Uncategorized

Οριστικά για τις καλένδες οδεύει ο ποδηλατοδρόμος της Παπάφη

Η δίμηνη αναστολή εργασιών που αποφάσισε η διεύθυνση Βιώσιμης Κινητικότητας του δήμου Θεσσαλονίκης, σηματοδοτεί την ακύρωση του έργου

Φίλιππος Δεργιαδές
οριστικά-για-τις-καλένδες-οδεύει-ο-ποδ-903984
Φίλιππος Δεργιαδές

Σε οριστική διακοπή των εργασιών για την κατασκευή του ποδηλατοδρόμου στην Παπάφη, οδηγείται ο δήμος Θεσσαλονίκης, βάσει της πρόσφατης «Ειδικής Δήλωσης» της διεύθυνσης Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων του Δήμου, που αποφασίζει την διακοπή του έργου, σε πρώτη φάση για ένα δίμηνο.

Η διεύθυνση Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων, επικαλείται την μη έκδοση «κανονιστικής απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο, σχετικά με την έγκριση της μελέτης εργοταξιακής σήμανσης και την έκδοση των μέτρων ρύθμισης κυκλοφορίας για την εκτέλεση των εργασιών επί της οδού Παπάφη».

Να θυμίσουμε ότι τον περασμένο Φεβρουάριο το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, σε ψηφοφορία που είχε πραγματοποιηθεί σχεδόν τα ξημερώματα απέρριψε τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που απαιτούνται για το έργο, παρότι υπήρξαν 18 θετικές ψήφοι.

Ωστόσο για να εγκριθούν τέτοιου είδους ρυθμίσεις έπρεπε η απόφαση να ληφθεί με διευρυμένη πλειοψηφία, δηλαδή η πρόταση να υπερψηφισθεί τουλάχιστον από 25 δημοτικούς συμβούλους. Δηλαδή επειδή επρόκειτο για κανονιστική απόφαση, η διευρυμένη πλειοψηφία ήταν απαιτητή από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση για να την εγκρίνει.

Το γεγονός αυτό τότε είχε προκαλέσει πολλές τριβές εντός του δήμου ακόμα και μεταξύ των στελεχών της πλειοψηφίας, εκ της οποίας αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι αποφάσισαν να αφουγκραστούν τις διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής της Παπάφη, που αντιδρούν έντονα στην κατασκευή του ποδηλατοδρόμου.

img-20211103-142235.jpg

Τι υποστηρίζουν οι κάτοικοι

Να σημειωθεί ότι οι απαιτούμενες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, είχαν ήδη δύο φορές καταψηφιστεί από την συντριπτική πλειοψηφία των συμβούλων της Δ Κοινότητας, οι οποίοι είχαν απορρίψει το έργο και είχαν συνταχθεί με τους συμπολίτες τους, που έχουν πειστεί πως ο ποδηλατοδρόμος δεν χωράει στην οδό Παπάφη και θα αλλάξει προς το χειρότερο τις συνθήκες διαβίωσης στην περιοχή.

Οι κάτοικοι επιμένουν ότι ο ποδηλατοδρόμος είναι ένα έργο που θα επιβαρύνει κυκλοφοριακά την περιοχή, θα αφαιρέσει χώρο από το πλάτος της Παπάφη, από όπου περνούν λεωφορεία του ΟΑΣΘ, και θα αφαιρέσει περίπου 500 θέσεις στάθμευσης κατά μήκος του δρόμου. Επίσης για να περάσει ο δύο κατευθύνσεων ποδηλατοδρόμος, θα πρέπει να κοπούν δεκάδες μεγάλα δένδρα που βοηθούν καθοριστικά στο μικροκλίμα της περιοχής.

Να σημειωθεί ότι οι επίμαχες ρυθμίσεις δεν είχαν περάσει ούτε από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του δήμου όπου ακόμα και αντιδήμαρχοι κράτησαν αποστάσεις από την έγκριση τους, οπότε ως θέμα δεν είχε εισαχθεί ποτέ στην 11η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τον περασμένο Ιούνιο, που θα επανεξέταζε το θέμα.

Επίσης να τονίσουμε ότι το συγκεκριμένο έργο που έχει ήδη δημοπρατηθεί στο τέλος του 2021, προβλέπει επίσης την δημιουργία ενός ποδηλατοδρόμου στην οδό Παπάφη μήκους 1,3 χλμ ο οποίος θα ξεκινάει από την οδό Κλεάνθους και θα τελειώνει στην οδό Καυταντζόγλου με κόστος 1.3 εκατομμύρια ευρώ.

Η απόφαση σηματοδοτεί το τέλος του έργου

Η δίμηνη διακοπή του έργου, επί της ουσίας, σηματοδοτεί το τέλος του ποδηλατόδρομου και είναι η προαπαιτούμενη πρώτη φάση πριν την τελική απόφαση για την ακύρωση του έργου. Πρόκειται για μία συνήθη διαδικασία, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στον εργολάβο να καταθέσει τυχόν ενστάσεις και διεκδικήσεις.

Εκ των πραγμάτων αυτό θεωρείται απίθανο για το συγκεκριμένο έργο καθώς στην Παπάφη, δεν έχει τελεστεί καμία εργασία.

img-20211103-142242.jpg

Τι αναφέρει η Ειδική Δήλωση της διεύθυνσης Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων του Δήμου Θεσσαλονίκη,

Στην ειδική δήλωση της διεύθυνσης Βιώσιμης Κινητικότητας, γίνεται σαφές ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για την συνέχιση του έργου:

«Αποδοχή Ειδικής Δήλωσης Διακοπής Εργασιών κι όχλησης για αποζημίωση θετικών ζημιών του έργου «Βελτιστοποίηση κι επέκταση του δικτύου ποδηλατόδρομου», με αρ. μελέτης 4/2020 και π.δ. 1.285.000,00 €.

Ο Αν. Προϊστάμενος της Δ/νσης Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων του Δήμου Θεσσαλονίκης, έχοντας υπόψη:

1. Την υποβληθείσα με αριθμό πρωτοκόλλου 217872/05-08-2022 Ειδική Δήλωση Διακοπής Εργασιών για την μη έκδοση Κανονιστικής Απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με την έγκριση της μελέτης εργοταξιακής σήμανσης και την έκδοση των μέτρων ρύθμισης κυκλοφορίας για την εκτέλεση των εργασιών επί της οδού Παπάφη.

2. Η ανωτέρω Ειδική Δήλωσης Διακοπής Εργασιών περιλαμβάνει όλα τα απαιτούμενα στοιχεία, σύμφωνα με τις παρ. 2(β) και 3 του άρθρου 161 του Ν. 4412/2016 καθόσον:

i) Έχει επιδοθεί στις 28-07-2022 στον ανάδοχο η με Α.Π. 204570/27-07-2022 διαταγή της Διευθύνουσας Υπηρεσίας για διακοπή εργασιών στον άξονα της οδού Παπάφη για δύο (2) μήνες, λόγω μη έκδοσης της Κανονιστικής Απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με την έγκριση της μελέτης εργοταξιακής σήμανσης για την εκτέλεση των εργασιών στην οδό Παπάφη,

ii) Έχουν ολοκληρωθεί εμπρόθεσμα οι απαιτούμενες εργασίες στον υφιστάμενο άξονα Κουντουριώτου-Σαλαμίνος-Πολυτεχνείου-Αναγεννήσεως,

iii) Δίδονται στοιχεία για τα τμήματα του έργου που έχουν κατασκευασθεί μέχρι την διακοπή των εργασιών με την εκτίμηση της αξίας τους, η οποία θα ολοκληρωθεί μετά τον έλεγχο και την έγκριση της 6 ης αναλυτικής επιμέτρησης,

iv) Περιγράφονται τα τμήματα του έργου που υπολείπονται προς εκτέλεση,

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ότι αποδέχεται το περιεχόμενο της Ειδικής Δήλωσης Διακοπής Εργασιών, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 161 του Ν.4412/2016».

diakopi-erghasiwn-papafi-page-0001-Ahtbk.jpg

Νίκη της αποφασιστικότητας των κατοίκων

Η εξέλιξη αυτή έχει πάντως ξεχωριστή σημασία για τα δημοτικά πράγματα της πόλης, διότι καταδεικνύει ότι οι πολίτες, αν αποφασίσουν να κινηθούν συντεταγμένα και συλλογικά, μπορούν να διεκδικήσουν αιτήματα και να αλλάξουν αποφάσεις που αφορούν άμεσα την καθημερινότητα τους.

Το θέμα του ποδηλατοδρόμου της Παπάφη, ξεσήκωσε πολλές αντιδράσεις και η εναντίωση στην κατασκευή του ήταν σχεδόν πάνδημη και διαπαραταξιακή. Οι κάτοικοι συγκρότησαν και τοπικό σωματείο και συνέλεξαν πάνω από 2000 υπογραφές ενώ είχαν προετοιμαστεί και για προσφυγή στο ΣτΕ.

Η αντίθεση τους στον ποδηλατοδρόμο δεν είχε ιδεολογικό ή πολιτικό χαρακτήρα αλλά αντιμετωπίστηκε ως ένα θέμα καθημερινότητας και ως μία εξέλιξη που θα είχε αρνητικά αποτελέσματα στην κοινωνικά, οικονομικά αλλά περιβαλλοντικά δεδομένα της περιοχής, καθώς η κατασκευή του ποδηλατοδρόμου απαιτεί το κόψιμο δεκάδων δένδρων κατά μήκος της Παπάφη.

Όπως τονίζει στην Parallaxi, ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, εκπρόσωπος της “Ένωσης Κατοίκων και Επαγγελματιών Παπάφη”, η διακοπή των εργασιών είναι μία νίκη για τους κατοίκους της περιοχής που όμως δεν εφησυχάζουν. «Αποδείχθηκε ότι το δίκαιο το έχουν οι κάτοικοι και όχι όσοι σχεδίασαν ένα έργο χωρίς να λάβουν υπόψη τους, τη βούληση των κατοίκων και τα δεδομένα της περιοχής, χωρίς να έχουν γνώση της περιοχής», τονίζει και αναφέρει ότι η Ένωση Κατοίκων Παπάφη, θα συνεχίσει να διεκδικεί μέτρα και έργα ανάπτυξης και αναβάθμισης για την περιοχή.

Ο Σάκης Τζακόπουλος, ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης και πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, ο οποίος από την αρχή είχε σταθεί στο πλευρό των κατοίκων, τόνισε πως έγκαιρα είχε προειδοποιήσει για το ανέφικτο του έργου.

«Είπα από την αρχή και στο δημοτικό συμβούλιο στις τοποθετήσεις μου, ότι το συγκεκριμένο έργο τεχνικά δεν μπορεί να γίνει» τονίζει και σημειώνει πως «επιτέλους βγήκε μία απόφαση η οποία θα επαναφέρει αυτή την περιοχή σε ηρεμία και σε καλή λειτουργία ενώ υπάρχουν έργα ανάπλασης που πρέπει να γίνουν ώστε η Παπάφη να αποκτήσει το ρόλο που πρέπει να έχει μία κεντρική περιοχή στην λειτουργία της πόλης».

img-20211103-142220.jpg
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα