Διεθνή

«Τρέχουν» Φινλανδία, Σουηδία για ΝΑΤΟ – Πώς θα αντιδράσει ο Πούτιν;

Οι fast track διαδικασίες ένταξης και το επερχόμενο παζάρι με την Τουρκία

Parallaxi
τρέχουν-φινλανδία-σουηδία-για-νατο-901360
Parallaxi

Oι εξελίξεις σχετικά με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, πλέον, τρέχουν γρήγορα. Οι γεωπολιτικές αλλαγές είναι τεκτονικές. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός της Φινλανδίας ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να ξεκινήσουν άμεσα τη διαδικασία.

«Είναι μία ιστορική ημέρα. Μια νέα εποχή αρχίζει», δήλωσαν στο προεδρικό Μέγαρο. Ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο ενημέρωσε τηλεφωνικά τον Ρώσο πρόεδρο. «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπογράμμισε πως το τέλος της παραδοσιακής πολιτικής της στρατιωτικής ουδετερότητας θα ήταν ένα λάθος, εφόσον δεν υπάρχει καμιά απειλή για την ασφάλεια της Φινλανδίας», ανταπάντησε το Κρεμλίνο.

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μαρίν δήλωσε πως ελπίζει ότι το Κοινοβούλιο θα εγκρίνει την απόφαση για την αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ τις επόμενες ημέρες και πως ελπίζει ότι θα λάβει ισχυρή εντολή. Η υποβολή των αιτημάτων ένταξης προς την Ατλαντική Συμμαχία αναμένεται εντός της εβδομάδας, ενώ η αξιολόγηση που περιλαμβάνει δύο στάδια θα «τρέξει» επίσης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Σουηδία. «Αύριο θα διασφαλίσω ότι υπάρχει ευρεία κοινοβουλευτική υποστήριξη στην Βουλή για την αίτηση ένταξης της Σουηδίας και στην συνέχεια θα λάβουμε μία κυβερνητική απόφαση», δήλωσε η πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Στοκχόλμη. «Το καλύτερο για την ασφάλεια της Σουηδίας και του σουηδικού λαού είναι η ένταξη στο ΝΑΤΟ», δήλωσε η Σουηδή πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η εν λόγω κίνηση δεν συνιστά απειλή για τη Ρωσία. Όπως και να έχει, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έσπρωξε τις δύο χώρες να εγκαταλείψουν το μακροχρόνιο καθεστώς ουδετερότητάς τους.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, η διαδικασία ένταξης και των δύο σκανδιναβικών χωρών θα είναι φαστ τρακ. Σήμερα, Δευτέρα, το θέμα της ένταξης στο ΝΑΤΟ τίθεται στη σουηδική Βουλή με την πρωθυπουργό Μαγκνταλένα Αντερσον να διευκρινίζει ότι οι όροι ένταξης είναι να μην εγκατασταθούν στη χώρα της ούτε πυρηνικά όπλα ούτε νατοϊκές βάσεις.

Υπέρ της άμεσης ενσωμάτωσης των δύο σκανδιναβικών χωρών στην Βορειοατλαντική Συμμαχία τάχθηκαν όλοι οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, εκτός από την Άγκυρα. Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «οι πόρτες του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτές και θα υποδεχτούμε τη Σουηδία και τη Φινλανδία με ανοιχτές αγκάλες». Διαβεβαίωσε, μάλιστα, ότι οι σύμμαχοι θα φροντίσουν για την όσο το δυνατόν συντομότερη διαδικασία επικύρωσης.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε, μάλιστα, ότι όσο διαρκεί η διαδικασία, η Συμμαχία θα ενισχύσει την παρουσία της στην ευρύτερη περιοχή, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση πως τελικά η Τουρκία δεν θα θέσει βέτο στην ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών. Είναι εμφανές, πάντως, ότι ο Ταγίπ Ερντογάν είδε μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να εξαργυρώσει την συγκατάθεσή του με σημαντικά ανταλλάγματα.

Ήδη, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου λίγες ώρες μετά το άτυπο δείπνο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, επανέφερε ξανά τη ρητορική περί «τρομοκρατικών οργανώσεων», αναφερόμενος στο κουρδικό PKK. Ταυτόχρονα αξιώνει την άρση του εμπάργκο εξαγωγής οπλικών συστημάτων όχι μόνο από τη Σουηδία και τη Φινλανδία αλλά από το σύνολο των μελών της Συμμαχίας!

 Η Ουάσιγκτον δεν πρόκειται να επιτρέψει στην Τουρκία να της χαλάσει τη μαγιά. Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, «εργάζεται για να αποσαφηνίσει τη θέση της Τουρκίας». Στην πραγματικότητα, όλα δείχνουν πως θα γίνει παζάρι με την Άγκυρα, αλλά με τους Αμερικανούς να προσφέρουν ανταλλάγματα. Ποια και πόσα θα το δούμε το επόμενο διάστημα.

Πώς θα αντιδράσει ο Πούτιν;

H Δύση μπορεί να φοβόταν μία άκρως επιθετική ρητορική από την πλευρά του Πούτιν στην πρόθεση Φινλανδίας και Ρωσίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, παρά την έντονη ενόχληση που υπάρχει καθώς η Ρωσία βλέπει ότι Ευρώπη και ΗΠΑ προσπαθούν να τους απομονώσουν, η Μόσχα μειώνει τις απειλές της για αντίποινα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το Σάββατο, ο Πούτιν είπε στον Φινλανδό πρόεδρο Σαούλι Νιινίστο ότι η απόφαση της Φινλανδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ είναι «λανθασμένη» και θα μπορούσε να έχει «αρνητικές επιπτώσεις» στις ρωσο-φινλανδικές σχέσεις – αλλά δεν προέβη σε συγκεκριμένες απειλές, σύμφωνα με το κείμενο του Κρεμλίνου.

Με ανοιχτό το μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία και τις σοβαρές απώλειες σε στρατιώτες και αλλά και σε στρατιωτικό εξοπλισμό, ο Βλαντιμίρ Πούτιν φαίνεται απίθανο να ανοίξει αυτή την ώρα και άλλο μέτωπο με τις δύο υπό ένταξη χώρες.

Οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να κρατούν το 10% της Λουγκάνσκ, λέει ο περιφερειάρχης

Παρά τις σφοδρές επιθέσεις της Ρωσίας, ο ουκρανικός στρατός συνεχίζει να ελέγχει περίπου το ένα δέκατο της περιφέρειας Λουγκάνσκ, σύμφωνα με τον επικεφαλής των τοπικών αρχών.

Ο περιφερειάρχης Σερχίι Χαϊντάι είπε χθες Κυριακή ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν μπορέσει να καταλάβουν τα περίχωρα των πόλεων Ρουμπίζνε, Σεβεροντονιέτσκ και Λισιτσάνσκ.

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, η Μόσχα υποστήριξε πως οι φιλορώσοι αυτονομιστές είχαν προελάσει στα διοικητικά όρια της Λουγκάνσκ, με τη βοήθεια των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. Ο κ. Γκαϊντάι απέρριψε τον ισχυρισμό αυτό κάνοντας λόγο για αποκυήματα «φαντασίας».

Στην περιφέρεια Ντανιέτσκ, επίσης στην ανατολική Ουκρανία, τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι 13 τραυματίστηκαν σε ρωσικές επιθέσεις χθες, ανέφεραν οι αρχές.

Αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου, οι εχθροπραξίες επικεντρώνονται στο ανατολικό και στο νότιο τμήμα της χώρας.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές διεκδικούν όλα τα εδάφη των αυτοανακηρυγμένων λαϊκών δημοκρατιών του Ντανιέτσκ και του Λουγκάνσκ, που αναγνωρίστηκαν από τη Μόσχα ως ανεξάρτητες κρατικές οντότητες λίγα 24ωρα πριν από την εισβολή.

ΥΠΕΞ Γερμανίας: Οι βομβαρδισμοί της Ρωσίας πρέπει να σταματήσουν προτού αρχίσει διάλογος

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε χθες Κυριακή ότι για να αρχίσει διάλογος με τη Μόσχα, η Ρωσία πρέπει να σταματήσει να βομβαρδίζει την Ουκρανία.

«Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή όχι μόνο να συνομιλήσουμε, αλλά επιτέλους να σταματήσουμε τους σκοτωμούς», είπε η κυρία Μπέρμποκ έπειτα από τη σύνοδο των ΥΠΕΞ του NATO στο Βερολίνο χθες Κυριακή. «Όμως για να γίνει αυτό, οι βομβαρδισμοί πρέπει να σταματήσουν», πρόσθεσε.

Η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας επέκρινε εξάλλου τη Ρωσία διότι ανακάλεσε μονομερώς της Ιδρυτικής Πράξης Αμοιβαίων Σχέσεων, Συνεργασίας και Ασφάλειας Μεταξύ του NATO και της Ρωσικής Ομοσπονδίας (1997), υπογραμμίζοντας πως αυτή ακριβώς η συμπεριφορά είναι ο λόγος που η Ατλαντική Συμμαχία ενισχύει την ανατολική της πτέρυγα.

Στο κείμενο, το NATO δεσμευόταν να μην αναπτύξει «μεγάλες μάχιμες δυνάμεις» στην ανατολική του πτέρυγα, κάτι όμως συνδεδεμένο καθαρά με τη διατήρηση σταθερού περιβάλλοντος ασφαλείας.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ / protothema.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα