Υπέρ της Εύας Καϊλή το Δικαστήριο της ΕΕ
Τέλος η άρνηση πρόσβασης σε κρίσιμα έγγραφα
Υπέρ της πρώην ευρωβουλευτού Εύας Καϊλή αποφάνθηκε σήμερα Τετάρτη (9/7) το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακυρώνοντας την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να εμποδίσει την πρόσβασή της σε έγγραφα σχετικά με την υποψία κατάχρησης των αποζημιώσεων κοινοβουλευτικών βοηθών.
Η Εύα Καϊλή -επίσης βασική ύποπτη στο σκάνδαλο διαφθοράς Qatargate- είχε ζητήσει τα έγγραφα βάσει του κανονισμού διαφάνειας της ΕΕ, αλλά τον Ιούλιο του 2023 η Ευρωβουλή απέρριψε το αίτημά της, επικαλούμενη ανησυχίες ότι η δημοσιοποίηση θα παρεμπόδιζε τις εν εξελίξει νομικές διαδικασίες.
Σύμφωνα με το Γενικό Δικαστήριο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εφάρμοσε εσφαλμένα έναν κανόνα διαφάνειας της ΕΕ για την παρακράτηση εγγράφων και απέρριψε τα επιχειρήματα του θεσμικού οργάνου ότι η δημοσιοποίησή τους θα έβλαπτε μια σχετική δικαστική υπόθεση ή θα παραβίαζε τη νομική δικαιοσύνη.
«Τα αιτούμενα έγγραφα … δεν συντάχθηκαν για τους σκοπούς της διαδικασίας … και δεν περιέχουν εσωτερικές θέσεις του Κοινοβουλίου σχετικά με τον εν λόγω φάκελο της υπόθεσης», ανέφερε το Δικαστήριο, όπως μεταδίδει το Politico.
Το δικαστήριο εξήγησε ότι το αντικείμενο του εγγράφου που ζήτησε η Εύα Καϊλή είναι διαφορετικό από το αντικείμενο της υπόθεσης εναντίον της.
«Υπό αυτές τις συνθήκες, η πρόσβαση στα αιτούμενα έγγραφα δεν μπορεί να απορριφθεί για λόγους προστασίας της δικαστικής διαδικασίας», ανέφερε το δικαστήριο.
Η 46χρονη Εύα Καϊλή υπηρέτησε ως ευρωβουλευτής της Ελλάδας από το 2014 και ως αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής από τον Ιανουάριο του 2022 έως τον Δεκέμβριο του 2022, όταν συνελήφθη με προκαταρκτικές κατηγορίες για διαφθορά, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση στο πλαίσιο της έρευνας για το Qatargate, σχετικά με τις επιχειρήσεις επιρροής ξένων κρατών στις Βρυξέλλες.
Λίγες ημέρες μετά τη σύλληψή της, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) ζήτησε την άρση της κοινοβουλευτικής της ασυλίας, με βάση έκθεση της υπηρεσίας καταπολέμησης της απάτης της ΕΕ (OLAF) σχετικά με «υποψίες απάτης εις βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ», για φερόμενες παρατυπίες στους μισθούς των βοηθών της.
Τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, η Εύα Καϊλή άσκησε έφεση κατά του αιτήματος ασυλίας. Ο δικηγόρος της, Σπύρος Παππάς, χαρακτήρισε την ενέργεια του εισαγγελέα ως «αδικαιολόγητη», υποστηρίζοντας ότι η έρευνα είχε ήδη ολοκληρωθεί από την OLAF και αφορούσε «γεγονότα που χρονολογούνται από τα προηγούμενα χρόνια».
Τον περασμένο Φεβρουάριο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήρε ομόφωνα την ασυλία της Εύας Καϊλή, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει η δίωξη της EPPO/OLAF.