Ένας Έλληνας γιατρός τρίτης γενιάς, που διαπρέπει στο εξωτερικό, αποτελεί πάντα μια καλή αφορμή για να νιώθουμε περήφανοι για τους λαμπρούς επιστήμονες της χώρας μας. Ο αγγειοχειρουργός, καθηγητής Αθανάσιος Σαρατζής είναι πλέον αναγνωρισμένος key opinion leader στον χώρο της καρδιαγγειακής επιστήμης.
Με την αγάπη του για την Ιατρική εντυπωμένη στο DNA του, αποφασίζει να σπουδάσει στο Α.Π.Θ., με απώτερο στόχο τη Χειρουργική, μια επιλογή που φαντάζει καλή πριν 20 χρόνια, καθώς συνδυάζει τόσο την τεχνική όσο και την επιστημονική γνώση. Ο ίδιος παραδέχεται πως καταλυτικός παράγοντας στην απόφασή του αυτή στάθηκε η άνθιση της καρδιαγγειακής χειρουργικής τη δεκαετία του ’90, χάρη στη συνδρομή γνωστών χειρουργών και επιστημόνων στον ακαδημαϊκό και κλινικό χώρο, αλλά και το δημόσιο σύστημα υγείας, που προωθούσε την επιστημονική ανάπτυξη, με το Α.Π.Θ. να γνωρίζει διεθνή αναγνώριση στον χώρο της Αγγειακής Χειρουργικής.
Το Ηνωμένο Βασίλειο, όμως, που θεωρείται διεθνώς ηγέτης στον χώρο της κλινικής έρευνας στην Αγγειοχειρουργική, τον κερδίζει αμέσως, αποδεικνύοντας κορυφαία επιλογή. Η πρώτη του επαφή με τη χώρα, ξεκινάει μ’ ένα πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών κι εδραιώνεται με τις σπουδών του, το 2008-9 -χρηματοδοτούμενος από το NIHR. «Εδώ, το σύστημα παροχής υπηρεσιών υγείας είναι μοναδικό παγκοσμίως, με το κράτος να επενδύει περίπου δύο δις λίρες ετησίως στην ιατρική έρευνα και πολλά περισσότερα οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και οι φιλανθρωπικοί οργανισμοί. Έτσι, μου προσφέρθηκε απλόχερα ένα μοναδικό περιβάλλον για την ανάπτυξη νέων ιδεών και την προώθηση της ιατρικής μου έρευνας«, υπογραμμίζει. Έτσι, καταφέρνει να δραστηριοποιείται στα κλινικά και ερευνητικά του καθήκοντα σε ιδρύματα με διεθνές κύρος από νεαρή ηλικία.
Οι μεταπτυχιακές σπουδές του σε αναγνωρισμένα πανεπιστήμια -μεταξύ αυτών τα Harvard & Hult- σε ποικίλα ερευνητικά αντικείμενα, έρχονται να ενδυναμώσουν την εκπαιδευτική του διαδρομή, ολοκληρώνοντας την ανώτερη χειρουργική του εκπαίδευση στο Birmingham (West Midlands Deanery), το Leicester (East Midlands Deanery) και το Λονδίνο (Guy’s and St Thomas’ NHS Foundation Trust), με χρηματοδότηση από το National Institute for Health and Care Research.
Το 2022, εκλέγεται τακτικός Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Leicester της Αγγλίας -από τις σπάνιες περιπτώσεις για επιστήμονα κάτω των 40 ετών να αναλαμβάνει έδρα σε βρετανικό πανεπιστήμιο-, ενώ το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών του προσφέρει μια εξαιρετική τιμητική διάκριση, ανακηρύσσοντάς τον επίτιμο Καθηγητή Αγγειοχειρουργικής, το 2023.
Με κλινική ειδίκευση στην ενδαγγειακή χειρουργική και την περιφερική αγγειοπάθεια, εδρεύει στο NIHR Leicester Biomedical Research Centre και το Τμήμα Καρδιαγγειακών Επιστημών του Leicester, ένα από τα κορυφαία ακαδημαϊκά και κλινικά καρδιαγγειακά ιδρύματα παγκοσμίως, υποστηριζόμενος από πολλαπλά ερευνητικά προγράμματα! Ενδεικτικά, το 2018, το NIHR του απονέμει βραβείο χρηματοδότησης μερικών εκατομμυρίων λιρών, για να συνεχίσει το κλινικό και ερευνητικό του έργο, μαζί με την ομάδα του από αξιόλογους επιστήμονες, που έχει αναπτύσσοντας πολλαπλά ερευνητικά προγράμματα και μελέτες. Το σημαντικότερο, όμως, επίτευγμά τους είναι η δημιουργία μιας μονάδας για την αντιμετώπιση της περιφερικής αγγειοπάθειας στο τμήμα τους, η οποία λειτουργεί ως πρότυπο για αγγειοχειρουργικές μονάδες διεθνώς. Ο ίδιος και η ομάδα του ηγούνται πολλών διεθνών κλινικών μελετών, που οδηγούν σε νέες θεραπείες για τις αγγειακές νόσους -κυρίως την περιφερική αγγειοπάθεια. Στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να ενισχύσει την ενημέρωση, αλλά και τη θεραπεία στο αντικείμενό του, διατελεί εδώ και χρόνια Πρόεδρος της Επιτροπής Ηλεκτρονικής Εκπαίδευσης της Ευρωπαϊκής Αγγειοχειρουργικής Εταιρείας και είναι ιδρυτικό μέλος μεγάλων παγκόσμιων ομάδων για την προώθηση της κλινικής καρδιαγγειακής έρευνας.
Η συνέπεια και το ήθος του δεν είναι μόνο αναγνωρίσιμα από τους ανθρώπους της ιατρικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, αλλά αυταπόδεικτα από την επιστημονική του διαδρομή -αποκλειστικά σε δημόσιους φορείς υγείας-, με όραμα να βοηθάει όσο περισσότερο κόσμο μπορεί. «Κύρια επιδίωξή μου είναι οι ασθενείς να έχουν θεραπευτικές επιλογές όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημά τους, βασισμένες σε υψηλού επιπέδου μελέτες και δεδομένα και όχι σε ανυπόστατες δηλώσεις ή οικονομικά συμφέροντα. Βασική μου επιδίωξη και της ομάδας μου είναι οι κυβερνήσεις και το κοινό να το κατανοήσουν, ώστε μελλοντικά, να έχουμε καλύτερες προληπτικές και θεραπευτικές επιλογές σε όλους τους τομείς υγείας».
Highlight
Ο καθηγητής Σαρατζής έδωσε χθες μια διάλεξη στο Bennett Lecture Theatre με θέμα τις περιφερικές αγγειακές παθήσεις, όπως τα ανευρύσματα και/ή η περιφερική αρτηριακή νόσος (PAD). Αυτή η διάλεξη ουσιαστικά καλύπτει το ταξίδι του Καθηγητή Σαρατζή, από μια πρώιμη ακαδημαϊκή καριέρα μέχρι τον σχεδιασμό και την παροχή μεγάλης κλίμακας εφαρμοσμένης αγγειακής έρευνας και δοκιμών.