Drunkorexia: Τι είναι η διατροφική διαταραχή που σχετίζεται με το αλκοόλ

Πώς ερμηνεύεται ψυχολογικά

Parallaxi
drunkorexia-τι-είναι-η-διατροφική-διαταραχή-που-558397
Parallaxi

Ο όρος drunkorexiaπεριγράφει τη συνύπαρξη της προβληματικής χρήσης αλκοόλ και διατροφικών διαταραχών ( drunk + anorexia). Πιο συγκεκριμένα, drunkorexia είναι η τάση ορισμένων ανθρώπων να περιορίζουν τις θερμίδες που καταναλώνουν από το φαγητό πριν ή μετά την χρήση αλκοόλ, είτε για να μην παχύνουν είτε για να νιώσουν πιο έντονα την επίδραση του αλκοόλ στον οργανισμό τους.

Αποτελεί ένα σχετικά καινούργιο φαινόμενο το οποίο δεν είναι καταγεγραμμένο στο DSM-5* ως ξεχωριστή διαταραχή με διαγνωστικά κριτήρια, και περιγράφεται ως μια σειρά συμπεριφορών που περιλαμβάνουν:

  • κατάχρηση αλκοόλ,
  • σχεδιασμός μείωσης του φαγητού ώστε να εξισορροπηθούν οι θερμίδες που προσλαμβάνονται από το αλκοόλ,
  • πρόκληση εμετού και χρήση καθαρτικών/ διουρητικών με σκοπό τον περιορισμό θερμίδων,
  • υπερβολική σωματική άσκηση για να περιοριστούν οι θερμίδες από το αλκοόλ.

Drunkorexia: Μια ψυχολογική ερμηνεία

Ο φόβος αύξησης βάρους από τις θερμίδες του αλκοόλ είναι ένας από τους πρωταρχικούς παράγοντες για τη συμπεριφορά της drunkorexia. Μελέτη (2020) διαπίστωσε ότι η επιθυμία για λεπτό σώμα συχνά συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα drunkorexia. Εμφανίζεται σε άνδρες και γυναίκες. Στις γυναίκες εκδηλώνεται συνήθως μέσω της χρήσης καθαρτικών και υπερβολικής σωματικής άσκησης, ενώ στους άντρες μέσω του περιορισμού του φαγητού και χρήσης καθαρτικών. Παρόλα αυτά, φαίνεται να παρουσιάζεται πιο συχνά σε άτομα γυναικείου φύλου, καθώς και σε άτομα που είχαν διαγνωστεί στο παρελθόν με κάποια διατροφική διαταραχή. Επίσης, οι έφηβοι που βιώνουν αυξημένο άγχος και συναισθηματική ευαλωτότητα, είναι πιθανό να στραφούν στην drunkorexia.

Ο «τρόμος των θερμίδων» οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις κοινωνικές και πολιτισμικές πιέσεις που εξιδανικεύουν τους αδύνατους σωματότυπους ως την επιτομή της ομορφιάς, της επιτυχίας και της υγείας. Αυτό διαιωνίζεται μέσω των social media και της βιομηχανίας της μόδας, όπου συχνά εξυμνούνται μη ρεαλιστικά σχήματα και μεγέθη σώματος.

Αυτή η διάχυτη εξιδανίκευση του αδύνατου σώματος μπορεί να οδηγήσει σε δυσαρέσκεια για το σώμα, σε διαταραγμένες διατροφικές συμπεριφορές και σε μια ανελέητη επιδίωξη απώλειας βάρους, συχνά εις βάρος της σωματικής και ψυχικής υγείας.

Οι έρευνες δείχνουν ότι η drunkorexia μπορεί συχνά να προέρχεται από την κατανάλωση αλκοόλ και της κοινωνικής πίεσης. Σε πολλές κοινωνίες, όπως και στη χώρα μας, η κατανάλωση αλκοόλ σε μεγάλες ποσότητες, είναι απόλυτα αποδεκτή και ωραιοποιημένη ως μέσο εορτασμού, κοινωνικού δεσμού και ανακούφισης από το άγχος, σε τέτοιο βαθμό που η αποχή μπορεί να επιφέρει περιθωριοποίηση.

Η μέθη μπορεί επίσης να γίνει ένας μηχανισμός αντιμετώπισης συναισθηματικών και ψυχολογικών στρεσογόνων παραγόντων. Πολύ συχνά τα άτομα που καταφεύγουν σε συμπεριφορές drunkorexia παρουσιάζουν ταυτόχρονα αδυναμία διαχείρισης αρνητικών συναισθημάτων και ελέγχου παρορμητικών συμπεριφορών.

Με πληροφορίες από: «Drunkorexia: Τα κίνητρα χρήσης αλκοόλ και ο ρόλος της συναισθηματικής απορρύθμισης», Verywellhealth, Forbes,

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα