Υπό τον έλεγχο των Ρώσων το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια

Μετά τον βομβαρδισμό του - Η Μόσχα κλείνει την ρωσική υπηρεσία του BBC.

Parallaxi
υπό-τον-έλεγχο-των-ρώσων-το-πυρηνικό-ερ-890773
Parallaxi

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας έχουν καταλάβει το πυρηνικό εργοστάσιο Ζαπορίζια στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, ανακοίνωσαν σήμερα οι τοπικές αρχές.

«Το επιχειρησιακό προσωπικό παρακολουθεί την κατάσταση των αντιδραστήρων», ανέφεραν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ πρόσθεσαν ότι οι προσπάθειες για τη διασφάλιση της λειτουργίας ακολουθούν τους κανόνες ασφαλείας.

Τα ξημερώματα της Παρασκευής η πυρκαγιά που ξέσπασε σε τμήμα εκπαίδευσης εκτός της περιμέτρου της εγκατάστασης προκάλεσε ανησυχία σε όλη την Ευρώπη. Η ανακοίνωση της Ουκρανίας ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν το πυρηνικό εργοστάσιο τα ξημερώματα της Παρασκευής ξύπνησαν μνήμες Τσερνόμπιλ.

Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο και όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του εργοστασίου δεν υπήρξε διαρροή ραδιενέργειας από κανέναν αντιδραστήρα. Το ίδιο διαβεβαίωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια είναι ο μεγαλύτερος σταθμός παραγωγής ενέργειας στην Ευρώπη και διαθέτει έξι από τους 15 αντιδραστήρες πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας. Ο ΔΟΑΕ σε ανακοίνωσή του τις προηγούμενες ημέρες είχε αναφέρει ότι το εργοστάσιο ήταν υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων.

Ειδικότερα ο επικεφαλής του πυρηνικού παρατηρητηρίου του ΟΗΕ Ραφαέλ Γκρόσι δήλωσε ότι Ρώσοι διπλωμάτες στη Βιέννη ενημέρωσαν τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ότι το προσωπικό συνέχισε τις εργασίες του και ότι τα επίπεδα ακτινοβολίας «παραμένουν κανονικά», στις πυρηνικές εγκαταστάσεις στη Νότια Ουκρανία.

Ωστόσο η εμπόλεμη κατάσταση στην περιοχή μόνο καθησυχαστική δεν είναι για το κατά πόσο η σύγκρουση θα παραμείνει μακριά από την επικίνδυνη ζώνη των πυρηνικών εργοστασίων, είτε κατά λάθος είτε ηθελημένα.

Ξεκίνησε από την πόλη Ουμάν το κονβόι των Ελλήνων

Επί τρίτη συναπτή ημέρα, οι 82 Έλληνες με τα 21 οχήματά τους που αποχώρησαν από την Μαριούπολη βρίσκονται στον δρόμο με προορισμό τα σύνορα της Ουκρανίας με τη Μολδαβία.

Στην επιχείρηση εκκένωσης των πολιτών από τη Μαριούπολη – «Νόστος 3» βρίσκονται μαζί πολίτες με τα τηλεοπτικά συνεργεία και οι δημοσιογράφοι Αλέξης Κουβέλης, Χρήστος Μαζανίτης, Σταύρος Ιωαννίδης, Σωτήρης Δανέζης, Σπύρος Λάμπρου, Γιώργος Σιδέρης, Γιάννης Χαραμίδης.

Λόγω των συνθηκών η αυτοκινητοπομπή διανυκτέρευσε χθες στην πόλη Ουμάν της Ουκρανίας και τις πρωινές ώρες της Παρασκευής ξεκίνησε εκ νέου το ταξίδι με προορισμό τη Μολδαβία. Μάλιστα, πηγαίνοντας στην πόλη Ουμάν οι Έλληνες έπεσαν σε μπλόκο Ουκρανών. Με συντονισμένες προσπάθειες του υπουργείου Εξωτερικών δεκάδες Έλληνες πολίτες έχουν απεγκλωβιστεί από την Ουκρανία, ενώ οι προξενικές αρχές τόσο στη Μαριούπολη όσο και στην Οδυσσό παραμένουν σε λειτουργία.

Η ελληνική αποστολή ξεκίνησε με γεμάτα ντεπόζιτα το πρωί της Παρασκευής, ωστόσο η απόσταση ως τα σύνορα είναι πάνω από 200χλμ. και υπάρχει ανησυχία για το αν θα επαρκέσουν μέχρι τον τελικό προορισμό τους.

Αυτή τη στιγμή είναι αδύνατο να φύγουν Έλληνες από την Οδησσό λέει ο πρόξενος

Κάθε ώρα που περνάει δυσκολεύει η φυγή των Ουκρανών πολιτών από την χώρα, κυρίως σε περιοχές που έχουν καταληφθεί από τα ρωσικά στρατεύματα μετά την εισβολή Πούτιν.

Την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Οδησσό και τη γύρω περιοχή περιέγραψε ο Γενικός Πρόξενος της περιοχής Δημήτρης Δόχτης.

Όπως είπε η Χερσώνα έχει περάσει σε ρωσικά χέρια και ο δήμαρχος έχει διαπραγματευτεί απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 8 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί, απαγόρευση κυκλοφορίας άνω των δύο ατόμων κατά τη διάρκεια της ημέρας και μη προσέγγιση των ρωσικών στρατευμάτων. Παράλληλα, υπάρχει μια προσπάθεια αποκατάστασης των βασικών λειτουργιών της πόλης από το δήμο.

Προσέθεσε επίσης μιλώντας στην ΕΡΤ ότι το Νικολάγιεφ είναι ακόμη σε ουκρανικά χέρια και φαίνεται ότι υπάρχει κίνηση των Ρώσων μετά το Νικολάγιεφ να οδεύσουν προς την Οδησσό.

Ρωσικά πλοία στην Οδησσό

Ο κ. Δόχτσης ανέφερε ότι χθες Πέμπτη εμφανίστηκαν ρωσικά πλοία περίπου 20χλμ από την Οδησσό και ένα αεροσκάφος πέταξε πάνω από τη Ζατόκα μια περιοχή που έχει μία γέφυρα που συνδέει την Οδησσό με το νότιο τμήμα στα σύνορα με την Ρουμανία. Επίσης ένα καράβι υπό παναμαϊκή σημαία εσθονικής ιδιοκτησίας το οποίο χτυπήθηκε -κατά άλλους εβλήθη από πυρά και από άλλους έπεσε σε νάρκη- σώθηκαν από τα ουκρανικά σωστικά συνεργεία τα έξι μέλη του πληρώματος 2 Ουκρανούς και 4 Ρώσους.

Όσον αφορά τους Έλληνες της Οδησσού, ο κ. Δόχτσης είπε ότι ήδη 26 Έλληνες με τις οικογένειές τους έχουν φύγει με την προηγούμενη πρωτοβουλία του Υπ. Εξωτερικών με το Γενικό Προξενείο, το «Νόστος 2», επίσης κάποιοι έχουν φύγει με ιδία μέσα, και προσέθεσε ότι συνεχίζουμε να καταγράφουμε άτομα τα οποία επιθυμούν την επάνοδό τους στην Ελλάδα τόσο στην Οδησσό όσο και στο Νικολάγιεφ και στη Χερσώνα.

Σε ερώτηση κατά πόσο είναι ασφαλές να γίνει τώρα μια προσπάθεια διαφυγής ο Πρόξενος είπε ότι στην παρούσα φάση δεν είμαστε πεπεισμένοι ότι υπάρχει αυτό το παράθυρο ευκαιρίας. Ο κ. Δόχτσης αναφερόμενος στα ελληνικά πλοία που βρίσκονται στην περιοχή σημείωσε ότι 30.000-40.000 Ουκρανοί ναυτικοί νηολογούνται στην ελληνόκτητη ναυτιλία παγκοσμίως. Αυτή τη στιγμή ελληνικά ή ελληνόκτητα πλοία βρίσκονται σε λιμάνια της Οδησσού, του Γιούσνι, του Νικολάγιεφ τα οποία δεν είναι πλέον στον έλεγχο της ουκρανικής πλευράς και δεν μπορούν να φύγουν.

Η Μόσχα κλείνει την ρωσική υπηρεσία του BBC

Οι ρωσικές αρχές περιόρισαν σήμερα την πρόσβαση σε δυτικά μέσα ενημέρωσης, ανάμεσά τους το BBC και η Deutsche Welle, κατηγορώντας τα ότι διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο εθνικός φορέας τηλεπικοινωνιών της Ρωσίας (Roskomnadzor) «περιόρισε» τη μετάδοση στη χώρα της εκπομπής της ρωσικής υπηρεσίας του BBC και του Radio Liberty, που χρηματοδοτείται από το αμερικανικό Κογκρέσο, της Deutsche Welle καθώς και την πρόσβαση στο ανεξάρτητο μέσο ενημέρωσης Meduza, έπειτα από αίτημα της εισαγγελίας.

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα διαμαρτυρηθεί ότι δυτικά μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν με μια μεροληπτική και συχνά αντιρωσική άποψη τα γεγονότα.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε ότι έχει περιοριστεί η πρόσβαση στη ρωσόφωνη υπηρεσία του BBC, όπως και του Radio Liberty αλλά και στον ιστότοπο Meduza.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Roskomnadzor με ημερομηνία 3 Μαρτίου 2022, η ρωσόφωνη υπηρεσία του Radio Liberty διαδίδει «προφανώς ψευδείς (…) πληροφορίες για τη φερόμενη επίθεση της Ρωσίας στο ουκρανικό έδαφός».

«Αυτού του είδους οι πληροφορίες είναι λάθος», μετέδωσε το Radio Liberty επικαλούμενο την επίσημη ανακοίνωση.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δηλώσει ότι «η ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί η ασφάλεια της Ρωσίας, αφού οι ΗΠΑ επέκτειναν το ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορά της και στήριξαν φιλοδυτικούς ηγέτες στο Κίεβο.

Οι Ρώσοι αξιωματούχοι δεν χρησιμοποιούν τη λέξη «εισβολή» και καταγγέλλουν ότι τα δυτικά μέσα ενημέρωσης δεν μεταδίδουν τη «γενοκτονία», όπως τη χαρακτηρίζουν, των ρωσόφωνων στην ανατολική Ουκρανία.

Το τρένο διαφυγής από την κόλαση του Πούτιν

Στην πόλη Przemyśl βρίσκεται ο πρώτος σιδηροδρομικός σταθμός από τα σύνορα με την Ουκρανία.

Από τότε που ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, χιλιάδες πρόσφυγες καταφθάνουν. Για πολλούς από αυτούς, το τρένο που παίρνουν από το Κίεβο είναι ένα τρένο ελπίδας για να ξεφύγουν από τη φρίκη του πολέμου.

Στο βίντεο που ακολουθεί θα δείτε το ανθρώπινο δράμα που προκάλεσε το καθεστώς Πούτιν στην Ουκρανία.

Γυναίκες και μωρά με χαμόγελα ανακούφισης, ηλικιωμένους με το παγωμένο βλέμμα τους να μαρτυρά την απελπισία καθώς και εθελοντές ανθρωπιστικών οργανώσεων να περιγράφουν το έργο.

«Πλέον καλούμε τους πρόσφυγες να παίρνουν μόνο τρένα», είπε ένας από τους εθελοντές.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ / ΕΡΤ / Euractiv

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα