Featured

ΒΙΝΤΕΟ: Mαρτυρίες για την γειτονιά του Ισλαχανέ που καθηλώνουν

«Όταν γύριζα σπίτι όλη τη νύχτα έφτυνα μαυρίλα»

Parallaxi
βιντεο-mαρτυρίες-για-την-γειτονιά-του-ι-605353
Parallaxi
Εικόνα: Στιγμιότυπο Youtube

Τρεις νέες προφορικές μαρτυρίες προστέθηκαν στο μικρό αφιέρωμα στις προφορικές μαρτυρίες της γειτονιάς του Ισλαχανέ.

Ο Σωκράτης Χριστοδούλου, με καταγωγή από την Κύπρο, γεννήθηκε στην περιοχή της  Ευαγγελίστριας. Η γιαγιά και ο πατέρας του, ήρθαν ως πρόσφυγες ενώ η αγγλική υπηκοότητα δε στάθηκε υπέρμαχός του. Δούλευε στο μηχανουργείο ως τορναδόρος και περιγράφει τις συνθήκες εργασίας.

Χριστοδούλου Σωκράτης – Όταν γύριζα σπίτι όλη τη νύχτα έφτυνα μαυρίλα

Τα λουτρά της γειτονιάς χρονολογούνταν στον 18ο αι. και χτίστηκαν, όπως και το παρακείμενο τζαμί από τον Νουμάν Πασά. Αργότερα, με την ίδρυση του ορφανοτροφείου-τεχνικής σχολής, τόσο η γειτονιά όσο και τα λουτρά ονομάστηκαν Ισλαχανέ. Μία κάτοικος της οδού Αποστόλου Παύλου, θυμάται ως κοριτσάκι με τη μητέρα και τη γιαγιά της να πηγαίνει κάθε εβδομάδα στα λουτρά και μας τα περιγράφει. Κατεδαφίστηκαν τη δεκαετία του ’70.

Τα Λουτρά Ισλαχανέ στην Αποστόλου Παύλου

Η Τούλα Μακροπούλου, προσφυγικής καταγωγής, γεννήθηκε στην ανατολική πλευρά της Άνω Πόλης της Θεσσαλονίκης. Μας περιγράφει το πρώτο “κέντρο δημιουργικής απασχόλησης”, ένα άτυπο νηπιαγωγείο στη γειτονιά, τη δεκαετία του ’50 καθώς και μία ιστορία σχετικά με το μπακάλικο του παππού της στην πλατεία Καλλιθέας και τι σκαρφίστηκε η γιαγιά της για να μορφώσει τις δύο κόρες της.

Τούλα Μαρκοπούλου – Kορίτσια… και Eκπαίδευση

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα