Σύψας: Προσοχή μη γίνουμε Βελιγράδι

Τι φοβούνται οι επιδημιολόγοι

Parallaxi
σύψας-προσοχή-μη-γίνουμε-βελιγράδι-633189
Parallaxi

coronavirus

Για κίνδυνο της διασποράς του κορωνοϊού στη χώρα προειδοποίησε μέσω του ΣΚΑΪ ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας, αναφέροντας  το παράδειγμα της Σερβίας όπου τα κρούσματα  στη χώρα αυξήθηκαν κατακόρυφα εν μία νυκτί και τόνισε πως τα πράγματα πλέον χρίζουν προσοχής.

Ο λοιμωξιολόγος καθηγητής  εξέφρασε  την έντονη ανησυχία του για τον -διψήφιο- αριθμό των κρουσμάτων, ειδικά στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

«Έχουμε καθημερινά διψήφιο αριθμό κρουσμάτων στην Αθήνα, και αρκετά στην Θεσσαλονίκη, κι αυτό μπορεί να εκτραπεί ανά πάσα στιγμή στο πολύ χειρότερο» δήλωσε. Ποιο σενάριο ανέφερε για την έναρξη των μαθημάτων στο νέο σχολικό έτος.

«Στο Βελιγράδι ξυπνήσανε μια ημέρα και βρέθηκαν με 100 και 200 κρούσματα, ενώ μέχρι τότε είχαν πολύ λίγα κρούσματα. Είναι απολύτως απαραίτητο αυτή τη στιγμή που έχουμε αυτή την άνοδο στα μεγάλα αστικά κέντρα που είναι εστίες υπερπληθυσμού κι έχουμε εκρηκτικό μείγμα να κάνουμε το σωστό όσον άφορα τις αποστάσεις και ακολούθως και τη μάσκα».

«Η επιδημία μας πιέζει πλέον, μας πιέζει κι από τα εισαγόμενα κρούσματα, δυστυχώς μας πιέζει και από τα ενδογενή κρούσματα τα 17 κρούσματα στην Αττική είναι πηγή μεγάλης ανησυχίας, βλέπουμε τα αποτελέσματα του συνωστισμού και της χαλάρωσης που επικράτησε τις προηγούμενες δύο εβδομάδες» σημείωσε ο κ. Σύψας.

Βλέπουμε τα αποτελέσματα του συνωστισμού και της χαλάρωσης που επικράτησε τις προηγούμενες δύο εβδομάδες

coronavirus

Συμπληρωματικό μέτρο η μάσκα, πρέπει να τηρούμε τις αποστάσεις

Σύμφωνα με τον καθηγητή, «η μάσκα είναι συμπληρωματικό μέτρο, κύριο μέτρο παραμένει η απόσταση πρέπει να τηρούμε τις αποστάσεις, βοηθά η μάσκα αν δεν μπορούμε, αν έχουμε όμως χαλάρωση, συγχρωτισμό και συνωστισμό ούτε η μάσκα θα μας βοηθήσει. Είναι απολύτως απαραίτητο να μην χαλαρώνουμε, να ακολουθούμε πιστά τις νέες οδηγίες που αφορούν τη μάσκα στους κλειστούς χώρους. Γι αυτό έχει παραταθεί η απαγόρευση στα πανηγύρια για τον Αύγουστο για να μην έχουμε συνωστισμούς».

Να βγάλουμε το καλοκαίρι

Ο κ. Σύψας σημείωσε πως είναι επιτακτική ανάγκη να βγει το καλοκαίρι χωρίς μεγαλύτερα προβλήματα, αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει οι πολίτες να αναλάβουν ατομικά τις ευθύνες τους.

Ανέφερε πως «Δεν μπορεί η πολιτεία να επιβάλει στον κάθε πολίτη να τηρεί τους κανόνες, ο κάθε πολίτης πρέπει να τους τηρεί, οι καταστηματάρχες, οι επαγγελματίες και ο κάθε πολίτης ξεχωριστά να τηρεί τις αποστάσεις, αλλιώτικα θα μπλέξουμε μέχρι το καλοκαίρι… Τώρα πρέπει να βγάλουμε το καλοκαίρι χωρίς να έχει συμβεί κάποιο ατύχημα, και ήδη τα στοιχεία είναι ανησυχητικά γιατί τα κρούσματα αρχίζουν και συσσωρεύονται» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Σύψας.

«Σα να βιαστήκαμε λιγάκι να άρουμε το μέτρο για τις μάσκες στα μεγάλα εμπορικά κέντρα, ακολουθούμε τις επιδημιολογικές τάσεις, τώρα είναι απαραίτητες με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα σε Αττική και Θεσσαλονίκη» σημείωσε. Όπως επισήμανε,  ασπίδα του προσώπου δεν είναι η καλύτερη λύση, η προσωπίδα πρέπει να είναι εναλλακτική της μάσκας και όχι η κύρια προστασία, αλλά είναι καλύτερη από το τίποτα.

Το σενάριο για τα σχολεία 

Ακόμα είναι νωρίς για απόφαση για τα σχολεία, επισήμανε ο λοιμωξιολόγος για την έναρξη των μαθημάτων το νέο σχολικό έτος, προσθέτοντας ότι με τα σημερινά δεδομένα η επιλογή για τα παιδιά είναι να πάνε στο σχολείο φορώντας μάσκα -και τα παιδιά του δημοτικού και οι δάσκαλοι και οι πάντες- αν το επιβάλλουν οι επιδημιολογικές συνθήκες. «Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις θα ληφθούν στο τέλος του Αυγούστου» αποσαφήνισε ο κ. Σύψας.

Οι εισηγήσεις των ειδικών

«Αυτή τη στιγμή έχουμε την ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων, την έξαρση στη χώρα μας για τα κρούσματα στην κοινότητα», ανέφερε ο καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών Χαράλαμπος Γώγος.

Στον αντίποδα, «είμαστε ευτυχείς για τον τουρισμό. Έχουμε χαμηλούς αριθμούς ως τον προσδοκώμενο αριθμό κρουσμάτων», ανέφερε ο καθηγητής, επισημαίνοντας, ωστόσο, πως «έχουμε αρκετά κρούσματα που για κάποιο λόγο είχανε κάποια επαφή με άτομα που ήρθαν από την Αλβανία». Ο ίδιος χαρακτήρισε βασικότερη όλων την ενημέρωση και ξεκαθάρισε πως «αυτές οι εκδηλώσεις, που κακώς γίνονται, είναι αρνητικό παράδειγμα. Αυτά πρέπει να απαγορευθούν και να ελεγχθούν, ούτε πανηγύρια, ούτε αθλητικοί αγώνες, ούτε beach party στην παραλία. Πρέπει να βρεθεί άλλος τρόπος πιο αποτελεσματικός στη δημόσια υγεία” υποστήριξε ο κ. Γώγος και υπεραμύνθηκε του να «καταλάβει ο κόσμος ότι έχει ευθύνη και ιδιαίτερα οι νέοι».

Σύμφωνα με τον κ. Γώγο, «ο στόχος μας είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί να πεισθούν, γιατί και οι ασυμπτωματικοί διασπέρνουν τον ιό στην κοινότητα». Επιπλέον, «γιατί να μην φοράνε όλοι μάσκες στο μαγαζί;” διερωτήθηκε ο Καθηγητής και συνέχισε, λέγοντας “είναι απλό το μέτρο, ανώδυνο και φθηνό». «Δεν υπάρχει κανείς κίνδυνος από τις μάσκες. Αυτό έλειπε», σχολίασε ο κ. Γώγος και συνέστησε για τους χώρους διασκέδασης «να ζητηθεί η λειτουργία τους με συγκεκριμένους όρους», δηλαδή καθιστοί και όχι όρθιοι στην πίστα και στο μπαρ. Οι εικόνες με εκατοντάδες άτομα να συνωστίζονται στον ίδιο χώρο είναι απαράδεκτες, κατέληξε ο κ. Γώγος.

«Υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων στα μεγάλα αστικά κέντρα, την έχουμε δει και τις προηγούμενες εβδομάδες. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι δύσκολο να γίνουν τοπικά lockdown. Το lockdown σε αυτή τη φάση δεν φαίνεται να είναι μία από τις επιλογές, θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να βρεθούμε σε κατάσταση που να χρειαστούμε lockdown. Αυτό που κοιτάμε σε αυτή τη φάση είναι πώς μπορούμε να επιβραδύνουμε την έλευση του δεύτερου κύματος του ιού», σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα