Υγεία

ΕΡΕΥΝΑ: 80% πιο πιθανό να εισαχθούν στο νοσοκομείο με Covid οι καπνιστές

Τώρα είναι η καλύτερη στιγμή να κόψουμε αυτή την κακή συνήθεια, λένε οι ειδικοί.

Parallaxi
ερευνα-80-πιο-πιθανό-να-εισαχθούν-στο-νο-556421
Parallaxi

Οι καπνιστές έχουν 60% – 80% περισσότερες πιθανότητες να εισαχθούν στο νοσοκομείο με Covid-19 και επίσης μεγαλύτερες πιθανότητες να πεθάνουν από τη νόσο, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η μελέτη, η οποία συγκέντρωσε μεταξύ άλλων και γενετικά δεδομένα για το κάπνισμα και τον Covid-19, έρχεται σε αντίθεση με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στην αρχή της πανδημίας και υποδηλώνει ότι το κάπνισμα μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τον ιό, η οποία αργότερα αποσύρθηκε, αφού διαπιστώθηκε ότι ορισμένοι από τους συμμετέχοντες της είχαν οικονομικούς δεσμούς με τη βιομηχανία καπνού.

Άλλες μελέτες, σχετικά με το αν το κάπνισμα σχετίζεται με τη μεγαλύτερη πιθανότητα σοβαρής λοίμωξης από Covid-19 έχουν «δώσει» αντιφατικά αποτελέσματα. Ένα πρόβλημα είναι ότι οι περισσότερες από αυτές διεξαγόντουσαν μέσω της παρατήρησης, καθιστώντας δύσκολο να διαπιστωθεί εάν το κάπνισμα είναι η αιτία του αυξημένου κινδύνου ή αν κάτι άλλο φταίει, όπως για παράδειγμα ότι οι καπνιστές είναι πιθανότερο να προέρχονται από χαμηλότερο κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο.

Ο Δρ Ashley Clift από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν ιατρικά αρχεία, αποτελέσματα τεστ Covid-19, δεδομένα εισαγωγής στα νοσοκομεία και πιστοποιητικά θανάτου για τον εντοπισμό συσχετίσεων μεταξύ καπνίσματος και ιού, από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του 2020 σε 421.469 συμμετέχοντες, των οποίων είχαν αναλύσει πρώτα τα γονίδια.

Για να ερευνήσει, ο Clift και η ομάδα του χρησιμοποίησαν μια τεχνική που ονομάζεται Mendelian randomisation και είναι πιο έμπιστη από άλλες, όπως δήλωσαν ο Δρ Anthony Laverty και ο καθηγητής Christopher Millett του Imperial College London στο περιοδικό Thorax, όπου και δημοσιεύτηκε η έρευνα.

Επίσης μια γενετική προδιάθεση για το κάπνισμα συσχετίστηκε με 45% υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης και 60% υψηλότερο κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο. Την ίδια ώρα, μια άλλη για το παθητικό κάπνισμα, συσχετίστηκε με υπερδιπλασιασμό του κινδύνου μόλυνσης, πενταπλάσια αύξηση του κινδύνου νοσηλείας και μια δεκαπλάσια αύξηση του κινδύνου θανάτου από τον ιό, όπως διαπίστωσε η ομάδα.

Όπως το κάπνισμα εγκυμονεί τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και διαφορετικών καρκίνων, μεταξύ άλλων, έτσι μπορεί να προκαλέσει και βαριά νόσηση με κορονοϊό ή ακόμα και θάνατο. Σύμφωνα με τον Δρ Ashley Clift, τώρα είναι η καλύτερη στιγμή να κόψουμε αυτή την κακή συνήθεια.

Με πληροφορίες από Guardian

Δείτε επίσης

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα