Αυξημένος κίνδυνος μετάδοσης της Όμικρον στην οικογένεια ακόμα και με αναμνηστική δόση
Διαβάστε όλες τις εξελίξεις για την πανδημία σε όλον τον κόσμο
Η αναμνηστική δόση εμβολίου Covid-19 μειώνει τον κίνδυνο ενδοοικογενειακής μετάδοσης της Όμικρον, ακόμα κι έτσι όμως ο κίνδυνος παραμένει μεγαλύτερος από ό,τι στην περίπτωση της παραλλαγής Δέλτα.
Μελέτη του του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης και του Ορολογικού Ινστιτούτου της Δανίας, η οποία δεν έχει υποβληθεί σε ανεξάρτητο έλεγχο και παρουσιάζεται ως προδημοσίευση, εξετάζει δεδομένα ιχνηλάτησης για κρούσματα κοροναϊού σε σχεδόν 12.000 νοικοκυριά της Δανίας, από τα οποία τα 2.225 αφορούσαν οικογένειες με κρούσμα Όμικρον.
Αφότου στάθμισαν τα δεδομένα για άλλους παράγοντες κινδύνου, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι ο κίνδυνος μετάδοσης σε διπλά εμβολιασμένα μέλη της ίδιας οικογένειας είναι περίπου 2,6 φορές υψηλότερος με την Όμικρον από ό,τι με τη Δέλτα.
Ακόμα και τα άτομα που είχαν λάβει αναμνηστική δόση ήταν 3,7 φορές πιθανότερο να προσβληθούν από την Όμικρον σε σχέση με τη Δέλτα -ένδειξη ότι η αναμνηστική δόση προσφέρει μικρότερη προστασία από την νέα παραλλαγή συγκριτικά με τη Δέλτα.
Ωστόσο στις οικογένειες με κρούσματα Όμικρον τα άτομα που είχαν λάβει αναμνηστική δόση ήταν 56% λιγότερο πιθανό να προσβληθούν, σε σχέση με όσους είχαν λάβει μόνο τις δύο πρώτες δόσεις.
Επιπλέον, όταν το πρώτο κρούσμα εντός της οικογένειας αφορούσε άτομα που είχαν λάβει αναμνηστική δόση, ο κίνδυνος μετάδοσης σε άλλα μέλη της οικογένειας ήταν μικρότερος συγκριτικά με τον κίνδυνο μετάδοσης από άτομα που έμεναν ανεμβολίαστα ή είχαν λάβει μόνο δύο δόσεις.
Τα ευρήματα αυτά αναδεικνύουν τη σημασία του αναμνηστικού εμβολιασμού, λένε οι ερευνητές.
Ωστόσο η ανάλυση οδήγησε και σε ένα άλλο σημαντικό εύρημα: ο κίνδυνος ενδοοικογενειακής μετάδοσης μεταξύ ανεμβολίαστων ήταν σχεδόν ίδιος στις περιπτώσεις της Όμικρον και της Δέλτα.
Αυτό, γράφει η ερευνητική ομάδα, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι «η ραγδαία εξάπλωσης της παραλλαγής Δέλτα μπορεί να αποδοθεί κυρίως στη διαφυγή από την ανοσία παρά σε εγγενή αύξηση της μεταδοτικότητας».
- Ρωσία: Δεύτερη παγκοσμίως σε θανάτους, πίσω από τις ΗΠΑ – Ξεπέρασε τη Βραζιλία
Η Ρωσία ξεπέρασε τη Βραζιλία και έχει πλέον τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό θανάτων στον κόσμο από την πανδημία της Covid-19, πίσω μόνο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με υπολογισμούς του πρακτορείου Reuters που βασίζονται σε στοιχεία της κρατικής στατιστικής υπηρεσίας Rosstat.
Σύμφωνα με τη Rosstat, τον Νοέμβριο πέθαναν 87.527 άνθρωποι από αίτια που σχετίζονται με τον νέο κορονοϊό. Ο Νοέμβριος ήταν ο μήνας με τα περισσότερα θύματα στη Ρωσία από την αρχή της πανδημίας.
Οι θάνατοι από την πανδημία στη Ρωσία έφτασαν τους 658.634, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters που βασίζονται σε στοιχεία της Rosstat μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου και δεδομένα της ομάδας αντιμετώπισης της πανδημίας για τον Δεκέμβριο. Ξεπέρασε έτσι τη Βραζιλία, που έχει καταγράψει 618.000 θανάτους.
Στις ΗΠΑ έχουν πεθάνει 825.663 άνθρωποι, πάντα σύμφωνα με υπολογισμούς του πρακτορείου, όμως ο πληθυσμός της χώρας είναι διπλάσιος από αυτόν της Ρωσίας.
Οι εκτιμήσεις του Reuters δείχνουν επίσης ότι η Ρωσία κατέγραψε περισσότερους από 835.000 υπερβάλλοντες θανάτους από την αρχή της πανδημίας, τον Απρίλιο του 2020, μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της θνητότητας το διάστημα 2015-19.
Ορισμένοι επιδημιολόγοι λένε ότι ο υπολογισμός των υπερβαλλόντων θανάτων είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποτιμηθεί ο πραγματικός αντίκτυπος της πανδημίας.
Μέχρι τώρα ο αριθμός των θανάτων στη Ρωσία δεν έχει επηρεαστεί από την παραλλαγή Όμικρον. Σήμερα, οι ρωσικές αρχές κάλεσαν τα νοσοκομεία να προετοιμαστούν για ένα πιθανό νέο κύμα κρουσμάτων της Covid-19.
Το επίπεδο της συλλογικής ανοσίας έφθασε το 61,8%
Το επίπεδο της συλλογικής ανοσίας στη Ρωσία έφθασε σε διάστημα μιας εβδομάδας από το 60,4% στο 61,8%, δήλωσε στους δημοσιογράφους η αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Τατιάνα Γκόλικοβα.
Η ίδια διευκρίνισε ότι μέχρι σήμερα 30 Δεκεμβρίου έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού 78.694.436 άτομα, ενώ πλήρως έχουν εμβολιασθεί 74.539.609 άτομα.
Η ίδια είπε ότι το επίπεδο ανοσίας σε τέσσερις περιφέρειες της Ρωσίας ξεπέρασε το 80% . Συγκεκριμένα, στη Σεβαστούπολη έφθασε το 90,2% , στην Αγία Πετρούπολη το 80,9% , στην Τσουκότκα το 80,7% και στην Καρελία στο 80,4%.
Παρατείνει συγχρόνως την παραγωγή του αντιικού φαρμάκου remdesivir
Η ρωσική κυβέρνηση αποφάσισε να παρατείνει, για ένα έτος, την έγκριση που έχει δώσει στην φαρμακοβιομηχανία Pharmasyntez για να συνεχίσει να παράγει μια γενόσημη έκδοση του αμερικανικού φαρμάκου remdesivir που χρησιμοποιείται για την θεραπεία κατά του κορονοϊού χωρίς δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, επικαλούμενη την ανάγκη προστασίας των πολιτών της.
Η Pharmasyntez είχε ζητήσει από το Κρεμλίνο να της επιτρέψει να παράγει μια γενική έκδοση του αμερικανικού φαρμάκου remdesivir τον Νοέμβριο του 2020 χωρίς τη συγκατάθεση της αμερικανικής εταιρείας Gilead Sciences που είναι κάτοχος της πατέντας.
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας είχε απορρίψει τον Μάιο αγωγή της Gilead Sciences που αμφισβητούσε την απόφαση να επιτραπεί στη Pharmasyntez να αναπτύξει και να διαθέσει στην αγορά το remdesivir.
Το κυβερνητικό διάταγμα που δημοσιεύθηκε σήμερα αναφέρει ότι η Pharmasyntez πρέπει να καταβάλει αποζημίωση στον κάτοχο της πατέντας του φαρμάκου, χωρίς να προσδιορίζει το ποσό.
Η Pharmasyntez παράγει το remdesivir με την ονομασία Remdeform. Μια παρτίδα του φαρμάκου είχε σταλεί από τη Ρωσία στην Ινδία στο πλαίσιο παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας.
Με πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης η είσοδος σε πολιτιστικές εκδηλώσεις και χώρους εστίασης
Με απόφαση της ρυθμιστικής αρχής προστασίας της υγείας του καταναλωτή Rospotrebnadzor, η είσοδος για το κοινό σε διάφορες εκδηλώσεις, πολιτιστικές, ψυχαγωγικές, αθλητικές, αλλά και σε χώρους εστίασης, θα γίνεται υποχρεωτικά με πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης σχεδόν στο σύνολο των περιφερειών της Ρωσίας.
Όπως δήλωσε η επικεφαλής της Rospotrebnadzor Άννα Ποπόβα, η είσοδος σε πολιτιστικές εκδηλώσεις με πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης θα γίνεται σε 79 περιοχές της Ρωσίας, σε εγκαταστάσεις εστίασης σε 75 περιφέρειες, ενώ σε αθλητικές εκδηλώσεις σε 77 περιφέρειες.
Σε 62 περιφέρειες η είσοδος στα ξενοδοχεία θα γίνεται με τα εν λόγω πιστοποιητικά, ενώ το ίδιο μέτρο επιβάλλεται σε 55 περιφέρειες για την επίσκεψη σε εμπορικά κέντρα, για την επίσκεψη σε εγκαταστάσεις παροχής υπηρεσιών το μέτρο εισάγεται σε 37 περιφέρειες και μόνο σε μια περιφέρεια το μέτρο αυτό εισάγεται στις μεταφορές, δήλωσε η Ποπόβα, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του αρμόδιου κρατικού φορέα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Επίσης, 66 περιφέρειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας είχε απαγορευθεί η λειτουργία χώρων εστίασης κατά την διάρκεια της νύχτας, από τις 23:00 έως τις 6:00 το πρωί.
Μαγιορκίνης: Υπάρχει αξιοπιστία των rapid tests απέναντι στην μετάλλαξη “Όμικρον”
Κλειστή το βράδυ της Πρωτοχρονιάς η Κόκκινη Πλατεία στη Μόσχα λόγω της πανδημίας
Η Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας θα παραμείνει κλειστή το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, λόγω των περιορισμών που έχουν επιβληθεί στην πόλη εξαιτίας της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με την πανδημία του κορωνοϊού και δεν θα υπάρχει πρόσβαση σ’ αυτήν από τις 5 το απόγευμα της 31ης Δεκεμβρίου 2021 έως τις 7 το πρωί της 1ης Ιανουαρίου 2022, όπως ανακοίνωσαν η Διεύθυνση Περιφερειακής Ασφάλειας και Καταπολέμησης της Διαφθοράς της Μόσχας και η ρωσική αστυνομία.
Στην ανακοίνωση της Διεύθυνσης Περιφερειακής Ασφαλείας της ρωσικής πρωτεύουσας αναφέρεται ότι, προκειμένου να διασφαλιστούν η δημόσια τάξη και η ασφάλεια των πολιτών κατά τη διάρκεια των εορτών της Πρωτοχρονιάς, προγραμματίστηκαν μέτρα ελέγχου και πρόληψης. Σε αυτές θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της αστυνομίας, άλλων υπηρεσιών επιβολής του νόμου, καθώς και λαϊκοί πολιτοφύλακες.
Η εν λόγω Διεύθυνση επισημαίνει ότι «οι δραστηριότητες θα πραγματοποιηθούν στους χώρους των εορτασμών της Πρωτοχρονιάς και σε άλλους χώρους μαζικής συγκέντρωσης πολιτών», όπως και ότι «θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην πρόληψη των παραβιάσεων της δημόσιας τάξης», καθώς και στη «συμμόρφωση με τη μεταναστευτική νομοθεσία, συμπεριλαμβανομένου του καθεστώτος παραμονής στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας». Κατά των παραβατών θα ληφθούν μέτρα με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
- Τουρκία: Ξεκίνησε η χορήγηση του τουρκικού εμβολίου κατά του κορονοϊού
Η Τουρκία άρχισε σήμερα να χορηγεί το τουρκικό εμβόλιο κατά της COVID-19, Turkovac, σε νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, εν μέσω της ραγδαίας αύξησης των μολύνσεων που οφείλονται στην παραλλαγή Όμικρον.
Η Τουρκία έχει ήδη χορηγήσει περισσότερες από 130 εκατ. δόσεις εμβολίων του κινεζικού Sinovac και εκείνου των Pfizer/BioNTech. Ξεκίνησε επίσης τη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων.
Το Turkovac έλαβε άδεια επείγουσας χρήσης από τις τουρκικές αρχές την περασμένη εβδομάδα, έπειτα από πολύμηνες καθυστερήσεις.
Οι ημερήσιες μολύνσεις κορονοϊού ξεπέρασαν τις 30.000 αυτή την εβδομάδα για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο. Οι νέες μολύνσεις αυξήθηκαν κατά 30% τη Δευτέρα και ξεπέρασαν τις 36.000 χθες, Τετάρτη, ο μεγαλύτερος ημερήσιος αριθμός που έχει καταγραφεί από τις 29 Απριλίου.
Ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά κάλεσε τους πολίτες να κάνουν αναμνηστικές δόσεις.
Ο Κοτζά είχε την Τετάρτη συνάντηση με το επιστημονικό συμβούλιο της χώρας για τον κορονοϊό για την έναρξη χορήγησης του Turkovac και την αύξηση των μολύνσεων αφού έλαβε αναμνηστική δόση με το τουρκικό εμβόλιο, αλλα είπε πως για την ώρα δεν εξετάζονται νέοι περιορισμοί.
“Η γρήγορη εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον δεν προκαλεί καμία αλλαγή στα μέτρα. Η σημασία των ατομικών μέτρων απέναντι σε αυτή την παραλλαγή που εξαπλώνεται ταχύτερα έχει αυξηθεί σημαντικά”, ανέφερε ο Κοτζά σε μια δήλωση μετά τη συνάντηση του επιστημονικού συμβουλίου.
“Το τουρκικό εμβόλιο Turkovac θα αρχίσει να χορηγείται στα νοσοκομεία των πόλεών μας από την Πέμπτη [σήμερα]. Είναι πιθανό να ληφθεί η αναμνηστική δόση με το εμβόλιό μας. Ανεξάρτητα από τι είδους εμβόλιο κάνατε προηγουμένως, μπορείτε να κάνετε την αναμνηστική δόση εμβολίου με το Turkovac”, πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει πει κατ΄επανάληψη πως η κυβέρνησή του θα καταστήσει το Turkovac διαθέσιμο παγκοσμίως, όμως η Άγκυρα δεν έχει ακόμη δώσει αναλυτικές πληροφορίες για το ποσοστό αποτελεσματικότητας του εμβολίου ή αποτελέσματα από κλινικές δοκιμές.
- Γερμανία: Η συντριπτική πλειονότητα δεν αναμένει περιορισμό ή τέλος της πανδημίας εντός του 2022
Απαισιόδοξοι σε ό,τι αφορά την προοπτική εξομάλυνσης της κατάστασης σε σχέση με την πανδημία του κορωνοϊού το νέο έτος εμφανίζονται στη συντριπτική πλειονότητά τους οι Γερμανοί, οι οποίοι εκφράζονται για το 2022 ακόμη πιο επιφυλακτικά απ’ ό,τι εκφράζονταν πριν από έναν χρόνο για το 2021.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου YouGov για λογαριασμό του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (DPA), μόνο το 15% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η πανδημία θα ξεπεραστεί σε μεγάλο βαθμό ή πλήρως εντός του 2022. Αντιθέτως, το 79% θεωρεί ότι ο κορωνοϊός θα επηρεάζει τουλάχιστον εν μέρει τη ζωή στη Γερμανία καθ’ όλη τη διάρκεια της επόμενης χρονιάς. Το 34% εκτιμά, πάντως, ότι θα υπάρξει σημαντικός περιορισμός των προβλημάτων.
Πριν από έναν χρόνο, σε αντίστοιχη έρευνα του ίδιου Ινστιτούτου, το 26% των ερωτηθέντων δήλωνε ότι περίμενε η πανδημία να ξεπεραστεί εντός του 2021, ενώ περιορισμό των δυσκολιών ανέμενε το 66%.
Το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ» προειδοποιεί για «αιφνίδια αύξηση των κρουσμάτων» λόγω της παραλλαγής Όμικρον
«Αιφνίδια αύξηση των κρουσμάτων» αναμένει το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ» λόγω της παραλλαγής «Όμικρον» και καλεί τους πολίτες να περιορίσουν τις μη αναγκαίες επαφές και να αποφύγουν τα ταξίδια.
«Λόγω της παραλλαγής “Όμικρον” αναμένεται αιφνίδια αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων και το σύστημα υγείας, καθώς και άλλοι τομείς περίθαλψης, μπορεί γρήγορα να υπερφορτωθούν», προειδοποιεί το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ» με ανακοίνωσή του και αξιολογεί τον κίνδυνο από τον κορονοϊό στη Γερμανία ως «πολύ υψηλό». Χθες ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ εξήγησε ότι, λόγω των περιορισμένων διαγνωστικών τεστ κατά τη διάρκεια των εορτών, είναι πιθανό ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων να είναι δύο ή και τρεις φορές μεγαλύτερος από τον αριθμό που ανακοινώνεται.
Νωρίτερα το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ» επικαιροποίησε τους καταλόγους με τις επικίνδυνες περιοχές, συμπεριλαμβάνοντας στις «περιοχές υψηλού κινδύνου» την Ιταλία, τον Καναδά, τη Μάλτα και το Σαν Μαρίνο. Από την 1η Ιανουαρίου, οι ταξιδιώτες που φθάνουν στη Γερμανία από αυτές τις χώρες, εφόσον δεν διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόησης, είναι υποχρεωμένοι να μείνουν επί δέκα ημέρες σε καραντίνα, ενώ μπορούν να υποβληθούν σε διαγνωστικό τεστ μετά την πέμπτη ημέρα. Στην κατηγορία περιοχών «υψηλού κινδύνου» περιλαμβάνεται αυτή τη στιγμή και η Ελλάδα. Αντιθέτως, από τη λίστα αφαιρέθηκε ο Μαυρίκιος. Το Ινστιτούτο επισημαίνει ακόμη ότι από τις 4 Ιανουαρίου 2022 δεν θα υπάρχει ειδική κατηγορία χωρών στις οποίες διαπιστώνεται έξαρση κάποιας παραλλαγής, καθώς ήδη και στη Γερμανία τείνει να επικρατήσει η «Όμικρον». Ο αριθμός των κρουσμάτων της εν λόγω παραλλαγής αυξήθηκε σήμερα κατά 28% σε σχέση με το προηγούμενο 24ωρο.
ΥΠΟ: Στις 14 μέρες το πιστοποιητικό νόσησης από τον πρώτο θετικό έλεγχο
- Βρετανία: Επιστήμονες εξετάζουν τα αποτελέσματα χορήγησης δεξαμεθαζόνης σε ασθενείς με COVID
Βρετανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα εξετάσουν αν οι υψηλότερες δόσεις ενός φτηνού και ευρέως χρησιμοποιούμενου στεροειδούς φαρμάκου, της δεξαμεθαζόνης, θα είχαν καλύτερα αποτελέσματα σε ασθενείς με σοβαρή Covid-19, σε σύγκριση με τις δόσεις που χορηγούνται σήμερα.
Πέρυσι, οι ίδιοι επιστήμονες που συμμετείχαν στη μεγάλη κλινική δοκιμή Recovery απέδειξαν ότι η δεξαμεθαζόνη μπορεί να σώσει τη ζωή ασθενών με Covid-19, χαρακτηρίζοντας τα συμπεράσματά τους «σημαντική ανακάλυψη» για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.
- Πορτογαλία: Η περίοδος της απομόνωσης λόγω Covid-19 μειώνεται από τις 10 στις 7 ημέρες
Η Πορτογαλία μείωσε σήμερα την περίοδο υποχρεωτικής απομόνωσης για τους ανθρώπους που έχουν διαγνωστεί θετικοί στην Covid-19, όμως είναι ασυμπτωματικοί, από τις 10 στις 7 ημέρες, ακόμα κι αν οι νέες μολύνσεις καταγράφουν ρεκόρ στη χώρα.
Η απόφαση αυτή, που θα εφαρμοστεί επίσης στις επαφές υψηλού κινδύνου, ελήφθη αφότου ειδικοί στον υγειονομικό τομέα προέτρεψαν την κυβέρνηση να επανεξετάσει την πολιτική της, μεταξύ ανησυχιών ότι η διασπορά της άκρως μεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον και οι εκτενείς καραντίνες θα μπορούσαν να παραλύσουν τη χώρα.
«Αυτή η απόφαση ευθυγραμμίζεται με τις οδηγίες από άλλες χώρες και είναι αποτέλεσμα μιας τεχνικής και σταθμισμένης μελέτης, δεδομένης της περιόδου επώασης της κυρίαρχης τώρα παραλλαγής Όμικρον», επισημαίνει η Αρχή Υγείας DGS σε μια ανακοίνωση.
Η απόφαση της Πορτογαλίας ακολουθεί ανάλογα μέτρα σε άλλες χώρες, όπως η Ισπανία και η Βρετανία, όπου αναφέρθηκαν προβλήματα σε διάφορους τομείς δραστηριοτήτων, καθώς οι εργαζόμενοι χρειάστηκε να απομονωθούν ακόμα κι αν δεν εκδήλωναν κανένα σύμπτωμα.
Τα ημερήσια κρούσματα αυξήθηκαν στην Πορτογαλία αυτή την εβδομάδα και εκτοξεύτηκαν στο ρεκόρ των 28.659 σήμερα, εξαιτίας της παραλλαγής Όμικρον, που διασπείρεται με ραγδαίους ρυθμούς.
Η DGS κατέγραψε 16 θανάτους σήμερα -αριθμός υψηλότερος από τους 12 χθες-, ενώ οι ασθενείς στις ΜΕΘ μειώθηκαν σε 144 από 151.
- ΗΠΑ: Τα CDC συστήνουν να αποφεύγονται οι κρουαζιέρες ακόμη και για τους εμβολιασμένους ταξιδιώτες
Τα Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ συνέστησαν σήμερα στους πολίτες να αποφεύγουν τις κρουαζιέρες, ακόμη και αν είναι εμβολιασμένοι, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων της Covid-19 εν πλω.
Η σύσταση αυτή συνιστά μεγάλο πλήγμα για τον κλάδο που έχει χτυπηθεί σκληρά από την πανδημία.
Τα CDC αύξησαν στο 4, το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού, την ταξιδιωτική οδηγία τους που αφορά τα κρουαζιερόπλοια.
“Ακόμη και οι πλήρως εμβολιασμένοι ταξιδιώτες μπορεί να διατρέξουν τον κίνδυνο να προσβληθούν και να μεταδώσουν παραλλαγές της Covid-19”, ανέφερε η ομοσπονδιακή υπηρεσία.
Καθώς πολλά κρουαζιερόπλοια ήδη ταξιδεύουν, τα CDC συνέστησαν στους επιβάτες να υποβληθούν σε εξετάσεις τρεις έως πέντε ημέρες πριν λήξει το ταξίδι τους και να παρακολουθούν επί 14 ημέρες μετά μήπως εμφανίσουν συμπτώματα της Covid-19.
Τα CDC έχουν ερευνήσει ήδη κρούσματα της Covid-19 σε περισσότερα από 85 πλοία.
- Ολλανδία: Πολίτες λόγω «λοκντάουν» συρρέουν στο Βέλγιο
Ολλανδοί επισκέπτες συρρέουν αυτήν την εβδομάδα στο Βέλγιο για να αποφύγουν τους αυστηρούς υγειονομικούς περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στη χώρα τους, όπου καφέ, εστιατόρια και μη απαραίτητα καταστήματα έκλεισαν, την ώρα που παραμένουν ανοικτά στην άλλη πλευρά των συνόρων.
Στην Αμβέρσα, στο βορειοδυτικό Βέλγιο, έμποροι επιβεβαιώνουν ότι οι Ολλανδοί τουρίστες άρχισαν να καταφθάνουν μαζικά από τη 19η Δεκεμβρίου, μετά την έναρξη του “λοκντάουν” που αποφάσισε η ολλανδική κυβέρνηση, για να ανακόψει την αναζωπύρωση της πανδημίας covid-19 και τη διασπορά της παραλλαγής Όμικρον.
“Τις τελευταίες ημέρες, η πλειονότητα των πελατών μου ήταν Ολλανδοί. Αυτό είναι πολύ καλό για τις επιχειρήσεις μας! Υπάρχει πολύς κόσμος, έχουμε πελάτες”, είπε με χαρά η Μαρί, μια πωλήτρια παγωτών.
“Ήρθα εδώ για να πάω στα μαγαζιά για ψώνια και να πιω καφέ”, κάτι που είναι αδύνατο αυτή τη στιγμή να το κάνω στην Ολλανδία, δήλωσε χαμογελώντας η Έμα, μια Ολλανδή τουρίστρια. Στη χώρα της, όλα τα μη αναγκαία καταστήματα, εστιατόρια, μπαρ, κινηματογράφοι, μουσεία και θέατρα θα παραμείνουν κλειστά έως τις 14 Ιανουαρίου.
Αντιθέτως, τα εμπορικά καταστήματα θα παραμείνουν ανοικτά στο Βέλγιο, ενώ τα καφέ και εστιατόρια κλείνουν νωρίτερα, στις 23.00 τοπική ώρα.
“Θέλαμε απλά να ξεφύγουμε από το λοκντάουν. Τα πάντα είναι κλειστά στην Ολλανδία, δεν υπάρχει τίποτα να κάνουμε και επιπλέον είμαστε σε διακοπές… Θα λέγαμε ότι είναι πιο συμπαθητικά στο Βέλγιο”, εξηγεί η Σαρλέιγ, μια 20χρονη γυναίκα.
Πολλοί Ολλανδοί επέλεξαν να ταξιδέψουν οδικώς ή με το τρένο στη Γερμανία, όπου εκεί επίσης οι περιορισμοί είναι λιγότερο αυστηροί και προς το βόρειο Βέλγιο, όπως μεταδίδουν βελγικά ΜΜΕ.
Η ολλανδική σιδηροδρομική εταιρεία NS ανακοίνωσε πως κινητοποίησε επιπλέον προσωπικό και προγραμμάτισε επιπλέον δρομολόγια για να ανταποκριθεί στη ζήτηση: “Τα τρένα είναι πάντα γεμάτα, μερικές φορές σε σημείο που πρέπει να αφήνουμε επιβάτες στην αποβάθρα”, επισήμανε σε ένα δελτίο τύπου.
“Δεν συστήνουμε να μεταβείτε στο Βέλγιο με το τρένο τις επόμενες ημέρες, εκτός κι αν είναι απολύτως απαραίτητο. Λόγω της κίνησης, είναι αδύνατο να τηρηθεί μια επαρκής κοινωνική αποστασιοποίηση”, προειδοποίησε η NS σε μήνυμά της στο Twitter.
“Μας λένε να μην έρθουμε παρά μόνο εάν είναι αναγκαίο. Και εμείς λέμε: ναι, είναι αναγκαίο για την ψυχική υγεία μας να έρθουμε εδώ!”, απαντά ο Μπάστιαν, ένας τουρίστας που έφθασε σήμερα στην Αμβέρσα.
Όπως μεταδίδει το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων Belga, περίπου 7.600 Ολλανδοί μετέβησαν με τρένο χθες στην Αμβέρσα, την ώρα που οι οδικοί άξονες είναι γεμάτοι, αναγκάζοντας τις αρχές να κινητοποιήσουν σήμερα την αστυνομία για να εγγυηθεί την ασφάλεια των επισκεπτών και να ρυθμίσει την κυκλοφορία.
- Γαλλία: Πάνω από 200.000 τα ημερήσια κρούσματα Covid-19 για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα
Η Γαλλία ανακοίνωσε σήμερα 206.243 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού για τις τελευταίες 24 ώρες, ένας απολογισμός πάνω από το όριο των 200.000 για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, καθώς η παραλλαγή Όμικρον επελαύνει στη χώρα.
Ένα ρεκόρ 208.099 μολύνσεων καταγράφηκε χθες, με τον υπουργό Υγείας Ολιβιέ Βεράν να προειδοποιεί για ένα “τσουνάμι” κρουσμάτων.
Ο κινητός μέσος όρος επτά ημερών νέων ημερήσιων κρουσμάτων ανήλθε στο επίπεδο ρεκόρ των 121.566, ένας αριθμός σχεδόν τετραπλάσιος σε μόλις έναν μήνα.
Η χρήση της μάσκας στους δρόμους του Παρισιού και της Λιόν θα είναι ξανά υποχρεωτική, καθώς οι αρχές προσπαθούν να αποφύγουν μια ραγδαία αύξηση κρουσμάτων την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.
Ο συνολικός αριθμός των ασθενών covid-19 που νοσηλεύονται αυξήθηκε κατά 465 το τελευταίο 24ωρο κι ανέρχεται σε 18.321, ένα υψηλό επτά και πλέον μηνών.
Ωστόσο, ο αριθμός αυτός είναι σχεδόν ο μισός από το ρεκόρ των 33.497 τον Νοέμβριο του 2020.
Ο απολογισμός θανάτων από την Covid-19 αυξήθηκε κατά 180 σε 24 ώρες, στους 123.552 νεκρούς.
Επίσης, αίρεται η απαγόρευση εισόδου των Βρετανών ταξιδιωτών που ήθελαν να επιστρέψουν στις χώρες μόνιμης κατοικίας τους
Έπειτα από δύο ημέρες σύγχυσης, η Γαλλία ήρε προσωρινά τις απαγορεύσεις που εμπόδιζαν τους Βρετανούς οι οποίοι ήθελαν να πάνε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες να περάσουν από το έδαφός της οδικώς.
Ο αποκλεισμός αφορούσε τους Βρετανούς που είναι μόνιμοι κάτοικοι άλλων χωρών της ΕΕ, εκτός της Γαλλίας και οι οποίοι περνούν οδικώς από το γαλλικό έδαφος για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους ή στη μόνιμη κατοικία τους κατά την περίοδο των γιορτών. Οι επιβάτες των τρένων Eurostar και όσοι ζουν στη Γαλλία δεν αντιμετώπιζαν πρόβλημα.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας είχε ζητήσει “κατεπειγόντως” εξηγήσεις εκ μέρους της γαλλικής κυβέρνησης. Την Τρίτη η διεύθυνση του Eurotunnel και η εταιρεία P&O Ferries που συνδέει ακτοπλοϊκώς τη Γαλλία με τη Βρετανία είχαν ανακοινώσει, επικαλούμενες την απόφαση του Παρισιού, ότι δεν επιτρεπόταν στους Βρετανούς πολίτες να διασχίσουν οδικώς τη Γαλλία. Το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας εξήγησε ότι οι Βρετανοί ταξιδιώτες είναι “πολίτες τρίτης χώρας” για τους οποίους δεν επιτρέπεται να περνούν τράνζιτ.
Σήμερα ωστόσο, το υπουργείο ανακάλεσε την απόφαση. Πολλοί Βρετανοί πήγαν “καλόπιστα” στη Βρετανία για τις γιορτές και τώρα “δυσκολεύονται να επιστρέψουν στον τόπο κατοικίας τους” ανέφερε το υπουργείο, ανακοινώνοντας ότι έδωσε οδηγίες στην αστυνομία των συνόρων να επιτρέπει στο εξής στους ταξιδιώτες αυτούς να περάσουν για να πάνε στις χώρες όπου επιθυμούν. Η απόφαση ισχύει τόσο για τους οδηγούς που χρησιμοποιούν τη σήραγγα της Μάγχης, όσο και εκείνους που μπαίνουν στη Γαλλία με το φεριμπότ.
- Ισραήλ: Έγκριση 4ης δόσης εμβολίου για τους ανοσοκατεσταλμένους
Το Ισραήλ θα προχωρήσει με τη δεύτερη αναμνηστική δόση εμβολίου κατά της Covid-19 για τους ανθρώπους με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, ανέφερε σήμερα ο επικεφαλής κυβερνητικός αξιωματούχος υγείας, όμως μια τελική απόφαση σχετικά με μια ευρύτερη χρήση ακόμη εκκρεμεί.
Ισραηλινό νοσοκομείο χορήγησε τέταρτες δόσεις σε μια δοκιμαστική ομάδα υγειονομικών τη Δευτέρα, στο πλαίσιο αυτού που αποκάλεσε την πρώτη ευρείας κλίμακας μελέτη για το αν ένας δεύτερος γύρος ενισχυτικών δόσεων θα βοηθήσει στο να αντιμετωπιστεί η παραλλαγή Όμικρον. Τα αποτελέσματα αναμένονται σε δύο εβδομάδες.
Το Ισραήλ ήταν η ταχύτερη χώρα που πραγματοποίησε αρχικούς εμβολιασμούς πριν από έναν χρόνο και έγινε μία από τις πρώτες χώρες που ξεκίνησαν ένα πρόγραμμα αναμνηστικών δόσεων, αφότου παρατήρησε ότι η ανοσία εξασθενεί με τον χρόνο.
Ανήσυχη μπροστά στην ταχεία εξάπλωση της Όμικρον, μια επιτροπή ειδικών του υπουργείου Υγείας συνέστησε την περασμένη εβδομάδα το Ισραήλ να προσφέρει μια τέταρτη δόση του εμβολίου των Pfizer/ BioNTech σε υγειονομικούς και στους πολίτες άνω των 60 ετών ή σε εκείνους με εξασθενημένα ανοσοποιητικά συστήματα.
Όμως, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας Νάχμαν Ας, η έγκριση του οποίου είναι αναγκαία για να ξεκινήσει μια νέα εκστρατεία ενισχυτικών δόσεων, δεν ανακοίνωσε αμέσως μια απόφαση, καθώς ορισμένοι ειδικοί υποστηρίξαν ότι δεν υπήρχαν επαρκή επιστημονικά δεδομένα για να δικαιολογηθεί η χορήγηση μιας τέταρτης δόσης.
Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου σήμερα, ο Ας είπε πως αποφάσισε ότι μια δεύτερη ενισχυτική δόση θα προσφερθεί μονάχα στους ανοσοκατεσταλμένους ανθρώπους προς το παρόν και ότι θα συνεχίσει να εξετάζει εάν θα διευρύνει την επιλεξιμότητα για την αναμνηστική δόση.
«Μπροστά στα κενά στη γνώση παγκοσμίως στην παρούσα κατάσταση, ενεργούμε με προσοχή και υπευθυνότητα», υπογράμμισε ο Ας.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ