Είναι έτοιμες οι αρχές της Θεσσαλονίκης για πιθανό κρούσμα πανώλης;
Καλούνται οι ιδιοκτήτες εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων να αυξήσουν τα μέτρα βιοασφάλειας
Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με αφορμή την εμφάνιση κρουσμάτων πανώλης των μικρών μηρυκαστικών σε εκτροφές αιγοπροβάτων σε περιοχές της χώρας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας Γιώργου Κεφαλά, οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας επικοινώνησαν με κτηνοτρόφους, τους οποίους ενημέρωσαν για το νόσημα (ως προς τα συμπτώματα, τους τρόπους μετάδοσης, την υποχρέωση για άμεση αναφορά στις κτηνιατρικές υπηρεσίες σε περίπτωση υπόνοιας της νόσου, τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα κ.ά).
Παράλληλα έγινε κλινική επιτήρηση στις εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων για έγκαιρη αναγνώριση ύποπτων συμπτωμάτων της νόσου και ενημέρωση σφαγείων, γαλακτοβιομηχανιών, τυροκομείων, εμπόρων, μεταφορέων ζώντων ζώων για το νόσημα και τα μέτρα προστασίας που πρέπει να ληφθούν.
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Η άμεση επαφή με ζώα που νοσούν και η χρήση κοινών βοσκοτόπων και υδάτινων συλλογών πρόσληψης νερού αποτελεί τον κύριο τρόπο μετάδοσης του νοσήματος.
Καλούνται, παράλληλα, οι ιδιοκτήτες εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων να αυξήσουν τα μέτρα βιοασφάλειας στις εκτροφές τους, ώστε να μειώσουν τις πιθανότητες εισόδου του νοσήματος σε αυτές, συμβάλλοντας έτσι και στην αποτροπή περαιτέρω διασποράς.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Π.Γ.