Κορονοϊός: Τι πρέπει να προσέξουμε μετά τον εμβολιασμό;
Δείτε τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας.
Δείτε τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας.
Μόσιαλος: Όσα πρέπει να προσέχουμε μετά τον εμβολιασμό
Oκαθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος εξήγησε με ανάρτησή του στο Facebook τις προϋποθέσεις που πρέπει να ισχύσουν αναφορικά με το εμβόλιο προκειμένου να υπάρξει ασφάλεια για τον κορονοϊό.
Αναλυτικά, η ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου:
«Με τα εμβόλια προστατευόμαστε από τον ιό – δεν κολλάμε τον ιό. Οι ειδικοί τονίζουν ότι πρέπει να προσέχουμε και μετά τον εμβολιασμό μας, γιατί υπάρχει κίνδυνος να μεταδίδουμε τη νόσο στα μέλη της οικογένειάς μας και σε όσους συναναστρεφόμαστε.
Πρέπει να προσέχουμε και για άλλο ένα λόγο: τα εμβόλια -όπως έχουμε πει- δεν είναι 100% αποτελεσματικά, άρα κάποιοι- λίγοι- μπορεί να κολλήσουν τον ιό παρότι έχουν εμβολιαστεί.
Ειδικά τις πρώτες ημέρες μετά την πρώτη δόση, όταν έχουμε ακόμα -όπως δείχνουν οι μελέτες- μικρότερη προστασία, δηλαδή πιο πολλές πιθανότητες να κολλήσουμε. Αλλά και μέχρι να έχει λάβουμε τη δεύτερη δόση και να περάσει και άλλη μια εβδομάδα, η κάλυψη που έχουμε μπορεί να μην είναι πλήρης.
Γιατί όμως υπάρχει αυτή η ανησυχία πως ενώ θα έχουμε κάνει το εμβόλιο θα μπορούμε να μεταδίδουμε τον ιό;
Είναι μήπως γιατί το εμβόλιο μας μεταφέρει τον κορονοϊό;
Όχι, σε καμία περίπτωση. Κανένα από τα εμβόλια που κυκλοφορούν στη χώρα μας δεν περιέχει κορωνοϊό. Kάνοντας το εμβόλιο προφανώς δεν μπορούμε να μεταδώσουμε τον κορωνοϊό σε άλλους.
Τα κινεζικά εμβόλια της Sinovac και της Sinopharm για παράδειγμα, περιέχουν αδρανοποιημένο – όχι ζωντανό -ιό. Δηλαδή ο αδρανοποιημένος ιός δεν μπορεί να πολλαπλασιαστεί μετά τον εμβολιασμό και να προκαλέσει ασθένεια. Αλλά να ξαναπούμε πως και ένα τέτοιο εμβόλιο ‘παλαιού τύπου’ που περιέχει αυτή τη μορφή του ιού, απλά διεγείρει την άμυνα του οργανισμού μας και θα μας προστατεύσει από το να αρρωστήσουμε αν κολλήσουμε τον ιό στο μέλλον. Και βέβαια να θυμόμαστε πως αυτά τα κινεζικά εμβόλια που ανέφερα δεν έχουν άδεια κυκλοφορίας στη χώρα μας.
Γιατί τότε υπάρχει η ανησυχία; Γιατί ο ιός κυκλοφορεί ακόμα. Μπορεί κάποιοι να τύχει να κολλήσουμε τον ιό μετά τον εμβολιασμό μας.
Τι λένε τα επιστημονικά στοιχεία από τους μαζικούς εμβολιασμούς; Λένε πως το εμβόλιο θα μας προστατεύσει επαρκώς για να μη αρρωστήσουμε – ή αν νοσήσουμε να νοσήσουμε ελαφρά.
Αλλά ενώ εμείς είμαστε προστατευμένοι, μπορεί να παραμείνει ο ιός στο ανώτερο αναπνευστικό μας σύστημα. Δεν μπορεί όμως να μας βλάψει, γιατί έχουμε κάνει το εμβόλιο.
Το πιο πιθανό είναι πως ακόμα και αν κολλήσουμε να μην έχουμε μεγάλες ποσότητες του ιού μετά τον εμβολιασμό.
Και οι πιο πολλοί δεν θα έχουμε καθόλου. Σε μερικούς όμως αν κολλήσουν θα παραμείνει ο ιός (στο ανώτερο αναπνευστικό). Έτσι αν δεν φοράνε μάσκες ίσως να μεταφερθεί στους άλλους που συναναστρέφονται γύρω τους.
Αν όμως προσέχουμε και δεν κολλήσουμε τον ιό δεν θα τον μεταφέρουμε σε άλλους. Αυτή η μικρή περίπτωση μετάδοσης που ανέφερα υπάρχει μόνο αν κολλήσουμε τον ιό.
Επομένως, αν μένουμε μαζί με άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες, και αυτά τα άτομα δεν έχουν κάνει το εμβόλιο ενώ εμείς το έχουμε κάνει, τότε πρέπει να συνεχίσουμε να προσέχουμε. Για αυτό το λόγο μέχρι να εμβολιαστούν οι περισσότεροι και να αποκτήσουμε ανοσία στην κοινότητα θα πρέπει να τηρούμε τις οδηγίες της δημόσιας υγείας. Για λίγους ακόμη μήνες».
Εύοσμος: Στη μία μεριά του δρόμου σκληρό lockdown, στην άλλη ανοιχτά καταστήματα
Μαγαζιά στην οδό Καραολή και Δημητρίου στη Δυτική Θεσσαλονίκη κατέβασαν τα στόρια από την μια πλευρά του δρόμου από την περασμένη Παρασκευή, ενώ από την άλλη πλευρά του πεζοδρομίου λειτουργούν κανονικά. Το παράδοξο συμβαίνει στα σύνορα Ευόσμου – Σταυρούπολης όπου από τη μία μεριά του δρόμου υπάρχει σκληρό lockdown και τα μαγαζιά είναι κλειστά ενώ από την άλλη τα καταστήματα είναι ανοικτά κανονικά.
Μιλώντας καταστηματάρχες στην κάμερα του Open TV τόνιζαν ότι η κινητικότητα παραμένει και όσοι θέλουν περνούν στον απέναντι δρόμο για να ψωνίσουν, δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνισμό. «Είναι ένα πρόβλημα που έχει δημιουργήσει το αυστηρό lockdown στην περιοχή.
Ο δήμος Ευόσμου-Κορδελιού είναι ένας μεγάλος δήμος με 150.000 κόσμο και 3.000 επιχειρήσεις. Έτσι όταν η αγορά είναι κλειστή οι πολίτες πηγαίνουν σε άλλη αγορά και ψωνίζουν. Το αυστηρό lockdown συνέβη ξαφνικά σε μία μέρα» ανέφερε επιχειρηματίας του Ευόσμου στο Open TV.
Βατόπουλος: Πρέπει να ελέγχεται ο καθένας πόσες ώρες βγήκε από το σπίτι του
Θεσσαλονίκη: Καμπανάκι η αύξηση ασθενών σε ιδιώτες γιατρούς
«Καμπανάκι» για την εξέλιξη της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη το επόμενο διάστημα αποτελεί, εκτός από την καταγεγραμμένη αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα, το γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες έχουν αυξηθεί σημαντικά οι περιπτώσεις, κατά τις οποίες ιδιώτες γιατροί περιθάλπουν και παρακολουθούν ασθενείς με συμπτώματα κορονοϊού.
Αυτό τόνισε στο ethnos.gr o πνευμονολόγος και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Δρόσος Τσαβλής, σημειώνοντας ότι ο ίδιος την τελευταία εβδομάδα δέχεται τουλάχιστον ένα τηλέφωνο την ημέρα από ασθενή με συμπτώματα κορονοϊού, συχνότητα που δεν υπήρχε το προηγούμενο διάστημα, από τις αρχές του χρόνου και μετά. Ο κ. Τσαβλής, ωστόσο, υποστηρίζει ότι υπάρχει η δυνατότητα να αποφευχθεί ένα νέο σκληρό χτύπημα της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη, αντίστοιχο με αυτό του περασμένου Νοεμβρίου, σε περίπτωση που οι πολίτες τηρούν όλα τα αυστηρά μέτρα που έχει θεσπίσει για την περιοχή η Πολιτεία, καθώς και τα ατομικά μέτρα προστασίας.
«Προσωπικά φοράω μάσκα 18 ώρες την ημέρα. Τη φοράω και μέσα στο σπίτι μου και τη βγάζω, μόνο όταν κοιμάμαι. Επίσης μάσκα μέσα στο σπίτι φοράει και η σύζυγός μου, καθώς και τα τρία μου παιδιά. Αναγνωρίζω ότι όλοι οι πολίτες έχουν κουραστεί να τους ζητάμε να τηρούν αυστηρά τα μέτρα προστασίας, αλλά αυτό αποτελεί την καλύτερη λύση για την αντιμετώπιση της πανδημίας», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Τσαβλής.
Σωστό το αυστηρό lockdown στο Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου
Κατά τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, το αυστηρό lockdown που επέβαλε η Πολιτεία στο Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, εφόσον η επιτροπή των ειδικών έκρινε ότι στην περιοχή υπάρχει αύξηση του ιικού φορτίου. Όπως υποστηρίζει, η ίδια τακτική πρέπει να ακολουθηθεί και σε άλλες περιοχές της πόλης, σε περίπτωση που παρουσιάσουν και αυτές αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο. Αυτό διότι είναι πολύ δύσκολο και θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα για την τοπική οικονομία, το να κλείσει ένα μεγάλο πολεοδομικό συγκρότημα, αν σε μία ή σε κάποιες περιοχές τουεντοπιστούν αυξημένα κρούσματα.
Ωστόσο, ο κ. Τσαβλής σημειώνει ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να διασφαλιστεί ότι θα κλείσει αποτελεσματικά μία περιοχή που βρίσκεται εντός πολεοδομικού συγκροτήματος, αφού πολλοί κάτοικοί της μπορεί να εργάζονται και να πρέπει να μετακινούνται καθημερινά σε άλλες περιοχές. «Είναι γεγονός ότι δεν μπορεί να διασφαλιστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό το αυστηρό lockdown σε μία περιοχή ενός πολεοδομικού συγκροτήματος, όμως, εφόσον οι λοιμωξιολόγοι έκριναν ότι υπάρχει αυξημένο ιικό φορτίο στο Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου, κατέληξαν σε μία σωστή απόφαση, η οποία θα βοηθήσει. Σε τέτοιες περιπτώσεις σε μεγάλο βαθμό το βάρος πέφτει στους πολίτες, οι οποίοι πρέπει να κάνουν το καθήκον τους και να τηρούν τα μέτρα προστασίας. Πρέπει να σημειωθεί ότι και η Πολιτεία δεν έχει κάνει απολύτως σωστά το καθήκον της, κυρίως στην εφαρμογή οριζόντιων μέτρων για όλους και στην επιτήρησή τους, καθώς και στην επάρκεια του αριθμού των τεστ.
Κλειστά τα σχολεία
Ο κ. Τσαβλής σημείωσε ακόμα ότι αναφορικά με τη Θεσσαλονίκη θα έπρεπε να έχουν κλείσει εδώ και πολλές μέρες τα σχολεία, ακόμα και αυτά της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αφού τα παιδιά παρουσιάζουν υψηλή μεταδοτικότητα.
«Με εξαίρεση τα σχολεία εκτιμώ ότι αυτήν την στιγμή τα μέτρα που έχουν ληφθεί για το Δήμο Θεσσαλονίκης είναι επαρκή, συγκριτικά με την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε, αφού και τα νοσοκομεία τώρα δεν πιέζονται ιδιαίτερα. Ωστόσο, η κατάσταση είναι πολύ ρευστή και δυναμική και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει ούτε καν την επόμενη ημέρα. Η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα αποτελεί ένα καμπανάκι. Επίσης, καμπανάκι αποτελεί και το γεγονός ότι οι ιδιώτες γιατροί δεχόμαστε πλέον περισσότερα τηλεφωνήματα από ασθενείς που βρίσκονται στα σπίτια τους. Προσωπικά εδώ και μία εβδομάδα δέχομαι τουλάχιστον ένα τηλέφωνο την ημέρα από ασθενή, κάτι που δε συνέβαινε το προηγούμενο διάστημα. Είχα να το βιώσω αυτό 1,5 μήνα. Αυτό δείχνει ότι η κατάσταση σοβαρεύει, όμως, μπορούμε να προλάβουμε μία άσχημη εξέλιξη, αν εφαρμόζουμε τα μέτρα», λέει ο κ. Τσαβλής.
Παρενέργειες μετά την αποθεραπεία
Ο πνευμονολόγος και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβούλιου Θεσσαλονίκης αναφέρει ότι είναι πιθανό να παρουσιάσουν ακόμα και για αρκετό καιρό ή και για πάντα κάποιες παρενέργειες ασθενείς που αποθεραπεύτηκαν από τον κορονοϊό.
«Αν και δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία, ώστε να πούμε κάτι με σιγουριά, ο κορονοϊός είναι πιθανό να αφήσει για λίγο, για μεγάλο χρονικό διάστημα ή και για πάντα ινωτικές βλάβες στους πνεύμονες και θρόμβους σε ασθενείς που αποθεραπεύτηκαν. Αυτό μπορεί να συμβεί σε ασθενείς που έχουν επιβαρυμένους πνεύμονες, όπως στους καπνιστές. Μπορεί να παρουσιάζουν βήχα ή δύσπνοια, αλλά δε θα κινδυνεύσει η ζωή τους», τονίζει ο κ. Τσαβλής.
Κρήτη: Kρούσματα κορωνοϊού στην Ογκολογική του Βενιζέλειου
Συναγερμός σήμανε στην Ογκολογική μονάδα του Βενιζέλειου νοσοκομείου στο Ηράκλειο Κρήτης, μετά τον εντοπισμό δύο κρουσμάτων με κορωνοϊό.
Πέρα από το πώς έγινε η διασπορά, οι αρχές ανησυχούν μην έχει μεταδοθεί η ασθένεια και σε άλλους νοσηλευόμενους, καθώς είναι άτομα ιδιαίτερα ευπαθή.
Πάτρα Χθες, ένα βρέφος λιγων ημερών μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται διασωληνωμένο ύστερα από επιπλοκές του κορωνοϊού, στο νοσοκομείο Παίδων “Αγλαΐα Κυριακού”.
Η κατάσταση της υγείας του παιδιού είναι πολύ καλή, παρότι είναι εμπύτερο.
Το βρέφος είναι μόλις 23ημερών.
Πηγή: ethnos.gr, MEGA, OPEN
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ