Διαβήτης: Νέα μέθοδος, χορήγησης φαρμάκων, μειώνει τις ενέσεις σε μόλις 3 το χρόνο

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το νέο σύστημα θα βοηθήσει τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 να βελτιώσουν τα αποτελέσματα της υγείας τους.

Parallaxi
διαβήτης-νέα-μέθοδος-χορήγησης-φαρμά-1072881
Parallaxi

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ δημιούργησαν ανέπτυξαν ένα νέο σύστημα χορήγησης φαρμάκων με υδρογέλη, που μειώνει τις καθημερινές ενέσεις για τον διαβήτη και τον έλεγχο του βάρους, σε μόνο 3 το χρόνο. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ένα τέτοιο σύστημα θα βελτιώσει σημαντικά τη διαχείριση τόσο του διαβήτη όσο και του βάρους και θα βοηθήσει τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 να βελτιώσουν τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα της υγείας τους.

Η υδρογέλη είναι αρκετά υγρή ώστε να εγχέεται εύκολα και αρκετά στερεή ώστε να παραμένει τέσσερις μήνες μέσα στο σώμα. Έχει κατασκευαστεί από πολυμερή και νανοσωματίδια που είναι ελαφρώς συνδεδεμένα μεταξύ τους, ώστε να συγκρατούνται ως γέλη αλλά να διαχέονται αργά με την πάροδο του χρόνου. Ο γιατρός εγχέει μια μικρή δόση γέλης-γνωστή ως «αποθήκη»- κάτω από το δέρμα. Η υδρογέλη πρέπει να σχεδιαστεί έτσι ώστε αυτή η αποθήκη να είναι αρκετά μικρή ώστε να είναι άνετη και δυσδιάκριτη για τον ασθενή, αλλά και αρκετά μεγάλη και ανθεκτική ώστε να διαρκέσει τέσσερις μήνες.

«Η υδρογέλη λιώνει όπως ένας κύβος ζάχαρης που διαλύεται στο νερό, μόριο προς μόριο», εξήγησε ο δήλωσε ο Έρικ Άπελ, συν-συγγραφέας της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής της επιστήμης των υλικών και της μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν τη μελέτη σε ζωικό μοντέλο αρουραίου. Διαπίστωσαν ότι το  νέο σύστημα χορήγησης μπορεί να μεταφέρει φάρμακα για τον διαβήτη και τον έλεγχο του βάρους, όπως αυτά που μιμούνται την ορμόνη GLP-1. Τα φάρμακα αυτά δεν ελέγχουν μόνο το σάκχαρο στο αίμα αλλά έχουν και άλλα οφέλη, όπως η μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και η απώλεια βάρους.

Οι ερευνητές σκοπεύουν να διεξάγουν δοκιμές σε ανθρώπους τα επόμενα δύο χρόνια, αφού δοκιμάσουν με επιτυχία τη νέα τους τεχνολογία σε μοντέλο χοίρου.

ΠΗΓΗ: Interesting Engineering ΕΡΤ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα