Δημοτικό Συμβούλιο: Παρ’ ολίγο να παίξουν ξύλο για το ποιος είναι πιο γαλάζιος!
Την έκρηξη προκάλεσαν επικρίσεις για "αποστασίες από τη ΝΔ" αλλά και αναφορές σε πειθαρχικά γκουλάγκ του δήμου, όπου τοποθετούνται ανεπιθύμητοι υπάλληλοι
Εικόνες «γαλάζιου» κάλλους και έντονης και άγριας λογομαχίας, που παρ’ ολίγο να εκτραπεί σε πραγματική σύρραξη, για τα «μάτια» της ΝΔ, εκτυλίχθηκαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης.
Δημοτικοί σύμβουλοι, με πρωταγωνιστή και προεξάρχοντα τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής, Σωκράτη Δημητριάδη, ήταν έτοιμοι να έρθουν στα χέρια προκειμένου να αποδείξουν ότι παραμένουν αυθεντικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.
Όλα ξεκίνησαν από το αίτημα της αντιπολίτευσης και δη του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου Σάκη Τζακόπουλου, να δοθούν εξηγήσεις γιατί έμπειρα στελέχη του δήμου “εξορίζονται” σε δυσμενείς θέσεις, αντί να αξιοποιείται η πολύχρονη εμπειρία τους. Ανέφερε δε ως παράδειγμα την αρχιτέκτονα Μαρία Ζουρνά, που όπως είπε έχει απομακρυνθεί από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του δήμου, που πάσχουν από προσωπικό, και έχει τοποθετηθεί στο δημοτικό Λιμενικό Γραφείου στον ΟΛΘ, για να μετρά τη δραστηριότητα στις ζώνες ελλιμενισμού και στην παραλιακή ζώνη.
Ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Σωκράτης Δημητριάδης, που είναι πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης (ΣΑΘ), προφανώς από παρανόηση θεώρησε ότι τον κατηγόρησε πως εισπράττει μισθό ως πρόεδρος του ΣΑΘ και εμφανίστηκε λάβρος στο βήμα του Δημοτικού Συμβουλίου, ίσως γιατί δεν θέλησε να απαντήσει επί της ουσίας.
Επίσης απαντώντας σε επικρίσεις για τις πολιτικές του επιλογές, δήλωσε ότι δεν έχει αλλάξει κόμμα και πως παραμένει στέλεχος της ΝΔ και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής Θεσσαλονίκης του κόμματος. “Εγώ δεν είμαι αποστάτης, αν ήμουν δεν θα μπορούσα να είμαι μέλος της Διοκούσας τηε ΝΔ”, δήλωσε με έντονο ύφος, με τον πρόεδρο Πέτρο Λεκάκη, να παρατηρεί ότι οι κομματικές ταυτότητες δεν αφορούν το σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου.
Νωρίτερα μάλιστα, είχε δεχτεί πυρά κριτικής, διότι ως πρόεδρος του ΣΑΘ, αλλά και μέλος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, δεν έχει παρέμβει στην περίπτωση της μη αξιοποίησης της Μ. Ζουρνά. Παρά την εξήγηση που δόθηκε για τον μισθό του αντιδημάρχου, σε κατάσταση σχεδόν εκτός εαυτού, επιτέθηκε στους δημοτικούς συμβούλους Σ. Τζακόπουλο και Σ. Καλαιτζίδη, με τον πρόεδρο του σώματος Πέτρο Λεκάκη να προσπαθεί να βάλει τάξη και τον επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα», Βασίλη Γάκη, να προσπαθεί να κατευνάσει τα πάθη.
Να σημειωθεί ότι και οι τρεις Σ. Δημητριάδης, Σ. Τζακόπουλος και Σ. Καλαϊτζίδης, έχουν εκλεγεί με την παράταξη «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα», η οποία στις δημοτικές εκλογές είχε υποστηριχθεί από τη ΝΔ, με επικεφαλής τον Νίκο Ταχιάο, νυν πρόεδρο της Αττικό Μετρό.
Σήμερα από τους 11 δημοτικούς συμβούλους της παράταξης, οι έξι συνεργάζονται με την διοίκηση Ζέρβα, τρεις παραμένουν στην παράταξη και ένας έχει ανεξαρτητοποιηθεί.
Αυτό που πυροδότησε τον καυγά, ήταν η τοποθέτηση του Σ. Καλαιτζίδη, ο οποίος ως νυν δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα», στην τοποθέτηση του μίλησε για αποστασία και αποστάτες της ΝΔ και κάλεσε το κυβερνών κόμμα και την Διοικούσα Επιτροπή Θεσσαλονίκης του κόμματος να παρέμβει και να πάρει θέση.
Μάλιστα απευθυνόμενος στον Σ, Δημητριάδη αφού τον χαρακτήρισε προσωπικά αποστάτη του κόμματος της ΝΔ του συνέστησε να ρωτήσει τον Κ. Μητσοτάκη που τον κρατάει ακόμα στο κόμμα”.
Επίσης αναφέρθηκε στις συνεχείς διακοπές ρεύματος στην περιοχή της Τριανδρίας, καλώντας τον δήμο να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν.
Από την πλευρά του ο Σ. Τζακόπουλος, που έχει ανεξαρτητοποιηθεί από την παράταξη «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα», επιτέθηκε με σφοδρότητα στην διοίκηση του δήμου και προσωπικά στον Κ. Ζέρβα, κάνοντας λόγο για φασιστικές πρακτικές εξόντωσης στελεχών του δήμου. Μίλησε μάλιστα για 2500 μετακινήσεις και υποβιβασμούς υπαλλήλων αλλά και «δημοτικά γκουλάγκ», όπου τοποθετούνται να υπηρετούν όσοι δημοτικοί υπάλληλοι είναι ανυπότακτοι και δεν σκύβουν το κεφάλι στην διοίκηση Ζέρβα.
Επίσης αναφέρθηκε σε κακοτεχνίες σε σειρά έργων ανάπλασης στην Τούμπα και έθεσε και το θέμα της αναταραχής στο ΑΠΘ, ζητώντας από το δήμο Θεσσαλονίκης να προτείνει μέτρα πρόληψης και όχι καταστολής.
Όπως είπε «τι φταίει για αυτήν την κατάσταση και το κλείσιμο αυτού του χώρου για τους πολίτες; Πριν χρόνια μας είπαν ότι με αυτήν την απομόνωση θα διώξουν τις ταραχές και τις καταλήψεις. Σήμερα βλέπουμε αστυνομία να μπαίνει στους χώρους με την λεγόμενη Πανεπιστημιακή αστυνομία και να κάνει καθημερινά οδομαχίες με φοιτητικές οργανώσεις. Οι φοιτητές όμως είναι κάποια απ’ τα παιδιά μας και δεν πρέπει να χαρακτηρίζονται ταραχοποιά στοιχεία αλλά είναι στοιχεία μιας άλλης αντίληψης για την δημοκρατία και δεν αποδέχονται την καταστολή σαν μέτρο επίλυσης των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί».
Ποια είναι η θέση και στάση της ΝΔ;
Πάντως για το περιστατικό θα πρέπει να τοποθετηθεί και να πάρει θέση η Διοικούσα Επιτροπή Θεσσαλονίκης της Ν.Δ.. Οι εικόνες αυτές, των γαλάζιων στελεχών να λογομαχούν με ένταση, στα όρια μάλιστα να έρθουν στα χέρια, ανταλλάσσοντας κατηγορίες περί κομματικής καθαρότητας, δεν εκπέμπουν δείγματα πολιτικού πολιτισμού, αλλά καταγράφουν ένα νοσηρό εσωκομματικό κλίμα.
Η ΝΔ έχει υπόψη της το περιστατικό; Θα πάρει θέση, και τέλος θα καλέσει τους πρωταγωνιστές να απαντήσουν σε όσα ειπώθηκαν περί αποστασίας, όταν μάλιστα κάποιοι είναι και στελέχη του κορυφαίου οργάνου του κόμματος στη Θεσσαλονίκη;