ΠΟΥ: Απομάκρυνε 100 ασθενείς από τη Γάζα – Τουλάχιστον 34 νεκροί σε 24 ώρες
Στην καύση πλαστικών για να παράγουν καύσιμα έχουν καταφύγει οι κάτοικοι της Γάζας
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι απομάκρυνε από τη Γάζα σχεδόν 100 ασθενείς, περιλαμβανομένων δεκάδων παιδιών, και τους μετέφερε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κάνοντας παράλληλα έκκληση να επιτραπεί η επανέναρξη των τακτικών απομακρύνσεων από τον θύλακα για ιατρικούς λόγους.
“Πρόκειται για τη μεγαλύτερη απομάκρυνση ανθρώπων από τη Γάζα από τον Οκτώβριο του 2023”, είπε στους δημοσιογράφους ο Ρίτσαρντ Πίπερκορν, ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, αναφερόμενος στην επιχείρηση η οποία πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη.
“Η Γάζα χρειάζεται ανθρωπιστικούς διαδρόμους. Έχουμε ανάγκη από ένα σύστημα καλύτερα οργανωμένο και βιώσιμο”, σχολίασε ο ίδιος προσθέτοντας ότι περισσότεροι από 10.000 κάτοικοι της Γάζας αναμένουν να απομακρυνθούν.
Τουλάχιστον 41.118 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 95.125 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας του παλαιστιναικού θύλακα.
Τις τελευταίες 24 ώρες, τουλάχιστον 34 άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Γάζα: Οι κάτοικοι καίνε πλαστικά για να παραγάγουν καύσιμα
Με το Ισραήλ να παρεμποδίζει την είσοδο σχεδόν όλων των καυσίμων στη Γάζα για να αποτρέψουν τη χρήση τους από τους μαχητές της Χαμάς, κάποιοι Παλαιστίνιοι στο βόρειο τμήμα του θύλακα χρησιμοποιήσουν πλαστικά απορρίμματα για να παραγάγουν τα δικά τους.
«Διανύουμε μεγάλες αποστάσεις για να συλλέξουμε πλαστικά και να τα μεταφέρουμε από κτίρια που έχουν καταρρεύσει. Κάποιες φορές φοβάμαι τις περιπολίες (του ισραηλινού στρατού) και φοβάμαι μήπως πέσουν επάνω μου χαλάσματα ενώ περπατάω», δήλωσε ο Μοσταφά Μοσλέχ, 16 ετών, κρατώντας τα αντικείμενα που συνέλεξε.
Ο συγγενής του, ο Μαχμούντ Μοσλέχ, διαχωρίζει τα αντικείμενα μαζί με άλλους, τα κόβει σε μικρότερα κομμάτια και μετά τα καίει σε έναν αυτοσχέδιο φούρνο που έχει στηθεί ανάμεσα στα ερείπια των κτιρίων.
«Είχα την ιδέα, και δόξα τω Θεώ, καταφέραμε με τη βοήθεια του Θεού να μετατρέψουμε τα πλαστικά σε βενζίνη και καύσιμο» δήλωσε ο 35χρονος κάτοικος της Γάζας, που έχει εκτοπιστεί λόγω των συγκρούσεων. «Στραφήκαμε σε αυτή τη λύση λόγω της οξείας έλλειψης προϊόντων πετρελαίου».
Άλλοι Παλαιστίνιοι, όπως ο 53χρονος οδηγός Φαρίντ Γκόμαα, πηγαίνουν στη Μπεΐτ Λαχία στο βόρειο τμήμα του θύλακα για να προμηθευτούν καύσιμα που έχουν παραχθεί από την καύση πλαστικών, αψηφώντας τις συγκρούσεις μεταξύ των μαχητών της Χαμάς και των ισραηλινών δυνάμεων καθώς και τους συχνούς ισραηλινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς.
«Ερχόμαστε εδώ μέσα στον φόβο και κάνουμε μεγάλη διαδρομή για να πάρουμε ένα λίτρο καυσίμου, που είναι φθηνότερο από άλλα μέρη», δήλωσε ο ίδιος.
Η διαδικασία καύσης των πλαστικών έχει δυσκολίες, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος των εγκαυμάτων αλλά και των βομβαρδισμών. Ωστόσο ύστερα από 11 μήνες πολέμου, οι κάτοικοι της Γάζας αντιμετωπίζουν την κατάσταση με στωικότητα.
«Προχωράμε με την προστασία του Θεού», δήλωσε ο Μαχμούντ.