθμό στη συνδεσιμότητα αλλά και στη διασκέδαση, γεγονός που ευνοεί τη διασπορά του κορονοϊού», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με την κριτική που δέχτηκε ο ίδιος πρόσθεσε πως «ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ποτέ δεν δήλωσε ότι νικήσαμε τον κορονοϊό. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ποτέ δεν είπε ότι η Θεσσαλονίκη είναι covid free πόλη. Αυτό ειπώθηκε από κάποιον άλλον αυτοδιοικητικό και ειπώθηκε στη μεγάλη προσπάθεια που έγινε την περίοδο του καλοκαιριού ώστε η Θεσσαλονίκη και η περιοχή να είναι τόπος θελκτικός για τον τουρισμό. Να είμαστε πιο προσεκτικοί όταν ένα τέτοιο θέμα το πολιτικοποιούμε και κουνάμε το δάχτυλο και αναζητούμε εχθρούς, όταν ο μοναδικός εχθρός είναι ο κορονοϊός».
Στη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης, ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου αναφέρθηκε στους ελέγχους που διενεργούνται στα λύματα της πόλης και εκτίμησε πως είναι πιθανόν τα αποτελέσματα να «αρχίσουν να δείχνουν από την επόμενη εβδομάδα και προς τα τέλη Νοέμβρη μία επιπέδωση της καμπύλης των κρουσμάτων του κορονοϊού».
Στάθηκε, δε, ο κ.Παπαϊωάννου και σ’ ένα επόμενο βήμα που θα γίνει με ιδίους πόρους του πανεπιστημίου, σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ, ώστε να χωριστεί το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης σε 3 – 4 σημεία. Με τον τρόπο αυτό, θα γίνεται ξεχωριστά συλλογή λυμάτων και θα υπάρχει επιδημιολογική εικόνα για κάθε περιοχή του πολεοδομικού συγκροτήματος. «Νομίζω ότι αυτό θα βοηθήσει πολύ», είπε χαρακτηριστικά ο πρύτανης.
Αναφορικά με το τελευταίο, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάχτυλος διευκρίνισε πως από την ξεχωριστή ανάλυση λυμάτων θα πρέπει να περιμένουμε διαφορετικές δράσεις ανά περιοχή και όχι διαφορετικά μέτρα. «Για παράδειγμα, δεν μπορεί να έχει άλλο όριο κυκλοφορίας η μία περιοχή και άλλο η άλλη. Αλλά να υπάρχει πιο στοχευμένος έλεγχος με πιο εκταταμένες δειγματοληψίες ή άλλου είδους δράσεις».
Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, εκτίμησε και αυτός στη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, πως από την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν σημάδια αποκλιμάκωσης αναφορικά με τους ελέγχους στα λύματα.
Στάθηκε επίσης στην επόμενη ημέρα κάνοντας λόγο για «κυλιόμενα lockdown και υποπεριορισμούς. Στο βαθμό που μπορούμε να τα εφαρμόσουμε θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε με ασφάλεια στο Μάρτιο. Μιλάω για διαχειρίσιμα κρούσματα που θα αυξομειώνονται σε λογικές τιμές και ασφάλεια του συστήματος δημόσιας υγείας».
Στη συνεδρίαση μίλησαν, επίσης, η πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της ‘Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, Δάφνη Κατσίμπα και Χρήστος Καραχρήστος. Αναφέρθηκαν στις ελλείψεις στα νοσοκομεία όσον αφορά το ιατρικό προσωπικό, τα κρεβάτια και τις μονάδες εντατικής θεραπείας. Ζήτησαν στελέχωση με μόνιμο προσωπικό, ενώ υπογράμμισε η κ.Κατσίμπα πως «δεν έχει αξία ένα lockdown όταν στους χώρους δουλειάς, μέσα στα νοσοκομεία, στις δομές φιλοξενίας, στο στρατό και τις φυλακές δεν γίνονται τακτικά και επαναλαμβανόμενα τεστ, ώστε εκεί που υπάρχει συνωστισμός να προλαβαίνουμε τα κρούσματα σε μικρό αριθμό πριν γεμίσουν όλα».
«Καμία αύξηση» των αυτοκτονιών στην Ελλάδα
Στη διάρκεια του πρώτου πανδημικού κύματος, η Ελλάδα γλίτωσε από την αυξητική τάση στις αυτοκτονίες που παρατηρήθηκε σε άλλες χώρες, διαπιστώνουν Έλληνες και ξένοι ερευνητές, οι οποίοι θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τις τάσεις και στο εξελισσόμενο δεύτερο κύμα καραντίνας.
Το συμπέρασμα της ανάλυσης είναι καθησυχαστικό, δεν σημαίνει όμως ότι η επιδημία Covid-19 άφησε αλώβητη την ψυχολογία των Ελλήνων, διευκρίνισαν οι ερευνητές, των οποίων η μελέτη δεν έχει υποβληθεί ακόμα σε έλεγχο και παρουσιάζεται ως προδημοσίευση στο medRxiv.
«Είχαμε λόγους να πιστεύουμε ότι η πανδημία και το lockdown μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα ψυχικής υγείας γενικά» είπε στο B|Science ο επικεφαλής της μελέτης Σωτήρης Βανδώρος, αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικών Υγείας στο King’s College του Λονδίνου και στο Χάρβαρντ.
«Η πανδημία και η καραντίνα είναι πιθανό να προκαλέσουν ψυχικές ασθένειες σε ανθρώπους που νιώθουν απομονωμένοι. Άλλοι μπορεί να έχουν χάσει συγγενικά τους πρόσωπα λόγω της πανδημίας, ή μπορεί να έχουν αρρωστήσει συγγενικά τους πρόσωπα, και μετά έχουμε το τεράστιο οικονομικό θέμα, καθώς πολύς κόσμος έχασε τη δουλειά του, ή είδε τις αποδοχές του να μειώνονται, ή έκλεισε τα καταστήματά του» εξήγησε.
Ελαφρά μείωση των αυτοκτονιών
Ο δρ Βανδώρος και οι συνεργάτες του αναγνωρίζουν πως ένας περιορισμός της μελέτης είναι η έλλειψη επίσημων στατιστικών δεδομένων για το διάστημα 2015-2020. Τη λύση έδωσαν τα ανεπίσημα δεδομένα που συλλέγονται καθημερινά από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Κλίμακα, η οποία συμμετείχε στη μελέτη με τους ερευνητές Όλγα Θεοδωρικάκου, Κυριάκο Κατσαδόρο και Δήμητρα Ζαφειροπούλου.
Τα δεδομένα της Κλίμακας, που καλύπτουν όλο το διάστημα της μελέτης, «εξετάστηκαν με τρία στατιστικά εργαλεία – απλή περιγραφική στατιστική, οικονομετρία και χρονοσειρές. Κανένα δεν έδειξε αύξηση στις αυτοκτονίες» δήλωσε ο δρ Βανδώρος, σημειώνοντας πως η ανάλυση έλαβε υπόψη παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν τον αριθμό των αυτοκτονιών, όπως η ανεργία, η εποχικότητα, η ημέρα της εβδομάδας και οι ετήσιες τάσεις.
Όπως επισημαίνει, άλλες μελέτες στη διάρκεια της πανδημίας έχουν δείξει αύξηση του αυτοκτονικού ιδεασμού στις ΗΠΑ και των θανάτων από αυτοχειρία στην Ιαπωνία.
Στην Ελλάδα, η ανάλυση αποκάλυψε μια «ελαφρά, στατιστικά μη σημαντική μείωση των αυτοκτονιών» ανέφερε ο δρ Βανδώρος. Επιπλέον, τη φετινή άνοιξη δεν παρατηρήθηκε η εποχική αύξηση των αυτοκτονιών που καταγράφεται τα προηγούμενα χρόνια -άνοδος σημειώθηκε φέτος το καλοκαίρι , όχι όμως σε βαθμό που θα υπερβαίνει τις γενικές τάσεις των προηγούμενων ετών.
Πλαίσιο στήριξης
Οι λόγοι για τους οποίους η Ελλάδα δεν επηρεάζεται από το ανησυχητικό φαινόμενο που παρατηρείται σε ΗΠΑ και Ιαπωνία μπορεί να σχετίζονται με τον σχετικά χαμηλό αριθμό κρουσμάτων και θανάτων από Covid-19, την οικογενειακή υποστήριξη, την προβολή γραμμής τηλεφωνικής υποστήριξης από το υπουργείο Υγείας και την κλίμακα, την εισοδηματική υποστήριξη για τους οικονομικά πληττόμενους, και για ορισμένους η τηλεργασία -η αποφυγή στρεσσογόνου επαγγελματικού περιβάλλοντος και μετάβασης στην δουλειά.
Η μελέτη δεν εξετάζει τυχόν άλλες επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχική υγεία, ωστόσο ο δρ Βανδώρος είναι σαφής: «Οι αυτοκτονίες είναι μόνο ένα από τα πιθανά αποτελέσματα των προβλημάτων ψυχικής υγείας, σίγουρα όμως δεν είναι το μόνο» τόνισε στο Β|Science.
Έδωσε δε έμφαση στις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης: «Έχουμε δει σε προηγούμενες μελέτες, και δικές μας αλλά και άλλων ερευνητών, ότι η οικονομική στενότητα, η ανεργία, η ύφεση και η οικονομική αβεβαιότητα μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα ψυχικής υγείας» ανέφερε.
Και δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει πως η Ελλάδα δεν είναι βέβαιο ότι θα παραμείνει σε σχετικά καλή ψυχική κατάσταση, στο μεγάλο χρονικό διάστημα που διαφαίνεται πως θα διαρκέσει η κρίση. «Δεν είναι απαραίτητο ότι το ίδιο θα συμβεί και στο δεύτερο κύμα, καθώς τα κρούσματα, οι νοσηλείες και οι θάνατοι είναι πολύ περισσότεροι, και η ψυχολογική και οικονομική επιβάρυνση έχει διαρκέσει πολύ περισσότερο» είπε.
ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ / tanea.gr / MEGA / protothema.gr