Έρχεται ξανά ο κορoνοϊός στη Γερμανία;
Υπάρχει κίνδυνος νέου κύματος, μετά και παρά το τέλος της πανδημίας;
Είναι Σεπτέμβριος του 2021, στη Γερμανία όταν ξεκινούν οι πρώτοι «ενισχυτικοί» εμβολιασμοί κατά του Covid-19. Πολλοί μαθητές κάθονται στην τάξη φορώντας μάσκες FFP2 και ελέγχονται καθημερινά για τον ιό. Ένα χρόνο αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 2022, το καταργείται η υποχρεωτική χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα υποχρεωτικά διαγνωστικά τεστ σε νοσοκομεία και οίκους ευγηρίας, ενώ το ίδιο ισχύει και για τη χρήση μάσκας σε πτήσεις.
Τον Σεπτέμβριο του 2023 η πανδημία τερματίζεται και επισήμως. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) την κήρυξε λήξαν. Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, τα ακραία καιρικά φαινόμενα που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή και οι διαφωνίες στη γερμανική κυβέρνηση έχουν αντικαταστήσει εδώ και καιρό τον κορονοϊό στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Ωστόσο, ορισμένοι Γερμανοί ανησυχούν επειδή ο αριθμός των κρουσμάτων έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες.
«Η κατάσταση είναι σταθερή», αλλά…
Δεν υπάρχει – ακόμα – κανένας λόγος ανησυχίας, λέει ο καθηγητής Στέφαν Κλόυγκε, Διευθυντής της Κλινικής Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Hamburg-Eppendorf: «Αυτή τη στιγμή περιθάλπουμε 182 ασθενείς με κορονοϊό στις μονάδες εντατικής θεραπείας στην Γερμανία, οι μισοί από αυτούς λόγω πνευμονίας από τον κορονοϊό. Αυτό είναι το 1% όλων των ασθενών στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Είναι μια πολύ σταθερή κατάσταση, ακόμα κι αν έχουμε παρατηρήσει περισσότερες λοιμώξεις στο προσωπικό και τους ασθενείς τις τελευταίες εβδομάδες.» Αλλά η έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων στα νοσοκομεία θα μπορούσε να γίνει πρόβλημα, ειδικά το χειμώνα, πιστεύει ο Κλούγκε.
Υπάρχουν δύο νέες παραλλαγές ιού που βρίσκονται σε άνοδο παγκοσμίως. Από τη μία πλευρά το BA.2.86, που ονομάζεται επίσης Pirola, το οποίο ο ΠΟΥ έχει ταξινομήσει ως παραλλαγή υπό επιτήρηση και, λόγω της ταχείας εξάπλωσής του, κάνει τους επιστήμονες να αναλογίζονται τις πρώτες μέρες της μετάλλαξης Όμικρον. Ανακαλύφθηκε στη Δανία στα τέλη Ιουλίου και έχει εντοπιστεί επίσης στην Ελβετία, τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και τη Μ.Βρετανία. Ως εκ τούτου, το Λονδίνο παρουσίασε το πρόγραμμα εμβολιασμού του. Στο Ισραήλ, τα άτομα που εισάγονται σε θάλαμο εσωτερικής ιατρικής πρέπει να υποβληθούν σε εξέταση PCR.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Robert Koch η BA.2.86 δεν έχει ακόμη βρεθεί στη Γερμανία. Η δεύτερη νέα παραλλαγή Ε.Γ.5, που ονομάζεται και Eris, από την άλλη πλευρά, εντοπίστηκε. Η υπομετάλλαξη της προηγουμένως κυρίαρχης μετάλλαξης του ιού, της Όμικρον, έχει εκτοπίσει άλλες μορφές και είναι επί του παρόντος υπεύθυνη για περίπου τις μισές μολύνσεις στη χώρα. Στις ΗΠΑ η Eris οδηγεί αυτή τη στιγμή σε περισσότερες νοσηλείες και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποθέτει ότι αυτή η μετάλλαξη του ιού θα κυριαρχήσει σύντομα παγκοσμίως.
Φόβοι συμφόρησης τον χειμώνα
Τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν κρίσιμα σε ορισμένες περιοχές της Γερμανίας το χειμώνα, φοβάται ο καθηγητής Λάιφ Έρικ Σάντερ, διευθυντής του Τμήματος Λοιμωδών Νοσημάτων και επικεφαλής της ομάδας εργασίας για την εξατομικευμένη ιατρική λοιμώξεων στο νοσοκομείο Σαριτέ του Βερολίνου: «Ειδικά στην παιδιατρική ο χειμώνας μπορεί να οδηγήσει σε ελλείψεις σχετικά γρήγορα, μεταξύ άλλων στα επείγοντα. Στην πραγματικότητα μπορεί να υπάρχουν προβλήματα εφοδιασμού, ειδικά σε περιοχές όπου η πυκνότητα των δωρεάν νοσοκομειακών κλινών μπορεί να μην είναι τόσο υψηλή.»
Διότι τις πιο κρύες εποχές, εκτός από τον κορονοϊό, ελλοχεύει και πάλι ο λεγόμενος Αναπνευστικός Συγκυτιακός Ιός ή εν συντομία RSV. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Φαρμάκων της ΕΕ, αυτή η αναπνευστική νόσος έχει συνήθως ήπια εξέλιξη, αλλά σε μικρά παιδιά και ιδιαίτερα σε ευάλωτους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, μπορεί να είναι απειλητική ακόμη και για τη ζωή τους. Επιπλέον ένα ισχυρό κύμα γρίπης μαίνεται αυτή τη στιγμή στο νότιο ημισφαίριο, το οποίο, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα οδηγήσει σύντομα σε μεγάλους αριθμούς λοιμώξεων και ασθενειών και στη Γερμανία.
Η καθηγήτρια Σάντρα Tσίσεκ, διευθύντρια του Ινστιτούτου Ιατρικής Ιολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Φρανκφούρτης, είναι βέβαιη ότι πολλοί Γερμανοί θα μολυνθούν ξανά από κορωνοϊό το αργότερο μέχρι τον χειμώνα. «Οι περισσότεροι από αυτούς θα μείνουν στο σπίτι για μια εβδομάδα επειδή είναι άρρωστοι, θα έχουν πυρετό και κρυολόγημα. Όσο κυκλοφορεί η Όμικρον όμως, δεν βλέπω κανέναν κίνδυνο να χρειαστεί πάλι το κράτος να επιβάλλει κάποια μέτρα», λέει.
Η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμού (Stiko) συνιστά στα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω με ορισμένες προηγούμενες ασθένειες, στο νοσηλευτικό και υγειονομικό προσωπικό και σε άτομα που βρίσκονται σε επαφή με ασθενείς υψηλού κινδύνου να κάνουν αναμνηστικό εμβολιασμό το φθινόπωρο, για να περάσουν με ασφάλεια τον χειμώνα. Κατά κανόνα, πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον δώδεκα μήνες από τον τελευταίο εμβολιασμό ή τη μόλυνση.
Πηγή: DW