Υγεία

ΕΣΥ: Χωρίς γιατρούς τα νοσοκομεία σήμερα και αύριο

Λόγω 48ωρης απεργίας - Εντατικοποίηση και χαμηλοί μισθοί διώχνουν το ιατρικό προσωπικό από το δημόσιο - Οι ελλείψεις στα νοσοκομεία της πόλης

Φίλιππος Δεργιαδές
εσυ-χωρίς-γιατρούς-τα-νοσοκομεία-σήμε-1087848
Φίλιππος Δεργιαδές

Τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, εγκαταστάσεις και εξοπλισμό αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία της χώρας όπου η αναμονή ακόμα και για απλά χειρουργεία φτάνει τα δύο χρόνια, Ολόκληρες κλινικές υπολειτουργούν ή έχουν τεθεί σε αναστολή λειτουργίας, γιατροί και νοσοκόμοι υπερβαίνουν εαυτούς και βρίσκονται στα όρια της εξάντλησης ενώ η κυβέρνηση μεθοδικά ωθεί της υπηρεσίες υγείας στον ιδιωτικό τομέα.

Σήμερα και αύριο, οι γιατροί των νοσοκομείων της χώρας, με απόφαση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, προχωρούν σε απεργιακή κινητοποίηση, ζητώντας λύσεις για τα χρόνια προβλήματα του ΕΣΥ που βρίσκεται κυριολεκτικά σε κώμα, λόγω της υποχρηματοδότησης και της πολιτικής, που χρόνια τώρα, στρατηγικά, προωθεί τις ιδιωτικοποιήσεις.

Μόλις πρόσφατα ένας γιατρός στο Νοσοκομείο «Αγιος Δημήτριος» της Θεσσαλονίκης, τραυματίστηκε γιατί κατέρρευσε στο κεφάλι του τμήμα οροφής του νοσοκομείου. Το περιστατικό είναι ένα από τα πολλά που συμβαίνουν σχεδόν καθημερινά στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Ελλάδας, η οποία είναι πρωταθλήτρια στις ιδιωτικές δαπάνες υγείας στην Ευρώπη, με το 40% των δαπανών να κατευθύνονται σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια, κλινικές και ιδιώτες γιατρούς. Οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία στην Ελλάδα είναι στο 5% του ΑΕΠ, σε αντίθεση με το μέσο όρο των χωρών της ΕΕ ο οποίος είναι στο 7,5%!

Με εκτιμήσεις των υγειονομικών, σήμερα στο δημόσιο σύστημα υγείας υπάρχουν περίπου 40.000 κενές οργανικές θέσεις ενώ υπηρετούν και 20.000 συμβασιούχοι. Την ίδια ώρα τα νοσοκομεία της χώρας είναι υπερχρεωμένα, καθώς έχουν 1,2 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές!.

Αυτή η φτώχεια της υγείας στην Ελλάδα φαίνεται στα επείγοντα των εφημερευόντων νοσοκομείων, όπου ασθενείς ακόμα και με σπασμένα χέρια και κεφάλια περιμένουν ώρες στην αναμονή, με τα ακτινολογικά να μένουν από υλικά η να μη λειτουργούν, όπως συνέβη πρόσφατα στο Γεννηματάς της Θεσσαλονίκης. Το 40% των χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές γιατί δεν υπάρχει ειδικό νοσηλευτικό προσωπικό και αναισθησιολόγοι.

Υπάρχει ανεπάρκεια κλινών στις παθολογικές και πνευμονολογικές κλινικές όπως και στις ΜΕΘ για παιδιά: σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα λειτουργούν μόλις 8 κλίνες ΜΕΘ παιδιών στο Νοσοκομείο Ιπποκράτειο που πάντα είναι γεμάτες.

Όλα αυτά τα προβλήματα προκαλούν εντάσεις και αντιδράσεις των πολιτών και τα περιστατικά με επιθέσεις και ξυλοδαρμούς νοσηλευτών και γιατρών έχουν αυξηθεί επικίνδυνα, ιδίως στα επείγοντα λόγω καθυστερήσεων για τις οποίες ευθύνονται οι ελλείψεις προσωπικού. Ως εκ τούτου η έλλειψη φύλαξης στα νοσοκομεία είναι εμφανής όπως και οι ελλείψεις στην καθαριότητα, στις τεχνικές υπηρεσίες, στην εστίαση αλλά και στη διοίκηση ενώ να σημειωθεί πως το 30% των εργαζόμενων των νοσοκομείων είναι συμβασιούχοι εργαζόμενοι που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Οι γιατροί εγκαταλείπουν το ΕΣΥ

Κάτω από αυτές τις συνθήκες και με αυτά τα δεδομένα, εκδηλώνεται η 48ωρη απεργία των νοσοκομειακών γιατρών που ζητούν, προσλήψεις γιατρών και προσωπικού, πραγματικές αυξήσεις των μισθών που είναι καθηλωμένοι εδώ και 15 χρόνια και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Λόγω των ελλείψεων γιατροί αναγκάζονται να εφημερεύουν ταυτόχρονα σε 2 νοσοκομεία!

«Οι εφημερίες μπορεί να φτάσουν μέχρι και 12 μέσα στον μήνα και οι ελλείψεις, αν στη Θεσσαλονίκη είναι 1 στους 3 γιατρούς, στα νοσοκομεία της περιφέρειας είναι 1 στους 2 γιατρούς, ή 2 στους 3 γιατρούς. Η κατάσταση είναι απελπιστική», τονίζει στην Parallaxi o πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Χρήστος Καραχρήστος, σημειώνοντας πως το κλίμα είναι απόλυτα αρνητικό στο ΕΣΥ, με αποτέλεσμα πολλοί γιατροί να εγκαταλείπουν το δημόσιο σύστημα υγείας για τον ιδιωτικό τομέα.

«Το φαινόμενο πλέον είναι καθημερινό. Το ακούμε ακόμα και για συναδέλφους που δεν περιμέναμε να το πράξουν. Η εντατικοποίηση σε συνδυασμό με τους πολύ χαμηλούς μισθούς λειτουργούν αρνητικά και αποτρεπτικά. Δεν υπάρχουν κίνητρα και η κυβέρνηση ψελλίζει για αυξήσεις και προσλήψεις την ώρα που το ΕΣΥ μέσα σε τραγικές συνθήκες διαλύεται», αναφέρει.

  • Συγκέντρωση στις 11πμ στο Ιπποκράτειο και συλλαλητήριο στις 6μμ στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Σε ότι αφορά την απεργιακή κινητοποίηση, τονίζει πως υπάρχει απεργιακός αναβρασμός στο ιατρικό προσωπικό των νοσοκομείων και αυτό αναμένεται να καταγραφεί και στην 48ωρη απεργία.

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της 48ης απεργίας η ΕΝΙΘ καλεί σήμερα στις 11 το πρωί απεργιακή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πύλη του Ιπποκρατείου νοσοκομείου και στις 6μμ διοργανώνει συλλαλητήριο για την Υγεία Στο Άγαλμα Βενιζέλου, με τη συμμετοχή φορέων και οργανώσεων της πόλης. Επίσης η ΕΝΙΘ την Πέμπτη 30/11 προγραμματίζει τη συμμετοχή της στην πανελλαδική συγκέντρωση έξω από το υπουργείου Υγείας στην Αθήνα.

Ελλείψεις στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Ενδεικτική της κατάστασης είναι οι ελλείψεις που καταγράφονται στα νοσοκομεία της πόλης:

  • «Γ. Γεννηματάς»:

Οι ελλείψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού γίνονται αντιληπτές στην καθημερινή λειτουργία του Νοσοκομείου. Επιβεβλημένη είναι η μονιμοποίηση των συμβασιούχων όλων των υπηρεσιών. Στις 380 οργανικές θέσεις υπηρετούν 210 μόνιμοι υπάλληλοι. Το 45% του προσωπικού εργάζεται με ελαστικές μορφές εργασίας (επικουρικοί – ΟΑΕΔ).

Στο τεχνικό προσωπικό πριν λίγα χρόνια εργάζονταν 35 – 40 άτομα μόνιμοι υπάλληλοι. Σήμερα σε σύνολο 17 εργαζομένων, 8 μόνιμοι (μαζί με την υποδιευθύντρια του τεχνικού και τον προϊστάμενο) και 9 συμβασιούχοι. Στην βιοϊατρική υπηρεσία δεν υπάρχει ούτε ένας εργαζόμενος. Στο διοικητικό προσωπικό υπάρχει τεράστια έλλειψη. Τεράστιο πρόβλημα υπάρχει και στους τραυματιοφορείς. Το Νοσοκομείο εφημερεύει 8 γενικές και 7 μικρές εφημερίες. Το Νοσοκομείο υποχρηματοδοτείται με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστια χρέη και προβλήματα στην προμήθεια διαφόρων υλικών. Η κοινωνική λειτουργός συνταξιοδοτήθηκε και η θέση παραμένει ακάλυπτη.

  • Ιπποκράτειο:

Από τα 13 χειρουργικά κρεβάτια λειτουργούν μόνο τα 5, λόγω έλλειψης Αναισθησιολόγων, Νοσηλευτικού και Παραϊατρικού προσωπικού. Δεν υπάρχουν χειριστές και τα ιατρικά μηχανήματα υπολειτουργούν.

Οι ελλείψεις σε όλες τις ειδικότητες είναι πάνω από το 30%. Το 50% είναι επικουρικό προσωπικό και ΟΑΕΔ. Επίσης και στο Διοικητικό προσωπικό υπάρχει μεγάλη έλλειψη, πάνω από το 50% των οργανικών θέσεων είναι ακάλυπτες. Παρότι υπάρχει φύλαξη, τα επεισόδια στα εξωτερικά ιατρεία είναι πολλά, γιατί η αναμονή για εξέταση φτάνει τις 7 ώρες.

  • ΑΧΕΠΑ:

Από τις 10 χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν μόνο 4 από τότε που εγκαινιάστηκε η νέα πτέρυγα το 2019, λόγω σοβαρής έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού, ιατρών και χρηματοδότησης. Πολύ δύσκολη είναι η πρόσβαση για ραντεβού ασθενών στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, στα εργαστήρια και στον προγραμματισμό επεμβάσεων. Η αναμονή ειναι πάρα πολύ μεγάλη.

Οι κλινικές και ΜΕΘ λειτουργούν με προσωπικό εξουθενωμένο κάτω από τα όρια ασφαλείας και προσωπικό με όλες τις σχέσεις εργασίας (επικουρικό, από τον ΟΑΕΔ , λίγους μόνιμους πια και προσωπικό νοσηλευτικών ειδικοτήτων). Οφείλονται άδειες και οφειλόμενα ρεπό 3 ετών. Στις γενικές εφημερίες η προσέλευση ασθενών και πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ανέρχεται στους 650 με 700.

  • Νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος:

Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και τα κενά είναι μεγάλα. Στο νοσηλευτικό προσωπικό υπάρχουν 75 κενά, στο τεχνικό-διοικητικό 70, στο παραϊατρικό προσωπικό 24, και 19 κενές θέσεις στο ιατρικό προσωπικό. Το ιατρικό προσωπικό το αναγκάζουν να μετακινείται στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών και Πτολεμαΐδας για να κάνει εφημερίες. Δεν υπάρχει προσωπικό για τα πλυντήρια με αποτέλεσμα να τα δίνουν σε εργολάβους.

Το κτήριο που στεγάζει το φαρμακείο, την τραπεζαρία, τις αποθήκες και τα μαγειρεία είναι από αμίαντο. Είχε επισκεφτεί το νοσοκομείο ο πρώην Υπουργός κ. Πλεύρης πριν από 16 μήνες και δεσμεύτηκε για κονδύλι 200.000 ευρώ προκειμένου να απομακρυνθεί ο αμίαντος. Το κτήριο επίσης είναι σε άθλια κατάσταση και πέφτουν συνέχεια σοβάδες. Πρόσφατο είναι το περιστατικό με την κατάρρευση της οροφής και τον τραυματισμό γιατρού.

  • Νοσοκομείο Παπαγεωργίου:

Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, υπάρχουν 410 κενές οργανικές θέσεις εκ των οποίων 230 καλύπτονται με ελαστικές θέσεις εργασίας. Οι δευτερογενείς διακομιδές εκτελούνται από ιδιώτη που έχει συνάψει σύμβαση με το Νοσοκομείο.

Υπάρχουν ιδιαίτερα μεγάλες ανάγκες λόγω της αύξησης των κλινών ΜΕΘ σε νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ σημειώνονται και ιδιαίτερες ελλείψεις στην Τεχνική Υπηρεσία, στην Διοικητική Υπηρεσία και στον Μαιευτικό κλάδο. Το βοηθητικό Υγειονομικό προσωπικό έχει μεγάλο ποσοστό εργαζόμενων με ελαστικές σχέσεις εργασίας ή με μπλοκάκι γεγονός που δημιουργεί μια πρόσθετη επισφάλεια για το τι θα συμβεί στο μέλλον.

  • Θεαγένειο:

Παρά τη μεγάλη αύξηση των περιστατικών που εξυπηρετεί το Νοσοκομείο τα τελευταία χρόνια, υπάρχει τραγική υποστελέχωση. Πάνω από 200 κενές οργανικές θέσεις, από τις οποίες οι 100 κενές είναι στη Νοσηλευτική Υπηρεσία. Μεγάλο πρόβλημα υποστελέχωσης στη Διοικητική υπηρεσία και στο παραϊατρικό προσωπικό.

Πλέον πάνω από το 30% του προσωπικού είναι επικουρικό και χρειάζεται μονιμοποίηση. Είσοδος των εργολάβων πέρα από την καθαριότητα, σίτιση, φύλαξη και στην τεχνική υπηρεσία, στη διαχείριση, στο αρχείο και στις μεταφορές ασθενών.

Στο παθολογοανατομικό εργαστήριο, ένα από τα σημαντικότερα τμήματα ενός αντικαρκινικού νοσοκομείου, από τους 8 γιατρούς έχουν μείνει 4. Ένας Παθολογοανατόμος εδώ και 8 μήνες παρόλες τις ελλείψεις έχει μετακινηθεί σε άλλο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος των παρασκευασμάτων να εξετάζονται από ιδιωτικό εργαστήριο.

  • Νοσοκομείο Παπανικολάου:

Υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού σε διάφορες ειδικότητες. Το Νοσοκομείο έχει παλιά κτήρια και χρειάζεται αναβάθμιση. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της υποστελέχωσης είναι πως στο αναισθησιολογικό τμήμα του νοσοκομείου από 26 οργανικές θέσεις σήμερα υπηρετούν μόλις 7 αναισθησιολόγοι.

Έτσι, από τις 11 χειρουργικές αίθουσες καθημερινά λειτουργούν 3-4 χειρουργικές αίθουσες και αυτό οδηγεί στον διπλασιασμό των αναμονών των χειρουργείων. Τα οξεία περιστατικά έχουν αναμονή έναν ολόκληρο μήνα και τα υπόλοιπα χειρουργεία αναμονή δύο χρόνια!

  • Άγιος Παύλος:

Υπάρχει έλλειψη προσωπικού όσον αφορά τους ΤΕ Νοσηλευτές. Στους ΔΕ είναι καλυμμένο το νοσοκομείο με μόνιμους και επικουρικούς. Από γιατρούς ιδιαίτερη έλλειψη υπάρχει σε αναισθησιολόγους για να μπορούν να γίνονται τα χειρουργεία. Με τα ΕΣΠΑ δρομολογήθηκε η βελτίωση του εξοπλισμού.

  • Ψυχιατρικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης:

Μεγάλη έλλειψη προσωπικού γιατί το νοσοκομείο καλύπτεται με επικουρικό προσωπικό και υπάρχουν πολλά κενά στις οργανικές θέσεις. Ένας στους τρεις υπαλλήλους είναι επικουρικό προσωπικό. Τα κτήρια είναι παμπάλαια, δεν υπάρχει καμία συντήρηση και είναι πολύ επικίνδυνα.

Επίσης υπάρχει στενότητα των πόρων. Τα έσοδα από τον ετήσιο προϋπολογισμό του Υπουργείου έχουν μειωθεί. Χρειάζεται επειγόντως συντήρηση εξοπλισμού, αναλώσιμα υλικά γιατί η έλλειψη είναι μεγάλη και δεν υπάρχουν χρήματα.

  • Κέντρα Υγείας:

Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στελέχωσης ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού και άλλων ειδικοτήτων, ενώ σύγχρονα ιατρικά μηχανήματα (ακτινολογικά, μικροβιολογικά κλπ.) δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης ιατρών.

Τι αναφέρει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών:

  • Με τους καθηλωμένους μισθούς μας εδώ και 15 χρόνια! Οι αυξήσεις 10% που δόθηκαν με το νέο ιατρικό μισθολόγιο της κυβέρνησης της ΝΔ στην πραγματικότητα νομιμοποιούν τις απώλειες των τελευταίων χρόνων. Δεν καλύπτουν ούτε κατά διάνοια τις μειώσεις του ονομαστικού μισθού λόγω του πληθωρισμού που εξανεμίζει το εισόδημά μας. Οι περικοπές είναι εδώ: η κατάργηση των δώρων και του επιδόματος αδείας, η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των εφημεριών, η κατάργηση του επιδόματος βιβλιοθήκης, η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του ωρομισθίου της εφημερίας και της προϋπηρεσίας που έφερε νέες μειώσεις.
  • Με τις εξευτελιστικά χαμηλές αμοιβές των εφημεριών, τις καθυστερήσεις στις πληρωμές, τις αυθαίρετες οριζόντιες περικοπές δεδουλευμένων υπεράριθμων εφημεριών! Η ωριαία αποζημίωση των εφημεριών κυμαίνεται από 4,48 για τον ειδικευόμενο έως 7,42 για τον συντονιστή διευθυντή, μεικτά. Η προβλεπόμενη προσαύξηση παραμένει καθηλωμένη στα επίπεδα του 2003. Η μοναδική αύξηση που δόθηκε το 2017 άγγιξε «το αστρονομικό ποσό» των 1,80 ευρώ (από 30 ευρώ αυξήθηκε σε 31,80)!
  • Με τον εμπαιγμό των συναδέλφων που εργάζονται σε άγονες περιοχές και παίρνουν μηνιαίο επίδομα αγόνου 11,40 ευρώ αφού όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα χορηγούν αυτό το πενιχρό επίδομα με βάση τους βασικούς μισθούς του 1983. Ένα μόνο παράδειγμα αρκεί για να αποκαλυφθεί το μέγεθος της κοροϊδίας: το μηναίο επίδομα αγόνου υπολογίζεται με θεωρητικό μισθό Επιμελητή Β΄ 142.56 ευρώ!
  • Με την επίκληση διαρκώς των «εκτάκτων αναγκών» για να μονιμοποιήσουν και να νομιμοποιήσουν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και τη διαιώνιση της εργασιακής ομηρίας, τις συνεχείς μετακινήσεις, την υπερεφημέρευση, την κατάφωρη παραβίαση ακόμα και αυτών των ελάχιστων δικλείδων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας της δικής μας και των ασθενών μας, που προβλέπει η νομοθεσία για το ωράριο.
  • Με τα λουκέτα σε τμήματα και κλινικές και την επίκληση διαρκώς της «έκτακτης κατάστασης», αποτέλεσμα της δικής τους πολιτικής και των προηγούμενων, για να αλωνίζουν οι ιδιώτες στα νοσοκομεία μέσω των αναθέσεων, των εργολαβιών, των ΣΔΙΤ.
  • Με την επικίνδυνη για την υγεία των ασθενών δραματική υποστελέχωση τμημάτων, κλινικών, ολόκληρων νοσοκομείων. Ένας γιατρός βγάζει τη δουλειά για τρεις. Ένας αγροτικός χωρίς καν την παρουσία ειδικευμένου σηκώνει στις πλάτες του τη λειτουργία ενός ολόκληρου ΤΕΠ. Γιατροί εφημερεύουν ταυτόχρονα σε 2 νοσοκομεία. Ανειδίκευτοι γιατροί, ειδικευόμενοι και γιατροί άσχετων ειδικοτήτων εκβιάζονται και εξαναγκάζονται να διακομίζουν βαρέως πάσχοντες και διασωληνωμένους.
  • Με τη δραματική υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, την αναβολή προγραμματισμένων χειρουργείων και θεραπειών.
  • Με την αφαίμαξη των οικογενειών μας που πληρώνουν διπλά και τριπλά για δαπάνες υγείας. Εισφορές υγείας στα ασφαλιστικά ταμεία για να χρηματοδοτούνται οι ιδιώτες και το εμπορευματοποιημένο κρατικό σύστημα υγείας. Πληρωμές στα ταμεία των απογευματινών ιατρείων και στα γκισέ των αρπαχτικών της ιδιωτικής υγείας.

Στα συντρίμμια της πολιτικής τους χτίζουν το «νέο ΕΣΥ». Μπορούμε να βάλουμε φρένο στα εγκληματικά τους σχέδια! Είναι πρόκληση οι δηλώσεις του Υπουργού Υγείας ότι μόλις 5 με 6 νοσοκομεία έχουν πρόβλημα. Είναι πρόκληση να στοχοποιεί για τις τραγικές ελλείψεις τους συναδέλφους που εξωθούνται σε παραίτηση, τους νέους γιατρούς που αναζητούν δουλειά στον ιδιωτικό τομέα ή στο εξωτερικό. Η πολιτική τους διώχνει. Άγονες δεν είναι οι θέσεις. Η πολιτική τους τις κατάντησε άγονες αφού συνειδητά αφήνουν νοσοκομεία να ρημάξουν. Είναι πρόκληση να ισχυρίζονται ότι έχουν «προτεραιότητα την υγεία των πολιτών», όταν οι 6.500 προσλήψεις σε σύνολο 30.000 κενών οργανικών θέσεων με βάση τα ξεπερασμένα οργανογράμματα δεν φτάνουν να καλύψουν τις συνταξιοδοτήσεις και τις παραιτήσεις.

Ως εδώ! Εκατομμύρια ευρώ τσεπώνουν οι έμποροι της υγείας. Χάσμα ανάμεσα στην άθλια «κανονικότητα» του δημόσιου συστήματος υγείας και τις δυνατότητες που υπάρχουν στο 21ο αιώνα για να απολαμβάνουμε εμείς και τα παιδιά μας σύγχρονες, απολύτως δωρεάν υπηρεσίες υγείας.

Βάζουμε στο στόχαστρο την πολιτική της υποχρηματοδότησης, της υποστελέχωσης και της εμπορευματοποίησης της υγείας.

Δε θα σκύψουμε το κεφάλι για να μη βρει στο «ταβάνι» των δημοσιονομικών αντοχών της οικονομίας! Η οικονομία της χώρας αντέχει για να δίνει 7 δις σε αυτούς που δολοφονούν βρέφη, παιδιά, γυναίκες, τους ασθενείς και τους συναδέλφους μας στη Γάζα, που βομβαρδίζουν νοσοκομεία, και δεν αντέχει να αυξήσει τους μισθούς μας, να χρηματοδοτήσει τα νοσοκομεία και να προσλάβει όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό για να λειτουργούν με σύγχρονους όρους;

Δε χάφτουμε το παραμύθι της κυβέρνησης ότι φοροεξοντώνει τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες, τους μικρούς επαγγελματίες για δώσει χρήματα στην υγεία και την παιδεία. Ο κοινωνικός αυτοματισμός δεν πιάνει τόπο. Ας τα πάρει από τις τράπεζες που δικαιούνται «αναβαλλόμενο φόρο» και τους εφοπλιστές που φορολογούνται «εθελοντικά».

Οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος στην Κρήτη που ανάγκασαν τον Υπουργό Υγείας να κατέβει δύο φορές για να κατευνάσει τις αντιδράσεις, δείχνουν ότι πιέζονται. Δεν είναι ανίκητοι!

Καμία έκπτωση στις ανάγκες μας! Δε θα γίνει η απώλεια συνήθεια!

Απαιτούμε:

  • Διπλασιασμό μισθών – αποζημίωσης των εφημεριών.
  • Αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών. Αφορολόγητες πρόσθετες εφημερίες.
  • Διπλασιασμό προσωπικού. Ταυτόχρονη προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων ανά ειδικότητα. Μοναδική προϋπόθεση πτυχίο και τίτλος ειδικότητας. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Καμία απόλυση παρατασιακού ειδικευόμενου.
  • Να μην συγχωνευτεί, κλείσει κανένα τμήμα, καμία κλινική, κανένα νοσοκομείο.
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για το δημόσιο σύστημα υγείας.
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα