Έξι αφρικανικές χώρες θα μπορούν να παράξουν εμβόλια mRNA

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις για την πανδημία σε όλον τον κόσμο

Parallaxi
έξι-αφρικανικές-χώρες-θα-μπορούν-να-πα-831968
Parallaxi

vaccine

Έξι χώρες της Αφρικής επιλέχθηκαν για να λάβουν την τεχνολογία που απαιτείται προκειμένου να παράξουν στο έδαφός τους εμβόλια με αγγελιαφόρο RNA, στο πλαίσιο του προγράμματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την παραγωγή αυτού του είδους των εμβολίων.

Η Νότια Αφρική, η Αίγυπτος, η Κένυα, η Νιγηρία, η Σενεγάλη και τη Τυνησία επιλέχθηκαν από τον ΠΟΥ προκειμένου η αφρικανική ήπειρος, που έχει περιορισμένη πρόσβαση σε εμβόλια κατά της covid-19, να μπορέσει να παρασκευάσει εμβόλια στο έδαφός της με στόχο να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορονοϊού, αλλά και άλλες ασθένειες.

«Η πανδημία covid-19 κατέδειξε με τον πιο σαφή τρόπο σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο γεγονός ότι είναι επικίνδυνο και περιοριστικό να βασιζόμαστε σε μια χούφτα επιχειρήσεις για να μας παρέχουν παγκόσμια δημόσια αγαθά», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

«Ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες υγειονομικές καταστάσεις και να υπάρξει παγκόσμια υγειονομική κάλυψη είναι να αυξηθούν σημαντικά οι ικανότητες παρασκευής σε όλες τις περιοχές των προϊόντων υγείας που έχουν ανάγκη», πρόσθεσε.

Ο Τέντρος δεν έχει σταματήσει να ζητεί ίση πρόσβαση στα εμβόλια κατά της covid-19 προκειμένου να τερματιστεί η πανδημία και καταφέρεται συχνά εναντίον των πλούσιων χωρών που έχουν πάρει πολλές δόσεις για τις ίδιες, αφήνοντας την Αφρική χωρίς εμβόλια.

Μια τελετή για την ανακοίνωση μεταφοράς τεχνογνωσίας mRNA στην Αφρική αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα στις Βρυξέλλες στη διάρκεια της συνόδου ΕΕ- Αφρικανικής Ένωση.

Αυτή την περίοδο μόνο το 1% των εμβολίων που χρησιμοποιούνται στην Αφρική παράγονται στην ήπειρο του 1,3 δισεκ. κατοίκων.

Το 2021 ο ΠΟΥ είχε στηρίξει τη δημιουργία ενός εργαστηρίου τεχνολογίας mRNA στη Νότια Αφρική προκειμένου να βοηθήσει τους παρασκευαστές των χωρών με χαμηλά ή μεσαία εισοδήματα να παράξουν δικά τους εμβόλια.

Ο ρόλος του παγκόσμιου προγράμματος του ΠΟΥ είναι να φροντίσει ώστε οι παρασκευαστές σε αυτές τις χώρες να διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία για να παράξουν εμβόλια με την τεχνολογία mRNA σε μεγάλη κλίμακα και βάσει των διεθνών προτύπων.

Οι νέες μονάδες παραγωγής στην Αφρική, που αρχικά έχουν στόχο την αντιμετώπιση της covid-19, θα μπορούν να παρασκευάσουν και άλλα εμβόλια και φάρμακα, όπως ινσουλίνη, φάρμακα για τον καρκίνο και πιθανόν εμβόλια για ασθένειες όπως η ελονοσία, η φυματίωση και το AIDS.

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι θα εργαστεί με τις έξι πρώτες χώρες που επιλέχθηκαν για να καταρτίσει έναν οδικό χάρτη που θα αφορά την εκπαίδευση και τη στήριξη προκειμένου να μπορέσουν τα παράξουν εμβόλια το συντομότερο δυνατό.

Η εκπαίδευση αναμένεται να ξεκινήσει τον Μάρτιο.

Για τον Νοτιοαφρικανό πρόεδρο Σίριλ Ραμαφόζα η σημερινή ανακοίνωση «σημαίνει αμοιβαίο σεβασμό, αμοιβαία αναγνώριση του λίθου που μπορούμε να βάλουμε στο οικοδόμημα, επένδυση στις οικονομίες μας, επένδυση στις υποδομές».

Περισσότερες από 10,4 δισεκ. δόσεις εμβολίων κατά της covid-19 έχουν χορηγηθεί μέχρι στιγμής παγκοσμίως και σχεδόν το 62% του πληθυσμού της Γης έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση.

Ωστόσο μόνο το 11,3% των Αφρικανών είχε ανοσοποιηθεί πλήρως στις αρχές Φεβρουαρίου.

  • Πακιστάν: 2.400 κρούσματα και 33 θάνατοι σε 24 ώρες

Οι υγειονομικές αρχές του Πακιστάν ανακοίνωσαν σήμερα ότι το προηγούμενο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 2.400 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν 33 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα της Ασίας έφθασε τους 29.950 νεκρούς επί συνόλου 1.496.693 μολύνσεων.

Τα ενεργά κρούσματα μειώθηκαν στα 70.525. Στα νοσοκομεία νοσηλεύονται 1.496 ασθενείς με την COVID-19 σε κρίσιμη κατάσταση.

Εικόνα: SOOC
  • Χονγκ Κονγκ: Οι γονείς σπεύδουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους καθώς αυξάνονται τα κρούσματα

Οι γονείς στο Χονγκ Κονγκ σπεύδουν αυτή την εβδομάδα να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, ακόμη και νήπια ηλικίας 3 ετών, κατά της covid-19, αφού η κυβέρνηση μείωσε το όριο ηλικίας για τα εμβόλια και μετά τον θάνατο δύο νηπίων από τη νόσο.

Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ ενέκρινε στις 15 Φεβρουαρίου το κινεζικό εμβόλιο της Sinovac για τα παιδιά ηλικίας 3 ετών και άνω, ενώ όσα είναι από 5 ετών και άνω μπορούν να ανοσοποιηθούν με το σκεύασμα της BioNTech.

Τα μέτρα αυτά λαμβάνονται καθώς στην πόλη παρατηρείται από την 1η Φεβρουαρίου αύξηση κατά 60 φορές του αριθμού των ημερήσιων κρουσμάτων, φέροντας στα όριά τους τα νοσοκομεία και τα διαγνωστικά κέντρα.

Ένα παιδί 3 ετών και ένα άλλο 4, που είχαν διαγνωστεί με covid-19 πέθαναν την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι αρχές του Χονγκ Κονγκ εξέφρασαν τη «θλίψη τους» για τους θανάτους αυτούς.

Τα νοσοκομεία της πόλης είναι γεμάτα με ασθενείς με covid-19, με ηλικιωμένους και παιδιά να βρίσκονται σε κρεβάτια που έχουν τοποθετηθεί σε χώρους στάθμευσης, μέσα στο κρύο και τη βροχή. Οι εγκαταστάσεις απομόνωσης είναι γεμάτες και έξω από τα διαγνωστικά κέντρα σχηματίζονται ουρές, με τους ανθρώπους να περιμένουν επί ώρες για να υποβληθούν σε τεστ για κορονοϊό.

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ δήλωσε αυτή την εβδομάδα στους αξιωματούχους του Χονγκ Κονγκ ότι ο έλεγχος της πανδημίας στην πόλη αποτελεί προτεραιότητά του, με την ηπειρωτική χώρα να σπεύδει να βοηθήσει το Χονγκ Κονγκ στέλνοντας τεστ και εγείροντας εγκαταστάσεις απομόνωσης.

Σήμερα εντοπίστηκαν στο Χονγκ Κονγκ 3.629 νέα κρούσματα covid-19, με επιπλέον 7.600 προκαταρκτικά θετικά αποτελέσματα, σύμφωνα με τις αρχές.

Η πόλη έχει καταγράψει περισσότερες από 40.000 μολύνσεις από την αρχή της πανδημίας και 240 θανάτους, πολύ λιγότερους σε σχέση με άλλες περιοχές του κόσμου. Όμως ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων αυξάνεται ραγδαία τις τελευταίες ημέρες λόγω του ιδιαίτερα μεταδοτικού παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον του κορονοϊού και αναμένεται να φτάσει τις 30.000 ως το τέλος Μαρτίου, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Αν και το 85% των 7,4 εκατομμυρίων κατοίκων της πόλης έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της covid-19, περίπου το 60% των κατοίκων της άνω των 80 ετών παραμένουν ανεμβολίαστοι. Περίπου το 21% των παιδιών ηλικίας 3 με 11 ετών έχουν λάβει το εμβόλιο.

Στο μεταξύ πολλοί εργοδότες έχουν «εγκαταλείψει» τις οικιακές βοηθούς τους, με κάποιες από αυτές να αναγκάζονται να κοιμούνται έξω ή να μην τους επιτρέπεται η πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη αφού μολύνονται από covid-19.

Περίπου 370.000 οικιακές βοηθοί, στην πλειονότητά τους γυναίκες από τις Φιλιππίνες και την Ινδονησία, εργάζονται στο Χονγκ Κονγκ. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι γυναίκες αυτές πρέπει να μένουν στο σπίτι του εργοδότη τους, δεν μπορούν να αλλάξουν εργοδότη και έχουν μόλις ένα ρεπό την εβδομάδα.

Σήμερα μια ομάδα ενώσεων που εκπροσωπούν τις εργαζόμενες αυτές κατήγγειλε τη σοβαρή επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσής τους.

Σύμφωνα με αυτή, πολλές οικιακές βοηθοί απολύθηκαν αιφνιδιαστικά επειδή μολύνθηκαν από covid-19 και αναγκάζονται να κοιμούνται στον δρόμο. Αφού έχασαν τη δουλειά τους, πολλές δεν μπορούν καν να πάνε στο νοσοκομείο.

Συγχρόνως, αναβάλλονται οι εκλογές για την ανάδειξη νέου κυβερνήτη εξαιτίας έξαρσης της Covid-19

Η εκλογή του επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, που είχε προγραμματιστεί για τον Μάρτιο, θα αναβληθεί για τον Μάιο καθώς το χρηματοπιστωτικό κέντρο της Ασίας δίνει μάχη για να θέσει υπό έλεγχο την έξαρση των κρουσμάτων της COVID-19, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σήμερα η κυβερνήτις Κάρι Λαμ.

Η περίοδος υποβολής υποψηφιοτήτων θα καθυστερήσει έως τις 3-16 Απριλίου και οι εκλογές έως τις 8 Μαΐου, δήλωσε η ίδια σε δημοσιογράφους, μια εξέλιξη που αναμένεται να επιτρέψει στον νέο κυβερνήτη να αναλάβει καθήκοντα την 1η Ιουλίου μετά τη λήξη της θητείας της Λαμ.

Η Κάρι Λαμ είπε ότι είχε τη «συναίνεση» του Πεκίνου για την αναβολή αυτή, χρησιμοποιώντας εξουσίες με βάση ρυθμίσεις που αφορούν περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

«Παραμένω αισιόδοξη ότι θα είμαστε σε θέση να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση δημόσιας υγείας», δήλωσε η Λαμ σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι δεν αποκλείει την πιθανότητα να χρειαστεί να αναβληθούν και πάλι οι εκλογές εάν επιδεινωθεί η υγειονομική κρίση.

Οι υποδομές καραντίνας στο Χονγκ Κονγκ έχουν φθάσει στα όρια των δυνατοτήτων τους και οι νοσοκομειακές κλίνες είναι πλήρεις σε ποσοστό 95% καθώς τα κρούσματα αυξάνονται, με κάποιους ασθενείς να κείτονται σε κρεβάτια σε εξωτερικούς χώρους και δύσκολες συνθήκες.

Οι περιορισμοί στις κοινωνικές και δημόσιες συναθροίσεις, που επιβλήθηκαν μετά την εμφάνιση της πανδημίας, βοήθησαν την πρώην βρετανική αποικία να καταπνίξει τις κάποιες φορές βίαιες φιλοδημοκρατικές διαδηλώσεις το 2019.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα