Εγκρίθηκε πρωτοποριακό ψήφισμα για το μέλλον της μεταμόσχευσης
Στην Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας - Τι αφορά η συμφωνία.
Στις 29 Μαΐου 2024, τα κράτη που συμμετείχαν στην Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας ενέκριναν ένα νέο ψήφισμα σχετικά με την αύξηση της διαθεσιμότητας, την ηθική πρόσβαση και την επίβλεψη της μεταμόσχευσης ανθρώπινων κυττάρων, ιστών και οργάνων.
Η μεταμόσχευση είναι μια θεραπεία που σώζει ζωές. Τα τελευταία στοιχεία του 2022 από το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο για τη Δωρεά και τη Μεταμόσχευση υποδεικνύουν ότι πραγματοποιούνται περισσότερες από 150.000 μεταμοσχεύσεις στερεών οργάνων (≤ 10% των παγκόσμιων αναγκών) ετησίως, αριθμός αυξημένος κατά 52% σε σύγκριση με το 2010.
Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει ανεπαρκής και ασύμμετρη διεξαγωγή μεταμοσχεύσεων παγκοσμίως, καθώς πολλές χώρες δεν έχουν θεσπίσει τα κατάλληλα συστήματα, όπως νομοθεσία, εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, υποδομές και χρηματοδότηση.
Η έλλειψη διαθεσιμότητας και δίκαιης πρόσβασης στη μεταμόσχευση μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο ή ανήθικες ή παράνομες πρακτικές όπως ο μεταμοσχευτικός τουρισμός και η εμπορία οργάνων. Το ψήφισμα αποσκοπεί στη βελτίωση της διαθεσιμότητας μεταμοσχεύσεων, ειδικά σε χώρες με περιορισμένους πόρους.
Αποβλέπει ακόμη στη θέσπιση μέτρων για την πρόληψη και την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων με σκοπό την αφαίρεση οργάνων, την εμπορία ανθρωπίνων οργάνων και την προστασία των θυμάτων και των επιζώντων αυτών των εγκλημάτων με την ενίσχυση των νομοθετικών πλαισίων.
Τα κράτη-μέλη δεσμεύτηκαν να αναλάβουν ένα σύνολο δράσεων, συμπεριλαμβανομένης της ενσωμάτωσης των δραστηριοτήτων δωρεάς και μεταμόσχευσης στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, έτσι ώστε η δωρεά αποθανόντος να θεωρείται συνήθως ως επιλογή στο τέλος της ζωής και οι ζώντες δότες να προστατεύονται από την εκμετάλλευση και να παρέχεται η κατάλληλη παρακολούθηση. επάνω φροντίδα.
Ο ΠΟΥ έχει αναλάβει να αναπτύξει μια παγκόσμια στρατηγική για τη δωρεά και τη μεταμόσχευση ιστών και οργάνων, η οποία θα παρουσιαστεί στη Συνέλευση για έγκριση το 2026.
Πηγή: naftemporiki.gr