Επιβράδυνση της ανάπτυξης το 2022 λόγω Όμικρον προβλέπει η Παγκόσμια Τράπεζα

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις για την πανδημία σε όλον τον κόσμο

Parallaxi
επιβράδυνση-της-ανάπτυξης-το-2022-λόγω-όμ-597307
Parallaxi

Η παγκόσμια ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί φέτος και δεν αποκλείεται ένα ακόμη χειρότερο σενάριο, λόγω της παραλλαγής Όμικρον που εξαπλώνεται σε όλες τις ηπείρους, εντείνοντας την έλλειψη εργατικού δυναμικού και τα προβλήματα ανεφοδιασμού, προειδοποίησε σήμερα η Παγκόσμια Τράπεζα.

Σε σύγκριση με την εκτίμηση που είχε κάνει τον περασμένο Ιούνιο, ο διεθνής οικονομικός θεσμός αναθεώρησε προς τα κάτω (0,2 της μονάδας) την πρόβλεψή του για αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ τη φετινή χρονιά, στο 4,1% και στο 5,5% (επίσης -0,2% κάτω) για το 2021.

Σύμφωνα ωστόσο με διάφορες υποθέσεις, «οι ταυτόχρονες οικονομικές αναταράξεις που προκαλούνται από την Όμικρον θα μπορούσαν να επιβραδύνουν ακόμη περισσότερο την παγκόσμια ανάπτυξη φέτος, από 0,2 έως 0,7 της μονάδας», πρόσθεσε. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι η ανάπτυξη θα μπορούσε να περιοριστεί στο 3,4-3,9%.

Με βάση το χειρότερο σενάριο, το μεγαλύτερο «σοκ» θα γίνει αισθητό κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 και θα ακολουθήσει μια «αξιοσημείωτη ανάκαμψη κατά το δεύτερο τρίμηνο».

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μάλπας σημείωσε ότι η Covid-19 εξακολουθεί να πλήττει, ιδίως τους πολίτες των φτωχότερων χωρών. Ο κόσμος παρακολουθεί μια «ανησυχητική ανατροπή» της μείωσης της φτώχειας και της βελτίωσης της διατροφής και της υγείας, τόνισε στην τηλεφωνική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Εξέφρασε επίσης έντονες ανησυχίες για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην εκπαίδευση: «το ποσοστό των παιδιών ηλικίας 10 ετών που δεν ξέρουν να διαβάσουν μια απλή ιστορία αυξήθηκε από το 53% στο 70% στις χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα», επισήμανε.

«Ανησυχώ πολύ για το μόνιμο στίγμα» που θα αφήσει πίσω της η πανδημία όσον αφορά την ανάπτυξη, πρόσθεσε ο Μάλπας.

«Η παραλλαγή Όμικρον μας δείχνει για άλλη μία φορά ότι η πανδημία βρίσκεται πάντα ανάμεσά μας», υπογράμμισε ο Αϊχάν Κόσε, αρμόδιος για τις προβλέψεις στην Παγκόσμια Τράπεζα, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Παρατήρησε ότι αυτό το τέταρτο κύμα προς το παρόν επιφέρει λιγότερους περιορισμούς από το αρχικό, του 2020. «Και, αν το κύμα εξασθενίσει σύντομα, οι οικονομικές επιπτώσεις θα ήταν μάλλον ήπιες» αλλά «αν η παραλλαγή αυτή εγκατασταθεί μόνιμα, με αυξημένο αριθμό μολύνσεων που θα έθετε υπό πίεση τα συστήματα υγείας, τότε η ανάπτυξη θα ήταν πιο αδύναμη», εξήγησε.

Σε ένα τέτοιο σενάριο, η έλλειψη εργατικού δυναμικού θα εντεινόταν, διαταράσσοντας ακόμη περισσότερο την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό. Για να αντιμετωπίσει τον καλπάζοντα πληθωρισμό, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα μπορούσε να αυξήσει απότομα τα επιτόκια, γεγονός που θα έκανε ακριβότερα τα δάνεια των αναδυόμενων και ήδη υπερχρεωμένων χωρών.

Ο Κόσε υπογράμμισε ότι στοιχείο-κλειδί παραμένει ο εμβολιασμός, επειδή η απειλή νέων, πιο μολυσματικών ή πιο θανατηφόρων παραλλαγών θα συνεχιστεί μέχρι να εμβολιαστεί ένα σημαντικό ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού.

«Το εμβολιασμένο μέρος του πληθυσμού, σε πολλές οικονομίες, αναμένεται ότι θα ξεπεράσει το 70% μέχρι τα μέσα του 2022, όμως οι προοπτικές προόδου στον εμβολιασμό παραμένουν αβέβαιες σε ορισμένες χώρες», ιδίως στις φτωχότερες από αυτές, παρατήρησε η Παγκόσμια Τράπεζα. Με τον σημερινό ρυθμό εμβολιασμών, μόνο το ένα τρίτο του πληθυσμού στις χώρες χαμηλού εισοδήματος θα λάβει ίσως μία δόση του εμβολίου μέχρι τα τέλη του 2023, εκτιμά στην έκθεσή της.

Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, οι ΗΠΑ και η Κίνα, οι κινητήρες της παγκόσμιας ανάπτυξης, δεν θα γλιτώσουν από την επιβράδυνση και την απειλή της Όμικρον. Στις ΗΠΑ η ανάπτυξη αναθεωρήθηκε προς τα κάτω για το 2022, στο 3,7% (-0,5 της μονάδας) από 5,6% το 2021 (-1,2 μονάδα). Στην Κίνα, η ανάπτυξη εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 5,1% φέτος (-0,3 της μονάδας) από 8% (0,5 της μονάδας) το 2021. Η πιθανότητα μιας παρατεταμένης επιβράδυνσης στον κατασκευαστικό, υπερχρεωμένο τομέα και οι πιθανές συνέπειές της στις τιμές των ενοικίων, των καταναλωτικών δαπανών και τη χρηματοδότηση τοπικών συλλογικοτήτων συνιστά έναν αξιοσημείωτο κίνδυνο για την προοπτική» της κινεζικής οικονομίας, συμπεραίνει η Τράπεζα.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα ανακοινώσει τις δικές του προβλέψεις στις 25 Ιανουαρίου.

  • Σλοβενία – Σερβία: Ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο

Η Σλοβενία και η Σερβία κατέγραψαν το τελευταίο 24ωρο ρεκόρ νέων κρουσμάτων της Covid-19, εν μέσω της εξάπλωσης της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον.

Η Σλοβενία, η οποία έχει εμβολιάσει το 67,3% του πληθυσμού της (σ.σ. περίπου 2 εκατομμύρια κάτοικοι) με τουλάχιστον δύο δόσεις εμβολίου μέχρι στιγμής, ανέφερε 5.164 νέα κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες, μια αύξηση 52% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας.

Η Σερβία ανέφερε 13.693 νέα κρούσματα και 22 θανάτους το ίδιο χρονικό διάστημα. Ο συνολικός αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων στη Σερβία είναι 1.359.544, ενώ 12.958 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Πώς αντιμετωπίζει το Ισραήλ την Όμικρον

  • Βρετανία: Χαλαρώνονται οι περιορισμοί κατά του κορονοϊού στη Σκωτία

Η Σκωτία θα ξεκινήσει την άρση των μέτρων κατά του κορονοϊού, τα οποία επιβλήθηκαν στο τέλος της περσινής χρονιάς, ξεκινώντας από την κατάργηση των ορίων στον αριθμό των θεατών σε μεγάλες εκδηλώσεις σε εξωτερικούς χώρους, όπως οι αγώνες ποδοσφαίρου και ράγκμπι, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζον.

Τον Δεκέμβριο, η Σκωτία πήγε ένα βήμα παραπέρα, σε σύγκριση με όσα έκανε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον στην Αγγλία, προκειμένου να αναχαιτίσει τη διασπορά της παραλλαγής Όμικρον. Η κυβέρνησή της επέβαλε περιορισμούς στους εσωτερικούς χώρους και τις μεγάλες εκδηλώσεις.

Σύμφωνα με την πρωθυπουργό της Σκωτίας, η συμπεριφορά των πολιτών και τα πρόγραμμα αναμνηστικών δόσεων βοήθησαν στο να αποτραπούν τα χειρότερα σενάρια που είχαν διατυπωθεί τον περασμένο μήνα, όταν η Σκωτία ακύρωσε τους εορτασμούς της Πρωτοχρονιάς.

“Από την επόμενη εβδομάδα, θα ξεκινήσουμε να άρουμε τα μέτρα που εισήχθησαν πριν από τα Χριστούγεννα, όμως θα το κάνουμε με σταδιακό και προσεκτικό τρόπο, ξεκινώντας με την κατάργηση των ορίων συμμετοχής στις ζωντανές εκδηλώσεις σε εξωτερικούς χώρους από τη Δευτέρα”, είπε η Στέρτζον ενώπιον του κοινοβουλίου.

Είπε, επίσης, ότι, αν και η κατάσταση είναι αναμφίβολα σοβαρή, ο δείκτης της αύξησης των νοσηλειών έχει αρχίσει να μειώνεται.

  • Ελβετία: Εντός του μήνα η κορύφωση των κρουσμάτων κορονοϊού

Οι υγειονομικές αρχές της Ελβετίας είπαν σήμερα πως αναμένουν ο αριθμός των μολύνσεων Covid-19 να κορυφωθεί αργότερα αυτόν τον μήνα.

«Αναμένουμε τα κρούσματα να φθάσουν στην κορύφωσή τους τον Ιανουάριο», δήλωσε η Τάνια Στάντλερ, επικεφαλής της εθνικής επιστημονικής ομάδας Covid-19, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, την ώρα που η κυβέρνηση ανακοίνωνε περισσότερα από 24.600 νέα κρούσματα στην Ελβετία και το γειτονικό Λιχτενστάιν.

«Η κορύφωση θα μπορούσε να συμβεί εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, εάν οι επαφές μεταξύ των ανθρώπων παραμείνουν στα ίδια επίπεδα. Εάν ο κόσμος είναι πιο προσεκτικός, θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος», επισήμανε.

Η Τάνια Στάντλερ σημείωσε πως κατά τη διάρκεια της εβδομάδας της κορύφωσης έως και 300 νέοι ασθενείς ενδέχεται να χρειαστεί εισαχθούν στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

Η Βιρζινί Μασερί, αξιωματούχος των υπηρεσιών υγείας επιφορτισμένη με τον έλεγχο των μολυσματικών ασθενειών, ανέφερε πως τα νοσοκομεία πρέπει να προετοιμαστούν για να ανταπεξέλθουν στην περαιτέρω εισροή ασθενών.

Κατά την κορύφωση, το 10-15% του ενεργού πληθυσμού ενδέχεται να απουσιάζει από την εργασία του, λόγω της καραντίνας ή της απομόνωσης, τόνισε.

Η διάρκεια της καραντίνας θα μπορούσε να μειωθεί περαιτέρω στις πέντε ημέρες, από επτά σήμερα, και να περιοριστεί στις στενότερες επαφές, είπε η Στάντλερ.

Η ελβετική κυβέρνηση, που προσπαθεί να αποφύγει το ενδεχόμενο ενός νέου λοκντάουν, συνεδριάζει αύριο για να αξιολογήσει την κατάσταση.

  • Ρωσία: Τα κρούσματα ενδέχεται να ξεπεράσουν τα 100.000 ημερησίως σε περίπτωση κορύφωσης της πανδημίας

Τα κρούσματα κορονοϊού ενδέχεται να εξαπλασιασθούν, σε περίπτωση έξαρσης της πανδημίας, δήλωσε κατά τη διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης, η επικεφαλής της ρωσικής ρυθμιστικής αρχής για την προστασία της υγείας του καταναλωτή Rospotrebnadzor Άννα Ποπόβα, εκτιμώντας ότι ενδέχεται να ξεπεράσουν τα 100.000 την ημέρα.

Η ίδια είπε ότι ο αριθμός των μολύνσεων από το στέλεχος Όμικρον στη Ρωσία τριπλασιάσθηκε κατά τη διάρκεια των εορτών, φθάνοντας τις 305 και ότι τα περισσότερα κρούσματα με την παραλλαγή Όμικρον ‘εισάγονται’ στη Ρωσία από τη Βρετανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Τουρκία, χώρες που κατέχουν ηγετική θέση στις μολύνσεις της παραλλαγής Όμικρον.

Σύμφωνα με την ίδια, τα περιστατικά μόλυνσης με την παραλλαγή Όμικρον εντοπίσθηκαν σε 13 περιφέρειες της χώρας, ενώ γενικά η νοσηρότητα λόγω κορονοϊού στη Ρωσία την πρώτη εβδομάδα του 2022 μειώθηκε κατά 19,4%. Ωστόσο σε 35 περιφέρειες η νοσηρότητα, είπε η ίδια, υπερβαίνει τον μέσο όρο των ημερήσιων κρουσμάτων.

ΠΟΥ: Απαιτείται περισσότερη έρευνα για την δράση των εμβολίων απέναντι στην Όμικρον

  • Γαλλία: Εξετάζει το ενδεχόμενο χορήγησης τέταρτης δόσης εμβολίου κατά του κορονοϊού

Οι γαλλικές επιστημονικές αρχές μελετούν το ενδεχόμενο χορήγησης μιας τέταρτης δόσης εμβολίου κατά της Covid-19 σε άτομα τρίτης ηλικίας, ακόμη και αν αυτό το θέμα είναι προς το παρόν “πρόωρο”, ανέφερε σήμερα το υπουργείο Υγείας.

“Στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται όλες περίπου στο ίδιο στάδιο σε αυτά τα θέματα, περιμένοντας τη θέση των επιστημονικών αρχών”, ανέφερε το υπουργείο σε ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου.

Στην πρώτη γραμμή του θέματος, το Ισραήλ άρχισε στις 3 Ιανουαρίου να χορηγεί μια τέταρτη δόση σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, εν μέσω μιας εστίας μολύνσεων που συνδέονται με την Όμικρον, την εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή του νέου κορονοϊού.

“Η χορήγηση τέταρτης δόσης τελεί ακόμα υπό συζήτηση, είναι ακόμη πολύ νωρίς να σχολιάσουμε το θέμα. Θα κάνουμε ό,τι μας λένε οι επιστημονικές αρχές”, συνέχισε το υπουργείο, το οποίο θα περιμένει ιδίως τη γνώμη της ειδικής επιτροπής COSV για τη στρατηγική εμβολιασμών και της Ανώτατης Αρχής για την Υγεία (HAS).

Στη Γαλλία, απέναντι στη μείωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων κατά της λοίμωξης με την πάροδο του χρόνου, η δυνατότητα χορήγησης αναμνηστικής δόσης (συνήθως τρίτης δόσης) δόθηκε τον Σεπτέμβριο σε άτομα άνω των 65 ετών και σε άτομα με συννοσηρότητες. Στη συνέχεια επεκτάθηκε σταδιακά σε ηλικιακές ομάδες άνω των 18 ετών.

  • Βουλγαρία: Μειώνεται η καραντίνα για όσους έχουν νοσήσει ή ήρθαν σε επαφή με κρούσμα

Η υπουργός Υγείας Ασένα Σερμπέζοβα εξέδωσε εντολή, με ισχύ από σήμερα, 11 Ιανουαρίου, που μειώνει από 14 σε 10 ημέρες την υποχρεωτική περίοδο απομόνωσης για τα άτομα που έχουν προσβληθεί από την Covid-19.

Ο χρόνος της καραντίνας αρχίζει από την ημερομηνία που ένα πρόσωπο βγαίνει θετικό στον ιό. Όσοι έχουν έρθει σε επαφή με κάποιον που έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό θα τίθενται πλέον σε καραντίνα για 7, αντί για 10 ημέρες, που θα υπολογίζονται από την ημέρα της τελευταίας επαφής τους με το πρόσωπο που έχει μολυνθεί, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας.

Ο επικεφαλής της αρμόδιας περιφερειακής υγειονομικής επιθεώρησης μπορεί να ακυρώσει την περίοδο της καραντίνας των ατόμων που ήρθαν σε επαφή, εάν τα τελευταία έχουν κάνει αναμνηστική δόση εμβολίου κατά της Covid-19 και εάν το πρόσωπο επαφής παράσχει αρνητικό αποτέλεσμα μοριακής εξέτασης PCR μέσω e-mail.

Η εξέταση πρέπει να γίνει όχι νωρίτερα από 72 ώρες αφότου το πρόσωπο τέθηκε αρχικά σε καραντίνα, η οποία στη συνέχεια θα αρθεί εντός 24 ωρών.

Η εντολή της υπουργού Υγείας αίρει επίσης την υποχρεωτική περίοδο απομόνωσης των 14 ημερών για τους ασθενείς που εξέρχονται από το νοσοκομείο.

Οι περίοδοι της καραντίνας και της απομόνωσης που ισχύουν επί του παρόντος θα παραμείνουν σε ισχύ έως ότου εκπνεύσουν, όπως είχε αρχικά καθοριστεί.

  • Ρωσία: Θετικό το πόρισμα του EMA για τις κλινικές έρευνες του εμβολίου Sputnik-V, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Γκαμαλέγια

Οι εμπειρογνώμονες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) έδωσαν θετικό πόρισμα αναφορικά με την διαδικασία αξιολόγησης των κλινικών ερευνών του εμβολίου Sputnik-V κατά του κορονοϊού, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Γκαμαλέγια το οποίο και δημιούργησε το ρωσικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού, Ντενίς Λογκουνόφ.

Ο Λογκουνόφ δήλωσε ότι το Ινστιτούτο Γκαμαλέγια βρίσκεται αυτή την στιγμή σε φάση “εναρμόνισης των προδιαγραφών παραγωγής με τον ΕΜΑ” και “αυτή είναι μια διαδικασία, που ελπίζω πολύ, ότι στο εγγύς μέλλον, σε μερικούς μήνες, θα έχει ολοκληρωθεί”.

EMA: Αμφιβολίες για την ανάγκη χορήγησης τέταρτης δόσης εμβολίου

  • Πολωνία: Πάνω από 100.000 νεκροί από την αρχή της πανδημίας

Έσπασε το φράγμα των 100.000 νεκρών από κορονοϊό από την αρχή της πανδημίας η Πολωνία που καταγράφει από τα πιο χαμηλό ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης.

Ο δείκτης θανάτων ανά εκατομμύριο κατοίκων ήταν την περασμένη εβδομάδα μεταξύ των υψηλότερων παγκοσμίως στην Πολωνία, σύμφωνα το «Our World in Data» του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, καθώς ήταν πάνω από 57 σε σύγκριση με τους 35 στις ΗΠΑ και τους 37 στη Ρωσία.

«Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι είναι άλλη μία θλιβερή ημέρα, ειδικότερα επειδή ξεπεράσαμε το φράγμα των 100.000 θανάτων από Covid-19», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Άνταμ Νιτζιέλσκι στο τηλεοπτικό δίκτυο TVN 24.

Στην Πολωνία οι πλήρως εμβολιασμένοι κατά της Covid-19 αντιστοιχούν μόλις στο 55,8% του πληθυσμού, ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου ο μέσος όρος ανέρχεται σε 68,7%.

Η κυβέρνηση δίστασε να ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών και να λάβει αυστηρά μέτρα κατά της διασποράς του κορονοϊού. «Η Πολωνία είναι η χώρα με τη χαμηλότερη ίσως προθυμία εμβολιασμού σε όλη την Ευρώπη και αυτό είχε φανεί από τους εμβολιασμούς κατά της γρίπης», παραδέχθηκε ο Νιτζιέλσκι.

Ο Κονστάντι Σουλντρζίνσκι, γιατρός και επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι ο χαμηλός δείκτης εμβολιαστικής κάλυψης είναι ένα μόνο μέρος του προβλήματος, με τους πενιχρούς υγειονομικούς πόρους να επιδεινώνουν την κατάσταση.

Οι υφιστάμενοι περιορισμοί δεν εφαρμόζονται με τη δέουσα αυστηρότητα, συμπλήρωσε. «Δεν χρησιμοποιούμε πιστοποιητικά Covid και οι έλεγχοι για την τήρηση των περιοριστικών μέτρων είναι πλημμελείς. Οι πολίτες δεν φορούν μάσκες και δεν αποφεύγουν τον συνωστισμό είτε σε κλειστούς είτε σε ανοικτούς χώρους», σημειώνει.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε την Τρίτη ότι εξετάζονται αυστηρότερα μέτρα για τους ανεμβολίαστους. Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν σταθερά υψηλό αριθμό νέων κρουσμάτων σε καθημερινή βάση. Παρά το γεγονός ότι δεν έχει καταγραφεί περαιτέρω αύξηση μετά την εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον, επιβλήθηκαν νέα περιοριστικά μέτρα τον Δεκέμβριο.

Μέχρι τη Δευτέρα, το υπουργείο Υγείας εκτιμούσε πως το 7-8% των κρουσμάτων καθημερινά σχετιζόταν με την παραλλαγή Όμικρον.

Σήμερα Τρίτη, η Πολωνία ανακοίνωσε 11.406 νέα κρούσματα κορονοϊού και 493 θανάτους ασθενών από επιπλοκές της Covid-19. Στα τέλη Δεκεμβρίου ο αριθμός των θυμάτων μέσα σε διάστημα 24 ωρών έφθασε στα 794, ενώ το ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας ήταν 954 τον περασμένο Απρίλιο.

  • Τουρκία: Νέο ρεκόρ με 74.000 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

Η Τουρκία ανακοίνωσε 74.266 νέα κρούσματα της Covid-19 τις τελευταίες 24 ώρες, ο υψηλότερος απολογισμός από την αρχή της πανδημίας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, με τον υπουργό Υγείας να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την μετάλλαξη Όμικρον.

Παράλληλα, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 137 θάνατοι ασθενών από επιπλοκές της Covid-19. Στα τέλη Δεκεμβρίου, ο αριθμός των νέων μολύνσεων καθημερινά κυμαινόταν γύρω στις 20.000.

«Καθώς η παραλλαγή Όμικρον κυριαρχεί σταδιακά, θα αποτελεί πηγή κινδύνου για εκείνους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και μπορεί να προκαλέσει θανάτους κυρίως ηλικιωμένων και ατόμων με χρόνια νοσήματα», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά σε ανάρτησή του στο Twitter.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα