Φτάσαμε στη βρύση και νερό δεν πίνουμε
Τι συμβαίνει κατακαλόκαιρο σε μια πόλη χωρίς δημόσιες βρύσες;
Η φράση “φτάσαμε στη βρύση και νερό δεν ήπιαμε” συνοψίζει τον τρόπο με τον οποίο ο δήμος Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζει το αίτημα για βρύσες σε δημόσιους χώρους, ώστε να ξεδιψάμε δωρεάν, χωρίς να επιβαρύνουμε το περιβάλλον με τόνους πλαστικών μπουκαλιών εμφιαλωμένου νερού.
Ένα ακόμα καλοκαίρι με υψηλές θερμοκρασίες μοιάζει να πάει χαμένο στην παραλία και τα πάρκα να μην τρέχει σταγόνα νεράκι..
Στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του Δήμου Θεσσαλονίκης Μάκης Κυριζίδης δεν έδωσε καμία απάντηση στο αν ευσταθεί η καταγγελία σύμφωνα με την οποία ο Δήμος Θεσσαλονίκης προγραμματίζει να αναθέσει “από Σεπτέμβρη” την τοποθέτηση δημοσίων βρυσών σε χορηγία ενώ η ΕΥΑΘ ΑΕ δηλώνει πρόθυμη να διαθέσει δωρεάν δώδεκα δημόσιες βρύσες στην παραλία της Θεσσαλονίκης και το Σωματείο Εργαζομένων αναλαμβάνει επίσης δωρεάν την τοποθέτησή τους.
Την καταγγελία έκανε μέσω social media ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΕΥΑΘ Γιώργος Αρχοντόπουλος και την έθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο η Λουκία Αργυριάδου (Η πόλη Ανάποδα), η οποία παράλληλα επισήμανε το πρόβλημα στην Γ’ Κοινότητα (Άνω Πόλη) όπου υπάρχει δίκτυο δημόσιων βρυσών και κρηνών, αλλά εν μέσω καλοκαιριού λειτουργούν μόνο δύο.
Το ζήτημα βέβαια είναι να τοποθετηθούν παντού βρύσες και μάλιστα σύντομα, είτε με τη βοήθεια δημόσιων οργανισμών είτε ακόμα και με την αποδοχή χορηγιών όπου υπάρχει τέτοια διάθεση.
Στις αρχές Ιουλίου, συλλογικότητες και οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών (Περβολάρηδες Θεσσαλονίκης-Pervolarides of Thessaloniki, Η Γειτονιά της Αλεξάνδρου Σβώλου, Φυσικά Όνειρα – ΚοινΣεπ Ένταξης ΑΜΕΑ, Καλλιστώ, Water Warriors, Σωματείο Εργαζομένων ΕΥΑΘ, SoSτε το ΝΕΡΟ, Η Πόλη Ανάποδα) συνυπέγραψαν κείμενο με το οποίο καλούν «τον Δήμο Θεσσαλονίκης να εναρμονιστεί με τον νόμο (4736/2020, άρθρο 4, παράγραφος 10) ο οποίος πρόσφατα ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή, ενσωματώνοντας την Ευρωπαϊκή Οδηγία (ΕΕ 2019/904). Σύμφωνα με αυτόν, “από την 1η Ιουλίου 2021 οι Δήμοι και Κοινότητες οι οποίοι διαθέτουν δίκτυο πόσιμου νερού, υποχρεούνται να διαθέτουν κοινόχρηστες βρύσες προς δωρεάν διάθεση πόσιμου νερού σε δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις και σε δημοτικές παιδικές χαρές, παρέχοντας κατάλληλη σήμανση στο κοινό που ενθαρρύνει τη χρήση επαναχρησιμοποιούμενων δοχείων νερού, καθώς και να επεκτείνουν το δίκτυο με κοινόχρηστες βρύσες προς δωρεάν διάθεση πόσιμου νερού σε κοινόχρηστους χώρους συνάθροισης κοινού εντός των ορίων της αρμοδιότητάς τους”».
Σημειώνεται ότι, από το 2017 το Δίκτυο Μεσόγειος SOS σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ, την ΕΥΔΑΠ και την Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ) παρουσίασε την πρωτοβουλία “Επι-στροφή στη Βρύση προκειμένου να αναδειχθεί στον δημόσιο χώρο η άποψη ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό, ένας μοναδικός και ιδιαίτερος φυσικός πόρος.