Υγεία

Covid, γρίπη και λοιμώξεις σαρώνουν τη χώρα

Ραγδαία η αύξηση του αριθμού των εισαγωγών. Είναι έτοιμο το Ε.Σ.Υ;

Βασίλης Παπουτσής
covid-γρίπη-και-λοιμώξεις-σαρώνουν-τη-χώρα-866541
Βασίλης Παπουτσής

Μεγαλώνει η ανησυχία για την εξάπλωση του κορονοϊού με αύξηση στον αριθμό εισαγωγών κατά 44%, 57 θανάτους και 70 διασωληνωμένους ασθενείς“, αναφέρει η πρόσφατη έκθεση του ΕΟΔΥ που επιβεβαίωσε τις προβλέψεις για «έκρηξη» μετά τις γιορτές, ενώ επιβεβαιώθηκαν και τα ευρήματα στα λύματα.

Η επιστροφή του κόσμου στην καθημερινότητα και τις δουλειές του φαίνεται πως θα γίνει λίγο πιο αργά από το αναμενόμενο ως προς την εύρυθμη λειτουργία και αυτό διότι ο αριθμός των κρουσμάτων αναμένεται να ανέβει και άλλο σύμφωνα με τους ειδικούς τις επόμενες ημέρες. Η συγκέντρωση πολλών ανθρώπων σε κλειστό χώρο, ένα σύνηθες φαινόμενο για την εποχή του χειμώνα λόγω κρύου αλλά και λόγω του εορταστικής διάθεσης των Χριστουγέννων, αποτέλεσαν τον νούμερο ένα παράγοντα της εξάπλωσης του κορονοϊού αλλά και όχι μόνο.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) επισημαίνει σε ανακοίνωσή του: “Η υγιεινή των χεριών, ο συστηματικός αερισμός κλειστών χώρων, ο περιορισμός επαφών με ευάλωτα άτομα, η πραγματοποίηση διαγνωστικών ελέγχων καθώς και η συνεχής χρήση μάσκας ειδικά σε χώρους με συνωστισμό παραμένουν τα ενδεικνυόμενα μέτρα πρόληψης των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού“.

Ωστόσο δεν είναι μόνο ο covid-19 που “παραμονεύει” αλλά και άλλες ιώσεις όπως η εποχική γρίπη και ο RSV. Πόσο υψηλή είναι όμως η επικινδυνότητα της κατάστασης αυτήν τη στιγμή με βάση την εικόνα που έχουμε από τα νοσοκομεία;

“Έχουμε ελάχιστα χέρια για να πορευθούμε”

“Η αύξηση των κρουσμάτων από ιώσεις είναι κάτι το φυσιολογικό, αφού αφορούν τις ιούς του χειμώνα. Είναι επειδή ο καιρός γίνεται πιο κρύος και οι άνθρωποι συνωστίζονται σε κλειστούς χώρους. Δεν είναι φυσικά ότι δεν υπήρχαν και παλιά αυτές οι ιώσεις που κυκλοφορούν απλά σήμερα τις ονοματίζουμε”, αναφέρει η Χριστίνα Κυδώνα, εντατικολόγος και παθολόγος στη Δ’ πανεπιστημιακή παθολογική κλινική Ιπποκράτειου, η οποία συνεχίζει:

“Ιδιαίτερα για τον covid-19 θα έλεγα ότι έχει τείνει να είναι μια απλή λοίμωξη του αναπνευστικού που σε μερικές ευπαθείς ομάδες ίσως τις ζορίσει λίγο παραπάνω αλλά δε χρειάζεται κανένας πανικός. Δεν απασχολεί την επιστημονική κοινότητα όπως παλιά”.

“Θεωρούμε πως θα έχουμε ακόμα περισσότερα κρούσματα ιώσεων το επόμενο χρονικό διάστημα. Όχι μόνο από τον κορονοϊό covid-19 αλλά και άλλων κορονοϊών που υπάρχουν όπως επίσης και από τον ιό RSV. Ένα μείγμα ιώσεων του αναπνευστικού γενικότερα που μεταφέρεται με την ομιλία και τον βήχα σε κλειστούς χώρους. Επομένως, καλό είναι οι χώροι να αερίζονται συχνά και οι άνθρωποι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες συνίσταται να φοράνε μάσκα για προληπτικούς λόγους. Εμείς που ανήκουμε σε προσωπικό νοσοκομείου είναι σίγουρο πως θα το περάσουμε κάποια στιγμή παρόλο που υπάρχουν τα μέτρα πρόληψης. Ήδη οι μισοί μέσα στις γιορτές είχαν γρίπη ή covid. Αλλά μεγάλη ανησυχία δεν υπάρχει, αντιμετωπίζεται πλέον”, τονίζει καθησυχαστικά η κ. Κυδώνα.

Ποια είναι η κατάσταση στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο αυτήν τη στιγμή; Η εντατικολόγος και παθολόγος απαντά: “Αυτήν τη στιγμή στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο υπάρχει μια ειδική πτέρυγα για covid, η οποία φιλοξενεί τα πιο “βαριά” περιστατικά. Η αλήθεια είναι πως έχουμε πολλά περαστικά και έτσι έχουν διαχωριστεί οι πιο “ζόρικες” περιπτώσεις με τις απλές περιπτώσεις. Οι τελευταίες πηγαίνουν στις παθολογικές κλινικές μαζί με άτομα που πάσχουν από άλλη γρίπη ή και πνευμονίες άλλης αιτιολογίας όπως από μικρόβια. Όλα αυτά ανήκουν στο μείγμα των λοιμώξεων του αναπνευστικού που κατά βάσιν γίνεται ο κύκλος τους κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Αυτήν τη στιγμή έχουμε αρκετούς θαλάμους που έχουν ταυτόχρονα περιστατικά covid μαζί με περιστατικά που έχουν κάποια άλλη γρίπη, τα οποία όμως βρίσκονται στον ίδιο βαθμό νοσηρότητας. Δεν είναι πάντα εφικτό αυτό όμως. Δε θα έλεγα πως είναι επικίνδυνο αυτό αρκεί να ξέρεις να το χειριστείς σωστά ώστε να μην υπάρξει μεγάλος κίνδυνος διασποράς στο νοσοκομείο. Δηλαδή να μην έχουμε ανθρώπους μέσα στο νοσοκομείο που δεν μπήκαν για λοίμωξη αλλά να αποκτήσουν μέσα στο νοσοκομείο. Έτσι προσπαθούμε όσο πιο έγκαιρα γίνεται να κάνουμε καλή ταξινόμηση των περιστατικών”.

“Βέβαια, όλο το παραπάνω γίνεται λόγω της στενότητας του χώρου, διότι έχουμε περιορισμένο αριθμό κρεβατιών. Επίσης, εφημερεύουμε κάθε τρεις με τέσσερις ημέρες. Δουλεύουμε στο “κόκκινο” στην παθολογική κλινική. Προσπαθούμε να δίνουμε εξιτήριο κάθε τρεις ημέρες ώστε να έρχονται και να εξυπηρετούνται και τα νέα περιστατικά. Σαν μια μηχανή που δουλεύει αδιαλείπτως. Δεν αρκούν οι νοσοκομειακές κλίνες που υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη, μιλώντας γενικότερα για την πόλη. Είναι γνωστούς σε όλους εδώ αυτό. Δεν αρκούν επ’ουδενί τα δωμάτια”.

Το πιο δύσκολο κομμάτι της καθημερινότητας των ιατρών στα δημόσια νοσοκομεία δεν είναι άλλο από τις ελλείψεις στο προσωπικό. Η κ. Κυδώνα μιλά στην parallaxi για αυτό: “Από άποψη ιατρικού προσωπικού είμαστε σχετικά καλά. Το ακτινολογικό, το αναισθησιολογικό και το μικροβιολογικό είναι ειδικότητες που αντιμετωπίζουμε έλλειψη αλλά δεν είναι οι κύριες σε ένα νοσοκομείο, καθώς αυτές υποστηρίζουν τις βασικές που είναι το παθολογικό και η χειρουργική. Είναι όμως σημαντικό για ένα νοσοκομείο να έχει πληρότητα και έτσι χρειαζόμαστε περισσότερους ιατρούς και σε αυτούς τους τομείς. Το πιο μεγάλο πρόβλημα είναι αλλού βέβαια. Όχι μόνο για το Ιπποκράτειο αλλά για όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Αναφέρομαι στο νοσηλευτικό προσωπικό”.

“Υπάρχουν πολλές συμβάσεις που έληξαν μέσα στον χρόνο, οι οποίες δεν ανανεώθηκαν. Μέσα σε όλα αυτά φυσικά υφίστανται και οι άδειες. Το πρόβλημα είναι τεράστιο και παρόλο που φωνάζουμε ότι δεν έχουμε κόσμο και είναι δύσκολη η κατάσταση, οι διοικήσεις των νοσοκομείων μας απαντούν ότι κατανοούμε την κατάσταση αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα γιατί το κράτος δεν έχει κάνει κίνηση προσλήψεων. Δυστυχώς, πρέπει να πορευθούμε με “ελάχιστα χέρια”. Ως τώρα δε γίνεται κάποια κινητοποίηση από το κράτος για νέες προσλήψεις που τόσο πολύ χρειαζόμαστε. Το μόνο που γίνεται είναι αναδιανομή προσωπικού. Για να γίνω πιο κατανοητή εννοώ π.χ. ότι ένας νοσηλευτής που ήταν μη μόνιμος στο Παπανικολάου γίνεται μόνιμος στο Παπαγεωργίου. Αυτό δεν είναι νέα πρόσληψη και εμείς τις θέλουμε “νέα χέρια” οπωσδήποτε. Δεν είναι προσθήκη σε αριθμό νοσηλευτών. Διότι όσοι έρθουν στο Ιπποκράτειο άλλοι τόσοι ξέρουμε πως θα φύγουν. Μια απλή ανακατανομή θέσεων και τίποτα παραπάνω. Μην ξεχνάμε ότι κάθε χρόνο έχουμε και συνταξιοδοτήσεις”.

Αναφορικά για το προσεχές μέλλον και τη λειτουργία Ε.Σ.Υ. η κ.Κυδώνα δεν αισιοδοξεί: “Προσωπικά το μέλλον το βλέπω χειρότερο δίχως φως στον ορίζοντα σαν αποτέλεσμα των μη προκηρύξεων. Χρειάζεται επειγόντως σοβαρός αριθμός εισροής νέων νοσηλευτών στο σύστημα διότι οι σημερινοί δε φτάνουν με τίποτα για τις ανάγκες μας”.

“Οι αντιβιώσεις που διαθέτουμε είναι λίγες για τις ανάγκες που υπάρχουν”

Έχει αυξηθεί ο αριθμός των ασθενών που έρχονται για τεστ και φυσικά αυξάνονται και τα θετικά self test για τον κορονοϊό. Σχετικά απότομη αύξηση, αλλά ευθύνεται κυρίως ότι είχαμε τις γιορτές του Χριστουγέννων, όπου ο ένας ήταν πάνω στον άλλον” τονίζει αρχικά στην parallaxi ο φαρμακοποιός Μιχάλης Βολώνης.

“Εικάζω ότι για δύο με τρεις βδομάδες θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Πρώτα θα κολλήσει ένας μέλος της οικογένειας και λίγες μέρες αργότερα μπορεί να εμφανιστεί ένα άλλο μέλος και να συνεχιστεί αυτό για καιρό. Φυσικό επακόλουθο να διαρκέσει για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα αυτή η έξαρση” προσθέτει. “Να πω όμως σε αυτό το σημείο πως τα άτομα τα οποία πάνε στο νοσοκομείο λόγω κορονοϊού είναι πολύ λιγότερα από αυτά που πήγαιναν πριν από δύο και τρία χρόνια, ενώ οι δείκτες θνησιμότητας έχουν κατέβει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Η όλη κατάσταση μπορεί να ελεγχθεί καλύτερα“.

Είναι σε ετοιμότητα τα ελληνικά φαρμακεία για την άνοδο των κρουσμάτων; “Τώρα από άποψη των τεστ έχουμε αρκετό απόθεμα βλέπω, είμαστε καλά. Αλλά σε ετοιμότητα ο φαρμακευτικός κλάδος στην Ελλάδα δεν είναι. Οι αντιβιώσεις που διαθέτουμε είναι λίγες για τις ανάγκες που υπάρχουν. Μπορεί να εξυπηρετήσουμε δύο, τρία, τέσσερα άτομα που θα έρθουν με συνταγή γιατρού αλλά στους επόμενους που θα έρθουν δε θα δώσουμε θετική απάντηση, γιατί δεν έχουμε και θα αναγκαστούν να ψάξουν αλλού. Το πιο δυσάρεστο είναι πως δε βλέπουμε κάποια πρωτοβουλία ούτως ώστε να καλυφθεί το κενό πού υπάρχει στα σκευάσματα. Έλλειψη ακόμα παρατηρείται και στα φάρμακα τα οποία διατίθενται και για την εποχική γρίπη (γρίπη Α και Β). Ακόμα και τα τριπλά τεστ κορονοϊού και γρίπης είναι σε έλλειψη. Με την έξαρση όλων των λοιμώξεων αυτήν τη στιγμή και τα ελάχιστα σκευάσματα που διαθέτουμε στα φαρμακεία, σίγουρα φτιάχνεται ένα σκηνικό που δεν είναι ιδιαίτερα θετικό για τους ασθενείς“.

Ας λάβουμε υπόψιν βέβαια ότι φέτος έγιναν και ελάχιστα εμβόλια εποχικής γρίπης. Για κάποιο λόγο ο γενικός πληθυσμός δεν εμβολιάστηκε όπως τα προηγούμενα χρόνια και τώρα με τις ελάχιστες αντιβιώσεις που διαθέτουμε είναι σαφώς μια πιο μη ευνοϊκή κατάσταση για τους παθόντες. Σε επάρκεια αυτή τη στιγμή είναι μόνο τα απλά τεστ κορονοϊού και τίποτα άλλο. Σαν να λέμε μόνο διάγνωση και όχι αντιμετώπιση” καταλήγει ο κ. Βολώνης.

Σε παρόμοια κατάσταση είναι και τα φαρμακεία στην επαρχία καθώς όπως μας ανέφερε και ο κ. Δημήτρης Κάζης, φαρμακοποιός στην πόλη της Δράμας, δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές με τα φαρμακεία στις μεγάλες πόλεις διότι έτσι γίνεται η διανομή των σκευασμάτων. “Έχουμε πληθώρα από τεστ για τον κορονοϊό αλλά υπάρχουν ελλείψεις για όλα τα υπόλοιπα σκευάσματα όπως οι αντιβιώσεις. Βέβαια, αξίζει να πω πως οι παιδικές αντιβιώσεις είναι σε έλλειψη σε όλη την Ευρώπη αυτήν τη στιγμή. Αλλά ναι γενικότερα υπάρχουν σχετικές ελλείψεις“.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα