Υγεία

Έρευνα: Τι σχέση έχει η έλλειψη ύπνου με την ηλικία σου

Δείτε τι αναφέρουν τα αποτελέσματα επιστημονικής έρευνας

Parallaxi
έρευνα-τι-σχέση-έχει-η-έλλειψη-ύπνου-με-1151611
Parallaxi

Οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει ότι μόλις δύο νύχτες ‘φτωχού’ ύπνου, μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται μεγαλύτεροι. Σύμφωνα με την Leonie Balter, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης στην Σουηδία (LaMotte, 2024), «ο ύπνος παίζει σημαντικό ρόλο στο πόσο χρονών νιώθουν οι άνθρωποι».

Επιπλέον, ο ύπνος θεωρείται ‘κλειδί’ στο πως οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι εθελοντές οι οποίοι συμμετείχαν στις έρευνες ένιωθαν περισσότερο από τέσσερα χρόνια μεγαλύτεροι με μόνο τέσσερις ώρες ύπνου για δυο συνεχόμενες μέρες (Sample, 2024), ακόμα ακόμα κάποιοι εθελοντές ανέφεραν ότι η αυπνία, τους έκανε να νιώθουν δεκαετίες μεγαλύτεροι από την πραγματική τους ηλικία.

Συνεπώς, οι άνθρωποι οι οποίοι είχαν αρκετό ύπνο, ένιωθαν στην ηλικία που βρίσκονταν και σε κάποιες περιπτώσεις ίσως λίγο νεότεροι. Σύμφωνα με έρευνες, οι άνθρωποι οι οποίοι κοιμούνται λιγότερο, τείνουν στο να υιοθετούν έναν πιο ‘φτωχό’ τρόπο ζωής, με αρκετά ανθυγιεινές συνήθειες όπως έλλειψη άσκησης, κακή διατροφή και έλλειψη θέλησης για κοινωνικοποίηση (Sample, 2024). Αντιθέτως, ο αρκετός ύπνος έχει συσχετιστεί με την μακροζωία, την μικρότερη πιθανότητα άνοιας, την αισιοδοξία και την καλύτερη ψυχική κατάσταση (LaMotte, 2024).

Για να φτάσουν σε αυτά τα συμπεράσματα οι επιστήμονες, διεξήχθησαν δυο έρευνες.

Η πρώτη έρευνα, η οποία είχε διεξαχθεί σε 429 εθελοντές (18-70 έτη), μελετούσε το πως ένιωθαν μετά από κάθε νύχτα όπου είχαν λίγο ύπνο. Οι περισσότεροι εθελοντές δήλωναν ότι ένιωθαν περίπου τρεις μήνες μεγαλύτεροι από την πραγματική τους ηλικία (Sample, 2024).

Η δεύτερη έρευνα έγινε σε 186 ανθρώπους (18-46 έτη), στην οποία οι συμμετέχοντες ζητήθηκαν να κοιμηθούν δυο μέρες για εννιά ώρες το βράδυ και έπειτα μόνο τέσσερις ώρες για δύο συνεχόμενες νύχτες. Το αποτέλεσμα έδειχνε ότι οι άνθρωποι, μετά τις δύο μέρες ‘φτωχού’ ύπνου, ένιωθαν περίπου τεσσεράμισι χρόνια γηραιότεροι. Οι επιστήμονες βρήκαν ενδιαφέρον το γεγονός ότι πολλοί από τους συμμετέχοντας συσχέτισαν την αυπνία με την υπνηλία.

Η ερευνήτρια τόνισε ότι αυτά τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως ‘εργαλείο’ ώστε οι άνθρωποι, παίρνοντας τις σωστές ώρες ύπνου, να μπορέσουν να γίνουν πιο κοινωνικοί και ενεργητικοί.

ύπνος

Ο ύπνος είναι καταλύτης

Επιπλέον, οι ψυχολόγοι περιγράφουν τις διαφορές στις απαντήσεις των συμμετεχόντων ανάλογα με το αν είναι «πρωινός τύπος» (οι άνθρωποι που ξυπνάνε και κοιμούνται νωρίς) ή «βραδινός τύπος» (οι άνθρωποι που ξυπνάνε και κοιμούνται αργά). Δηλαδή, οι «πρωινοί τύποι» ανθρώπων ένιωθαν πιο κουρασμένοι όταν δεν είχαν αρκετό ύπνο, ενώ οι «βραδινοί τύποι» ανθρώπων, ακόμα και όταν η έκλειναν εννέα ώρες ύπνου, ένιωθαν μεγαλύτεροι.

Η Dr Iuliana Hartescu, ψυχολόγος στο Loughborough University, όπου δεν συμμετείχε σε αυτήν την έρευνα, τόνισε επίσης πως ο μη αρκετός η φτωχός ύπνος είναι σημαντικός καταλύτης για τον τρόπο ζωής και της υγείας.

Επιπρόσθετα, η Dr Serena Sabatini, ψυχολόγος στο πανεπιστήμιο του Surrey, η οποία δεν είχε πάρει μέρος στην έρευνα, υπογράμμισε ότι παρόλο όπου αυτή η έρευνα είναι πολλά υποσχόμενη, θα ήταν καλό να μελετηθούν και άλλοι μηχανισμοί, όπως για παράδειγμα πως αυτό το αποτέλεσμα θα μπορούσε να βοηθήσει τους γηραιότερους ανθρώπους ή ποιο θα είναι το αντίκτυπο του φτωχού ύπνου μακροπρόθεσμα.

ύπνος

Γυμναστική και… αϋπνία

Ταυτόχρονα, τα αποτελέσματα μιας 10ετούς έρευνας η οποία εξέτασε περισσοτέρους από 4,000 Ευρωπαίους, έφεραν στην επιφάνεια ότι αυτοί που γυμνάζονται σταθερά δυο με τρεις φορές την εβδομάδα, υπέφεραν πολύ λιγότερο από αυπνίες σε σχέση με αυτούς που δεν γυμνάζονταν.

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών, ανέλυσαν τις απαντήσεις στα ερωτηματολόγια από ανθρώπους οι οποίοι είχαν συμμετάσχει σε έρευνα της ευρωπαϊκής κοινότητας αναπνευστικής υγείας. Η ανάλυση έγινε σε σχέση με τις συνήθειες τους ως προς την άσκηση συσχετίζοντάς την με πόσο καλό ύπνο έκαναν όπως και την διάρκεια του και πόσο υπνηλία ένιωθαν μέσα στην επόμενη μέρα.

Τα αποτελέσματα φανέρωσαν πως αυτοί που ασκούνταν δυο ή τρεις φορές την εβδομάδα, για τουλάχιστον μια ώρα, είχαν 42% λιγότερες πιθανότητες να έχουν προβλήματα αυπνίας σε σχέση με αυτούς οι οποίοι δεν ασκούνταν και 55% μεγαλύτερες πιθανότητες να κάνουν πιο υγιεινό ύπνο. Εξαιτίας αυτών, οι ερευνητές κατέληξαν στο να πιστεύουν ότι η φυσική άσκηση και ο ύπνος συσχετίζονται.

Τα αποτελέσματα των ερευνών δείχνουν ότι οι άνθρωποι πρέπει να μυηθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής ώστε να κάνουν την καθημερινότητα τους πιο παραγωγική. Η ερώτηση είναι, πως θα το καταφέρουμε αυτό;

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ: Unsplash.com 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα