Υγεία

Έρευνα: Δεν φταίνε μόνο τα κινητά που οι έφηβοι δεν κάνουν καλό ύπνο

Τα προβλήματα ύπνου ταλανίζουν μεγάλο ποσοστό ανθρώπων σε όλον τον κόσμο. Ειδικοί προσπαθούν να αναλύσουν τους λόγους, αλλά και να βρουν λύσεις, σε ένα θέμα που περνούσε αδιάφορο μέχρι και πριν κάποιες δεκαετίες.  

Parallaxi
έρευνα-δεν-φταίνε-μόνο-τα-κινητά-που-οι-985012
Parallaxi

Τα προβλήματα ύπνου ταλανίζουν μεγάλο ποσοστό ανθρώπων σε όλον τον κόσμο. Ειδικοί προσπαθούν να αναλύσουν τους λόγους, αλλά και να βρουν λύσεις, σε ένα θέμα που περνούσε αδιάφορο μέχρι και πριν κάποιες δεκαετίες.

Ο Ραφαέλ Πελάιο, διδάκτορας ιατρικής του Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, με ειδίκευση στα θέματα ύπνου, έκανε χρόνιες έρευνες για την βελτίωση της ποιότητας του.

Σύμφωνα με τον ίδιο και άλλους ειδικούς, το άγχος μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου. Η Μπριν Ντέντλα, νευρολόγος, ειδική στα θέματα ύπνου, εξήγησε πως: «Όταν είμαστε υπό πίεση, το σώμα μας σκέφτεται. Σαν να μας λέει το υποσυνείδητο μας ότι πρέπει να παραμείνουμε ξύπνιοι για να αντιμετωπίσουμε το άγχος μας. Για να κοιμηθούμε, πρέπει να έχουμε ένα σωματικά και ψυχολογικά ασφαλές περιβάλλον. (Ένα σκοτεινό, ήσυχο δωμάτιο—με το Instagram και τις εφαρμογές ειδήσεων μακριά από το κρεβάτι και το μυαλό, δεν βλάπτει)».

«Οι έφηβοι δεν κοιμούνται αρκετά και βιώνουν υψηλά επίπεδα στρες—ιδιαίτερα τα κορίτσια. Θα ήταν εύκολο να κατηγορήσουμε την πανταχού παρουσία του smartphone για κακό ύπνο, αλλά είναι κάτι απλοϊκό», δήλωσε ο Πελάιο, «Είχαμε προβλήματα ύπνου πολύ πριν βγουν τα τηλέφωνα, ενώ παίζει σημαντικό ρόλο και η διατροφή». Σύμφωνα με την Ντέντλα, «Δεν βοηθά το γεγονός ότι οι έφηβοι γενικά δεν είναι καλοί στο να αναγνωρίζουν πότε νυστάζουν. Χρειάζονται πολύ ύπνο και η στέρηση, τους κάνει συχνά απογοητευμένους και νευρικούς. Επιπλέον, η κατανάλωση καφεΐνης δεν βοηθάει την κατάσταση».

Το πρόβλημα του ύπνου απασχολεί μεγάλο ποσοστό Αμερικάνων και οι εταιρείες το εκμεταλλεύονται, παρουσιάζοντας τον ως «αγαθό πολυτελείας». Εξειδικευμένα μαξιλάρια, στρώματα, ακόμα και χάπια υπόσχονται να βοηθήσουν τον καθέναν να κοιμάται καλύτερα. Ορισμένα απλά κομμάτια τεχνολογίας, όπως συστήματα ψύξης και ηλεκτρικές κουβέρτες έχουν πράγματι βελτιώσει την κατάσταση. Μέσα από το μάρκετινγκ, οι επιχειρήσεις θέλουν να κάνουν τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι η λύση για έναν καλό ύπνο είναι περίπλοκη.

Ο Πελάιο συμβουλεύει, πως: «ένα καλό βήμα για την επίλυση του προβλήματος του ύπνου είναι κάποιος να ξυπνάει κάθε πρωί, την ίδια ώρα. Το να αναγκάσεις τον εαυτό σου να αποκοιμηθεί είναι σχεδόν αδύνατο. Ακόμα κι αν κάποιος σου πρόσφερε 1000 δολάρια για να κοιμηθείς αμέσως, θα γινόταν πιο δύσκολο. Αλλά μπορείς να κάνεις τον εαυτό σου να κοιμάται και να ξυπνά με συνέπεια».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ένας καλός ύπνος εξαρτάται από τέσσερις παράγοντες: την ποσότητα, την ποιότητα, τον χρόνο και την κατάσταση του μυαλού. Το τελευταίο, ωστόσο, αποτελεί το κλειδί. «Αν δεν ανυπομονείτε να πάτε για ύπνο ή αν φοβάστε να ξυπνήσετε το πρωί, μπορεί να δυσκολευτείτε να κοιμηθείτε». Οι άνθρωποι τείνουν να κατηγορούν τον εαυτό τους όταν δεν κοιμούνται καλά, χωρίς να δίνουν σημασία στους εξωτερικούς παράγοντες ή και διαταραχές που μπορεί να παίζουν ρόλο. Πολλές γυναίκες, για παράδειγμα, αναπτύσσουν «υπνική άπνοια» μετά την εμμηνόπαυση.

Πηγή: theatlantic.com

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα