Από νοσοκομείο σε νοσοκομείο επί 11 ημέρες 13χρονος με αυτισμό – Έφτασε μέχρι και τη Θεσσαλονίκη

Αδιανόητη περιπέτεια για τον 13χρονο και την οικογένειά του

Parallaxi
από-νοσοκομείο-σε-νοσοκομείο-επί-11-ημέρ-1152434
Parallaxi

Επί έντεκα συνεχόμενες νύχτες, από τις 29 Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα, ο 13χρονος Νικόλας, που πάσχει από αυτισμό, μεταφέρεται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο της Αττικής και κοιμάται σε διαφορετικό νοσηλευτικό ίδρυμα κάθε βραδιά, ορισμένες από αυτές σε κάποιο γραφείο πάνω σε φορείο, επειδή δεν υπάρχει πουθενά κλίνη για περιπτώσεις σαν τη δική του και προφανέστατα διότι οι αρμόδιοι δεν δίνουν την απαιτούμενη σημασία αλλά και ανθρωπιά, ώστε να βρεθεί μία λύση.

Μαζί με το Νικόλα «Γολγοθά» ανεβαίνουν η μητέρα του, Χρύσα Καραβά και η 23χρονη αδελφή του, Μαντώ, οι οποίες βρίσκονται συνεχώς στο πλάι του για να τον ηρεμούν, αφήνοντας τις δουλειές τους και όποια άλλη υποχρέωση έχουν.

Η οικογένεια ακόμα και σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης ήταν διατεθειμένη να πάει, όταν τους προτάθηκε από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, προκειμένου να τύχει την απαιτούμενη νοσηλεία ο Νικόλας. Ωστόσο, χωρίς οι δύο γυναίκες να γνωρίζουν την αιτία και ποιος έλαβε τη συγκεκριμένη απόφαση, τελευταία στιγμή σταμάτησε η διαδικασία μεταφοράς του 13χρονου στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, όπου υπάρχει κλίνη κλειστού τύπου για τέτοιες περιπτώσεις.

Όλα αυτά συμβαίνουν, παρά το γεγονός ότι γιατροί έχουν αποφανθεί ότι ο Νικόλας χρήζει νοσηλείας και παρά το ότι υπάρχει εισαγγελική παρέμβαση, ώστε να βρεθεί η κατάλληλη κλίνη για τον 13χρονο.

Στις 29 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε η «Οδύσσεια»

Όπως αναφέρει στο ethnos.gr η μητέρα του 13χρονου, στις 29 Σεπτεμβρίου ο Νικόλας παρουσίασε επιθετική συμπεριφορά και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία».

«Εκεί μας είπανε ότι δεν υπάρχει κλίνη, αν και ο θεράπων γιατρός δέχτηκε ότι ο Νικόλας χρήζει νοσηλείας και πρέπει να μπει σε κάποιο νοσοκομείο, το οποίο θα διαθέτει την κατάλληλη κλίνη. Στις 2 Οκτωβρίου βρεθήκαμε στο «Τζάνειο», όπου μας είπανε ότι οι κλίνες που διαθέτουν, είναι ανοιχτού τύπου και δε γίνεται να νοσηλευτούν σε αυτές περιπτώσεις σαν του Νικόλα. Μας είπανε να πάμε στο ‘’Καραμανδάνειο’’ Νοσοκομείο της Πάτρας, όπου υπάρχει κλίνη κλειστού τύπου. Πήγαμε και εκεί αλλά η κλίνη ήταν ανοιχτού τύπου. Αναγκαστήκαμε να γυρίσουμε πίσω», λέει στο ethnos.gr η κ. Χρύσα Καραβά.

Η παλινωδία με το νοσοκομείο «Παπανικολάου»

Στις 8 Οκτωβρίου η οικογένεια επιχείρησε να στείλει το Νικόλα στο ειδικό σχολείο που φοιτά αλλά εκεί ο 13χρονος χτύπησε μία δασκάλα.

«Με τους καθηγητές του έχουμε άψογη συνεργασία. Ο διευθυντής με πήρε τηλέφωνο και μου είπε να πάω από εκεί και εκείνος θα καλέσει το ΕΚΑΒ και την εισαγγελία. Με εισαγγελέα πήγαμε ξανά στο ‘’Αγία Σοφία’’ και μας είπανε ότι η καλύτερη λύση είναι να μεταφερθεί το παιδί στο νοσοκομείο ‘’Παπανικολάου’’ της Θεσσαλονίκης, όπου υπάρχει η κατάλληλη κλίνη», σημειώνει η μητέρα.

Η εισαγγελέας αρχικά δεν ήθελε να μεταφερθεί το παιδί για νοσηλεία στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να αποφύγει το ίδιο αλλά και η οικογένεια την ταλαιπωρία. Ωστόσο, το απόγευμα της 9ης Οκτωβρίου πείστηκε, αφού υπήρχε και η σύμφωνη γνώμη της μητέρας και ξεκίνησε η διαδικασία για τη μεταφορά του 13χρονου με το ΕΚΑΒ. Επρόκειτο να ξεκινήσει η μεταφορά σήμερα, Πέμπτη 10 Οκτωβρίου, στις 7:00 το πρωί.

«Ξαφνικά, χθες το μεσημέρι, μας είπανε ότι ακυρώθηκε η μεταφορά με εντολές… άνωθεν. Φυσικά ποτέ δε μάθαμε την αιτία, ούτε ποιος έδωσε την εντολή να μην πάει το παιδί στη Θεσσαλονίκη. Το παιδί είναι εντελώς αποδιοργανωμένο. Το έχουμε κάνει… βαλίτσα, να το πηγαίνουμε κάθε μέρα σε όποιο νοσοκομείο έχει εφημερία. Περιμένουμε μια λύση αλλά κανείς δεν σκύβει πάνω από το πρόβλημα. Το παιδί κοιμήθηκε στο ‘’Αγία Σοφία’’ σε γραφείο. Το ίδιο έγινε ένα βράδυ και στο ‘’Αγλαΐα Κυριακού”. Μετά από διαμαρτυρίες μου μας έβαλαν στην Ορθοπεδική Κλινική, ώστε να μπορέσω και εγώ να κοιμηθώ λίγο. Η περιπέτειά μας δεν έχει τέλος. Δεν μας μετέφεραν στο ‘’Παπανικολάου’’ αλλά δεν μας έδωσαν και κάποια εναλλακτική λύση. Βρισκόμαστε εντελώς στον ‘’αέρα’’. Είμαστε διατεθειμένοι να πάμε οπουδήποτε, αρκεί το παιδί μου να βοηθηθεί», τονίζει η κ. Καραβά.

@madodafni Ο Νικόλας είναι 13 ετων και ειναι αδελφος μου. Τον φεραμε χθες στο νοσοκομειο ΠΑΙΔΩΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ με εισαγγελικη παραγγελια και συνοδεια αστυνομιας . Οι γιατροι στην προσπαθεια να βρεθει λυση οσο τσακωνονταν με την εισαγγελεα εμεις κοιμηθηκαμε σε ενα γραφειο πανω σε φορειο. Το επομενο πρωι μας στελνουν στο ΑΓΛΑΙΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ παλι με συνοδεια αστυνομιας και απο τις 8 το πρωι μεχρι τωρα τον εχουν εντελως παραμελημενο . Το παιδι θελει φαρμακευτικη ρυθμιση, δεν μπορουμε λογω επιθετικοτητας να τον βγαλουμε εξω και ο σκοπος γταν να τον στειλουμε στο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ στην Θεσσαλονικη που υπαρχει κλινη κλειστου τυπου. Αυτο εγινε δεκτο με παρα πολλη πιεση απο την εισαγγελεα και ενω ημασταν ετοιμοι να φυγουμε μας ειπαν οτι ακυρωθηκε λογω εντολης εκ των ανωτερων. Εχουμε κανει μπαλακι το παιδι χωρις φαρμακα και ειναι 24 ωρες κλεισμενο σε γραφεια . Ευχαριστω οποιον το διαβασει και ο λογος που ανεβασα αυτο το βιντεο ειναι για να μην ταλαιπωρουνται τα παιδια και να λαβουν τις ευθυνες τους οι ΑΡΜΟΔΙΟΙ της χωρας . #fyp #viral #greece #autism ♬ πρωτότυπος ήχος – M-A-D

«Τεράστια η ανταπόκριση του κόσμου»

Η αδελφή του Νικόλα, Μαντώ, ανέβασε στο Tik Tok ένα βίντεο με την ταλαιπωρία του Νικόλα, ο οποίος φαίνεται ξεκάθαρα να κοιμάται σε ένα γραφείο νοσοκομείου. Το συγκεκριμένο βίντεο προκάλεσε κύμα συμπαράστασης προς την οικογένεια από χιλιάδες απλούς πολίτες.

«Σκοπός του βίντεο που ανέβασα, ήταν να δει ο κόσμος την κατάσταση και να πιεστούν οι αρμόδιοι, ώστε να δώσουν λύση. Η συμπαράσταση του κόσμου προς εμάς ήταν τεράστια. Γιατροί, άνθρωποι που σχετίζονται με άτομα με αυτισμό και χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι δεν μας ήξεραν, ήρθαν σε επαφή μαζί μας. Ο απλός κόσμος ενδιαφέρεται και οι αρμόδιοι, που πληρώνονται για να κάνουν τη δουλειά τους, δεν ασχολήθηκαν καν. Ο μικρός μαζί μου ηρεμεί αρκετά και γι’ αυτό βρίσκομαι συνέχεια δίπλα του, όπως και η μητέρα μας. Έχουμε αφήσει τις δουλειές μας τόσες μέρες και οι αρμόδιοι άλλα μας λένε τη μία στιγμή και άλλα την άλλη. Ό,τι συμβαίνει, το μαθαίνουμε τρεις ώρες μετά. Τη δική τους ανεπάρκεια την πληρώνει πρώτα το παιδί και μαζί του και η υπόλοιπη οικογένεια», τονίζει η Μαντώ Καραβά.

Πηγή: ethnos.gr/ Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα