Uncategorized

Οι γιατροί διαμαρτύρονται για το καλντερίμι της Άνω Πόλης

Ο δρόμος είναι ακατάλληλος για ασθενοφόρα, αναπηρικά αμαξίδια, ασθενείς με κατάγματα - Σε κίνδυνο η ζωή των ταχυμεταφορέων 

Parallaxi
οι-γιατροί-διαμαρτύρονται-για-το-καλν-906112
Parallaxi

«Πόνο» στους ασθενείς με κατάγματα και φλεγμονές που μεταφέρονται με τα ασθενοφόρα στο νοσοκομείο «Αγιος Δημήτριος» αλλά και μικροατυχήματα στους ταχυμεταφορείς, οι οποίοι μετακινούνται με δίκυκλα φαίνεται πως προκαλεί ο λιθόστρωτος δρόμος της Ελένης Ζωγράφου, που οδηγεί στα Κάστρα στη Θεσσαλονίκη.

Τα παράπονα των ασθενών που καταπονούνται σωματικά λόγω των κραδασμών από τους κυβόλιθους με τους οποίους επιλέχθηκε να επιστρωθεί το οδόστρωμα, μετά την ανάπλαση της περιοχής, τα ακούνε εδώ και μήνες οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, οι οποίοι σήμερα το πρωί απέκλεισαν σ’ ένδειξη διαμαρτυρίας την συγκεκριμένη οδό, έχοντας στο πλευρό τους και εκπροσώπους διανομέων.

«Ο δρόμος είναι άγριος. Δημιουργεί προβλήματα στους ασθενείς, στα ασθενοφόρα και δεν είναι δρόμος για ένα αμαξίδιο αναπηρικό ή καροτσάκι. Προκαλεί πόνο στους ασθενείς με κατάγματα, προβλήματα στους ταχυμεταφορείς που κινδυνεύει η ζωή τους, στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ, στα κόκκινα λεωφορεία που ανεβαίνουν το δρόμο και οδηγούν στα αξιοθέατα της πόλης, στους οδηγούς ταξί», δήλωσε ο πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου «Άγιος Δημήτριος», Στέφανος Χατζηλιάδης, κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης.

Σύμφωνα με τον κ.Χατζηλιάδη, η κατάσταση για τους ασθενείς κατά τη μεταφορά τους στα τελευταία μέτρα προς το νοσοκομείο «είναι τραγική» καθώς, όπως πρόσθεσε, «καταλαβαίνετε όταν έχετε μία φλεγμονή στην κοιλιά ή ένα κάταγμα και πρέπει να μεταφερθείτε σε αυτό το λιθόστρωτο δημιουργείται έντονος πόνος», ενώ «έχουμε διαμαρτυρίες και από πολίτες και από εργαζόμενους που κάθε μέρα κάνουν χρήση αυτού του δρόμου».

Συμπλήρωσε πως οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου από την πρώτη στιγμή διαμαρτυρήθηκαν στην αρμόδια αντιδημαρχία του δήμου Θεσσαλονίκης για τα υλικά και την πέτρα με την οποία θα γινόταν η ανάπλαση. «Μας είπαν εμείς είμαστε μηχανικοί και γνωρίζουμε τι ακριβώς κάνουμε. ‘Οταν στρώθηκε ο δρόμος και διαπιστώσαμε πόσο άγριος ήταν και πόσα προβλήματα προκαλεί απευθυνθήκαμε εκ νέου στην αντιδημαρχία. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος μας απάντησε ότι ευθύνη φέρει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης. Απευθυνθήκαμε στη συνέχεια στην Εφορεία που με έγγραφο της μας απάντησε πως ευθύνη για το είδος της πέτρας και την κακοτεχνία φέρει η αντιδημαρχία Θεσσαλονίκης, που είναι υπεύθυνη για τον δρόμο», είπε χαρακτηριστικά.

Για δυσκολία στη μετάβαση και μικροατυχήματα στον συγκεκριμένο δρόμο έκανε λόγο από την πλευρά του ο Βασίλης Κεφαλάς μέλος του δ.σ. του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού. «Δεν θα αργήσει να γίνει το κακό. Δεν είναι έργα αυτά. Τα μηχανάκια ή τα αυτοκίνητα δεν ανεβαίνουν. Σπάνε πλαστικά, φεύγουν κομμάτια από τα δίκυκλα ανεβαίνοντας ή κατεβαίνοντας. Πρέπει να λυθεί άμεσα το ζήτημα».

Η οδός Ελένης Ζωγράφου, μήκους περίπου 1,3 χιλιομέτρων – εκ των οποίων τα 700 μέτρα είναι μέχρι το νοσοκομείο – ανακατασκευάστηκε σε καλντερίμι από τον δήμο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της ανάπλασης της περιοχής γύρω από τα ιστορικά κοιμητήρια της Ευαγγελίστριας.

Το έργο ξεκίνησε στις αρχές του 2021 και ολοκληρώθηκε έναν χρόνο αργότερα και περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, την αντικατάσταση του ασφαλτικού οδοστρώματος της οδού Ελ.Ζωγράφου και της συνέχειάς της στην οδό Κάστρων με «αποκάλυψη και αποκατάσταση της κυβολιθικής επίστρωσης, την κατασκευή νέου πεζοδρομίου στην οδό Ελένης Ζωγράφου και την ανάπλαση των πεζοδρομίων της οδού Κάστρων, με στόχο τη βελτίωση των λειτουργικών και αισθητικών χαρακτηριστικών του δημόσιου χώρου στην περιοχή επέμβασης».

Την άνοιξη του 2018 μετά από βροχοπτώσεις είχε αποκαλυφθεί το παλιό γρανιτικό κυβολιθικό κάτω από την άσφαλτο της οδού Κάστρων, σε άριστη έως καλή κατάσταση και αποφασίστηκε με την υπάρχουσα μελέτη να αναδειχθεί. Το ίδιο καλντερίμι υπήρχε και στην οδό Ελένης Ζωγράφου, εκεί όπου σύμφωνα με τον δήμο Θεσσαλονίκης πέραν της νέας κυβολιθικής επίστρωσης αξιοποιήθηκαν και οι παλιοί κυβόλιθοι που αποκαλύφθηκαν, βάση των οδηγιών των αρμόδιων αρχαιολογικών υπηρεσιών.

Η συγκεκριμένη περιοχή επιλέχτηκε για ανάπλαση καθώς συγκεντρώνει ιδιαίτερο πολιτιστικό και τουριστικό ενδιαφέρον, µε πόλους έλξης διάφορες πολιτιστικές περιόδους, όπως τα ανατολικά βυζαντινά τείχη, τα ιστορικά Κοιμητήρια Ευαγγελίστριας, Διαµαρτυροµένων και Αρμενίων, αλλά και νεότερα μνημεία όπως το διατηρητέο Νοσοκομείο Άγιος Δηµήτριος, οι Κήποι του Πασά και ο Πολυχώρος Πολιτισµού «Ισλαχανέ Χαµιδιέ», ενώ οδηγεί στην Άνω Πόλη.

Πηγή: ΑΠΕ 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα