Αυτοκίνητο: Σε αυτά τα σημεία μαζεύονται τα περισσότερα βακτήρια

Όσο πιο παλιό το όχημα, τόσο περισσότερα βακτηρίδια ανιχνεύονται μέσα στην καμπίνα επιβατών, αλλά και στον χώρο αποσκευών

Parallaxi
αυτοκίνητο-σε-αυτά-τα-σημεία-μαζεύοντ-1209315
Parallaxi

Ο συχνός καθαρισμός του εσωτερικού του αυτοκινήτου μας είναι απαραίτητος για λόγους υγιεινής. Αυτό προκύπτει από έρευνα βρετανικού πανεπιστημίου, σύμφωνα με την οποία εντοπίστηκαν στην καμπίνα επιβατών των εξετασθέντων Ι.Χ. περισσότερα βακτήρια από ό,τι σε μια συνηθισμένη τουαλέτα.

Οι ερευνητές έβαλαν στο μικροσκόπιο τους πέντε διαφορετικά μοντέλα ηλικίας δύο έως 17 ετών. Στα τρία από τα πέντε αυτοκίνητα μετακινούνταν επιβάτες και κατοικίδια ζώα, ενώ στο ένα αποτελούσε το πλήρωμα μόνο ο οδηγός και το κατοικίδιο του. Τα αυτοκίνητα αγοράστηκαν μεταχειρισμένα και ακολούθως ελέγχθηκε το εσωτερικό τους για την ύπαρξη μικροβίων σε σύγκριση με αντίστοιχα δείγματα από τουαλέτες.

Τα αποτελέσματα εκπλήσσουν, αφού πολλοί θα περίμεναν, ότι το πιο βρώμικο μέρος ενός Ι.Χ. θα ήταν το τιμόνι του, ωστόσο τελικά αποδείχθηκε ότι ήταν το πιο… καθαρό και ότι επιβαρύνεται με τα λιγότερα βακτηρίδια. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η μεγαλύτερη εστία μόλυνσης για τους επιβάτες ενός Ι.Χ. είναι ο χώρος αποσκευών του, ενώ τα αναλυτικά αποτελέσματα για τα 6 σημεία που ερεύνησαν, ήταν τα εξής:

  • Χώρος αποσκευών, 1.425 βακτηρίδια.
  • Κάθισμα οδηγού, 649 βακτηρίδια.
  • Επιλογέας ταχυτήτων, 407 βακτηρίδια.
  • Πίσω κάθισμα, 323 βακτηρίδια.
  • Ταμπλό αυτοκινήτου, 317 βακτηρίδια.
  • Τιμόνι, 146 βακτηρίδια.

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι όσο μεγαλύτερης ηλικίας είναι ένα αυτοκίνητο, τόσο περισσότερα βακτήρια εντοπίζονται στο εσωτερικό του. Αυτό σημαίνει, ότι στα παλαιότερα Ι.Χ. είναι αναγκαίος ο συχνότερος καθαρισμός τους, ενώ η αγορά ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου πρέπει να συνοδεύεται απαραιτήτως με έναν βιολογικό καθαρισμό και απολύμανση της καμπίνας επιβατών.

Οι επιπτώσεις για την υγεία των επιβατών μπορεί να αποδειχθούν σοβαρές, καθώς τα βακτήρια που εντοπίστηκαν μπορούν να προκαλέσουν -μεταξύ άλλων- διάρροια, προβλήματα στο αναπνευστικό και λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.

Πηγή: ieidiseis.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα