Ζελένσκι: Θέλουν να μας εξαλείψουν – 6.000 Ρώσοι νεκροί

Ανάλυση BBC: Γιατί θεωρείται σημαντική η κατάληψη της Χερσώνας για τους Ρώσους.

Parallaxi
ζελένσκι-θέλουν-να-μας-εξαλείψουν-6-000-ρ-889129
Parallaxi

Η Ρωσία δεν μπορεί να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο με «βόμβες, χτυπήματα και ρουκέτες», που πέφτουν βροχή στις ουκρανικές πόλεις τις τελευταίες ημέρες, τόνισε σε νέο του διάγγελμα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Τόνισε πως τις πρώτες έξι μέρες του πολέμου έχουν σκοτωθεί σχεδόν 6.000 ρώσοι στρατιωτικοί.

Ο Ουκρανός ηγέτης αναφερόμενος στην επίθεση που εξαπέλυσαν οι ρωσικές δυνάμεις εναντίον του μνημείου του Μπάμπι Γιαρ- ενός σημαντικού μνημείου του Ολοκαυτώματος που βρίσκεται στον μαζικό τάφο 34.000 Εβραίων οι οποίοι εκτελέστηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα το 1941, όταν η πόλη βρισκόταν υπό ναζιστική κατοχή – είπε: «Αυτή η επίθεση αποδεικνύει ότι για πολλούς ανθρώπους στη Ρωσία το Κίεβό μας είναι απολύτως ξένο».

Δεν γνωρίζουν τίποτα για το Κίεβο, για την ιστορία μας. Αλλά όλοι τους έχουν εντολές να εξαλείψουν την ιστορία μας, να εξαλείψουν τη χώρα μας, να μας εξαλείψουν όλους», είπε ο ουκρανός πρόεδρος σε βιντεοσκοπημένο διάγγελμά του.

https://www.facebook.com/zelenskiy.official/posts/3022095711374118

Ανάλυση BBC: Γιατί η κατάληψη της Χερσώνας είναι τόσο σημαντική για τη Ρωσία

Τους λόγους για τους οποίους θα αποτελέσει μια μεγάλη νίκη για το ρωσικό στρατό η κατάληψη της Χερσώνας, εξηγεί ανάλυση του BBC.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προς το παρόν, η είδηση πως η πόλη της Ουκρανίας των σχεδόν 300.000 κατοίκων έχει πέσει στα χέρια της Μόσχας, επιβεβαιώνεται μόνο από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη πόλη που πέφτει στα χέρια της Ρωσίας και στρατηγικά θα αποτελέσει μια ζωτική βάση για τον στρατό, που επιδιώκει να εισχωρήσει περαιτέρω την ενδοχώρα και δυτικά κατά μήκος της ακτής προς το μεγάλο λιμάνι της Οδησσού, εξηγεί το δημοσίευμα.

Η Χερσώνα, είναι από μόνη της σημαντικό λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας και βιομηχανικό κέντρο.

Τυχόν έλεγχος της πόλης, θα επιτρέψει στις ρωσικές δυνάμεις να ελέγξουν μια σημαντική πηγή νερού.

Η Ουκρανία γκρέμισε φράγμα στο κανάλι της Βόρειας Κριμαίας μετά την κατάληψη της Κριμαίας από τους Ρώσους και συνεπώς το μεγαλύτερο μέρος της παροχής γλυκού νερού στην Κριμαία διακόπηκε, προκαλώντας ελλείψεις νερού στην προσαρτημένη περιοχή.

Ο Λουκασένκο αποκάλυψε τα σχέδια Πούτιν για τη μεγάλη επίθεση

Τα σχέδια του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν για την εισβολή στην Ουκρανία, φαίνεται ότι αποκάλυψε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, δείχνοντας δημόσια χάρτες όπου φαίνεται να θέλει να εισβάλει και στη Μολδαβία.

Ο Λουκασένκο απευθύνθηκε σε αξιωματούχους ασφαλείας, πιθανότατα την Τρίτη.

Ο Λευκορώσος πρόεδρος βρίσκεται μπροστά από ένα χάρτη, στον οποίο διακρίνονται προτεινόμενα σχέδια μάχης για τα ρωσικά στρατεύματα σε όλη την Ουκρανία.

Περιέχει λεπτομερείς γραμμές επίθεσης της Ρωσίας προς την Ουκρανία, μερικές από τις οποίες υλοποιήθηκαν τις πρώτες ημέρες της εισβολής, όπως οι δυνάμεις που εισέβαλαν στο Κίεβο από τον βορρά και προς τη Χερσώνα από την Κριμαία.

Αλλά δείχνει επίσης αρκετές επιθέσεις που δεν έχουν ακόμη πραγματοποιηθεί, με μία μάλιστα να έχει ως ορμητήριο το λιμάνι της Οδησσού με στόχο τη Μολδαβία, υποδηλώνοντας ότι η Ρωσία σχεδιάζει να βαδίσει στρατεύματα στη γείτονα της Ουκρανίας.

«Έχουμε ενισχύσει την ασφάλεια στα δυτικά και στα νότια της χώρας»

Η Λευκορωσία είπε σήμερα ότι έχει ενισχύσει την ασφάλεια στα δυτικά και στα νότια σύνορά της, καθώς η Ρωσία έχει εισβάλει στη γειτονική της Ουκρανία.

Ο Λευκορώσος ηγέτης Αλεξάντρ Λουκασένκο δήλωσε χθες ότι η χώρα του δεν σχεδιάζει να συμμετάσχει στη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία και απέρριψε τους ισχυρισμούς του Κιέβου ότι ρώσοι στρατιώτες εξαπολύουν επιθέσεις στην Ουκρανία από το έδαφος της Λευκορωσίας.

Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι η Ρωσία ματαίωσε την αποστολή πολεμικών σκαφών στη Μαύρη Θάλασσα

Η Ρωσία ματαίωσε την αποστολή τεσσάρων πολεμικών πλοίων της στη Μαύρη Θάλασσα μέσω των τουρκικών υδάτων έπειτα από αίτημα της Τουρκίας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι η απόφαση ελήφθη πριν η Άγκυρα κλείσει τα στενά λόγω της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία.

Η Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, συνορεύει με την Ουκρανία και τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα και διατηρεί καλές σχέσεις με αμφότερες. Προχθές, Δευτέρα, η Άγκυρα ανακοίνωσε πως έκλεισε τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων στο πλαίσιο της Συνθήκης του Μοντρέ του 1936, που της επιτρέπει να περιορίζει τον διάπλου μερικών ρωσικών πολεμικών σκαφών. Από τη συνθήκη εξαιρούνται πολεμικά πλοία που επιστρέφουν στη βάση τους.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε μιλώντας αργά χθες, Τρίτη, το βράδυ στο δίκτυο Haberturk πως η Τουρκία ζήτησε από τη Ρωσία να μην στείλει τα πλοία της στη Μαύρη Θάλασσα μέσω των στενών πριν ακόμη χαρακτηρίσει «πόλεμο», την Κυριακή, την εισβολή της Μόσχας, κάτι που της επιτρέπει νομικά να περιορίσει τις διελεύσεις βάσει της Συνθήκης του Μοντρέ.

«Η Ρωσία είχε ανακοινώσει ότι τέσσερα από τα πλοία της θα διαπλεύσουν τα στενά στις 27 και 28 Φεβρουαρίου, τρία από τα οποία δεν είναι καταγεγραμμένα σε βάσεις στη Μαύρη Θάλασσα», δήλωσε ο Τσαβούσογλου. «Είπαμε στη Ρωσία να μην στείλει αυτά τα πλοία και η Ρωσία είπε ότι τα πολεμικά σκάφη δεν θα διασχίσουν τα στενά».

«Κανένας δεν θα πρέπει να προσβληθεί απ’ αυτό, επειδή η Συνθήκη του Μοντρέ ισχύει σήμερα, χθες και αύριο, έτσι θα την εφαρμόσουμε», δήλωσε.

Το Ρόιτερς είχε μεταδώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι τουλάχιστον τέσσερα ρωσικά πολεμικά πλοία -δύο αντιτορπιλικά, μία φρεγάτα και ένα πλοίο συλλογής πληροφοριών- περίμεναν την απόφαση της Τουρκίας για να περάσουν στη Μαύρη Θάλασσα από τη Μεσόγειο. Δύο εξ αυτών, η φρεγάτα και ένα αντιτορπιλικό, ζήτησαν να πραγματοποιήσουν τον διάπλου αυτή την εβδομάδα.

Οι ΗΠΑ «εξέφρασαν την εκτίμησή τους» για την κίνηση της Τουρκίας να κλείσει τα στενά. Ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στην Άγκυρα δήλωσε πως το Κίεβο «ευγνωμονεί» την Τουρκία επειδή εφαρμόζει «σχολαστικά» τη συνθήκη.

Ο Τσαβούσογλου επανέλαβε χθες, Τρίτη, ότι η Τουρκία δεν θα επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία, όπως έχουν κάνει οι δυτικοί σύμμαχοί της.

Ενώ σφυρηλατεί στενή συνεργασία με τη Ρωσία, η Τουρκία πουλάει επίσης μη επανδρωμένα αεροπλάνα στο Κίεβο και υπέγραψε μια συμφωνία για τη συμπαραγωγή ακόμη περισσότερων, προκαλώντας την οργή της Μόσχας. Αντιτίθεται επίσης στη ρωσική πολιτική στη Συρία και τη Λιβύη, καθώς και στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, το 2014.

Ο ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέκσιι Ρέζνικοφ δήλωσε σήμερα πως η χώρα ετοιμάζεται να παραλάβει άλλο ένα φορτίο τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, μια κίνηση που είναι πιθανό να προκαλέσει το θυμό της Ρωσία.

Εισβολή στην Ουκρανία: Το Λονδίνο προβλέπει ότι θα γίνει πιο βάρβαρη

Η εισβολή του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία θα γίνει πιο βάρβαρη, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Μπεν Γουάλας.

«Οποιος σκέφτεται λογικά δεν θα έκανε αυτό που κάνει (ο Πούτιν), επομένως θα δούμε…την αγριότητά του να αυξάνεται. Δεν γίνεται το δικό του, περικυκλώνει πόλεις, τις βομβαρδίζει αδίστακτα τη νύχτα…και στη συνέχεια θα προσπαθήσει να τις διαλύσει και θα κατευθυνθεί μέσα στις πόλεις», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός στον ραδιοφωνικό σταθμό LBC.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα