CIA : «Έθαψε» κρίσιμες πληροφορίες για τον κορονοϊό
Με την κατηγορία ότι «χρημάτισε» αναλυτές για να αλλάξουν τα συμπεράσματα και τα ευρήματά τους
Με την κατηγορία ότι «χρημάτισε» αναλυτές για να αλλάξουν τα συμπεράσματα και τα ευρήματά τους, αναφορικά με τον COVID-19 και την προέλευση του, βρίσκεται αντιμέτωπη η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA).
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του New York Post και του Daily Caller, τα αρχεία αυτά φέρονται να δείχνουν χρηματισμό σε αναλυτές με σκοπό την υποβάθμιση της θεωρίας ότι η πανδημία COVID-19 προήλθε από διαρροή εργαστηρίου.
Το Oversight Project της δεξαμενής σκέψης κατέθεσε ομοσπονδιακή αγωγή κατά της CIA στις 22 Δεκεμβρίου, ισχυριζόμενο ότι η υπηρεσία δεν συμμορφώθηκε με τη νομοθεσία για την ελευθερία στην πληροφόρηση (FOIA). Σύμφωνα με την αγωγή, η CIA αρνήθηκε να παραδώσει έγγραφα της ομάδας που είχε αναλάβει να διερευνήσει τη θεωρία της διαρροής του κορονοϊού από εργαστήριο στη Γουχάν της Κίνας.
Όπως αναφέρει το κείμενο της μήνυσης, «τα μέλη της ομάδας COVID Discovery Team της CIA, μιας ομάδας υπαλλήλων που ανέλαβε να αναλύσει την προέλευση της πανδημίας COVID-19, έλαβαν οικονομικά κίνητρα προκειμένου να αλλάξουν τη θέση τους σχετικά με την προέλευση του ιού».
Ο Πρόεδρος της Υποεπιτροπής για την Πανδημία του Κορονοϊού στις ΗΠΑ, κ. Wenstrup ισχυρίστηκε ότι ο πρώην διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων, Δρ. Anthony Fauci, πήγε κρυφά στα κεντρικά γραφεία της CIA για να «επηρεάσει» τα ευρήματα των αναλυτών.
Τον Φεβρουάριο, το FBI έγινε η πρώτη υπηρεσία πληροφοριών των ΗΠΑ που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πανδημία του κορoνοϊού πιθανότατα ξεκίνησε με διαρροή εργαστηρίου.
Το Υπουργείο Ενέργειας εξέδωσε την ίδια αξιολόγηση τον ίδιο μήνα, επικαλούμενο νέες πληροφορίες.
Αλλά μερικούς μήνες αργότερα, σε μια έκθεση 10 σελίδων, ολόκληρη η κοινότητα πληροφοριών των ΗΠΑ, η οποία περιλαμβάνει τις εν λόγω υπηρεσίες μαζί με άλλες, αποχαρακτήρισε τα ευρήματά της για την προέλευση του COVID, εκτιμώντας πια «ότι ο SARS-CoV-2 δεν ήταν γενετικά τροποποιημένος».
Η έκθεση, ωστόσο, διαπίστωσε ότι «ανησυχίες για τη βιοασφάλεια»έλαβαν χώρα στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν, όπου αρκετοί επιστήμονες αρρώστησαν το φθινόπωρο του 2019 με συμπτώματα.