Νέα διεθνής «πρόκληση» για τη φοιτητική ομάδα του ΑΠΘ
Τα μεγάλα σχέδια της ομάδας για το ερχόμενο καλοκαίρι.
Με δύο αερομοντέλα νέας σχεδίασης και κατασκευής θα συμμετέχει στον διεθνή διαγωνισμό “Air Cargo Challenge 2019 (ACC)”, στις 12-17 Αυγούστου, η A.S.A.T, η φοιτητική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που ασχολείται κυρίως με θέματα αεροναυπηγικής και διαστημικής τεχνολογίας και μετρά επιτυχίες σε τρεις διαφορετικούς τομείς από το 2017, οπότε και ξεκίνησε τις δραστηριότητες της.
Οι δύο συμμετοχές έγιναν δέκτες στον συγκεκριμένο διαγωνισμό που θα γίνει στη Στουτγκάρδη της Γερμανίας, ενώ όπως είπε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, “Πρακτορείο 104,9 FM”, ο team leader της ομάδας, Δημήτρης Ασβεστάς, το Air Cargo Challenge, όπως υποδηλώνει και η ονομασία, είναι ένας διαγωνισμός μεταφοράς φορτίου, στον οποίο “καλείσαι να σηκώσεις όσο δυνατόν μεγαλύτερο φορτίο με το αεροσκάφος σου, κάνοντας μια διαδρομή στον λιγότερο δυνατό χρόνο”.
Για τον σκοπό του διεθνούς διαγωνισμού, που διοργανώνεται από τη EUROAVIA (The European Association of Aerospace Students), ο κ.Ασβεστάς εξήγησε πως οι Έλληνες φοιτητές φιλοδοξούν φέτος να κατασκευάσουν δύο διαφορετικά αεροσκάφη “τα οποία όπως λέει ο διαγωνισμός δεν πρέπει να μοιάζουν μεταξύ τους, προκειμένου να γίνει κάποιος δεκτός (για συμμετοχή)”.
Έτσι, οι νεαροί Έλληνες επιστήμονες θα εξελίξουν τα δύο μοντέλα αεροσκαφών τύπου cargo “αγωνιστικής χρήσης” χρησιμοποιώντας καινοτόμες τεχνολογίες, ώστε τα αερομοντέλα να εκτελούν ανύψωση φορτίου με τη χρήση διαφορετικών υλικών και πλατφορμών. “Θέλουμε μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου να έχουμε κατασκευάσει ήδη το πρώτο μας μοντέλο” τόνισε ο team leader της ομάδας, ενώ για το δεύτερο θα δοκιμαστεί η κατασκευή κομματιών από σύνθετα υλικά: “θέλουμε γενικά να έχουμε πολύ διαφορετικά αεροσκάφη από τα προηγούμενα μας, αεροσκάφη που θα έχουν αρκετές δυσκολίες, αλλά θα είναι πολύ ενδιαφέροντα στη μελέτη και την κατασκευή” εξηγεί.
Τρεις ομάδες για ισάριθμα διεθνή project σε εξέλιξη μέσα στους κόλπους της A.S.A.T
“Αυτή τη στιγμή έχουμε συνολικά τρία project σε εξέλιξη, τα οποία απασχολούν περί τα 65 άτομα όπως και τμήμα μάρκετινγκ”, εξήγησε αναφερόμενος στο σύνολο των δραστηριοτήτων της ομάδας A.S.A.T ο κ.Ασβεστάς, ενώ περιέγραψε πώς το τμήμα aeronautics (“το οποίο ασχολείται με αερομοντέλα”), το τμήμα Πυραυλικής (που έχει αναλάβει το “Rocketry Project” της A.S.A.T.) και το τμήμα του νανοδορυφόρου “CubeSat”, εξελίσσουν ταυτόχρονα τα διαφορετικά project με τους στόχους που έχουν τεθεί να είναι υψηλοί.
Το “Rocketry Project”, μέσα στο 2019 έχει να επιδείξει μια δική του, νέα, μεγάλη επιτυχία για τα ελληνικά δεδομένα. Συγκεκριμένα, μέσα στο 2019, ο πύραυλος που σχεδίασε το συγκεκριμένο τμήμα της ASAT έγινε δεκτός σε παγκόσμιο διαγωνισμό των ΗΠΑ, τον διάσημο στον τομέα του, “Spaceport America Cup”, που θα γίνει στο Νέο Μεξικό. Όπως εξηγεί ο κ.Ασβεστάς, η A.S.A.T είναι η πρώτη ελληνική ομάδα, που γίνεται δεκτή σε αυτόν τον διαγωνισμό, έναν “διαγωνισμό πυραυλικής ακρίβειας”. Ο ελληνικός πύραυλος θα πρέπει τουτέστιν να φτάσει “σε ένα συγκεκριμένο υψόμετρο χωρίς να το υπερβεί”, ενώ θα διακριθεί όποια ομάδα φοιτητών “φτάσει”, μετά την εκτόξευση, με τη μεγαλύτερη ακρίβεια στο σημείο που θα οριστεί. Ταυτόχρονα “κάθε πύραυλος θα πρέπει να επιστρέψει με τη μεγαλύτερη ασφάλεια στη Γη χωρίς να διαλυθεί” σημειώνει.
Για το τρίτο project τέλος, το “Fly Your Satellite!”, της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA), η τρίτη ομάδα της ASAT θα πρέπει να κατασκευάσει έναν νανοδορυφόρο με συγκεκριμένο σκοπό.
Η πρόταση των Ελλήνων φοιτητών αφορά έναν νανοδορυφόρο (σ.σ CubeSat), ο οποίος θα ενσωματώνει “ένα βιολογικό πείραμα, που αφορά την επίδραση της μικροβαρύτητας στα καρυωτικά κύτταρα με στόχο να υπάρξει ένα πόρισμα για το πώς θα επηρεαστούν τα ανθρώπινα κύτταρα και αυτό να αποτελέσει μια βάση για διαστημικές αποστολές”. Πρόκειται για ένα πείραμα “που δεν έχει γίνει ξανά”, σχολίασε ο κ.Ασβεστάς. Με την ολοκλήρωση του σχεδιασμού τα στελέχη της A.S.A.T θα πρέπει να τον παρουσιάσουν στην αρμόδια επιτροπή της ESA και να εξηγήσουν γιατί η κατασκευή που οραματίστηκαν είναι σημαντική “και πώς αυτή θα υλοποιηθεί”.
Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ