Agenda

Τρεις εκθέσεις εκτός Θεσσαλονίκης που δεν πρέπει να χάσεις!

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις μακριά από την πόλη που αξίζει να δεις από κοντά!

Parallaxi
τρεις-εκθέσεις-εκτός-θεσσαλονίκης-πο-922322
Parallaxi

Το καλοκαίρι κάνει σιγά σιγά την εμφάνισή του και ο καιρός ξεκίνησε να γίνεται ιδανικός για εκδρομές.

 Σε περίπτωση που τύχει να φύγεις, για λίγες μέρες, από τη Θεσσαλονίκη και βρεθείς σε μια από τις παρακάτω τρεις πόλεις, μην χάσεις την ευκαιρία και επισκέψου αυτές τις εκθέσεις!

ΑΘΗΝΑ: “Plásmata: Bodies, Dreams, and Data” στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

plasmat.webp

Ένα τεχνητό φεγγάρι από ακτίνες λέιζερ που δημιουργείται με την ενέργεια του αττικού ήλιου και υψώνεται στα 70 μέτρα· ένας φωτεινός κόκκινος πλανήτης 22 μέτρων, χωρισμένος σε δύο ημισφαίρια· ένας μετατεχνολογικός ναός· μια μετανθρώπινη πλανητική πόλη, projection mapping πάνω σε δέντρα, ένα σύγχρονο μαντείο που προσφέρει στους ανθρώπους προσωπική καθοδήγηση σχετικά με υπαρξιακά διλήμματα, προβολές έργων από τη συλλογή του NOWNESS και τη συλλογή του SHOWStudio του Nick Knight, ηχητικές διαδρομές και ηχοτοπία, ο κόσμος των videogames όπου το ηλιοβασίλεμα δεν σταματά ποτέ, ένα άβαταρ που αντιστέκεται στις τεχνολογίες αναβάθμισης, ένα ανδροειδές που μας δίνει φάρμακα σε ένα ξεχασμένο φαρμακείο στην άκρη του πάρκου.

Επιστρέφοντας στο Πεδίον του Άρεως για δεύτερη χρονιά, μετά την έκθεση “You and AI”, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση έρχεται με τα “Plásmata: Bodies, Dreams, and Data”, από τις 23 Μαΐου μέχρι τις 10 Ιουλίου του 2022, να πιάσει το νήμα από εκεί που το είχε αφήσει: εάν το “You and AI” ασχολήθηκε με την τεχνητή νοημοσύνη και τον τρόπο που τοποθετούμαστε απέναντι σε αυτήν, η φετινή έκθεση, “Plásmata: Bodies, Dreams, and Data”, αναζητά το σώμα, το δικό μας και το άλλο. Tο ατομικό και το συλλογικό, το ανθρώπινο και το μη ανθρώπινο και –τελικά– το πλανητικό. H ψηφιακή τεχνολογία εισχωρεί στο ανθρώπινο σώμα και ταυτόχρονα το επεκτείνει.

“We are having the time of our lives” γράφει το έργο που μας υποδέχεται στην έκθεση και δίνει τον τόνο της: ενός διασκεδαστικού ψηφιακού ονείρου, ενός κήπου απαγορευμένων απολαύσεων που ικανοποιεί και ταυτόχρονα καταβροχθίζει τα πλάσματα που είμαστε ή θα θέλαμε να είμαστε. Με 25 διεθνή έργα μεγάλων διαστάσεων για πρώτη φορά στην Ελλάδα και νέες αναθέσεις, περισσότερα από 250 τετραγωνικά μέτρα έργων LED, βίντεο, διαδραστικές εγκαταστάσεις, 3D scanning, γλυπτά, φωτιστικές εγκαταστάσεις, mapping, ψηφιακές ταινίες, animation, τα εκθέματα αποτυπώνουν τον τρόπο που επιβιώνουμε μέσα σε ένα ψηφιακό περιβάλλον, που βλέπουμε τον εαυτό μας μέσα από την αντανάκλαση που εμείς οι ίδιοι δημιουργούμε, σε γνωστές διαδρομές αλλά και στα πιο απρόσμενα σημεία του πάρκου.

Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση επιλέγει και πάλι το Πεδίον του Άρεως, που στην αρχή της λειτουργίας του υπήρξε τόπος στρατιωτικών ασκήσεων και κατέληξε χώρος αναψυχής για τον κάτοικο της πόλης, για να μιλήσει για το σώμα όχι μόνο ως το locus της υποκειμενικότητας, αλλά και ως πεδίο ταυτοτικής, πολιτικής και κοινωνικής σύγκρουσης, ως το κέντρο της απόλαυσης, του πόνου και, τελικά, της ύπαρξής μας.

Φέτος, η έκθεση θα ακολουθήσει διαδρομές που μας ζητούν να ανακαλύψουμε μέρη του πάρκου τα οποία παραμένουν ως επί το πλείστον άγνωστα στο ευρύ κοινό. Τα «Πλάσματα» ξεκινούν από το άγαλμα του βασιλιά Κωνσταντίνου και φτάνουν μέχρι το θέατρο του Άλσους και το πευκόδασος που υπάρχει πάνω από αυτό. Οι επισκέπτες της έκθεσης μπορούν να ανακαλύψουν το τμήμα του Πεδίου του Άρεως προς την πλευρά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, εκεί όπου βρίσκεται το άγαλμα της θεάς Αθηνάς, και να περιπλανηθούν στα ψηφιακά περίπτερα και τις δράσεις που συμβαίνουν στα παρτέρια και τα ξέφωτα που κρύβονται μέσα στο πάρκο. Πρόκειται για μια συνειδητή επιμελητική κατεύθυνση, που επιτρέπει στον επισκέπτη να προσεγγίσει την έκθεση από τα πολυσύχναστα σημεία του πάρκου, αλλά στη συνέχεια τον προσκαλεί να χαθεί μέσα σε αυτό, με αναπάντεχα εκθέματα, συλλογικές δραστηριότητες και δρώμενα. Όπως και πέρυσι, ακολουθείται η λογική της «επιμελημένης τυχαιότητας», δηλαδή προτείνονται τρεις διαδρομές στους επισκέπτες, αλλά η έκθεση είναι επισκέψιμη από παντού: με το που θα δεις ένα έκθεμα μπορείς να δεις τουλάχιστον άλλο ένα κι έτσι να χαθείς μέσα στο Πεδίον του Άρεως.

unnamed-1-OQlvN.jpg
Another Moon – Kimchi and Chips@Jochen Tack

Η υπαίθρια ψηφιακή έκθεση “Plásmata” υπόσχεται να μας οδηγήσει σε μια ονειρική περιπλάνηση σε ένα από τα μεγαλύτερα δημόσια πάρκα της Αθήνας, το Πεδίον του Άρεως που παραμένει πολιτικό, συλλογικό και ανεξάντλητο. Τα «Πλάσματά» του σε καλούν να το ανακαλύψεις. Η έκθεση περιλαμβάνει μια σειρά από συζητήσεις και εργαστήρια που θα ανακοινωθούν σύντομα.

Σε έναν κόσμο όπου τα δεδομένα είναι ο νέος πηλός, πώς χρησιμοποιούμε τα ψηφιακά μας «χέρια» για να δημιουργήσουμε διαφορετικούς τύπους πλασμάτων και ταυτοτήτων, για να κατεργαστούμε και να ανακατεργαστούμε τους εαυτούς μας; Πώς μπορούμε να διαπλάσουμε τα δεδομένα –αυτή τη νέα πρώτη ύλη– για να απελευθερώσουμε τα σώματά μας, να γιορτάσουμε τις αστείρευτες δυνατότητες των υβριδικών –φυσικών και ψηφιακών– κόσμων, προστατευόμενοι συγχρόνως από τη δυσοίωνη πτυχή τους, αυτήν της συλλογής δεδομένων και της επιτήρησης; Σε μια εποχή κατά την οποία έχουμε γίνει θεοί και συγχρόνως σκλάβοι των νέων μας δημιουργημάτων, πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον ψηφιακό πολιτισμό για να ενώσουμε την ανθρωπότητα αντί να τη διχάσουμε;

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:

Morehshin Allahyari / The Alternative Limb Project / Refik Anadol / Frederik Heyman / Ekene Ijeoma / Keiken x Clifford Sage / Kimchi and Chips / Nick Knight (SHOWStudio) / LaTurbo Avedon / Marshmallow Laser Feast / Eva & Franco Mattes / Christian Mio Locklair / Matthew Niederhauser, Elie Zananiri, John Fitzgerald / NOWNESS / Tony Oursler / Μαρία Παπαδημητρίου / Εύα Παπαμαργαρίτη / Annie Saunders, Andrew Schneider, Emma O’Halloran, OpenEndedGroup / / SpY / SUPERFLEX / Dries Verhoeven / Cecilie Waagner Falkenstrøm / Saya Woolfalk / Liam Young

Συντελεστές

Curatorial Direction: Αφροδίτη Παναγιωτάκου Επιμέλεια: Ειρήνη Μιρένα Παπαδημητρίου, FutureEverything Εκτελεστική Διεύθυνση, Επιστημονικός Σύμβουλος: Πρόδρομος Τσιαβός Σχεδιασμός Έκθεσης: Studioentropia Architects_ (Γιώτα Πασσιά, Παναγιώτης Ρούπας) Επικεφαλής Παραγωγής: Δήμητρα Δερνίκου Παραγωγός: Βασίλης Παναγιωτακόπουλος Συντονισμός Παραγωγής: Κατερίνα Βάρδα, Ηρακλής Παπαθεοδώρου Υπεύθυνη Εκτέλεσης Παραγωγής: Δέσποινα Σιφνιάδου Εκτέλεση Παραγωγής: Σία Σουρμελή, Γιώργος Στεργίου, Δήμητρα Μπουζάνη Line Production Assistance: Φρόσω Τσιποπούλου, Σπυριδούλα Γκεράζη, Γιώργος Παπαγεωργίου, Μαριάνα Αντζουλάτου Research Assistance: Κατερίνα Βάρδα Τεχνική Διεύθυνση: Λευτέρης Καραμπίλας Διεύθυνση Τεχνικής Παραγωγής: Philip Hills Ανάθεση – Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Με την ευγενική υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής

*23 Μαΐου μέχρι 10 Ιουλίου 2022 | Πεδίον του Άρεως

ΔΡΑΜΑ: “Ήχος Ελληνικός” στη Gallery 13

ekthesh-taxidhs-1.jpg

ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΜΝΗΜΗΣ 1922 – 2022, ΜΕ ΟΔΗΓΟ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ ΤΗΣ ΥΔΑΤΟΓΡΑΦΙΑΣ, ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΙΝΟΥ

ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΑΞΙΔΗ : 19 ΕΩΣ 31 ΜΑΙΟΥ 2022

ΣΥΝΑΥΛΙΑ POLIS ENSEMBLE : 22 ΜΑΙΟΥ 2022

Από την αρχαιότητα, κρασί και μουσική συμβαδίζουν απόλυτα και σε κάθε συμπόσιο ο Διόνυσος φρόντιζε να δημιουργήσει στους παρευρισκομένους την κατάλληλη ατμόσφαιρα.

Και τα δύο σου προσφέρουν ένα ταξίδι. Ένα ταξίδι που περνά από διαφορετικές χώρες και πολιτισμούς. Mια αφύπνιση συναισθημάτων και αναμνήσεων…

Η μουσική και το κρασί μοιράζονται την ικανότητα να μας κάνουν να νιώθουμε. Αυτό που ακούμε μπορεί να επηρεάσει αυτό που νιώθουμε και ακόμη τη γεύση του κρασιού που δοκιμάζεται εκείνη τη στιγμή.

Η GALLERY13, σταθερά προσηλωμένη σε ποιοτικές επιλογές, παρουσιάζει για τον μήνα Μάιο δύο προτάσεις υψηλών αξιώσεων. Οι Ταιριαστές Τέχνες της Υδατογραφίας, της Μουσικής και του Οίνου, με απόλυτο σεβασμό στην Παράδοση και τον Πολιτισμό θα υπηρετήσουν τον σκοπό της επαφής του Ανθρώπου με την Ιστορία του.

Η εκφραστικότητα των μουσικών οργάνων της Ανατολής, η Ζωγραφική και ο Οίνος, θα μας προσφέρουν μια μοναδική πολιτιστική εμπειρία, μέσα από το αίσθημα της ειρήνης που η Τέχνη δύναται να εκφράσει. Ένα Συμπόσιο με αφορμή το 2022, έτος μνήμης και απολογισμού της προσφοράς του προσφυγικού Ελληνισμού στην πατρίδα μας.

ellinikos-ixos.webp

Αναλυτικά :

> Έκθεση Ζωγραφικής με Υδατογραφίες / 14 Πορτρέτα Ελλήνων λογίων συνθετών από τον 13ο έως τον 20ο αιώνα του Εικαστικού Γιώργου Ταξίδη, με τίτλο «ΗΧΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ».

ΕΓΚΑΊΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ,19 ΜΑΙΟΥ 2022 ΣΤΙΣ 19:00 ΣΤΗΝ GALLERY13

> Συναυλία στο πλαίσιο της ΔΡΑΜΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑΣ (20 έως 29 ΜΑΙΟΥ 2022 ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ) υπό την αιγίδα της Περιφέριας Α.Μ.Θ., με παρουσίαση του Άλμπουμ του Μουσικού Σχήματος “Polis Ensemple” με διασκευές Ελληνικής Μουσικής από τον 13ο έως τον 20ο αιώνα, με τίτλο «ΗΧΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ». Ένας ήχος που ενώνει την Ανατολή με την Δύση, ξεκινώντας από την Βυζαντινή Μουσική Παράδοση και φτάνοντας έως την Σύγχρονη Ελληνική Ορχηστρική Μουσική. (Πρόταση και Υποστήριξη της GALLERY13)

ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ, 22 ΜΑΙΟΥ 2022 ΣΤΙΣ 21:00 ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΑΚΙ ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑΣ (ΔΡΑΜΑ)

ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΑΞΙΔΗΣ > Ο Γιώργος Ταξίδης γεννήθηκε το 1987.

Aποφοίτησε από το τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. με βαθμό “Άριστα”. Το 2013-14 φοίτησε στην Σχόλη Κάλων Τεχνών της Μαδρίτης (UCM Facultad de Bellas Artes) με το πρόγραμμα Erasmus. Το 2017-19 έλαβε υποτροφία για μεταπτυχιακές σπουδές (MFA) στην Νέα Υόρκη (New York Academy of Art).

To 2019 επιλέχτηκε για το artist/teaching residency στον Άγιο Δομίνικο όπου δίδαξε σχέδιο στην Σχόλη Κάλων Τεχνών. Για το ίδιο έτος έλαβε βραβείο από το Dahesh Museum of Art και το 2018 το έργο του επιλέχτηκε για τον διαγωνισμό XL Catlin Art Prize. Έχει σχεδιάσει το βραβείο της ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ και έχει λάβει 12 υποτροφίες μεταξύ αυτών από το Ίδρυμα Fulbright, τον Οργανισμό ΝΕΟΝ, το κληροδότημα Γεωργίου Βάρκα κ.α.

Το 2014 έλαβε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό Art and The City 5 στην Αθήνα και το 2012 έπαινο για το διαγωνισμό μακέτας ΕΛΤΑ για την ειδική σειρά γραμματοσήμων “Europa 2012” με τίτλο “Visit Greece” .

Το 2010 πήρε δίπλωμα αερογραφίας στην Μόσχα. Έχει παρουσιάσει 4 ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε αρκετές ομαδικές.

Έργα του έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα, στη Νέα Υόρκη, στο Σικάγο , στο Σαν Φρανσισκο και στη Νότια Κορέα. Τέλος έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΗΜΑ POLIS ENSEMBLE / ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ 6 ΜΟΥΣΙΚΟΥΣ

> Το συγκρότημα POLIS Ensemble ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2011 (αρχικά ως Ορχήστρα Ανατολικής Μουσικής ΠΟΛΙΣ) στην Αθήνα. Η λέξη «πόλις» προσπαθεί να φωτογραφίσει τις πόλεις της Ανατολικής Μεσογείου, η μουσική παράδοση της οποίας ποτέ δεν έπαψε να εμπνέει τα μέλη της μπάντας. Από τους πρώτους μήνες του 2012 μέχρι σήμερα, έχει εμφανιστεί σε σημαντικές αίθουσες συναυλιών (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Πειραιά, Αίθουσα Συναυλιών «Φίλιππος Νάκας», Saint-paul du Pirée, Église des Carmes à Bruxelles), έχει προσκληθεί σε πολλά ελληνικά φεστιβάλ και έχει ταξιδέψει στις Βρυξέλλες έπειτα από πρόσκληση της Μητρόπολης Βελγίου.

Το σεξτέτο POLIS Ensemble έχει συμπράξει, τόσο δισκογραφικά όσο και επί σκηνής, με σπουδαίους σολίστες, τραγουδιστές, ηθοποιούς και χορωδιακά σύνολα, ενώ, τον Οκτώβριο του 2017, ηχογράφησε το πρώτο του άλμπουμ, με τον Γιώργο Καρυώτη να υπογράφει την ηχητική του επιμέλεια και τον Σωκράτη Σινόπουλο, κυριολεκτικά να απογειώνει με τη συμμετοχή του το κομμάτι Bosporus!

Οι πρωτότυπες συνθέσεις και οι ατμοσφαιρικοί αυτοσχεδιασμοί των μελών του γκρουπ αναδεικνύουν τη μελωδικότητα, όσο και την εκφραστικότητα, των μουσικών οργάνων της Ανατολής, όπως το νέυ, η λύρα, το κανονάκι και το πολίτικο λαούτο, που υποστηρίζονται πότε από τη δυναμική και πότε από τη διακριτική παρουσία του κοντραμπάσου και των κρουστών.

Το συγκρότημα αποτελούν οι:

Στέφανος Δορμπαράκης – κανονάκι | Αλέξανδρος Καψοκαβάδης – πολίτικο λαούτο | Μανούσος Κλαπάκης – κρουστά | Γιώργος Κοντογιάννης – λύρα | Θεόδωρος Κουέλης – κοντραμπάσο | Νίκος Παραουλάκης – νέυ | Χάρης Λαμπράκης – νέυ

ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΗΜΑ POLIS ENSEMBLE / ΑΛΜΠΟΥΜ «ΗΧΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ»

Από τον «μαΐστορα» Ιωάννη Κουκουζέλη, και τον κορυφαίο μουσικό της μεταβυζαντινής εποχής Πέτρο Πελοποννήσιο, μέχρι τον Χατζιδάκι και τον Θεοδωράκη, οι οποίοι σφράγισαν το ελληνικό τραγούδι του 20ου αιώνα, μια σειρά από λόγιους δημιουργούς γράφουν την ιστορία της ελληνικής μουσικής στους νεότερους χρόνους, ταξιδεύοντας με όχημα έναν ήχο ο οποίος -πότε ως «φωτοδότης» και πότε «ετερόφωτος»- διατηρεί τα στοιχεία εκείνα που μας επιτρέπουν να τον χαρακτηρίσουμε «ελληνικό»…

Με αφετηρία το εκκλησιαστικό βυζαντινό μέλος, το οποίο λειτούργησε ως πηγή για τη δυτική μουσική, και τα ανώνυμα δημοτικά τραγούδια που ποτέ δεν έπαψαν να εμπνέουν τους Έλληνες συνθέτες, το POLIS Ensemble επιχειρεί ένα μικρό αφιέρωμα στο έργο μερικών από τους σπουδαιότερους μουσουργούς με ελληνική καταγωγή, από τον ύστερο Μεσαίωνα μέχρι τις μέρες μας, μην διστάζοντας να το προσαρμόσει στις ιδιαίτερες τεχνικές απαιτήσεις των μουσικών οργάνων που τα μέλη του σεξτέτου χρησιμοποιούν.

Μπορούν, άραγε, οι μελωδίες του Λεονταρίτη, του Μάντζαρου και του Σκαλκώτα να συνυπάρξουν αρμονικά με αυτές του Μπερεκέτη, του Μαμαγκάκη ή του Τούντα; Η απάντηση επί σκηνής…

Συντελεστές:

Το βιβλίο/CD είναι μια συμπαραγωγή του Polis Ensemble, του ‘The Treasury NYC LLC’ και της ΕΡΤ. Η διασκευή και ενορχήστρωση των μουσικών έργων έγινε από το Polis Ensemble.

Οι ηχογραφήσεις πραγματοποιήθηκαν στο Στούντιο «Αντώνης Κοντογεωργίου» της ΕΡΤ από τον Κωστή Γιαννακόπουλο με τη βοήθεια του Βασίλη Μπαγιώκου, στα Sierra Studio από τον Γιώργο Καρυώτη, στο Music Art Lab Studio από τους Γιώργο Αλειφέρη και Γεράσιμο Γκόγκα στο στούντιο AudioHome από τον Άρη Ντεληθέο. 

 *ΕΓΚΑΊΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ,19 ΜΑΙΟΥ 2022 ΣΤΙΣ 19:00 | GALLERY13 (Μητροπολίτου Αγαθαγγέλου 13, Δράμα) 

 ΛΑΡΙΣΑ: “Απο – Θήκες Μνήμης” στη BRAGGART GALLERY

apothikes-mnimis.JPG

Εικαστική ομαδική έκθεση Απο-Θήκες Μνήμης / Memory Warehouses

Η γκαλερί σύγχρονης τέχνης BRAGGART, παρουσιάζει στο Πάρκο Καινοτομίας JOIST εικαστική έκθεση των συνεργατών της με τίτλο Απο-Θήκες Μνήμης / Memory Warehouses, από τις 2 έως τις 4 Ιουνίου 2022, σε επιμέλεια της Βαλεντίνης Μαργαριτοπούλου.

Κατά τη διάρκεια των τριήμερων δράσεων θα παρουσιαστεί η ομαδική εικαστική έκθεση με έργα ζωγραφικής, ψηφιακής τέχνης, γλυπτά, video& γλυπτικές εγκαταστάσεις και παράλληλα θα παρουσιαστούν δύο διαφορετικές performances και έργα videoart, που θα επιδιώξουν να εμπνεύσουν τους συναισθηματικούς δεσμούς των επισκεπτών σε οπτικό, ακουστικό και ψυχολογικό επίπεδο, να αμφισβητήσουν τις απρόβλεπτες συναντήσεις και εμπειρίες ατόμων σε καθημερινά και ιστορικά πλαίσια. Όλα για να βοηθήσουν στη δημιουργία μιας αποθήκης μνήμης που περιλαμβάνει προσωπικές εμπειρίες και συλλογικές ιστορίες.

Μνήμη είναι ο άνθρωπος, μία έννοια, ένα συναίσθημα, ένα αντικείμενο, μία μυρωδιά, ένας άλλος άνθρωπος. Μικρά και μεγάλα πράγματα που επαναφέρουν στην επιφάνεια αναμνήσεις, δίχως έλεγχο. Ανεξάρτητα από τις διαφορές τους στην αφετηρία, στα υλικά, στα μέσα, και στις τεχνικές, οι εικαστικοί καλλιτέχνες της έκθεσης αλληλοσυμπληρώνονται στην προσέγγισή τους. Η έκθεση συγκροτεί ένα πολυσύνθετο αφήγημα, μια κοινή και, ταυτοχρόνως, ατομική περιήγηση. Άλλοτε με έμφαση στο προσωπικό βίωμα, άλλοτε με γνώμονα την ιστορία, άλλοτε με αναφορές στο υποσυνείδητο, άλλοτε με σύμβολα, οι καλλιτέχνες αντιμάχονται τη λήθη, διεισδύοντας στα άδυτα της μνήμης.

Η μνήμη «…βλασταίνει την αλήθεια είναι μονάχα ο ενεστώτας. κανένας αρχαίος αόριστος ή πεπαλαιωμένος μέλλοντας». – Νίκος Καρούζος

Συμμετέχουν: Στέργιος Αδάμ, Ζωή Αντύπα, Πάρης Ασημακόπουλος, Βίκυ Βασιλείου, Χρήστος Βασιλειάδης, Ελένη Γάτσιου, Αλέξανδρος Γεωργίου, Μαρία Διαμαντίδου, Μαρία Ζησοπούλου / Γιώργος Αϋφαντής /Μενέλαος Τζαφέτας, Αντωνία Ηρωίδου, Χρήστος Καλόγηρος, Ιουλίττα Καραμαύρου, Χάρης Κοντοσφύρης, Ηλιας Λόττας, Χριστίνα Μπαντέκα, Θεόδωρος Σαΐτης, Βασίλης Σέντζας, Natalia Astraea, Pulvis Umbra – εικαστική ομάδα: Μάριος Αντωνιάδης, Κώστας Ζιρίδης, Χάρης Κοντοσφύρης, Στέργιος Σαμσάκης, Κώστας Φιλίππου

apothhkes.jpg

Πρόγραμμα Πέμπτη 2 Ιουνίου στις 20:00, εγκαίνια εικαστικής έκθεσης και παρουσίαση: – Μαρία Ζησοπούλου – Γιώργος Αϋφαντής, “Find your 4thdimension”, guest: Menelaos Handpan Music (Μενέλαος Τζαφέτας), μουσική &εικαστική performance – Εικαστική ομάδα Pulvis Umbra “Re – matter”, σύμμικτη βίντεο εγκατάσταση προβολής & ανάκλασης εικόνας και ήχου “Scripted Apes”, animation «Σφίγγω την φωλιά», σύμμεικτη γλυπτική κατασκευή δονούμενου ηχοβολούμενου αιωρούμενου αντικείμενου

Παρασκευή 3 Ιουνίου, λειτουργία έκθεσης (20:00-11:00): – Εικαστική ομάδα Pulvis Umbra “Re – matter”, σύμμικτη βίντεο εγκατάσταση προβολής &ανάκλασης εικόνας και ήχου “Scripted Apes”, animation «Σφίγγω την φωλιά», σύμμεικτη γλυπτική κατασκευή δονούμενου ηχοβολούμενου αιωρούμενου αντικείμενου

Σάββατο 4 Ιουνίου, λειτουργία έκθεσης (20:00-11:00) και παρουσίαση: – Ζωή Αντύπα, Performance, Regular Tuesday – Εικαστική ομάδα Pulvis Umbra “Re – matter”, σύμμικτη βίντεο εγκατάσταση προβολής &ανάκλασης εικόνας και ήχου “Scripted Apes”, animation «Σφίγγω την φωλιά», σύμμεικτη γλυπτική κατασκευή δονούμενου ηχοβολούμενου αιωρούμενου

Η αποσταγματοποιία Καρδάση/ Distillery Kardasi θα προσφέρει στους επισκέπτες την ευχαρίστηση να γευτούν το Παλαιωμένο Τσίπουρο Καρδάση/ Kardasi.

Γκαλερί σύγχρονης τέχνης BRAGGART Οργάνωση/Επικοινωνία: Ανδρονίκη Δασκάλου Τ:2492024775, 6908622813

*Λειτουργία έκθεσης: 2 – 4 Ιουνίου 2022, 20:00 – 11:00 | Πάρκο Καινοτομίας JOIST(Βαλτετσίου & Τριπόλεως, Λάρισα)

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα