Uncategorized

Στη Δαδιά δίνουν μάχη με τις φωτιές – Σκοπός να μη φτάσουν στη Λευκίμη

Δύο ενεργά μέτωπα βρίσκονται σε εξέλιξη στη μεγάλη φωτιά στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς Έβρου

Parallaxi
στη-δαδιά-δίνουν-μάχη-με-τις-φωτιές-σ-907059
Parallaxi

Δύο ενεργά μέτωπα βρίσκονται σε εξέλιξη στη μεγάλη φωτιά στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς Έβρου με το ένα από αυτά να κατευθύνεται προς το χωριό Λευκίμη και όλες τις δυνάμεις της πυροσβεστικής να δίνουν τιτάνιο αγώνα για να μην φτάσει προς τα εκεί.

Το δεύτερο μέτωπο είναι στο Δάσος της Δαδιάς προς τη βόρεια πλευρά.

«Δίνουμε μεγάλη μάχη για να μην απειληθεί ο οικισμός της Λευκίμης. Ήδη έχουν απομακρυνθεί 15 ηλικιωμένοι που αντιμετώπιζαν αναπνευστικά και κινητικά προβλήματα. Ευελπιστούμε ότι τελικά το μέτωπο αυτό θα ελεγχθεί», δήλωσε στη Voria.gr, ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς.

Στην περιοχή επικρατούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες και άνεμοι έντασης ως και 4 μποφόρ που σπρώχνουν τις φλόγες προς τη Λευκίμη, περνώντας μέσα από καμμένη έκταση παλαιότερης φωτιάς.

Στο μέτωπο που υπάρχει στο Δάσος της Δαδιάς η εικόνα είναι καλύτερη και δεν φαίνεται να εμπνέει περαιτέρω ανησυχία, ωστόσο η περιοχή θα περάσει άλλη μια δύσκολη νύχτα.

Στο σημείο επιχειρούν αδιάκοπα 320 Πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 75 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν από αέρος καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας 10 αεροσκάφη και 13 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν οι Δασικές Υπηρεσίες Έβρου με τους υλοτόμους οι οποίοι πραγματοποιούν αραίωση της καύσιμης ύλης.

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας έχει διαθέσει, 8 μηχανήματα έργου και 1 ομάδα «Δευκαλίωνα» αποτελούμενη από 36 στελέχη, 4 υδροφόρα οχήματα, ενώ η τοπική αυτοδιοίκηση έχει διαθέσει μεγάλο αριθμό υδροφόρων οχημάτων.

Όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, είναι σε γενική επιφυλακή.

Κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, ενεργοποιήθηκε η δορυφορική υπηρεσία καταγραφής μέσω του συστήματος Copernicus. Σκοπός της υπηρεσίας είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για την περιοχή Δαδιά της Π.Ε. Έβρου στην οποία εκδηλώθηκε η πυρκαγιά. Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τέλος, κρίσιμο εκτιμάται από τις δασικές υπηρεσίες το διάστημα 20.00 με 21.00 καθώς, σύμφωνα με το ΑΠΕ, έχει παρατηρηθεί κατά τις προηγούμενες ημέρες πως τη συγκεκριμένη ώρα διαφοροποιούνται τα χαρακτηριστικά του ανέμου κάτι που δύναται να επηρεάσει τη συμπεριφορά της πυρκαγιάς.

Φόβοι για την αποικία του μαυρογύπα

Εκτός από τα χιλιάδες καμένα στρέμματα -υπολογίζονται σε πάνω από 15.000 έως τώρα- άγνωστη είναι η ζημιά που έχει προκληθεί σε πουλιά και ζώα. Αν και πολλά πτηνά φέρεται να έχουν μετακινηθεί προς πεδινές περιοχές ή τα ζαρκάδια που έφυγαν προς τα Πομακοχώρια, οι ειδικοί του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου αγωνιούν για την χλωρίδα και την πανίδα και ιδιαίτερα για τον πληθυσμό των μαυρόγυπων που φωλιάζουν στο δάσος.

Η υποδιευθύντρια του πρώην Φορέα Διαχείρισης (νυν ΜΔΠΠ Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς), Άννα Κωνσταντινίδου, μιλώντας στη Voria.gr, ανέφερε ότι «η φωτιά καίει σε πολύ σημαντική περιοχή».

«Υπάρχουν σε αυτή φωλιές με μαυρόγυπες οπότε σίγουρα υπάρχουν επιπτώσεις. Όμως αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να ξέρουμε το μέγεθος της ζημιάς που έχει γίνει. Κι αυτό που προσπαθούμε αυτή την ώρα είναι να μην επεκταθεί η φωτιά προς την περιοχή που έχει ακόμα περισσότερους μαυρόγυπες» είπε προσθέτοντας ότι είναι περίοδος που έχουν γεννηθεί τα νεογνά.

«Είναι πολύ μικρά ακόμα και δεν έχουν πετάξει οπότε είναι σίγουρο ότι θα χαθούν σε περίπτωση που καεί το δένδρο» τόνισε. Παρήγορο είναι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Φορέα Διαχείρισης, ότι «τα υπόλοιπα αρπακτικά ίσως έχουν πετάξει σε άλλες περιοχές» μακριά από τη φωτιά.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα