Υγεία

10 Μύθοι για το ανοσοποιητικό

Ας καταρρίψουμε μερικούς από αυτούς, παραμένοντας υγιείς!

Σόνια Ταλαντινού
10-μύθοι-για-το-ανοσοποιητικό-571814
Σόνια Ταλαντινού

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι από τα σημαντικότερα του οργανισμού μας. Υπάρχουν πολλοί σχετικοί μύθοι. Ας καταρρίψουμε μερικούς από αυτούς, παραμένοντας υγιείς.

#1: Το κρύο μας αρρωσταίνει

Η αλλαγή της θερμοκρασίας είναι μόνο μέρος της εξίσωσης. Υπάρχει πράγματι μια σύνδεση μεταξύ των χαμηλών θερμοκρασιών και της ασθένειας, όχι, όμως, σχέση αιτίου-αποτελέσματος. Οι αλλαγές στη συμπεριφορά μας που σχετίζονται με τον κρύο καιρό είναι αυτές που πυροδοτούν τις εποχικές εξάρσεις. Το κρύο κρατά τους ανθρώπους σε εσωτερικούς χώρους για μεγαλύτερο διάστημα. Αυτό οδηγεί στην εξάπλωση μικροβίων μεταξύ τους όταν βρίσκονται σε στενή επαφή, καθώς η εγγύτητα είναι ο κύριος τρόπος με τον οποίο εξαπλώνονται, ανεξάρτητα από την εξωτερική θερμοκρασία. Έρευνες υπογραμμίζουν ότι οι χαμηλότερες θερμοκρασίες παρέχουν καλύτερο περιβάλλον διαβίωσης για συγκεκριμένους ιούς.

#2: Οι εποχικές αλλεργίες είναι σημάδι εξασθενημένου ανοσοποιητικού

Το αντίθετο. Οι εποχικές αλλεργίες είναι το αποτέλεσμα μιας υπερ-αντιδραστικής ανοσολογικής απόκρισης. Θεωρήστε τις αλλεργίες το χαρακτηριστικό ενός υπερβολικά επαγρυπνού ανοσοποιητικού. Οι αλλεργίες δεν προκαλούνται από βακτήρια ή ιούς. Αβλαβή σωματίδια όπως σκόνη, γύρη ή μούχλα εισάγονται στο σώμα όταν αναπνέετε. Εάν έχετε εποχικές αλλεργίες, το ανοσοποιητικό ανταποκρίνεται σε αυτά τα σωματίδια σαν να είναι ένα πιθανό παθογόνο.

#3: Το πλύσιμο των χεριών «σκοτώνει» τους ιούς

Ίσως εκπλαγείτε, αλλά το πλύσιμο των χεριών δε σκοτώνει κανέναν ιό, απλά μας απαλλάσσει από αυτούς με άλλο τρόπο. Το σαπούνι προσκολλάται στη μεμβράνη ή εξωτερικό τοίχωμα των ιών, τα μόρια του σαπουνιού ανταγωνίζονται τα λιπίδια μέσα στη μεμβράνη για να τους απομακρύνουν. Έτσι, ξεπλένονται καλύτερα. Όταν πλένετε τα χέρια, κυριολεκτικά ξεπλένετε και τους ιούς. Αφού ολοκληρώσετε το πλύσιμο, στεγνώστε καλά. Είναι πιο δύσκολο για τους ιούς να μεταφερθούν από στεγνά χέρια.

#4: Το απολυμαντικό χεριών είναι πιο αποτελεσματικό από το πλύσιμο των χεριών

Το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη της εξάπλωσης βακτηρίων και ιών. Όταν πρακτικά είναι αδύνατον, το απολυμαντικό είναι μια καλή εναλλακτική. Σε αντίθεση με το πλύσιμο των χεριών, τα απολυμαντικά χεριών καταστρέφουν τα μικρόβια. Τα απολυμαντικά, με τουλάχιστον 60% αλκοόλ, σκοτώνουν τους ιούς.

#5: Όλοι γεννιούνται με το ίδιο ανοσοποιητικό

Ο καθένας έχει διαφορετικό ανοσοποιητικό σύστημα. Σύμφωνα με μελέτη, περίπου το 20%-40% των διαφορών στο ανοσοποιητικό μας σύστημα αναπτύσσονται λόγω γενετικής. Μερικοί άνθρωποι γεννιούνται με αδύναμο ανοσοποιητικό, που σημαίνε ότι πάσχουν από ανοσολογική ανεπάρκεια, ενώ άλλοι με υπερδραστήριο, που μπορεί να οδηγήσει σε αυτοάνοσα νοσήματα.

#6: Το ανοσοποιητικό σύστημα παραμένει το ίδιο σε όλη τη ζωή

Το ανοσοποιητικό γερνάει, επιβραδύνεται με τον καιρό κι επηρεάζεται από παράγοντες, όπως η διατροφή και το στρες. Καθώς μεγαλώνουμε, το ανοσοποιητικό τείνει να εξασθενεί και να είμαστε πιο ευάλωτοι σε λοιμώξεις. Μελέτες έχουν αποδείξει τη μείωση της παραγωγής αντισωμάτων σε ηλικιωμένα άτομα, που τείνουν να αρρωσταίνουν πιο συχνά και να αναρρώνουν πιο αργά.

#7: Ο ύπνος δεν επηρεάζει την ανοσία μας

Το σώμα μας εξακολουθεί να λειτουργεί όταν κοιμόμαστε -οι μύες επισκευάζονται μόνοι, ο εγκέφαλος σαρώνει τα απόβλητα και το σώμα απελευθερώνει ορμόνες για κάθε λειτουργία. Ο 8ωρος ύπνος βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού, στην παραγωγή ανοσοκυττάρων, μειώνει τη φλεγμονή και βοηθά στη δημιουργία ανοσολογικής μνήμης.

#8: Η άσκηση αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό

Η τακτική, χαμηλής έντασης, άσκηση μπορεί να κάνει καλό στο σώμα. Τα λευκά αιμοσφαίρια ανθίζουν όταν γυμναζόμαστε. Η καθημερινή άσκηση αυξάνει τον κύκλο εργασιών των κυττάρων στο σώμα και διεγείρει την παραγωγή των σημαντικών κυττάρων του ανοσοποιητικού, που μάχονται ενάντια σε ιούς και βακτήρια. Φροντίζουμε να μην υπερβάλλουμε, καθώς η έντονη άσκηση μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις.

#9: Τα συναισθήματα δεν επηρεάζουν το ανοσοποιητικό

Η επιστήμη έχει καταλήξει να αναγνωρίσει ότι αν ζούμε με φόβο, τραύμα και απομόνωση, αυτά τα συναισθήματα στέλνουν σήματα στο ανοσοποιητικό ώστες αυτό να ξεκινήσει μια δράση σαν να στοχοποιούνται τα κύτταρά από ιό. Το πώς σκεφτόμαστε τον εαυτό μας και το πώς χτίζουμε τις σχέσεις μας με τους ανθρώπους είναι πραγματικοί δείκτες υγείας. Μια μελέτη του 2019, που εξέτασε 2.057 συμμετέχοντες, ηλικίας 18 έως 65 ετών, κατέληξε πως η συναισθηματική ισορροπία επηρεάζει τόσο το ανοσοποιητικό όσο και τη λειτουργία του θυρεοειδούς.

#10 Η βιταμίνη C αποτρέπει το κρυολόγημα

Όταν λαμβάνεται πριν την έναρξη των συμπτωμάτων, ο σωστή μορφή και δοσολογία βιταμίνης C μπορεί να μειώσει τη διάρκεια τησ ασθένειας, αλλά δε σας προστατεύει από το να αρρωστήσετε.

#Food Tip

Θρεπτικά συστατικά που παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία του ανοσοποιητικού: Βήτα καροτίνη, που θα βρείτε σε γλυκοπατάτες, σπανάκι, καρότα, μάνγκο, μπρόκολο και ντομάτες. Βιταμίνη D στα λιπαρά ψάρια, τα αβγά, το γάλα και στους 100% φυσικούς χυμούς. Ψευδάργυρος, που απορροφάται καλύτερα από τροφές, όπως το βόειο κρέας, τα θαλασσινά, το φύτρο σιταριού, τα φασόλια, τους ξηρούς καρπούς. Προβιοτικά, που είναι τα καλά βακτήρια και θα εξασφαλίσετε από το γιαούρτι και το κεφίρ, Πρωτεΐνη από ζωικές και φυτικές πηγές, όπως γάλα, γιαούρτι, αβγά, βόειο κρέας, κοτόπουλο, θαλασσινά, ξηροί καρποί, σπόροι, φασόλια και φακές. *Αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα