ΕΡΕΥΝΑ – ΑΧΕΠΑ: Η ψυχολογική κατάσταση επιζώντων του δυστυχήματος των Τεμπών

Εφιάλτες στον ύπνο τους, αλλά και κατά τη διάρκεια της ημέρας με τα μάτια ανοιχτά, βιώνουν μεταξύ πολλών ακόμη ψυχικών προβλημάτων κάποιοι από τους επιζήσαντες του πιο τραγικού πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος.

Parallaxi
ερευνα-αχεπα-η-ψυχολογική-κατάσταση-1005130
Parallaxi

Εφιάλτες στον ύπνο τους, αλλά και κατά τη διάρκεια της ημέρας με τα μάτια ανοιχτά, βιώνουν μεταξύ πολλών ακόμη ψυχικών προβλημάτων κάποιοι από τους επιζήσαντες του πιο τραγικού πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος που έχει καταγραφεί στην Ελλάδα και συνέβη στις 28 Φεβρουαρίου 2023, στα Τέμπη, δήλωσε στην ΕΡΤ3 ο Γρηγόρης Καρακατσούλης, Ψυχίατρος , επιμελητής Γ΄ ψυχιατρικής κλινικής ΑΧΕΠΑ.

Το Ιατρείο Τραύματος του ΑΧΕΠΑ παρείχε ψυχιατρική φροντίδα σε 39 επιζώντες από τους περίπου 300 που επέζησαν. Σύμφωνα με τον κ. Καρακατσούλη, οι περισσότεροι έχουν ακόμη και σήμερα οξεία αντίδραση στο στρες και κάποιοι διαταραχή μετατραυματικού στρες, αυτό που ξέρουμε ως PTSD (Post-traumatic stress disorder). Το Ιατρείο Τραύματος λειτούργησε για τους 39 επιβάτες -που προσήλθαν αμέσως μετά το δυστύχημα- με τη μέθοδο της τηλεψυχιατρικής, δηλαδή με συνεδρίες εξ’ αποστάσεως. Οι μισοί από αυτούς ήταν επιβάτες του τρίτου βαγονιού.

Όσοι πάσχουν από PTSD βιώνουν μια αληθινή κόλαση, σύμφωνα με τον γιατρό. “Έχουν flash back, επαναβιώσεις του τραυματικού γεγονότος. Βλέπει δηλαδή κάποιος σαν “ταινία” σκηνές από το τραύμα που έχει βιώσει. Αυτό είναι βασικό, για να έχει κάποιος διάγνωση PTSD. Δηλαδή περπατάει κάποιος στον δρόμο, ή βλέπει τηλεόραση και εντελώς ξαφνικά του έρχονται ακουσίως εικόνες από το τραύμα που βίωσε, αλλά τόσο ζωντανό σαν να το ξαναζεί, σαν να το βλέπει μπροστά του”, προσθέτει.

Η συντριπτική πλειοψηφία των επιβατών είναι νέα παιδιά, ανύπαντροι, οι περισσότεροι φοιτητές αλλά και κάποιοι εργαζόμενοι από τη Θεσσαλονίκη. Σχεδόν οι μισοί που βρέθηκαν στο Ιατρείο Τραύματος του ΑΧΕΠΑ είχαν υποστεί σωματικό τραυματισμό, ενώ το 40% είδε νεκρούς και τραυματίες. Οι 9 στους 10 βιώνουν οξεία αντίδραση στο στρες, με ποικίλα συμπτώματα και κυρίαρχο αυτό της ψυχογενούς αμνησίας. Φαρμακευτική αγωγή την έλαβε το 75%, των επιβατών, ενώ το 25% από όσους τους συστήθηκαν φάρμακα τελικά δεν έλαβαν την αγωγή.

Σύμφωνα με τον κ.Καρακατσούλη πολλοί από τους ασθενείς αυτούς θα αναζητήσουν ξανά τη βοήθεια του Ιατρείου καθώς σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα αρχίσουν οι εκδικάσεις των υποθέσεων αυτών και κάποιοι από αυτούς θα ζητήσουν και ιατρικές γνωματεύσεις.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα