Υγεία

ΕΣΥ: Φιάσκο τα απογευματινά χειρουργεία- 18000 ασθενείς στις λίστες αναμονής στη Β. Ελλάδα

Που έγιναν τα ελάχιστα χειρουργεία - Τι λένε γιατροί και νοσηλευτές – «Σιωπή ασυρμάτου» από τις ΥΠΕ.

Φίλιππος Δεργιαδές
εσυ-φιάσκο-τα-απογευματινά-χειρουργε-1146054
Φίλιππος Δεργιαδές

Κλείνουμε σχεδόν ένα μήνα από την έναρξη των απογευματινών χειρουργείων στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και ο απολογισμός, μέχρι σήμερα, είναι απογοητευτικός, καθώς τα χειρουργεία που έχουν γίνει είναι πολύ λίγα και οι λίστες αναμονής παραμένουν διογκωμένες ενώ σύμφωνα με υγειονομικούς η διαδικασία χαρακτηρίζεται από ασάφεια αλλά και αδιαφάνεια.

Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, τα χειρουργεία που έχουν γίνει απόγευμα στα δημόσια νοσοκομεία δεν ξεπερνούν τα 25-30, με τα περισσότερα να έχουν γίνει στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου. Στα άλλα νοσοκομεία της πόλης έχουν χειρουργηθεί μόλις 1 ή 2 ασθενείς και σε κάποια κανένας ενώ τα περισσότερα χειρουργεία που έγιναν, δεν αφορούσαν ασθενείς που ήταν στις λίστες αναμονής.

Την ίδια ώρα συνολικά στις λίστες αναμονής των χειρουργείων των νοσοκομείων της πόλης και της Βόρειας Ελλάδα, έχουν εγγραφεί 18.000 ασθενείς ενώ πανελλαδικά τα χειρουργικά περιστατικά σε αναμονή, ξεπερνούν τις 100.000, εκ των οποίων οι 50.000 περιμένουν να χειρουργηθούν πάνω από 4 μήνες.

Το μέτρο δεν φαίνεται, προς το παρόν, ότι μπορεί να αποσυμφορήσει τις λίστες αναμονής ενώ σύμφωνα με τις υπάρχουσες μαρτυρίες ακόμα δεν υπάρχει κινητικότητα τόσο από την πλευρά των χειρουργών και αναισθησιολόγων όσο και από την πλευρά των ασθενών.

Μερικές δεκάδες τα χειρουργεία – 18000 στις λίστες αναμονής

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των ίδιων των γιατρών και των νοσηλευτών του ΕΣΥ, καταγράφεται μία αδιέξοδη κατάσταση, καθώς τα υποστελεχωμένα από προσωπικό νοσοκομεία και με τους γιατρούς και νοσηλευτές στα όρια της ανθρώπινης αντοχής, καλούνται να εκπληρώσουν ένα αμφίβολης αποτελεσματικότητας μέτρο, που απευθύνεται κυρίως σε όσους διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν, κάτι βέβαια που ήδη προσφέρεται στον ιδιωτικό τομέα υγείας.

Όπως τονίζουν, μόνο με ενίσχυση των νοσοκομείων σε γιατρούς, νοσηλευτές και γενικά προσωπικό, μπορούν να μειωθούν οι λίστες στα χειρουργεία. Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία των υγειονομικών, περίπου 30 χειρουργικές αίθουσες στην Θεσσαλονίκη είναι ανενεργές, διότι δεν υπάρχει ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, Χρήστος Καραχρήστος, γιατρός στο νοσοκομείο Παπανικολάου, αναφέρει ότι «στη Θεσσαλονίκη τα περισσότερα χειρουργεία που έχουν γίνει είναι στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, τα οποία δεν είναι ούτε 30 ενώ στα άλλα νοσοκομεία έχουν γίνει 1 ή 2 χειρουργεία. Είναι ελάχιστα, και αυτό το γεγονός επιβεβαιώνει το ψέμα ότι θα μειώσουν τη λίστα αναμονής, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών δεν ήταν από τις λίστες αναμονής, αλλά καινούργια περιστατικά που εξετάστηκαν την τελευταία εβδομάδα και μπήκαν στη λίστα αναμονής ή μερικά από αυτά δεν μπήκαν καθόλου στη λίστα, δηλαδή πήγαν κατευθείαν να πληρώσουν και να χειρουργηθούν».

Επίσης προσθέτει ότι «όπως αποδεικνύεται, η μεγάλη πλειοψηφία από τις 18.000 ασθενών που είναι στις λίστες αναμονής της Β. Ελλάδας, με την συντριπτική πλειοψηφία στις λίστες της Θεσσαλονίκης, δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα πρόσβασης, σ’ αυτά τα επί πληρωμή χειρουργεία καθώς υπάρχουν και ασθενείς που περιμένουν 1 ή 2 ή ακόμα 3 και 4 χρόνια να χειρουργηθούν. Πρόκειται για ένα ωμό εκβιασμό και όταν κάποιοι περιμένουν τόσο καιρό, θα εξαντλούσαν κάθε δυνατότητα για να βρουν τα χρήματα για τα χειρουργεία. Δεν πρόκειται συνεπώς για κάποιο μέτρο ελάφρυνσης του ΕΣΥ, αλλά για μέτρο παραπέρα εμπορευματοποίησης του συστήματος υγείας. Δηλαδή να εμπεδώσουν οι πολίτες ότι πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας».

Αδιαφάνεια στις λίστες και επιβάρυνση των νοσοκομείων

Ο Χρήστος Παπαστεργίου, γιατρός επιμελητής στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου και περιφερειακός σύμβουλος, επικεφαλής της μείζονος στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, κάνοντας ένα πρώτο απολογισμό του μέτρου των απογευματινών χειρουργείων, ανέφερε ότι δεν υπάρχει σαφές δείγμα ότι το αποτέλεσμα είναι θετικό. «Από τα πρώτα στοιχεία που έχουμε, προκύπτει ότι αυτά που είπε ο υπουργός δεν έγιναν, δηλαδή δεν υπάρχει ελάφρυνση της λίστας αναμονής. Όταν στο νοσοκομείο μας εκκρεμούν περίπου 9000 χειρουργεία, αν γίνονται όπως είπαν 3 χειρουργεία την ημέρα, θα γίνονται 600 χειρουργεία το χρόνο. Οπότε από που προκύπτει η ελάφρυνση;» τονίζει και αναφέρει ότι υπάρχει καθεστώς αδιαφάνειας για τη διαδικασία.

Όπως σημειώνει «δεν υπάρχει διαφάνεια ποιοι χειρουργούνται, δηλαδή πότε έχουν κάνει την αίτηση για να χειρουργηθούν στα απογευματινά, αν τηρείται η σειρά. Δηλαδή υπάρχουν αυτοί που έχουν κάνει αίτηση στα απογευματινά και μπορεί να περιμένουν στη λίστα 3 χρόνια και να κάνει ένας άλλος και να μη περιμένει ούτε μία ημέρα».

«Δηλαδή δεν υπάρχει ενημέρωση για τη σειρά και δεν υπάρχει ελάφρυνση της λίστας, ενώ υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση του νοσοκομείου, διότι αυτοί οι άνθρωποι, οι εκτός λίστας που χειρουργούνται στα απογευματινά, την άλλη ημέρα νοσηλεύονται στο νοσοκομείο και εξυπηρετούνται από προσωπικό που δεν μετέχει στα απογευματινά χειρουργεία», τονίζει και αναφέρει ότι τα απογευματινά χειρουργεία τα προγραμματίζει το νοσοκομείο.

Αναφέρει δε πως η απάντηση είναι «περισσότερες προσλήψεις» ενώ σημειώνει  πως στην Κύπρο, το κράτος «αγοράζει χειρουργεία» του ιδιωτικού τομέα, με κάλυψη από τα ασφαλιστικά ταμεία και τηρώντας με διαφάνεια τη σειρά στις λίστες αναμονής».

Η γιατρός – εντατικολόγος στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο, Χριστίνα Κυδώνα, αναφέρει ότι «από την έναρξη του μέτρου των απογευματινών χειρουργείων στο νοσοκομείο μας είχαμε μόλις 2 περιστατικά. Ανάλογη είναι η εικόνα και στα άλλα νοσοκομεία και είμαστε ακόμα στην έναρξη του μέτρου ενώ έρχεται και το καλοκαίρι που αρχίζουν και οι άδειες».

Όπως τονίζει «η λύση είναι πως πρέπει άμεσα να γίνουν προσλήψεις αλλά και να διασφαλιστεί η ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων και στο χειρουργικό τομέα, τακτική και δωρεάν. Και αυτό είναι εφικτό αν δοθούν κίνητρα να έρθουν νέοι γιατροί ειδικά στο αναισθησιολογικό τμήμα. Προφανώς είναι πολιτική επιλογή να μη δίνονται αυτά τα κίνητρα, ώστε ο κόσμος να πληρώνει τα τετραπλάσια στον ιδιωτικό τομέα».

Ο Πέτρος Κετικιδης, υγειονομικός στο νοσοκομείο Γεννηματάς, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕΔΗΝ, αναφέρει στην Parallaxi ότι «εμείς είχαμε  μόνο ένα χειρουργείο απογευματινό και το ίδιο περίπου συμβαίνει σε όλα σχεδόν τα νοσοκομεία. Τα απογευματινά χειρουργεία είναι λίγα».

Σημειώνει δε πως «οι ασθενείς που σήμερα είναι στις λίστες αναμονής αν είχαν χρήματα ήδη θα είχαν χειρουργηθεί στον ιδιωτικό τομέα. Οι λίστες παραμένουν όπως έχουν. Το μέτρο δεν έχει αποδώσει και το υπουργείο Υγείας θα πρέπει να δώσει στοιχεία και να μας πει πόσα χειρουργεία έγιναν απόγευμα και πόσο οι λίστες μειώθηκαν». Αναφέρει δε πως κάποια απογευματινά χειρουργεία που γίνονται, «γίνονται με ασθενείς εκτός λίστας».

Οι διοικητής λείπει…

Προσπαθώντας να καταγράψουμε στοιχεία για τα απογευματινά χειρουργεία επικοινωνήσαμε με τις Υγειονομικές Περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας, αλλά η προσπάθεια έμεινε ατελέσφορη.

Ζητήσαμε να μιλήσουμε με τους διοικητές ή με κάποιον από τις διοικήσεις, αλλά τόσο από την 3η ΥΠΕ όπως και από την 4η ΥΠΕ η ανταπόκριση ήταν «ευγενικά αρνητική». Μπορεί το μέτρο των απογευματινών χειρουργείων να είναι πρόσφατο και ακόμα να μην είναι μετρήσιμο, όμως κάποια στιγμή οι ΥΠΕ και το υπουργείο Υγείας θα πρέπει να ενημερώσουν τους πολίτες και να αποδειχτεί με στοιχεία αν έχει αποδώσει ή αν έχει αποτύχει και αποτελεί φιάσκο.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα