Αν. Κοτανίδου: Τετριμμένα και χιλιοειπωμένα πράγματα περιέχει η μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα

Είναι γνωστό εδώ και 25 χρόνια ότι η μεγαλύτερη πίεση στις ΜΕΘ, προκαλεί μεγαλύτερη θνητότητα

Parallaxi
αν-κοτανίδου-τετριμμένα-και-χιλιοειπ-858309
Parallaxi
εικόνα sooc

«Ήταν έκπληξη για μένα η μελέτη Τσιόδρα–Λύτρα. Για εμάς είναι γνωστό εδώ και τουλάχιστον 25 χρόνια ότι όσο μεγαλύτερη πίεση υπάρχει στις ΜΕΘ, τόσο μεγαλύτερη είναι και η θνητότητα. Αυτό το ζούμε πάρα πολλά χρόνια, το έχουμε επισημάνει σε όλες τις κυβερνήσεις που έχουν περάσει και ξαφνικά τώρα βλέπω ότι λέμε πράγματα τετριμμένα και γνωστά ως κάτι τρομερό νέο. Δεν καταλαβαίνω ποιος είναι ο λόγος που συμβαίνουν όλα αυτά».

Αυτό τόνισε η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.

«Είμαι γιατρός, δεν μπορώ να μπω στη διαδικασία πολιτικής αντιπαράθεσης. Θεωρώ ότι είναι μια μελέτη που δεν λέει τίποτα καινούργιο. Δεν καταλαβαίνω γιατί τόση συζήτηση για αυτή τη μελέτη, που στο κάτω – κάτω δημοσιεύθηκε και σε ένα περιοδικό, όχι πρωτοκλασάτο. Δυστυχώς για τη χώρα μας, η πανδημία χρησιμοποιείται για θέματα πολιτικής αντιπαράθεσης. Είναι πολύ λυπηρό για όλους τους γιατρούς, για όλους τους επιστήμονες, να γίνονται τέτοιες συζητήσεις», υπογράμμισε.

Όπως είπε, ο κ. Τσιόδρας είναι ένας εξαιρετικός επιστήμονας, ο οποίος στον τομέα του έχει αναγνωριστεί παντού. «Έχει καταφέρει τα τελευταία 2 χρόνια να φέρει σε πέρας πάρα πολλά θέματα της πανδημίας. Θεωρώ ότι ο ρόλος του κ. Τσιόδρα στην αντιμετώπιση της πανδημίας, είναι εξαιρετικός», δήλωσε.

Αναφορικά με την αναφορά της έκθεσης σε αυξημένη θνητότητα διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ, ξεκαθάρισε ότι αυτό είναι απόλυτο και το έχουν δείξει πολλές μελέτες όλα αυτά τα χρόνια, «γι’ αυτό ζητούσαμε περισσότερες κλίνες ΜΕΘ». Τόνισε, πάντως, ότι «εφόσον ένας άνθρωπος έχει δύσπνοια και δεν μπορεί να αναπνεύσει, το λιγότερο που μπορείς να του προσφέρεις είναι να τον διασωληνώσεις και να του προσφέρεις ό,τι είναι δυνατόν στο σημείο στο οποίο νοσηλεύονται. Αυτό είναι το ανθρώπινο».

«Και αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Μπορείτε να πάτε στα αρχεία του ΕΚΑΒ και να δείτε πριν την πανδημία, τις ουρές διασωληνωμένων ανθρώπων. Θυμάμαι χειμώνες που χάναμε 70 και 80 ανθρώπους οι οποίοι περίμεναν να μπουν σε ΜΕΘ. Δεν καταλαβαίνω γιατί το ανακαλύψαμε τώρα», δήλωσε.

Πηγή: ΕΡΤ

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα